Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Robimy baterię? klej przewodzacy pra+ ogniwa


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 szczuromen  | Napisano 01 styczeń 2012 - 21:22

szczuromen
  • Użytkownik
  • Postów: 55
  • Dołączył: 07-lipiec 11
  • Miasto: Ścinawa/Lubin
Witam.
Dziś przeglądając allegro natknąłem się na ogniwa Ni-Cd i zobaczyłem, ze cena nie jest zbyt wysoka (4zł za 1,2V 1,2Ah), wiec wpadłem na pomysł zrobienia akumulatora 9,6 do swojej eMki.
Z tego co wiem, ogniw nie można lutować, tylko trzeba je zgrzewać. U mnie za zgrzewanie trzeba dać coś koło 50zł (tato kiedyś naprawiał akumulator do wkrętarki). Dalej szukając w internecie jakiegoś sposobu na złączenie owych ogniw natknąłem się na kleje przewodzące prąd. Znalazłem nawet przepis jak go zrobić : bierzemy miękki ołówek i ścieramy jego wkład na drobnym papierze ściernym i mieszamy z klejem dwu składnikowym w proporcjach 1:10 (klej do grafitu).

Taki akumulator można wykonać dość tanio (40zł ogniwa+ klej) myślę, ze przy zamawianiu większej ilości ogniw dałoby się wywalczyć jakiś rabat ;)

I tu mam pytanie do was, próbował ktoś z Was czegoś takiego?

#2 seger  | Napisano 01 styczeń 2012 - 22:55

seger
  • Moderator I
  • Postów: 3514
  • Dołączył: 19-czerwiec 08
  • Miasto: Świdnik
Tak, próbował, lutowałem ogniwa po prostu.
Nie wiem gdzie takie brednie wyczytałeś że nie powinno się lutować. Lutowanie jest nawet lepsze. Daj link do ogniw.
Kwestia kolejna - ogniw ni-cd nie wolno już sprowadzać do UE.

#3 Jey85  | Napisano 02 styczeń 2012 - 01:08

Jey85
  • Użytkownik
  • Postów: 367
  • Dołączył: 28-styczeń 08
  • Miasto: Nowe Miasto nad Pilicą
Możliwe, że widzieliśmy te same ogniwa. Sam zastanawiam się nad taką możliwością, klejenie wydaje się być ok gdy musimy układać ogniwa jedno za drugim. Nie mam pomysłu je lutować a następnie nakładać jedno na drugie tak by cyna nie stwardniała.
Inna rzecz czy solidne rozgrzanie cyny nie uszkodziło by akumulatorka?

#4 seger  | Napisano 02 styczeń 2012 - 08:46

seger
  • Moderator I
  • Postów: 3514
  • Dołączył: 19-czerwiec 08
  • Miasto: Świdnik
Byzydura ;)

stosujesz grot młotkowy i tyle :)
http://www.rcskorpio...ummer-100w220v/

#5 szczuromen  | Napisano 02 styczeń 2012 - 14:51

szczuromen
  • Użytkownik
  • Postów: 55
  • Dołączył: 07-lipiec 11
  • Miasto: Ścinawa/Lubin
Chodzi mi o te ogniwa: http://allegro.pl/og...2010210690.html cena nie jest wysoka, a próbował ktos tego kleju?

#6 316_Danny  | Napisano 02 styczeń 2012 - 15:46

316_Danny
  • Użytkownik
  • Postów: 33
  • Dołączył: 25-kwiecień 11
  • Miasto: Poznań
Bo ja wiem czy to Ci wyjdzie lepiej?
Taniej raczej też nie...
Do ogniw będziesz musiał zakupić jeszcze koszulkę termokurczliwą, kawałek kabelka (najlepiej niskooporowego) i wtyczkę...'
9 ogniw x 3,25 = 29 zł 25 groszy (+ koszt przesyłki 8 zł)
http://www.sklep.mod...m-przezroczysta - 0,8 zł
http://www.sklep.mod...lek-pakietu-500 x 2 = 5 zł
http://www.sklep.mod...-1-5-mm2-czarny ok. 2 zł
Plus wtyczka ok. 3 zł
Mamy ok. 11 zł (plus koszty przesyłki oczywiście)

Nie wspomnę o rzeczach potrzebnych do lutowania, czy o kleju o którym wspomniałeś...

całość da nam ponad 35 zł (+koszty przesyłki które mogą wynieść ok 20 zł)

Otrzymujemy baterię firmy XYZ o pojemności 1200 mAh (czyli szału ni ma)

Swojego czasu u mnie w sklepie w Poznaniu można było kupić batke firefoxa 1500 9,6V za 29 zł i to uważam za optymalne rozwiązanie...

Osobiście uważam, że to się nie opłaca...
Robienie takich akku ma sens jak napisał facet na tej aukcji:
"Masz sprzęt z nietypową baterią której nigdzie nie morzesz kupić ? Ta aukcja jest właśnie dla ciebie, każdy akumulatorek składa się z ogniw"
Czyli albo jak mamy nietypową wiertarkę, do której akku już nie produukują...
Albo, przepaliło nam się jedno ogniwo i chcemy je wymienić...
Albo budujemy szybowiec zdalnie sterowany (tym też się zajmuję) i mamy ograniczone miejsce w kabinie, chcemy dokładnie ustawić środek ciężkości...

Pozdro!

#7 szczuromen  | Napisano 02 styczeń 2012 - 15:55

szczuromen
  • Użytkownik
  • Postów: 55
  • Dołączył: 07-lipiec 11
  • Miasto: Ścinawa/Lubin
Klej jak juz napisałem, mozna zrobic, do batki 9,6 potrzebujemy 8 ogniw, czyli 26zł, wtyki mam swoje, koszulkę termokurczliwa można zastąpić izolacją. Jak bym robił baterię to na pewno nie robiłbym jednej ;)
Tylko nie jestem pewny co do tego kleju...

#8 Jey85  | Napisano 02 styczeń 2012 - 16:23

Jey85
  • Użytkownik
  • Postów: 367
  • Dołączył: 28-styczeń 08
  • Miasto: Nowe Miasto nad Pilicą
Lutownice też możemy mieć a kable ze starej bateryjki to samo z wtyczkami.

#9 szczuromen  | Napisano 02 styczeń 2012 - 16:42

szczuromen
  • Użytkownik
  • Postów: 55
  • Dołączył: 07-lipiec 11
  • Miasto: Ścinawa/Lubin
Kable głośnikowe ;)
Klej byłby lepszym rozwiązaniem od lutowania, chyba...

#10 Tuksiak  | Napisano 02 styczeń 2012 - 17:07

Tuksiak
  • Użytkownik
  • Postów: 2190
  • Dołączył: 27-maj 07
  • Miasto: Szczecin

Wyświetl postUżytkownik szczuromen dnia 02 styczeń 2012 - 16:42 napisał

Kable głośnikowe ;)
Klej byłby lepszym rozwiązaniem od lutowania, chyba...
Podejrzewam, że wątpię. Pomyśl dlaczego wszyscy na caaaaałym Świecie w takim razie wszystko lutują, a nie kleją? A jak wygląda jego przewodność pod wpływem temperatury? A jak pod obciążeniami, a jak wpływ temperatury zewnętrznej, lub jej wahania na odporność mechaniczną i oporność? Jakby wszystko było takie proste to o ile łatwiej byłoby wsio kleić, a nie pierdzielić się z lutowaniem ;-).

#11 Jey85  | Napisano 02 styczeń 2012 - 17:21

Jey85
  • Użytkownik
  • Postów: 367
  • Dołączył: 28-styczeń 08
  • Miasto: Nowe Miasto nad Pilicą
Niecałe 40zł na zrobienie sobie nowego aku, chyba się pobawię.
Sam myslałem o takich akumulatorkach http://allegro.pl/ak...1978372528.html
jednak maja za małą pojemność

#12 W.Zajcev  | Napisano 02 styczeń 2012 - 17:30

W.Zajcev
  • Użytkownik
  • Postów: 247
  • Dołączył: 10-grudzień 06
  • Miasto:
Pojemność jedno a wydajność to drugie.

#13 Snipernr1  | Napisano 02 styczeń 2012 - 17:49

Snipernr1
  • Moderator I
  • Postów: 1607
  • Dołączył: 16-czerwiec 09
  • Miasto: Katowice
Jey85 twoja ostatnia wypowiedz to chyba żart? chyba ze masz nietypowa latarkę.
Szczuromen czy Ty najpierw chcesz stracić aby potem wyjść na zero? co to za ogniwa jak już robić samemu pakiet to tak jak pisze K.Seger i zakup ogniw które są wydajne  4/5A jeśli chodzi o Nixx.
Chcesz kleić to klej te ogniwa .W około się trąbi ze lutowanie jest najlepsze a Ty chcesz to zmienić wiec działaj i potem ewentualnie pochwali się że jest inaczej.

Ps. Nawet blaszki się przepalają które łączą ogniwa .

#14 zuczek  | Napisano 02 styczeń 2012 - 17:54

zuczek
  • Użytkownik
  • Postów: 328
  • Dołączył: 19-sierpień 09
  • Miasto: Elbląg/gdańsk
Jey85 akumulatorki do których dałeś link moim zdaniem się nie nadają. To nie są wysoko prądowe ogniwa. Przynajmniej mój ojciec takie kupował i nadawały się do zasilania aparatury i odbiornika, ale nie silnika (mówię o modelach RC, tym bardziej nie nadają się do airsoftu). Poza tym jak wytłumaczysz to, że 1200mah na Lipo 11.1 daje radę dłużej niż 2000 mah NiCd :)? Tak jak napisał zajcew liczy się także wydajność (podawana bodajże w kulombach - C)

#15 seger  | Napisano 02 styczeń 2012 - 18:20

seger
  • Moderator I
  • Postów: 3514
  • Dołączył: 19-czerwiec 08
  • Miasto: Świdnik
Błagam moda o zamknięcie tematu i nie szerzenie takich herezji na forum.
Typowe biadolenie i krętactwo Polaczka. Orobić się, nakręcić, kombinować jak koń pod górę, następnie spieprzyć wszystko i wyrzucić do kosza albo wtedy zacząć płakać i prosić kogoś aby poprawił coś co czasami jest awykonalne.
Jeżeli nie mamy pojęcia - nie ruszać!
316_Danny - nie porównuj ogniw ni-cd Sc do ogniw ni-mh mini, które są gówniane i nie nadają się prawie do niczego (ew. do zasilania odbiornika pradem max 5A)...

#16 szczuromen  | Napisano 02 styczeń 2012 - 19:37

szczuromen
  • Użytkownik
  • Postów: 55
  • Dołączył: 07-lipiec 11
  • Miasto: Ścinawa/Lubin
Chyba jednak macie rację, kupie akumulator FF i po sprawie. Kupiłbym li-po, ale sie "boję" ^^
Temat do zamknięcia.

#17 seger  | Napisano 02 styczeń 2012 - 19:54

seger
  • Moderator I
  • Postów: 3514
  • Dołączył: 19-czerwiec 08
  • Miasto: Świdnik
Gratuluję wyboru najgorszych ogniw na rynku :)

#18 szczuromen  | Napisano 02 styczeń 2012 - 20:07

szczuromen
  • Użytkownik
  • Postów: 55
  • Dołączył: 07-lipiec 11
  • Miasto: Ścinawa/Lubin
Najgorsze ogniwa to FF?

#19 seger  | Napisano 02 styczeń 2012 - 20:18

seger
  • Moderator I
  • Postów: 3514
  • Dołączył: 19-czerwiec 08
  • Miasto: Świdnik
najgorsze to intellect.

#20 W.Zajcev  | Napisano 02 styczeń 2012 - 20:48

W.Zajcev
  • Użytkownik
  • Postów: 247
  • Dołączył: 10-grudzień 06
  • Miasto:
To się zdecyduj.