Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

M4/M16 [KWA/ASG]


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1116 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kohan warrior  | Napisano 24 styczeń 2011 - 17:26

Kohan warrior
  • Użytkownik
  • Postów: 323
  • Dołączył: 16-styczeń 11
  • Miasto: Murowana Goślina
Mam zamiar kupić Kwa Usa http://www.casg.pl/p...-M4A1-Gen2.html, lecz zastanawiam się nad tuningiem.
A wiec, jaka jest różnorodność w doborze części?
Pasują części typu zestaw bore up (guardera) itd?

#2 qurcz  | Napisano 24 styczeń 2011 - 17:46

qurcz
  • Użytkownik
  • Postów: 709
  • Dołączył: 30-grudzień 07
  • Miasto: Poznań
Do borka potrzeba poszerzonej dyszy, nie? To zapomnij, bo tu nie siedzi standardowa dysza od m4 (co widać na obrazkach GB z netu), ani standardowa komora.
Ale... w M16 generacji 1, które miało identyczne bebechy z M4 siedziało M130, w drugiej generacji wszystkie nie-cqb wersje m4 mają ~m120, a druga generacja jest mocniejsza. Wniosek taki, że M130 nie powinno tu sprawić problemów.

#3 AdameKOSW  | Napisano 12 luty 2011 - 12:27

AdameKOSW
  • Użytkownik
  • Postów: 169
  • Dołączył: 30-grudzień 08
  • Miasto: Oświęcim
Czy inne komory HU podejdą do replik tej firmy? Np Guarder albo King Arms?

#4 maczo007  | Napisano 12 luty 2011 - 20:30

maczo007
  • Użytkownik
  • Postów: 350
  • Dołączył: 22-listopad 09
  • Miasto: Warszawa
Musiałbyś dysze zmienić bo jest dedykowana do standardowej komory. Reszta powinna pasować.

#5 AdameKOSW  | Napisano 12 luty 2011 - 20:42

AdameKOSW
  • Użytkownik
  • Postów: 169
  • Dołączył: 30-grudzień 08
  • Miasto: Oświęcim
A inna dysza podejdzie ? Bo czytałem że w KWA jest wiele niestandardowych części. Będzie to współgrało?

#6 maczo007  | Napisano 12 luty 2011 - 20:44

maczo007
  • Użytkownik
  • Postów: 350
  • Dołączył: 22-listopad 09
  • Miasto: Warszawa
Dysze można chyba spokojnie wymienić, chociaż ta faktycznie jest jakaś dziwna..

nie zwykły stożek tylko z dolnej strony jakiś kawałek plastiku wystaje z tego co pamiętam:zastanawia:

#7 maczo007  | Napisano 16 luty 2011 - 16:10

maczo007
  • Użytkownik
  • Postów: 350
  • Dołączył: 22-listopad 09
  • Miasto: Warszawa
Hmh mam ferie i mi sie nudzi w domu, chciałem pogrzebać (wymienić gumke hopupa na zieloną g&g). Krótko pocieszyłem się dodatkowym zasięgiem bo posułem dyszę dyszę : wypluło ją razem z połąmaną głowicą cylindra... :)  :bialaflaga:

Jutro może jade do coyotów.

https://picasaweb.go...feat=directlink


pozdrawiam

#8 Gość_HapTI_*  | Napisano 19 luty 2011 - 09:43

Gość_HapTI_*
  • Gość
A są z tym KWA jakieś problemy? Wcześniej w tym temacie znalazłem parę postów o problemach z zębatkami. Jaką sprężynę można do niego wsadzić bez wymiany bebechów?

#9 Vintersky  | Napisano 19 luty 2011 - 10:56

Vintersky
  • Użytkownik
  • Postów: 154
  • Dołączył: 31-październik 05
  • Miasto: Józefów koło Warszawy

Wyświetl postUżytkownik HapTI dnia 19 luty 2011 - 09:43 napisał

A są z tym KWA jakieś problemy? Wcześniej w tym temacie znalazłem parę postów o problemach z zębatkami. Jaką sprężynę można do niego wsadzić bez wymiany bebechów?
Nie ma rzeczy niezniszczalnych. Są tylko wytrzymalsze ;-)
W KWA najczęstszym problemem są:
- brudne w smarze gumki HU (nie kręcą);
- zużyte gumki HU (nie kręcą);
- uwalony ząb tłoka (nie działa) zazwyczaj z powodu zbyt silnego zasilania;
- uwalony ząb tłoka który dostał się między zębatki - uszkodzenie zębatki tłokowej i środkowej (nie działa);
- uszkodzenie głowicy cylindra spowodowane majstrowaniem przy komorze HU lub mróz+zacinka+full auto.

Niby lista długa, ale po łącznie ponad setce KWA z którymi mam/miałem styczność daje to jakiś pogląd na to co się z nimi dzieje.
Tłoki padają bo ludziska pakują baterie 11.1V 25-50A. Producent zaleca od 15 do maksymalnie 20A w tym przypadku. Długie serie i generalnie "napieranie" robi swoje.
Druga przyczyna padów tłoków to oczywiście chęć napieprzania na zaciętej kulce.

Najważniejsza sprawa - chcesz napierać na mocnych bateriach lub chcesz mieć więcej efpeeesów - wymień tłok (najlepiej na pasujący, uwaga :P) i miej święty spokój na 100.000-200.000 pestek.

Styki trzymają się naprawdę bardzo dobrze, ale MOSFET i tak mile widziany.

Konektor obowiązkowo na Deans.

#10 MarinesPL  | Napisano 14 sierpień 2011 - 22:31

MarinesPL
  • Użytkownik
  • Postów: 310
  • Dołączył: 23-marzec 11
  • Miasto: Warszawa
Ultimate, SHS z 14 metalowymi, Modify Ultra, JBU POMowy też powinien dać radę

#11 Graham  | Napisano 26 sierpień 2011 - 16:58

Graham
  • Użytkownik
  • Postów: 26
  • Dołączył: 10-luty 08
  • Miasto: Brzeg/New World
Dwa tygodnie temu kupiłem KWA/ASG Defender 16 CQB w krakowskim sklepie: taktyczny.com.
Po rozpakowaniu, aż byłem zachwycony jakością wykonania repliki. Nic nie stuka, nic nie puka, nic nie trzeszczy.
Kolor ciemny mat. Od oryginału oczywiście inny, ale dużo bardziej mi się podoba od niebiesko szarych body. Niestety po prawej stronie (od dust cover'a) wkurza logo ASG i ,,\F/ Cal. 6mm BB'' wygrawerowane i wypełnione białą farbą! :/ Trzeba będzie coś z tym zrobić. :D

Replikę od razu zawiozłem do Chimery na lekki tuning.
Na dniach założone zostały części:
- precka GUNNER'a 410mm
- gumka HU
- tłok SHS z czternastoma metalowymi zębami
- metalowa łożyskowana głowica tłoka SHS
- sprężyna m130 Deep Fire'a
- kable silikonowe
- MOSFET

Wszystko zostało ładnie spasowane i uszczelnione. Miało wyjść w okolicach 450.
Test na chrono wykazał lekkie widełki 545 - 550 fpsów.  :icon_eek2:

Podobno sprężyny DF ubijają się w miarę szybko, ale mocno zastanawiam się jednak nad założeniem m120...  :zastanawia:
Czas pokaże. Pozdrawiam.

Użytkownik Graham edytował ten post 26 sierpień 2011 - 17:02


#12 strzelec5  | Napisano 26 sierpień 2011 - 19:24

strzelec5
  • Użytkownik
  • Postów: 6
  • Dołączył: 13-maj 11
  • Miasto:
@Graham
Co mogło tak wpłynąć na wzrost fps? Łożyskowana prowadnica sprężyny, sprężyna, głowica tłoka i coś jeszcze?

#13 DlugiPl  | Napisano 26 sierpień 2011 - 19:33

DlugiPl
  • Użytkownik
  • Postów: 1
  • Dołączył: 16-czerwiec 09
  • Miasto: Orzysz
Jaki był koszt tego tuningu?

#14 maczo007  | Napisano 26 sierpień 2011 - 19:51

maczo007
  • Użytkownik
  • Postów: 350
  • Dołączył: 22-listopad 09
  • Miasto: Warszawa
Żółwik, w moim odczuciu masz brzydki kolor body, ale nie bierz tego do siebie :)) !

Graham, jak została uzasadniona zmiana głowicy tłoka ? Stockowa jest zła ?

Jak się spisuję gunner ?
pozdrawiam

Użytkownik maczo007 edytował ten post 26 sierpień 2011 - 19:55


#15 AnR  | Napisano 26 sierpień 2011 - 22:32

AnR
  • Użytkownik
  • Postów: 3617
  • Dołączył: 04-czerwiec 06
  • Miasto: Wrocław

Wyświetl postUżytkownik strzelec5 dnia 26 sierpień 2011 - 19:24 napisał

@Graham
Co mogło tak wpłynąć na wzrost fps? Łożyskowana prowadnica sprężyny, sprężyna, głowica tłoka i coś jeszcze?

Ci odpowiadam. Rewelacyjna głowica tłoka SHS to raz. Dwa, podwójne łożyskowanie. Zielona gumka G&G. Właściwie z nią nie skończyłem. Komora mi się trochę do przodu podjechała i nie chce mi prawidłowo kulek podawać.

Poza tym to moja druga KWA. Jestem nimi zachwycony na razie. Super bebechy, super zębatki. Tłoki troszku z dupy ale przy obecnych cenach SHS to nie problem.

Wyświetl postUżytkownik maczo007 dnia 26 sierpień 2011 - 19:51 napisał

Graham, jak została uzasadniona zmiana głowicy tłoka ? Stockowa jest zła ?

Jak się spisuję gunner ?


Jest zła bo jest bez dziurek. To kawał metalu płaskiego. Koszt SHS nie jest wysoki, a poprawia szczelność i generalnie rozrzut FPS.

O Gunnerze słyszałem same pochlebne opinie, widziałem replikę jak strzela na tych lufach. Rewelacja Panowie. Dziś ją montowałem. Kopia promyka, rewelacyjnie wykonana. I to za psie pieniądze. Jestem pod jej wrażeniem.

Użytkownik AnR edytował ten post 26 sierpień 2011 - 22:34


#16 qurcz  | Napisano 27 sierpień 2011 - 20:25

qurcz
  • Użytkownik
  • Postów: 709
  • Dołączył: 30-grudzień 07
  • Miasto: Poznań

Wyświetl postUżytkownik qurcz dnia 20 sierpień 2011 - 20:06 napisał

Lufy dwuczęściowe tak miewają.


Wziąłem dziś 3 lufy wraz z ich komorami na testy i hmm ciekawe wyniki

SR 5 (sprężyna m110 SHS, cylinder stock KWA, głowica cylindra i tłoka wyciszone SHS)
- lufa systemy 229mm (gumka chyba kwa gen 1): stabilne 344 FPS
- lufa KWA stockowa 395mm (gumka kwa gen 2): 390-393 FPS
- lufa prometheus 509mm (gumka kwa gen2) 387-400 FPS, rozrzut spory, mimo że teflonu nie szczędziłem

M4 (spężyna jakaś losowa, prawdopodobnie M120, cylinder systemy do m4a1, głowica tłoka i cylindra wyciszone systemy)
- lufa 229mm: stabilne 393 FPS
- lufa 395mm: 416-423 FPS
- lufa 509mm: 380-387 FPS

M16 - elektryka padła i nie sprawdziłem :(

Dzisiejsze pomiary:

SR5 na innym chrono:
systema 229 mm ~340fps
kwa 395mm ~390fps
promyk 509mm (po doszczelnieniu) eeee całe 320 fpsów

M16 (na pełnym jednoczęściowym cylindrze SHS i SP130):
229mm ~377fps i strasznie głośny odgłos wystrzału
395mm ~445fps
509mm ~430fps (poprzednim razem wyszło 450) - a lufka dalej i celniej strzela od stockowej z M16

zasięgu niestety nie pomierzyłem, ale na krótkiej lufie zdaje mi się, że dalej leci, niż na stockowej SR5 (i dalej niż w mocniejszym MP5 z gumką systemy) - zasięg jak w stockowym M16 KWA

wniosek: jak ktoś chce straszyć ludzi dźwiękiem swojej repliki w CQB, niech założy pełny cylinder (przy krótkiej lufie), do tego obowiązkowo Noveske KX3, albo tłumik płomienia od diablo

w cybergunowskiej M4 (dokładnie tej co ma Żółwik) mam jeszcze lufę dwuczęściową

@Graham, wszystko bez problemu śmiga na 14-zębowym tłoku bez piłowania zęba na zębatce? U mnie co drugi singiel nie zwalniał całej sprężyny.

#17 maczo007  | Napisano 27 sierpień 2011 - 20:48

maczo007
  • Użytkownik
  • Postów: 350
  • Dołączył: 22-listopad 09
  • Miasto: Warszawa
U mnie działa nadal, bez piłowania zębatek. Tłok niebieski shs 14 zębowy.

#18 AnR  | Napisano 27 sierpień 2011 - 21:11

AnR
  • Użytkownik
  • Postów: 3617
  • Dołączył: 04-czerwiec 06
  • Miasto: Wrocław

Wyświetl postUżytkownik qurcz dnia 27 sierpień 2011 - 20:25 napisał

@Graham, wszystko bez problemu śmiga na 14-zębowym tłoku bez piłowania zęba na zębatce? U mnie co drugi singiel nie zwalniał całej sprężyny.

Jako, że leży u mnie jeszcze to odpowiem. Nic nie trzeba piłować.

#19 Nitro  | Napisano 27 sierpień 2011 - 23:07

Nitro
  • Użytkownik
  • Postów: 1780
  • Dołączył: 04-styczeń 11
  • Miasto: Gdynia/Chojnice
Jakie gumki hop-up do kwa polecacie?

#20 maczo007  | Napisano 27 sierpień 2011 - 23:09

maczo007
  • Użytkownik
  • Postów: 350
  • Dołączył: 22-listopad 09
  • Miasto: Warszawa
Zielona g&g - mało które wchodzą. Ta jest rewelacyjna i kręci w dużym zakresie fps.