Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Problem z PTT Z-tactical


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
152 odpowiedzi w tym temacie

#1 gotrik  | Napisano 24 październik 2012 - 16:43

gotrik
  • Użytkownik
  • Postów: 148
  • Dołączył: 14-październik 11
  • Miasto: Kraków
Radio BAOFENG UV 5R

Bowman Z-tactical

PTT Z-tactical


Zamówiłem sobie PTT ze sklepu internetowego zanim, będę reklamował chciałbym się upewnić, że to PTT jest walnięte. Całośc na filmiku. Radio ma dwa dni. Bowman kupiony pół roku temu, nie używany, leżał w pudełku. PTT przyszło dzisiaj. Jak widac po naciśnieciu nadawania radio nie reaguje. Z akcesorium fabrycznym nie ma takiego problemu.


https://www.youtube....h?v=2H5XwsA0_v0

#2 tomekpl  | Napisano 25 październik 2012 - 08:56

tomekpl
  • Użytkownik
  • Postów: 135
  • Dołączył: 25-czerwiec 07
  • Miasto: Busko-Zdrój
Źle polutowane kable wewnątrz ptt. Problem każdego u94, sam przerabiałem to w 5 czy 6 sztukach na wtyku ICOM.

Lutujesz w następujący sposób:
1 - kabel czarny; 2 - kabel czerwony; 3 - kabel biały; 4 - kabel żółty.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Każdy ze styków jest ponumerowany, nie powinieneś mieć problemów z dopasowaniem. Dodatkowo możesz wlutować parę oporników.

Zerknij też tutaj -  http://forums.airsof...ead.php?t=10548

#3 gotrik  | Napisano 25 październik 2012 - 13:43

gotrik
  • Użytkownik
  • Postów: 148
  • Dołączył: 14-październik 11
  • Miasto: Kraków

Wyświetl postUżytkownik tomekpl dnia 25 październik 2012 - 08:56 napisał

Źle polutowane kable wewnątrz ptt. Problem każdego u94, sam przerabiałem to w 5 czy 6 sztukach na wtyku ICOM.

Lutujesz w następujący sposób:
1 - kabel czarny; 2 - kabel czerwony; 3 - kabel biały; 4 - kabel żółty.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Każdy ze styków jest ponumerowany, nie powinieneś mieć problemów z dopasowaniem. Dodatkowo możesz wlutować parę oporników.

Zerknij też tutaj -  http://forums.airsof...ead.php?t=10548


Dzięki , okazało się jednak, że po prostu jest problem z wtykiem kennwood, bo ma taki kształt gumy, że blokwoał się i nie do końca dociskał w radiu. Po starciu kawałka gumy od wtyku wszystko chodzi pięknie.

#4 majkiki  | Napisano 27 marzec 2013 - 17:55

majkiki
  • Użytkownik
  • Postów: 52
  • Dołączył: 01-marzec 10
  • Miasto: Hel

Wyświetl postUżytkownik gotrik dnia 25 październik 2012 - 13:43 napisał

Dzięki , okazało się jednak, że po prostu jest problem z wtykiem kennwood, bo ma taki kształt gumy, że blokwoał się i nie do końca dociskał w radiu. Po starciu kawałka gumy od wtyku wszystko chodzi pięknie.

A czy przed starciem gumy bowman normalnie łapał dźwięk bez żadnych szumów? i głośno?  Bo chyba mam ten sam problem tylko wolę się upewnić.

EDIT:
ok problem rozwiązany... identycznie jak wyżej

Użytkownik majkiki edytował ten post 27 marzec 2013 - 18:14


#5 misiekmw  | Napisano 29 marzec 2013 - 19:28

misiekmw
  • Użytkownik
  • Postów: 42
  • Dołączył: 26-październik 08
  • Miasto: Otmuchów
Ja mam Intek 3030 i bowman z PTT. W PTT wymieniłem wtyczkę bo nie pasowała do radia i nie działa mikrofon. Pomoże ktoś?

#6 virusotron  | Napisano 05 kwiecień 2013 - 11:14

virusotron
  • Użytkownik
  • Postów: 643
  • Dołączył: 01-maj 06
  • Miasto: Warszawa | Radziej Poznań
A wymieniales wtyczke zgodna ze schematem? Nie dziala sam przycisk ptt czy mikrofon? A moze jedno i drugie?

#7 rafcio21  | Napisano 20 kwiecień 2013 - 11:56

rafcio21
  • Użytkownik
  • Postów: 495
  • Dołączył: 06-wrzesień 06
  • Miasto: Poznań
Mógłby ktoś podrzucić zdjęcie jak powinien być polutowany pod wtyk kenwood w ptt? Mam bowmana i nie chce mi to cholerstwo ani odbierać, ani nadawać.

#8 rafcio21  | Napisano 24 kwiecień 2013 - 19:39

rafcio21
  • Użytkownik
  • Postów: 495
  • Dołączył: 06-wrzesień 06
  • Miasto: Poznań
Testowałem bowmana i jest sprawny. Sprawdziłem przepływ prądu woltomierzem w PTT typ P-Tor. Generalnie wygląda to u mnie tak:
Dołączona grafika
Cokolwiek robi tylko czarny kabel i żółty po wciśnięciu ptt. Odziwo w tym samym miejscu na wtyczce -.- Reszta kabli - czerwony i biały nie robią zupełnie nic. Kable wg. kolejności tak jak w ptt.

Mógłby ktoś dać jakiś sensowny schemat do tego? I ewentualnie jakieś rady co do mojego problemu.

#9 virusotron  | Napisano 24 kwiecień 2013 - 19:59

virusotron
  • Użytkownik
  • Postów: 643
  • Dołączył: 01-maj 06
  • Miasto: Warszawa | Radziej Poznań
wszystkie kable mają swoje znaczenie. Rozumiem, że masz problem z samym PTT. Rozkręć go zobacz czy luty są ok a następnie posprawdzaj czy kabel nigdzie się nie zdupczył, sprawdź czy jest przejście. Jak coś mieszkam pod poznaniem i jestem wstanie Ci to poskładać do kupy.

#10 rafcio21  | Napisano 24 kwiecień 2013 - 20:18

rafcio21
  • Użytkownik
  • Postów: 495
  • Dołączył: 06-wrzesień 06
  • Miasto: Poznań
No pisałem, voltomierzem sprawdzałem przy lutach i zaznaczyłem gdzie jest przejście i w jakiej sytuacji (po wciśnięciu ptt, bez ptt).

#11 virusotron  | Napisano 24 kwiecień 2013 - 21:20

virusotron
  • Użytkownik
  • Postów: 643
  • Dołączył: 01-maj 06
  • Miasto: Warszawa | Radziej Poznań
Jeżeli Twój rysunek jest poprawny to brakuje Ci drugiego bieguna mikrofonu.

#12 kubutek  | Napisano 30 kwiecień 2013 - 22:42

kubutek
  • Użytkownik
  • Postów: 27
  • Dołączył: 11-wrzesień 09
  • Miasto: Bielsko-Biała
Witam.
Mam również problem z PTT Z Tacticala.
PTT jest na wtyku Kenwooda podpięte do radyjka Wouxun i bowmana.
Słyszę gdy ktoś nadaje na innej pmrce, ale gdy naciskam przycisk, to inni raz mnie słyszą, raz nie.
Za każdym razem radio reaguje na moje naciśnięcie, mimo to inni mnie nie słyszą.
Zauważyłem, że czasami jak pokręcę przy wtyku między bowmanem a PTT, to dopiero wtedy mnie słychać.

#13 rafcio21  | Napisano 01 maj 2013 - 15:14

rafcio21
  • Użytkownik
  • Postów: 495
  • Dołączył: 06-wrzesień 06
  • Miasto: Poznań
Tam są takie blaszki, dzięki którym jest styk między kablem od bowmana a PTT. Dognij je.

A i samą wtyczke trza mocno docisnąć, bo ciężko wchodzi pod koniec, jak włożysz za delikatnie, to nie wejdzie do końca.

Użytkownik rafcio21 edytował ten post 01 maj 2013 - 15:15


#14 Corey  | Napisano 01 maj 2013 - 19:57

Corey
  • Użytkownik
  • Postów: 205
  • Dołączył: 03-listopad 05
  • Miasto: Szamotuły

Wyświetl postUżytkownik rafcio21 dnia 01 maj 2013 - 15:14 napisał

Tam są takie blaszki, dzięki którym jest styk między kablem od bowmana a PTT. Dognij je.


Dołączona grafika

Niestety operacja do wykonania co jakiś czas - ale dzięki temu nadajemy poprawnie.

#15 MajkiWRC  | Napisano 02 maj 2013 - 18:26

MajkiWRC
  • Użytkownik
  • Postów: 25
  • Dołączył: 29-sierpień 11
  • Miasto: Wągrowiec
Witam.
Mój problem z PTT polega na... wszystkim. Ani nie odbieram, ani nie nadaję. Sprawdziłem co za co odpowiada i nie mogę dojść dlaczego nie odbieram. Teoretycznie wszystko powinno grać.

@ Czy we wszystkich przyciskach tej firmy kolory kabli odpowiadają ich rolom? Patrząc na zdjęcie powyżej, moje są ułożone w zupełnie innej kolejności. Od góry żółty, biały, czerwony i czarny.

Użytkownik MajkiWRC edytował ten post 02 maj 2013 - 18:29


#16 kubutek  | Napisano 02 maj 2013 - 19:42

kubutek
  • Użytkownik
  • Postów: 27
  • Dołączył: 11-wrzesień 09
  • Miasto: Bielsko-Biała
ok, tylko pytanie jak rozkręcić tą wersję PTT?


Dołączona grafika

sam wtyk PTT wydaje się być nie do ruszenia.

Użytkownik kubutek edytował ten post 02 maj 2013 - 19:42


#17 MartiN_BB  | Napisano 05 maj 2013 - 21:34

MartiN_BB
  • Użytkownik
  • Postów: 370
  • Dołączył: 26-sierpień 05
  • Miasto: Bielsko-Biała
Odklej/oderwij rzep który jest na spodzie PTT, tam powinny 3 śrubki - potem już jakoś pójdzie ;)

#18 rafcio21  | Napisano 06 maj 2013 - 14:21

rafcio21
  • Użytkownik
  • Postów: 495
  • Dołączył: 06-wrzesień 06
  • Miasto: Poznań

Wyświetl postUżytkownik MajkiWRC dnia 02 maj 2013 - 18:26 napisał

Witam.
Mój problem z PTT polega na... wszystkim. Ani nie odbieram, ani nie nadaję. Sprawdziłem co za co odpowiada i nie mogę dojść dlaczego nie odbieram. Teoretycznie wszystko powinno grać.

@ Czy we wszystkich przyciskach tej firmy kolory kabli odpowiadają ich rolom? Patrząc na zdjęcie powyżej, moje są ułożone w zupełnie innej kolejności. Od góry żółty, biały, czerwony i czarny.
http://forum.wmasg.p...kenwood-wtyk-k/
Od góry dwa kabelki są do mikro jacka (teoretycznie czarny i czerwony), a potem dwa do mini jacka (teoretycznie biały i żółty). Obejrzyj sobie schemat z linku, kombinuj ;) Możesz spróbować "pukać" po 2 styki voltomierzem ustawionym na sprawdzanie przepływu prądu. Jeśli trafisz na kabelki, które idą do słuchawki, w słuchawce powinno być słychać delikatne pukanie też. Jeśli nic nie będzie nigdzie - gdzieś nie ma styku. A i posprawdzaj czy wszystko działa tak jak na schemacie z wciśniętym ptt i bez.

#19 kubutek  | Napisano 07 maj 2013 - 00:09

kubutek
  • Użytkownik
  • Postów: 27
  • Dołączył: 11-wrzesień 09
  • Miasto: Bielsko-Biała

Wyświetl postUżytkownik MartiN_BB dnia 05 maj 2013 - 21:34 napisał

Odklej/oderwij rzep który jest na spodzie PTT, tam powinny 3 śrubki - potem już jakoś pójdzie :icon_wink:

tylko problem tkwi w samym wtyku.

Dołączona grafika

wydaje się, że jest on zgrzany z obudową i ciężko byłoby go rozebrać.

Użytkownik kubutek edytował ten post 07 maj 2013 - 00:15


#20 rynek  | Napisano 16 sierpień 2013 - 18:25

rynek
  • Użytkownik
  • Postów: 42
  • Dołączył: 05-listopad 09
  • Miasto: Kwidzyn
Witam.
Jestem nieszczęśliwym posiadaczem PTT od Z-Tactical, ponieważ mam ten sam problem, który ukazany jest na filmiku u kolegi wyżej.
W poszukiwaniu odpowiedzi zauważyłem tutaj, że piszecie o źle polutowanych kablach.
Elektrykiem nie jestem i się na tym nie znam, więc swoje pytanie kieruje do was.
Czy to w ogóle jest dobrze polutowane ?


Dołączona grafika


Z góry dziękuje za pomoc :)