Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

MP5 Cyma + tuning Systema/Guarder ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 Anaruk  | Napisano 30 styczeń 2011 - 21:17

Anaruk
  • Użytkownik
  • Postów: 53
  • Dołączył: 21-styczeń 11
  • Miasto: Zabrze
Witam ! Chcę w połowie marca kupić replikę do 1000zł . Myślałem nad stockowymi replikami aż wpadłem na pomysł : a może kupię replikę Cymy i wsadzę w niej jakiś tuning ? Moim zdaniem dobry pomysł .
Mowa jest o tej replice : http://www.specshop....me=Cyma_-_M5_S6
Myślałem nad zestawami tuningowymi Guardera lub Systemy .
Systema : http://www.specshop....-_M120_-_Expert

Guarder : http://www.specshop....5-A4/A5/SD5/SD6

Dodatkowo chcę dokupić lufę precyzyjną Systemy 229mm (ok. 115zł)
Oraz Gumkę HU Systema (32zł)

I teraz tak : jak zakupię replikę + zestaw systemy oraz gumkę to zabraknie na preckę ..
Natomiast z Guardera "zabawki" to wystarczy na wszystko .

Pytanie teraz : czy zakupić zestaw Systemy i poczekać około 2 miesięcy na dopływ kasy czy zakupić zestaw Guardera i mieć już z nią spokój . Myślę też aby tylko po dopływie kasy wymienić okablowanie na niskooporowe oraz jak będzie potrzeba silnik Systemy ,lecz to już w późniejszym czasie..

Czy to zwiększy wydajność repliki ? Jak z częściami (awaryjność) ? Czy celnośc wzrośnie ?

Spytacie : przecież to zestaw P90 lecz to są te same łożyska oraz P90 i p90 to jakby to samo : jeden (...) .

Pozdrawiam !

#2 Lesio  | Napisano 30 styczeń 2011 - 21:51

Lesio
  • Użytkownik
  • Postów: 4410
  • Dołączył: 30-maj 10
  • Miasto: Wrocław
Taniej wyszłoby dać do jakiegoś serwisanta, on by Ci złożył replikę z optymalnych części. No i wiele zależy od tego, czego po replice oczekujesz. Nie ma sensu tuningować pistoletu maszynowego do 500 FPS moim zdaniem. ;)

#3 majster988  | Napisano 30 styczeń 2011 - 22:36

majster988
  • Validating
  • Postów: 223
  • Dołączył: 02-listopad 10
  • Miasto: Dębica
Jedna rzecz - ta replika ma w stocku mocniejszą sprężyne niż 120. Coś jakby 125. Zmień na 120 Guardka, podoszczelniaj, zmień gumę na Guardka przezroczystego i preckę tej samej firmy i styka.

#4 zaki123  | Napisano 30 styczeń 2011 - 22:58

zaki123
  • Użytkownik
  • Postów: 402
  • Dołączył: 27-październik 09
  • Miasto: Kętrzyn
przy podszczelnianiu można by zrobic teflonfixa na głowicę cylindra, bo tam może wiać, bo ta głowica nie siedzi jakoś specjalnie ciasno

#5 rodnath  | Napisano 31 styczeń 2011 - 00:52

rodnath
  • Użytkownik
  • Postów: 417
  • Dołączył: 05-sierpień 08
  • Miasto: Obrzycko
Posłuchaj Lesia... ?Jak sam nie masz za bardzo pojęcia daj jakiemuś uznanemu serwisantowi... Jak dla mnie zestaw guardera wygrywa dzięki poliwęglanowej głowicy tłoka... ale ponoć czasami zdarza się, że nie pasuje głowica tłoka i trza trochę szlifować (osobiście się nie spotkałem) Dlatego w tych pieniążkach idzie zrobić tuning z dobrych części (niekoniecznie w zestawie) i jeszcze pewnie trochę zostanie...
A swoją grogą z sp120 guardera powinieneś mieć grubo powyżej 400 fps... do budynku już raczej Cię nie wpuszczą, A druga sprawa, że do mp5 w wersji SD można dać dłuższą lufę. Ze spokojem 300mm wchodzi i jeszcze jest miejsce.

#6 Anaruk  | Napisano 31 styczeń 2011 - 15:08

Anaruk
  • Użytkownik
  • Postów: 53
  • Dołączył: 21-styczeń 11
  • Miasto: Zabrze
w sumie miałbym wtedy około 130zł na preckę więc 30cm nie wiem czy zdołam kupić :D

#7 Mateusz Kabaciński  | Napisano 15 kwiecień 2016 - 15:33

Mateusz Kabaciński
  • Użytkownik
  • Postów: 43
  • Dołączył: 05-maj 15
  • Miasto: Żagań
Witam.
To ja odświeżę temat bo ten wydaje sie najstosowniejszy do moich pytań. Nadszedł czas na tuning mojej mp5 cm.041 w wersji podstawowej. Oto części które chcem wymienić, i tu od razu pytanie do was czy te części podejdą bez problemu i jakie są według was lepsze w tej kategorii cenowej części.
-dysza na aluminiową CNC SHSu 21,5mm do M4
-tłok na odchudzony aluminiowy z 14 stalowymi zębami CNC od SHSu
- głowica tłoka aluminiowa CNC doszczelniona i wyciszona SHS
-nowe styki
-kable 16awg 1,5mm^2
-deansy
-Mosfet Gatee PicoSSR
-wzmocnienie gearboxa http://asgrevolution...ajace-08mm.html
-sprężyna m100 guarder.
To cała lista. Proszę o odpowiedź głównie osoby które miały doczynienia z tymi częściami.
Z góry dzięki :)

#8 chomik_pl  | Napisano 16 kwiecień 2016 - 07:29

chomik_pl
  • Użytkownik
  • Postów: 311
  • Dołączył: 16-maj 10
  • Miasto: Irlandia
Napisz co chcesz osiągnąć. ile FPS i jaki ROF. Bedzie łatwiej doradzić.
Pamiętaj ze tuningujesz gearbox V2 podatny na pekanie.
Tlok - ja bym dal plastikowy/poliwęglanowy z metalowymi zębami, to tego odchodził bym tłok poprzez nawiercanie - lekki tłok poprawi żywotność skorupy gearboxa. Glowica tloka tylko poliwęglanowa - razem z sorbopadem - i nie masz się co martwic o gearbox.
Co do wzmocnień- nie wiem ja ich nigdy nie montowałem ale wiem ze sorbopad by się przydał.
Co do wymiany sprężyny do ja bym zostawił stok i wywalił po jednym zębie z tłoka i zębatki tłokowej. Fps będą podobne jak na SP100 a ROF powinien być lepszy.
Jeśli montujesz mofet to po co wymieniać styki? Wyczyść stare i będzie śmigać.

Użytkownik chomik_pl edytował ten post 16 kwiecień 2016 - 07:30


#9 Mateusz Kabaciński  | Napisano 16 kwiecień 2016 - 09:55

Mateusz Kabaciński
  • Użytkownik
  • Postów: 43
  • Dołączył: 05-maj 15
  • Miasto: Żagań
Cóż, osiągnąć chcem około 350-360fps, na dużym rofie mi jakoś szczególnie nie zależy. Poszukam na necie części o których mówisz ale mimo wszystko byłym wdzięczny za linki :p (tak wiem jestem leniwy :) )A co z dyszą? Ta podejdzie bez problemu?

Użytkownik Mateusz Kabaciński edytował ten post 16 kwiecień 2016 - 09:56


#10 Emcet  | Napisano 16 kwiecień 2016 - 12:24

Emcet
  • Użytkownik
  • Postów: 1929
  • Dołączył: 08-styczeń 13
  • Miasto: Świdnik
Teraz mam 21,4mm u siebie. Szczelność ok, aczkolwiek przy auto 20bb/s, czasem potrafi nie podać, lub kiepsko strzelić. Za to Protech do G3 pasuje z marszu.

#11 Mateusz Kabaciński  | Napisano 16 kwiecień 2016 - 13:26

Mateusz Kabaciński
  • Użytkownik
  • Postów: 43
  • Dołączył: 05-maj 15
  • Miasto: Żagań
OK, trochę zmodyfikowana lista:
http://www.asgshop.p...?cat=20&id=5462
Sorbo pad ( i tu pytanie gdzie kupić najlepiej)
Tłok 14 stalowych zębów SHS z wycięciami z tworzywa sztucznego
Plastikowa podwójne uszczelniona głowica tłoka SHS albo poliwęglanowa głowica Guarder ale to bduża różnica w cenie
Podkładki do zębatek

Użytkownik Mateusz Kabaciński edytował ten post 16 kwiecień 2016 - 13:27


#12 chomik_pl  | Napisano 16 kwiecień 2016 - 20:42

chomik_pl
  • Użytkownik
  • Postów: 311
  • Dołączył: 16-maj 10
  • Miasto: Irlandia
http://gunfire.pl/pr...-zebow-SHS.html
http://allegro.pl/so...6115328606.html

#13 Mateusz Kabaciński  | Napisano 16 kwiecień 2016 - 22:32

Mateusz Kabaciński
  • Użytkownik
  • Postów: 43
  • Dołączył: 05-maj 15
  • Miasto: Żagań
No właśnie o ten tłok mi chodziło :)
Teraz mam jeszcze parę innych pytań.
Czy przy robieniu sorbo trzeba starą gumę która znajdowała się w głowicy cylindra a którą zastąpiło sorbo nałożyć jeszcze na sorbo czy nie? I wiecie może jaki rozmiar wybrać do sorbo żeby nie stracić zbyt dużo fps'ów?
Jako, że mam mp5 ze składaną kolbą nie mam zbyt dużo miejsca na Mosfet i tu mam pytanie. Czy można tak zrobić, że Mosfet umieściłbym w chwycie przednim, a kabel sygnałowy idący od mosfetu połączył z deansami które łączyły by się z następnymi deansami które byłyby zalutowane z resztą kabla sygnałowego który wtedy byłby podłączony do styków? Na montażu mosfetu sie zbytnio nie znam, więc pytam :) No i do tego dokupiłbym to: http://asgrevolution...ilnikowych.html

Użytkownik Mateusz Kabaciński edytował ten post 16 kwiecień 2016 - 22:52


#14 Mateusz Kabaciński  | Napisano 16 kwiecień 2016 - 23:17

Mateusz Kabaciński
  • Użytkownik
  • Postów: 43
  • Dołączył: 05-maj 15
  • Miasto: Żagań
Nie mogę edytować poprzedniego postu, to napiszę tutaj. Okazało się, że mój budżet odrobinę się powiększył więc myślę o kupieniu
http://gunfire.pl/pr...Speed-16-1.html

#15 chomik_pl  | Napisano 17 kwiecień 2016 - 07:10

chomik_pl
  • Użytkownik
  • Postów: 311
  • Dołączył: 16-maj 10
  • Miasto: Irlandia
Przy 350 fps nie potrzebujesz tej gumy. Sorbopad tez nie musi być gruby.
https://www.youtube....h?v=lPTdaFyNAoM
https://www.youtube....h?v=lxcAns1vIkg
Sorbo zabierze jakieś 15-20fps z mocy repliki.

Odchudzanie tłoka:
https://www.youtube....h?v=CsuEgUHqor4

Rożnica miedzy 16:1 a 18:1 nie jest jakaś wielka wiec ROF zwiększy się nieznacznie.
Jakiej baterii używasz? Zwikszenie bateri do 11.1v lipo poprawi i reakcje na spust i ROF

Ja mam zamontowany mosfet Merf3.2 w chwycie przednim i taj jak ty planujesz kabel sygnałowy na deansy
http://image.dhgate....ectors-mini.jpg

Ja bym kable przylutował do silnika - jeśli masz lutownice

Pamiętaj ze musisz wywalić ostatni ząb tłoka przy montażu sorbo:
https://www.youtube....h?v=sfhTbUj4h-k

Użytkownik chomik_pl edytował ten post 17 kwiecień 2016 - 07:15


#16 Mateusz Kabaciński  | Napisano 17 kwiecień 2016 - 11:11

Mateusz Kabaciński
  • Użytkownik
  • Postów: 43
  • Dołączył: 05-maj 15
  • Miasto: Żagań
Ja latam na NiMH'u 8,4V ale mam zamiar niedługo zamienić go na LiPo 7,4V. A sorbo to chyba wezmę najcieńszą wersję. Chomik, czyli mówisz, że da radę zrobić tak jak wspominałem z deansami i kabelkiem? Bo ja to zbyt dużo miejsca nie mam żeby nawet ten Mosfet gdzieś indziej upchnąć niż w front gripie. Co do narzędzi to mam wszystkie które są potrzebne, dlatego m.in. nie oddaję repliki do serwisanta tylko sam będę przy niej grzebać- a nóż widelec czegoś się nauczę? :p

Co do zębatek to pomyliło mi się te zębatki z tymi:
http://gunfire.pl/pr...k-13-1-SHS.html

Użytkownik Mateusz Kabaciński edytował ten post 17 kwiecień 2016 - 11:24


#17 chomik_pl  | Napisano 17 kwiecień 2016 - 14:27

chomik_pl
  • Użytkownik
  • Postów: 311
  • Dołączył: 16-maj 10
  • Miasto: Irlandia
Tak da rade napewno. Ja mam mosfet w front gripie i kable sygnałowe poprowadzone do tylu. tyle ze baterie mam w puszce na zewnątrz repliki.

#18 Emcet  | Napisano 17 kwiecień 2016 - 15:02

Emcet
  • Użytkownik
  • Postów: 1929
  • Dołączył: 08-styczeń 13
  • Miasto: Świdnik
Pico Gate i lipo 7,4V 1500mAh wejdą do frontu 041. W 041J tego miejsca jest jeszcze więcej.

#19 Mateusz Kabaciński  | Napisano 17 kwiecień 2016 - 22:50

Mateusz Kabaciński
  • Użytkownik
  • Postów: 43
  • Dołączył: 05-maj 15
  • Miasto: Żagań
Chomik, a wysłałbyś zdjęcie jak to dokładnie zrobiłeś, żebym czegoś nie spieprzył po drodze.
Bo mi chodziło o to, że kabel sygnałowy byłby przylutowany do deansów razem z kable prądowym.

Użytkownik Mateusz Kabaciński edytował ten post 17 kwiecień 2016 - 23:10


#20 chomik_pl  | Napisano 19 kwiecień 2016 - 18:04

chomik_pl
  • Użytkownik
  • Postów: 311
  • Dołączył: 16-maj 10
  • Miasto: Irlandia
Mateusz- wyslij mi prywatna wiadomosc z twoim mailem to wysle ci zdjecia.

Użytkownik chomik_pl edytował ten post 19 kwiecień 2016 - 18:05