Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

LiPo nie dziala


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 dr Ziolo  | Napisano 07 luty 2013 - 18:23

dr Ziolo
  • Użytkownik
  • Postów: 230
  • Dołączył: 20-maj 12
  • Miasto: Ełk
Po incydencie z wymiana wtykow itd, gdy jedna batka miala zwarcie czekalem do dzis. Doszly do mnie T connector, Redox LiPo 7,4V 1400mAh i miernik V do LiPo.
Sprawdzilem Redoxa, bylo 7,4V okolo i po rowno na cele. Zaladowalem i mam 8,38, no.1 4,20, no.2 4,18, czyli chyba ok.
Z ciekawosci sprawdzilem baterie co miala zwarcie (DesirePower 7,4V 2250mAh) Pomiary identiko.

Zabralem sie do repliki, wywyalilem Tamyie i golymi kabelkami chcialem sprawdzic czy dziala... I nic. Ani nowa, ani stara nie chca dzialac.
Jaka moze byc przyczyna i ew. Rozwiazanie problemu?

Użytkownik dr Ziolo edytował ten post 07 luty 2013 - 18:23


#2 Nitro  | Napisano 07 luty 2013 - 19:05

Nitro
  • Użytkownik
  • Postów: 1790
  • Dołączył: 04-styczeń 11
  • Miasto: Gdynia/Chojnice
Zwarcie,zimne luty,przepalony bezpiecznik,złamane wsuwki silnikowe,lub ich brak kontaktu z silnikiem,uszkodzone-złamane kable,przepalone styki,tłok zablokowany w tylnym polożeniu itd.

#3 dr Ziolo  | Napisano 07 luty 2013 - 19:10

dr Ziolo
  • Użytkownik
  • Postów: 230
  • Dołączył: 20-maj 12
  • Miasto: Ełk
Zwarcia na drugiej baterii nie bylo.
Wtyk do batki (T connect) byl od razu w baterii, a kable z repliki bezposrednio dotykaly stykow batki.
Bezwpiecznik - nie wiem
Wsuwki sinikowe sa okej.
Maja kontakt z silnikiem.
Reszty nie wiem. Po kazdym strzelaniu oddaje 2/3 strzaly na single, takze tlok tez odpada raczej.

#4 SirHawk  | Napisano 07 luty 2013 - 19:47

SirHawk
  • Użytkownik
  • Postów: 1612
  • Dołączył: 17-sierpień 09
  • Miasto: Słupsk
Bezpiecznik lub niedokładny lut w którymś miejscu, mógł puścić kabel. Stawiam na bezpiecznik, skoro doszło do awarii pakietu poprzedniego i nie wiesz, w jakim jest stanie.

PS. odnośnie Twojego podpisu. Nie ma zależności pomiędzy brakiem polskich znaków czy błędach a wersją mobilną forum. Post zawsze możesz wyedytować. A "klawiaturę" z angielskiej zmienić na polską, a nawet chińską czy koreańską.

#5 dr Ziolo  | Napisano 07 luty 2013 - 19:57

dr Ziolo
  • Użytkownik
  • Postów: 230
  • Dołączył: 20-maj 12
  • Miasto: Ełk
Przepraszam zatem, ale na telefonie dwa razy dłużej się pisze z polskimi znakami. :)

A w takim razie co z tym bezpiecznikiem zrobić? Wymienić? Wywalić?

#6 SirHawk  | Napisano 07 luty 2013 - 20:01

SirHawk
  • Użytkownik
  • Postów: 1612
  • Dołączył: 17-sierpień 09
  • Miasto: Słupsk
T9 ;)

Wymienić.

#7 dr Ziolo  | Napisano 07 luty 2013 - 20:08

dr Ziolo
  • Użytkownik
  • Postów: 230
  • Dołączył: 20-maj 12
  • Miasto: Ełk
Wrzuciłem w google, by znaleźć bezpiecznik odpowiedni i znalazłem to:
http://forum.wmasg.p...e__show__st__20

Tak, mam replike po tuningu. Wychodzi na to, że bezpiecznik mógł mieć awarię przez za dużą moc batki, prawda?

#8 hindus  | Napisano 07 luty 2013 - 21:27

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 836
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo
Zepnij na krótko bez bezpiecznika i zobacz czy działa. Jak nie będzie działać to znaczy że problem leży gdzie indziej.

#9 dr Ziolo  | Napisano 08 luty 2013 - 14:10

dr Ziolo
  • Użytkownik
  • Postów: 230
  • Dołączył: 20-maj 12
  • Miasto: Ełk
Tak, bezpiecznik mi sie spalił.
Dziękuje za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy batka 7,4V na stockowym silniku Boya (M4 niestety) pociągnie Silver Plus tuning ze specshopa.pl? NiMH 8,4V dawała radę, a LiPo jakby chciało a nie mogło.

#10 echelon_  | Napisano 08 luty 2013 - 14:37

echelon_
  • Użytkownik
  • Postów: 1198
  • Dołączył: 22-lipiec 08
  • Miasto: EOP, ETM, EL
Po tuningu 8.4 dawała radę a 7.4 nie chce? Dziwne nieco.

Użytkownik echelon_ edytował ten post 08 luty 2013 - 14:37


#11 dr Ziolo  | Napisano 08 luty 2013 - 14:42

dr Ziolo
  • Użytkownik
  • Postów: 230
  • Dołączył: 20-maj 12
  • Miasto: Ełk
Nie moge edytowac, problem rozwiązany - musiałem troche poluzowac śrube dociskajaca silnik :)

EDIT: strzelala jak leżało, ale juz po wzięciu do rak to nie. Srubka ma być poluzowana na max, scisnieta czy odpowiednio dobrane docisnieciema być?

Użytkownik dr Ziolo edytował ten post 08 luty 2013 - 14:54


#12 dr Ziolo  | Napisano 08 luty 2013 - 16:22

dr Ziolo
  • Użytkownik
  • Postów: 230
  • Dołączył: 20-maj 12
  • Miasto: Ełk
Wiem, ze jestem niezdecydowany, ale EDiT jest do wywalenia :)


#13 Dziobak0050  | Napisano 01 grudzień 2016 - 20:19

Dziobak0050
  • Użytkownik
  • Postów: 1
  • Dołączył: 01-grudzień 16
  • Miasto: Warszawa
Odkopuje temat:

Przysmażyłem trochę swojego lipo od Turnigy (zwarcie głównych przewodów). Poszło trochę dymu batka nie napuchła. Sprawdziłem napięcia: 1 cela 4,1 druga 4,06 czyli teoretycznie wszystko cacy. Po podłączeniu do repliki batka po kilku strzałach nie daje rady napiąć sprężyny, kompletny brak mocy. Po podłączeniu innej wszystko w najlepszym porządku. Ktoś może wie czy da radę jakoś odratować tego lipola?

Z góry dziękuje za wszelkie informacje ;)

#14 hindus  | Napisano 01 grudzień 2016 - 22:42

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 836
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo
Spróbuj balansować cele ładowarką. Jeśli nie pomoże, naładuj i rozładuj ładowarką z wyświetlaniem pojemności. To pozwoli ocenić ile "soków" zostało w pakiecie i czy nadaje się do utylizacji, czy jeszcze pociągnie np. słabszą replikę.

#15 The-Naturat  | Napisano 02 grudzień 2016 - 14:05

The-Naturat
  • Użytkownik
  • Postów: 379
  • Dołączył: 29-maj 12
  • Miasto:
Dokładnie, zaawansowaną ładowareczką sprawdź parametry. Niech może zrobi ze 3 cykle ładowania też. I się okaże co i jak. Jak nie pomoże to lipo jedynie może ci posłużyć do zasilania czegoś mało prądożernego w przyszłosci.