Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Formatowanie baterii


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
161 odpowiedzi w tym temacie

#21 eld  | Napisano 13 wrzesień 2005 - 14:53

eld
  • Użytkownik
  • Postów: 55
  • Dołączył: 25-czerwiec 03
  • Miasto: Wrocław
Jedno ogniwo to 1,2v, więc 9,6v to 8 ogniw.

#22 S.O.D.  | Napisano 14 wrzesień 2005 - 15:09

S.O.D.
  • Użytkownik
  • Postów: 29
  • Dołączył: 05-październik 04
  • Miasto: Gliwice
nastawilem na 8 ogniw i po naladowaniu zamiast zaswiecic sie zielona lampka, dioda migala(na czerwono)......hmmm, czy to jest normalan reakcja??

#23 szalony jack pirat  | Napisano 14 wrzesień 2005 - 17:35

szalony jack pirat
  • Weteran
  • Postów: 1039
  • Dołączył: 12-grudzień 03
  • Miasto: Poznań
Przeczytaj instrukcję obsługi, tam jest napisane co znaczy migające światełko. W moim Ansmanie oznacza rozładowywanie.

Aku ładuje się z napięciem 1.4V na ogniwo, czyli 8 ogniw ładujesz 11.2V, może byc trochę mniej stąd zapene uproszczenie, że ładuje się aku tak jakby miał jedno ogniwo więcej.

Jeśli chodzi o natężenie to dla wolnego ładowania używa się prądu 1/10 pojemności i łąduje 12-16h, a dla szybkiego ładowania 1/2 pojemności. Oczywiście te ułamki są płynne i umowne, można sobie ładować 1/4 też, wtedy wychodzi coś pośrodku.

Jak masz ładowarkę procesorową, to nie kombinuj, tylko rób jak napisane w instrukcji, ładowarka wie lepiej.

#24 Lis  | Napisano 14 wrzesień 2005 - 21:01

Lis
  • Użytkownik
  • Postów: 85
  • Dołączył: 14-styczeń 04
  • Miasto: Ursus

szalony jack pirat napisał:

Aku ładuje się z napięciem 1.4V na ogniwo
To jest nastaw na ładowanie szybkie, czy wolne?

#25 szalony jack pirat  | Napisano 14 wrzesień 2005 - 22:18

szalony jack pirat
  • Weteran
  • Postów: 1039
  • Dołączył: 12-grudzień 03
  • Miasto: Poznań
Czas ładowania reguluje się natężeniem (raczej) niż napięciem. Napisałem powyżej.

To co dzikki napisał, że on ładuje ładowarką 9.6 baterię 10.8 i działa oznacza wg mnie, że ta łądowarka jednak daje wyższe napięcie, co najmniej wyższe niż 10.8V. Inaczej ogniwa w ogóle by się nie nałądowały. Fakt, że łąduje 20h zdaje się to potwierdzać. Do tego trzeba by zmierzyć ile te ogniwa tak właściwie mają po naładowaniu.

No i poza tym o napięciu i natężeniu to jest w 8  klasie szkoły podstawowej (czy tam gimnazjum teraz), więc ludzie, każdy maniak powinien być za pan brat. Nie rozumiem, czemu ten wątek ma 5 stron, skoro starczy jeden post.

#26 Lis  | Napisano 14 wrzesień 2005 - 23:26

Lis
  • Użytkownik
  • Postów: 85
  • Dołączył: 14-styczeń 04
  • Miasto: Ursus

szalony jack pirat napisał:

Czas ładowania reguluje się natężeniem (raczej) niż napięciem. Napisałem powyżej.

(...)

No i poza tym o napięciu i natężeniu to jest w 8  klasie szkoły podstawowej (czy tam gimnazjum teraz), więc ludzie, każdy maniak powinien być za pan brat. Nie rozumiem, czemu ten wątek ma 5 stron, skoro starczy jeden post.
Jak chcesz regulować natężenie prądu płynącego przez obwód o stałym (powiedzmy*) oporze, bez zmiany napięcia?!

Powiem Ci, jak ja ładuję akumulatorki. Biorę zasilacz od kolejki, który daje ponad 12V. Włączam baterię i szeregowo amperomierz. Następnie ustawiam takie napięcie, by prąd wynosił powiedzmy 150mA. Później kontroluję napięcie, by ten prąd utrzymać. Ponieważ zwiększa się napięcie naładowanej baterii, trzeba zwiększyć napięcie na zasilaczu / ładowarce. Ładowarki albo same regulują / stabilizują to natężenie prądu, albo też utrzymują stałe napięcie, przez co bateria nie jest ładowana stałym prądem (co chyba zresztą nie ma znaczenia).

* -- nie wiem, jak zmienia się opór wewnętrzny ogniwa (kiedyś wykład na ten temat zrobił mi Minimal -- może on się wypowie) w trakcie jego ładowania...

#27 szalony jack pirat  | Napisano 14 wrzesień 2005 - 23:42

szalony jack pirat
  • Weteran
  • Postów: 1039
  • Dołączył: 12-grudzień 03
  • Miasto: Poznań

Cytat

Jak chcesz regulować natężenie prądu płynącego przez obwód o stałym (powiedzmy*) oporze, bez zmiany napięcia?!

Nie no jasne, chodzi o bezpośredni związek. Podejrzewam, że mało kto w ten sposób ładuje aku :). W końcu zwykle ładowarki mają wybór jakim prądem ładować (w mA).  Przy jakiejś okazji wybróbuje patent z amperomierzem w celach edukacyjnych :).

Wykresy zmiany oporu w zależności od poziomu naładowania można znaleźć bez problemu na necie.

http://www.sanyo.com...eries/specs.cfm

Na powyższej stronce np. są wszystkie ogniwa sanyo.

#28 Bishop  | Napisano 03 sierpień 2006 - 11:28

Bishop
  • Użytkownik
  • Postów: 27
  • Dołączył: 26-wrzesień 04
  • Miasto: Kraków
A ja sie tak zastanawiam... Jeśli bateria została źle sformatowana (NiCd) To jat możliwośc zeby poprzez proces ponownewgo formatowania przywrócić jej teoretyczne osiągi??

#29 ERROR_PL  | Napisano 29 październik 2006 - 17:11

ERROR_PL
  • Użytkownik
  • Postów: 4
  • Dołączył: 11-wrzesień 06
  • Miasto: Starachowice
raczej nie jest to odwracalny proces tak jak z bateriami od komorek, jesli bateria slabo trzyma to trzeba zbierac na nowa  :?

#30 FireBurner  | Napisano 29 październik 2006 - 18:53

FireBurner
  • Użytkownik
  • Postów: 182
  • Dołączył: 05-wrzesień 04
  • Miasto: Trzcianka
baterie od komorek to inna bajka. Zle uformowany aku ni-cd mozna ponownie prawidlowo uformowac (wykonujac kilka cykli ladowania i rolzadowania) i wroci do swojej nominalnej pojemnosci oczywiscie tylko w przypadku, gdy nie jest jeszcze mocno przechodzony/uszkodzony.

#31 JedyKnight  | Napisano 03 kwiecień 2007 - 19:00

JedyKnight
  • Użytkownik
  • Postów: 11
  • Dołączył: 07-marzec 06
  • Miasto: Poznań
Mam takie pytanie? Co jaki czas robic formatowanie? CZy po kazdej szczelance, czy naprzykład co miesiąc czy jak? Aha i czy ta ładowarka (Ładowarka/rozładowywarka procesorowa 8.4/9.6V TLP EXPRO jest na machinegun.pl) jest aż tak dobra na jaką wygląda?

#32 Lis  | Napisano 03 kwiecień 2007 - 19:38

Lis
  • Użytkownik
  • Postów: 85
  • Dołączył: 14-styczeń 04
  • Miasto: Ursus
Rozładowuj przed każdym ładowaniem, będziesz miał kłopot z głowy.

#33 JedyKnight  | Napisano 03 kwiecień 2007 - 20:56

JedyKnight
  • Użytkownik
  • Postów: 11
  • Dołączył: 07-marzec 06
  • Miasto: Poznań
Czyli jeśli będe ją staranie rozładowywał i naładowywał przed strzelanką to nie musze robic formatu?? Czyli format służy tylko do "naprawienia" baterii gdyby sie olewało rozładowywanie jej??

#34 BlazakoV  | Napisano 03 kwiecień 2007 - 22:08

BlazakoV
  • Użytkownik
  • Postów: 171
  • Dołączył: 03-czerwiec 05
  • Miasto: near Grójec

Cytat

Czyli jeśli będe ją staranie rozładowywał i naładowywał przed strzelanką to nie musze robic formatu?? Czyli format służy tylko do "naprawienia" baterii gdyby sie olewało rozładowywanie jej??
Dokładnie. Plus oczywiście format służy do uformowania batki na "dzieńdobry"

#35 _OskaR  | Napisano 23 grudzień 2007 - 17:15

_OskaR
  • Użytkownik
  • Postów: 37
  • Dołączył: 11-lipiec 06
  • Miasto: Szczecin
Jak nie masz kasy na rozładowywarkę, musisz mieć kasę na miernik napięcia :-D
Baterii nie można rozładować "do końca", tj. na 0V- musi pozostać większe napięcie (jakie- poszukaj- średnio koło 5-6V). Jeśli będzie za małe, zniszczysz akumulator. Dlatego najlepiej użyć rozładowywarki. Można oczywiście użyć byle czego, ale trzeba wtedy sprawdzać napięcie miernikiem i uważać, żeby nie spadło poniżej pewnej granicy. Jeśli użyjesz czegoś mało energochłonnego, dłużej będziesz czekać na rozładowanie, ale łatwiej upilnujesz moment, kiedy trzeba będzie wszystko rozłączyć. Trzeba oczywiście pilnować napięcia, a nie patrzeć na żarówkę itp., bo np. zwykły wiatrak do kompa kręci się całkiem szybko nawet przy 5V, a to już może być poniżej bezpiecznej granicy. Kupiłem miernik, ale mimo to kupię rozładowywarkę- prościej i wygodniej- 30-40zł to nie majątek, a na pewno dużo mniej, niż nowy akumulator :-)

#36 happy666  | Napisano 13 luty 2008 - 10:19

happy666
  • Użytkownik
  • Postów: 126
  • Dołączył: 02-maj 06
  • Miasto: Słupno, koło Warszawy
Ja może zprecyzuję wypowiedz Oskara. Voltaż musi być scisły; 1 V na jedno ogniwo, czyli gdy jest to bateria 9,6 (najpewniej 8 ogniw) to napięcie "całkowite" bedzie wynośić 8V.

I podepnę się do pytania Gallaina, a zarazem na nie odpowiem.
Jakim natężeniem należy formatować baterie? Standardowym, czyli jak to było pare stron temu powiedziane natężeniu =10% pojemności baterii?

#37 happy666  | Napisano 20 marzec 2008 - 21:22

happy666
  • Użytkownik
  • Postów: 126
  • Dołączył: 02-maj 06
  • Miasto: Słupno, koło Warszawy
A takie pytanie, które jeszcze nie padło chyba w temacie:
Czy w ogóle trzeba formatować Ni-MH skoro nie mają efektu pamięciowego?

#38 pidzejfat  | Napisano 21 marzec 2008 - 21:26

pidzejfat
  • Moderator I
  • Postów: 2030
  • Dołączył: 13-luty 05
  • Miasto: Wrocław

Wyświetl postUżytkownik happy666 dnia 20/3/2008, 21:22 napisał

A takie pytanie, które jeszcze nie padło chyba w temacie:
Czy w ogóle trzeba formatować Ni-MH skoro nie mają efektu pamięciowego?
Tak, brak efektu pamięciowego w Ni-Mh to bujda...
W rzeczywistości efekt pamięci został tam tylko zredukowany o 60%!
A więc trzeba rozładowywać, bo z czasem siądą...

#39 lukasz  | Napisano 21 marzec 2008 - 22:55

lukasz
  • Użytkownik
  • Postów: 123
  • Dołączył: 29-kwiecień 05
  • Miasto: Katowice
To ja opowiem swoją historię  :)

Kupiłem batke Sanyo Ni-CD 1700mah i na drugi dzień po strzelaniu chciałem rozładować a się w mikroprocosorówce zepsuło rozładowywanie. Więc podłączyłem sobie o 23.00 świecący wentylatorek do baterii i miernik żeby sprawdzać co jakiś czas napięcie w obwodzie. Niestety się przysnęło i obudziłem sie o 10 nast dnia. Patrzę a wentylatorek sie nie kreci tylko diody swiecą...
Wrzask "o ku$%a"  :mrgreen:   patrze i tu 2,5V. Naladowałem troszeczke ale napięcie zaraz szybko spadało. Naładowałem do końca prącem 1A i chyba udało się ją ożywić bo strzela jak strzelała... Fart??  :mrgreen:    

Ale opowiadanie napisałem  :-F  To taka przestroga dla wszystkich którzy bawią sie w takie rozładowywania.
Pozdro

#40 FireBurner  | Napisano 22 marzec 2008 - 22:00

FireBurner
  • Użytkownik
  • Postów: 182
  • Dołączył: 05-wrzesień 04
  • Miasto: Trzcianka
Opowiadanie dobre, przestroga jeszcze lepsza ;).
Na razie nie widzisz różnicy w wydajności twojej baterii, ale może się okazać że po tak głębokim rozładowaniu będzie miała ona szybsze samorozładowanie no i na pewno ciut mniejszą wydajność prądową. Gdyby to była bateria Ni-Mh to byłoby już po niej na amen.