Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

MP5k (JG201, JG202) [JG]


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#21 Alanos  | Napisano 30 październik 2015 - 15:02

Alanos
  • Użytkownik
  • Postów: 438
  • Dołączył: 27-październik 10
  • Miasto: Szczytno/Wrocław
Nie, komora hopka stockowa, biały plastik. Dysza tak samo stock, jedynie gumka ostatnio wymieniona na systemę czarną.

#22 Alanos  | Napisano 31 październik 2015 - 13:15

Alanos
  • Użytkownik
  • Postów: 438
  • Dołączył: 27-październik 10
  • Miasto: Szczytno/Wrocław
Właśnie sprawdziłem magazynek mid cap cymy. Wchodzi ciężko, siedzi sztywno i podaje świetnie :) Jeśli komuś zależy to mogę sprawdzić też podawanie przy dużym ROFie.

#23 Alanos  | Napisano 31 październik 2015 - 16:28

Alanos
  • Użytkownik
  • Postów: 438
  • Dołączył: 27-październik 10
  • Miasto: Szczytno/Wrocław
Już nie mogę edytować, także prosze o złączenie postów. Możliwe że nie był to magazynek od cymy, tylko od Boyi, także żeby nie wprowadzać w błąd sprostuję, jak sprawdzę :)

#24 Tony Halik  | Napisano 06 luty 2017 - 10:34

Tony Halik
  • Użytkownik
  • Postów: 462
  • Dołączył: 26-listopad 07
  • Miasto: Zarzycie podwójnie przygraniczne / Zielona Góra
Od niedawna jestem posiadaczem tej repliki, wcześniej zaś miałem MP5k od galaxy. Na razie przeszedłem przez etap rozbierania konstrukcji na części pierwsze, wnioski są następujące:
Korpus metalowy (prócz dolnej części z chwytem pistoletowym, czyli standard), podzielony na 3 części (górna część korpusu w którą wchodzi bateria i która podtrzymuje lufę i muszkę, oraz dwie połówki body), całkiem przyzwoicie wykonany, jedynie uszka połówek korpusu przy pinach na dekielku z tyłu są naprawdę delikatne - łatwo je ukruszyć, choć replika i tak się w całości trzyma.
Dolna część z chwytem wykonana z tworzywa, wygląda bardzo podobnie jak ta z galaxy, nawet ma tą samą wadę - bardzo cienki plastik przy pinie obok gniazda magazynka z jednej strony,  w tym miejscu plastik lubi pękać, ale nie wpływa to jakoś na zwartość konstrukcji.
Przez solidniejszą budowę i zastosowanie metalu replika jest zdecydowanie cięższa od galaxy - w przypadku tej ostatniej można było bez problemu strzelać z jednej ręki, tutaj już zabawka waży za dużo by prowadzić celny ogień w ten sposób.
Składana kolba ok, nie ma luzów na zawiasie, jedynie czuć lekki luz na samym mocowaniu tylnego dekielka (będącego podstawą kolby) do body. Samą kolbę można odkręcić (dekielek i podstawa kolby to dwa niezależne elementy) i w jej miejsce przykręcić zawiesie jak w najbardziej kompaktowej wersji Kurza.
Gniazdo magazynka ciasne, magi innych firm wchodzą z lekkim oporem (mimo tego, że body i tak ma niewielką tendencję do rozłażenia się na gnieździe maga - tak z pół milimetra), by złapał je zaczep trzeba w nie puknąć od dołu. Nie zauważyłem problemu z podawaniem, choć nie testowałem w boju.
W środku dość słaby silnik (przy którym ICS Turbo z innej repliki, na który wielu ludzi narzeka to demon prędkości), dobre (szczelne) połączenie dyszy z komorą, dyszy z głowicą cylindra (ma podwójne uszczelnienie - szok) i głowicy cylindra z cylindrem. Jest natomiast drobna nieszczelność na głowicy tłoka (przy ręcznym przesuwaniu - możliwe że podczas strzelania problem nie występuje, bo uszczelkę głowicy odpowiednio uszczelnia parcie powietrza). Tłok z tworzywa z ostatnim zębem metalowym, u mnie ten ząb był wyłamany - trzymał się na tłoku, ale lekko się obrócił i oddzielił od reszty blaszki na której się wcześniej znajdował.
Prowadnica sprężyny to jakiś powalony wynalazek, metalowa, dwuczęściowa, z czego podstawa w stosunku do prowadnicy była wysunięta ponad centymetr, co powodowało dodatkowy ścisk sprężyny. Od strony tłoka sprężyna umocowana na stałe do podkładki przykręconej do głowicy tłoka (nie jest to standardowa sprężyna, tylko nietypowa z wpustem do tej wspomnianej podkładki). Dziwny wynalazek, po oddaniu strzału słychać drgania sprężyny, która jest zamocowana na sztywno w zasadzie. Osobiście wywaliłem stockowy tłok z głowicą i sprężynę.
Na przestrzelanie przyjdzie czas, choć już nie jest to stock - wymieniłem lufę, gumkę, dystanser, tłok z głowicą i sprężynę.
Zmieniłem także okablowanie i zamontowałem najprostszy mosfet.
Ogólnie przyzwoita replika, odczuwalnie lepiej zrobiona niż galaxy. Nie porównywałem z cymą, ale jak dla mnie poziom wykonania jest zadowalający i nie będę szukał czegoś innego w ramach repliki do CQB, bocznej czy zapasowej. (choć wciąż przede mną testy mocy i zasięgu w terenie)

#25 Alanos  | Napisano 07 luty 2017 - 23:23

Alanos
  • Użytkownik
  • Postów: 438
  • Dołączył: 27-październik 10
  • Miasto: Szczytno/Wrocław
Widzę że dali nowe części, ja miałem inne. Tak czy tak:
-ta prowadnica to może ta nowa z "regulowanymi" fps?
-połączenie głowicy tłoka ze sprężyną było takie w każdej replice JG z jaką miałem styczność ;)

#26 Tony Halik  | Napisano 07 luty 2017 - 23:52

Tony Halik
  • Użytkownik
  • Postów: 462
  • Dołączył: 26-listopad 07
  • Miasto: Zarzycie podwójnie przygraniczne / Zielona Góra
Z tą prowadnicą to tak, że albo poprzedni właściciel repliki coś grzebał, albo chińczyki coś zapomnieli skończyć. Dolna część prowadnicy miała na końcu śrubę z gwintem, natomiast górna część prowadnicy była taka sama, jak w przypadku każdej zwykłej prowadnicy, w efekcie zatykało się ją na gwint dolnej prowadnicy i tak sobie na nim dyndała - żeby miało to jakikolwiek sens, musiała by mieć na końcu dziurę z odpowiednim gwintem, aby dało się ją nakręcić na dolną część prowadnicy - wtedy rzeczywiście można by regulować moc repliki ściskając sprężynę (wydłużając prowadnicę). Z drugiej strony trochę bez sensu, bo i tak trzeba cały gearbox rozebrać, żeby to zrobić, nie zaś jak w przypadku innej mojej repliki jedynie wyciągnąć z zewnątrz bolec trzymający prowadnicę. No i umieszczona na sztywno sprężyna, zarówno na tłoku, jaki i prowadnicy sprężyny powoduje to irytujące brzęczenie i rezonans po zakończonym cyklu strzału - trochę wkurzająca rzecz.

#27 mareq  | Napisano 08 luty 2017 - 08:16

mareq
  • Użytkownik
  • Postów: 1432
  • Dołączył: 23-wrzesień 14
  • Miasto: Bielsko-Biała
Tylna część prowadnicy ma gwint. Tam jest śruba, krórej wkręcanie powoduje odsuwanie przedniej części prowadnicy i dodatkową kompresję sprężyny. Gdyby przednia część miała otwór z gwintem, to po prostu skręciłbyś obie części i pozbawił się możliwości regulacji.

#28 Alanos  | Napisano 15 luty 2017 - 23:09

Alanos
  • Użytkownik
  • Postów: 438
  • Dołączył: 27-październik 10
  • Miasto: Szczytno/Wrocław
Tak czy tak w ten nowy system jg na 100% da się wstawić standardową prowadnicę, niedawno to robiłem nawet.

#29 Tony Halik  | Napisano 02 marzec 2017 - 15:58

Tony Halik
  • Użytkownik
  • Postów: 462
  • Dołączył: 26-listopad 07
  • Miasto: Zarzycie podwójnie przygraniczne / Zielona Góra
Panowie, mierzyliście może ile FPSów ma ta replika?
Mam zagwozdkę, bo z pomiarów wychodzi mi gdzieś 310 fps, z rozrzutem ok 10 fps, gdzie w replice zmieniłem sprężynę na m110 SHS, tłok shs i głowicę głoka aluminową też shs, do tego lufa precyzyjna.
Próbowałem z inną uszczelką głowicy tłoka, wynik był co najwyżej gorszy (290 fps), sam gearbox wydaje się szczelny (gdy dmucham w dyszę, powietrze nigdzie się nie wydostaje), podobnie lufa z komorą (gdy dmucham w wylot lufy przy zatkanym otworze wlotu kulek i dyszy także nic nie ucieka). Z kolei samo połączenie gearboxa z komorą też chyba jest ok, przy strzale na pusto nie wydostaje się powietrze przez otwór wlotowy kulek, dysza zdaje się wchodzić w kołnierz gumki.
W sumie nie wiem więc, skąd wynik 310 fps na m110? To przez cylinder typ 3 i krótką lufę? Czy jednak gdzieś musi być duża nieszczelność i ja jej zwyczajnie nie potrafię zlokalizować?

#30 Rych33  | Napisano 28 listopad 2017 - 22:24

Rych33
  • Użytkownik
  • Postów: 100
  • Dołączył: 08-lipiec 17
  • Miasto: Szczecin
Wie ktoś czy toto https://gunfire.pl/p...wego-JG202.html
ma jakiś gwint żeby wkręcić tłumik ?
I jaki tam siedzi silnik ? Krótki ? średni ?

#31 Alanos  | Napisano 01 grudzień 2017 - 15:14

Alanos
  • Użytkownik
  • Postów: 438
  • Dołączył: 27-październik 10
  • Miasto: Szczytno/Wrocław
Silnik długi. Gwintu nie ma, potrzebny adapter.

#32 Rych33  | Napisano 07 grudzień 2017 - 07:41

Rych33
  • Użytkownik
  • Postów: 100
  • Dołączył: 08-lipiec 17
  • Miasto: Szczecin
@Alanos. Dzięki za info. Dopiero dzisiaj zauważyłem Twoją odpowiedź.
A wiesz może jaki to adapter ? No i jak się go mocuje ? Chyba musi być jakiś gwint na końcu lufy ?

#33 Alanos  | Napisano 09 grudzień 2017 - 22:10

Alanos
  • Użytkownik
  • Postów: 438
  • Dołączył: 27-październik 10
  • Miasto: Szczytno/Wrocław
Musi być taki z wypustką, który się wsuwa i dokręca od spodu imbusem - tak było u mnie.