Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Problem z GB V3 -nieprawidłowa praca tłoka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
203 odpowiedzi w tym temacie

#1 luzak128  | Napisano 23 kwiecień 2013 - 16:23

luzak128
  • Użytkownik
  • Postów: 90
  • Dołączył: 24-marzec 13
  • Miasto: Leżajsk
Witam,jakiś czas temu kupiłem używana replike Cymy z założona sprężyna m140 w pewnym momencie replika ledwo co pluła kulkami , postanowiłem rozebrać replike zatem tak uczyniłem ,gb miał do połowy naciagniety tłok a strzał wygladał tak : (tłok naciagniety w połowie drogi prowadzenia tłoka ->naciagniecie do konca spreżyny ->strzał->naciagniecie tłoka z poczatku głowicy cylindra do środkowej pozycji prowadzenia tłoka i tak wkółko rozebrałem Gear box i wszystko mi ,,wystrzeliło w rekach'' (siła naciagnietej połowicznie sprężyny selektor również wyskoczył ,złożyłem GB i brakuje sami a tłok teraz zatrzymuje sie w różnych pozycjach proszę o pomoc.

#2 chomik_pl  | Napisano 23 kwiecień 2013 - 18:02

chomik_pl
  • Użytkownik
  • Postów: 311
  • Dołączył: 16-maj 10
  • Miasto: Irlandia
Sprawdz czy wszystko zlozyles jak nalezy.


Co do braku semi to ja obstawiam problem z przerywaczem. Pewnie zabek sie wytarl.
Czy replika strzela na singlu full auto?

#3 luzak128  | Napisano 23 kwiecień 2013 - 18:13

luzak128
  • Użytkownik
  • Postów: 90
  • Dołączył: 24-marzec 13
  • Miasto: Leżajsk
dziekuje za zainteresowanie tematem...roznie raz auto raz semi chociaż ustawione jest semi ...co do filmiku nic nie wniosł gdyż selektor nie jest na filmiku otwierany ...wydaje mi się że trzeba selektor prawidłowo poskładać ..praoszę o pomoc w dalszym ciagu..

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us
Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#4 chomik_pl  | Napisano 23 kwiecień 2013 - 18:26

chomik_pl
  • Użytkownik
  • Postów: 311
  • Dołączył: 16-maj 10
  • Miasto: Irlandia
Wyglada na to ze sam przerywacz jest zamontowany poprawnie. Czy malutki zabek ktory powinien zaczepiac sie o zebatke tlokowa jest w dobrym stanie czy jest on juz wytarty?

Testowales tryb semi na samym gearboxie? czy wlozyles go do repliki i dopiero testowales?

#5 luzak128  | Napisano 23 kwiecień 2013 - 18:39

luzak128
  • Użytkownik
  • Postów: 90
  • Dołączył: 24-marzec 13
  • Miasto: Leżajsk
zębatkę  tłokową ?? nie ogarniam ;/malutki ząbek nie jest wytarty testowalem semi na samym gb bez wkladania go do repliki nie wiem jaką ma to zasade dzialania ..na You Tube tez nic nie znalazłem by ktoś rozbierał selektor...

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#6 chomik_pl  | Napisano 23 kwiecień 2013 - 18:46

chomik_pl
  • Użytkownik
  • Postów: 311
  • Dołączył: 16-maj 10
  • Miasto: Irlandia

Wyświetl postUżytkownik luzak128 dnia 23 kwiecień 2013 - 18:39 napisał

zębatkę  tłokową ??
Przerywacz zachacza o nia podczas pracy gearboxa i jego ruchy powoduja rozwarcie stykow gearboxa - tak uzyskujesz semi.

Jesli jestes pewien ze wszystko zlorzyles ok mozesz zamontowac gearbox w body i wtedy sprawdzic czy dziala. Czasem gdy zmiana trybu ognia jest symulowana przez przesunicie listwy selektora obiawy sa podobne. Moze przesunoles listwe recznie zbyt blisko/daleko dlatego replika/gerabox wali full auto.

Użytkownik chomik_pl edytował ten post 23 kwiecień 2013 - 18:47


#7 luzak128  | Napisano 23 kwiecień 2013 - 18:55

luzak128
  • Użytkownik
  • Postów: 90
  • Dołączył: 24-marzec 13
  • Miasto: Leżajsk
Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us
a racja zachacza  zebatke tłoka :icon_wink: takim języczkiem zębatki
ok ale jak złożyć selektor ? bo jak widać na zdj mam go w kawałkach;/
czy zębatka tłoka jest do wymiany ?

Użytkownik luzak128 edytował ten post 23 kwiecień 2013 - 19:23


#8 chomik_pl  | Napisano 23 kwiecień 2013 - 19:43

chomik_pl
  • Użytkownik
  • Postów: 311
  • Dołączył: 16-maj 10
  • Miasto: Irlandia
Zebatka tlokowa wydaje sie byc OK.

#9 luzak128  | Napisano 23 kwiecień 2013 - 19:47

luzak128
  • Użytkownik
  • Postów: 90
  • Dołączył: 24-marzec 13
  • Miasto: Leżajsk
tez tak mi sie wydaje wiec co z tym zrobić ??

#10 seger  | Napisano 23 kwiecień 2013 - 19:52

seger
  • Weteran
  • Postów: 3936
  • Dołączył: 19-czerwiec 08
  • Miasto: Świdnik
Wyślij to do serwisanta bo się zamęczysz i jeszcze coś zniszczysz. Naprawdę, szkoda nerwów.

#11 luzak128  | Napisano 23 kwiecień 2013 - 20:03

luzak128
  • Użytkownik
  • Postów: 90
  • Dołączył: 24-marzec 13
  • Miasto: Leżajsk
no niby tak ale ciul wie ile podliczą

#12 luzak128  | Napisano 23 kwiecień 2013 - 21:23

luzak128
  • Użytkownik
  • Postów: 90
  • Dołączył: 24-marzec 13
  • Miasto: Leżajsk
ok sa postępy .....selektor działa wyśmienicie ...tzn semi auto ...lecz problem dalej jest z zatrzymywaniem sie głowicy tłoka na różnych pozycjach szyny prowadzącej tłok .......i przełożyłem sprężyne na Stockową....czekam na wasze wskazówki co i jak ....

#13 Snipernr1  | Napisano 23 kwiecień 2013 - 21:40

Snipernr1
  • Moderator I
  • Postów: 1639
  • Dołączył: 16-czerwiec 09
  • Miasto: Katowice
http://Dołączona grafika

http://Dołączona grafika




Tu masz fotki ale widzę że to już Ci działa.
Wywal przedostatni ząb na tłoku od strony prowadnicy sprężyny a sam tłok możesz śmiało ponawiercać.
Tłok w opcji auto przeważnie zawsze zatrzymuje sie w różnej pozycji, jedynie na semi zdarza się duża powtarzalności bez mosfetu z AB.
Jak zamontowałeś poprawnie antyrewers i działa poprawnie ze sprężynką to jest wszystko ok.

#14 luzak128  | Napisano 24 kwiecień 2013 - 15:25

luzak128
  • Użytkownik
  • Postów: 90
  • Dołączył: 24-marzec 13
  • Miasto: Leżajsk
nie bardzo z tego rozumie ;) ...czyli mam wyrwać ząb z tłoka i robić dziury w nim ? ale po co ? hmm ok ale czy to normalne ze po wystrzale sprezyna jest połowicznie naciagnieta ?

gb juz poskładałem włożyłem do repliki i fakt faktem strzela lecz siła strzału jest mizerna ....nieiwem czy jest to zwiazane z tą dziwną pracą tłoka czy nieszczelnościami ....

#15 Across321  | Napisano 24 kwiecień 2013 - 15:27

Across321
  • Użytkownik
  • Postów: 263
  • Dołączył: 06-czerwiec 11
  • Miasto: Polkowice
Zależy z jaką sprężyną i silnikiem oraz jaką batką jest to napędzane. Jak sprężyna jest słaba, silnik mocny, a akumulator o wysokim woltażu to widziałem w kilku przypadkach jak replika na semi robiła 2 cykle. Możesz to wyeliminować za pomocą mosfetu z AB.

Pozdrawiam
Kocur ;)

#16 luzak128  | Napisano 24 kwiecień 2013 - 17:04

luzak128
  • Użytkownik
  • Postów: 90
  • Dołączył: 24-marzec 13
  • Miasto: Leżajsk
czyli mogę przyjąć że jest to normalnościa zatrzymywanie sie tłoka w połowie ?

#17 gloomer  | Napisano 24 kwiecień 2013 - 18:00

gloomer
  • Użytkownik
  • Postów: 2353
  • Dołączył: 29-wrzesień 06
  • Miasto: Warszawa
Ale czy przy drugim naciśnięciu spustu sprężyna się luzuje?

#18 luzak128  | Napisano 24 kwiecień 2013 - 18:12

luzak128
  • Użytkownik
  • Postów: 90
  • Dołączył: 24-marzec 13
  • Miasto: Leżajsk
no nie ....gb zaczyna cykl dociagniecia tłoka od środkowej pozycji i kończy na środkowej pozycji cykl strzału....

#19 gloomer  | Napisano 24 kwiecień 2013 - 18:22

gloomer
  • Użytkownik
  • Postów: 2353
  • Dołączył: 29-wrzesień 06
  • Miasto: Warszawa
Masz łożyskowanie na prowadnicy i głowicy tłoka? Moc sprężyny i markę poproszę.

#20 luzak128  | Napisano 24 kwiecień 2013 - 20:06

luzak128
  • Użytkownik
  • Postów: 90
  • Dołączył: 24-marzec 13
  • Miasto: Leżajsk
kupiłem uzywana replike lecz z tego co sprzedajacy mówił wszystkie elementy sa stockowe prócz spreżyny (M140 zamiast której włożyłem stockowa)