Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Problemy i błędy w aplikacji


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kestrel  | Napisano 04 maj 2013 - 22:41

Kestrel
  • Użytkownik
  • Postów: 36
  • Dołączył: 16-czerwiec 12
  • Miasto: Poznań
Aplikacją mam od kilku miesięcy i mimo dwóch już aktualizacji mam cały czas ten sam błąd. Otóż po zalogowaniu się mam podwójny marker mojej własnej pozycji. Żółty i zielony początkowo jeden był nazwany moim loginem a drugi "Player 1" natomiast teraz oba markery są nazwane moim loginem. Czasem zdarzało się że dwa markery mojej pozycji miały rozbieżne lokalizacje.

#2 Seether  | Napisano 12 maj 2013 - 19:46

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne

Wyświetl postUżytkownik Kestrel dnia 04 maj 2013 - 22:41 napisał

Aplikacją mam od kilku miesięcy i mimo dwóch już aktualizacji mam cały czas ten sam błąd. Otóż po zalogowaniu się mam podwójny marker mojej własnej pozycji. Żółty i zielony początkowo jeden był nazwany moim loginem a drugi "Player 1" natomiast teraz oba markery są nazwane moim loginem. Czasem zdarzało się że dwa markery mojej pozycji miały rozbieżne lokalizacje.

Witam Cię serdecznie,

jest to celowe działanie programu :icon_smile:. W dużym skrócie, żółty marker przedstawia Twoją faktyczną lokalizację określaną co kilka sekund przez GPS. Zielony marker przedstawia natomiast lokalizację pod jaką widzą Cię inni gracze (a jest różnica, w celu zaoszczędzenia transferu graczy wysyłamy na serwer położenie GPS co minutę).

Dawno dawno temu, gdy zaczynałem tworzyć projekt, korzystałem tylko z jednego markera - żółtego. Pojawiał się jednak problem gdy gracz wchodził w teren o bardzo ograniczonym zasięgu (brak internetu). W takiej sytuacji dane nie były wysyłane do innych graczy, co prowadziło do mylących sytuacji. Gracz widział się wówczas na mapie w faktycznym miejscu (GPS nie wymaga do pracy internetu), a inne osoby widziały go w miejscu w którym znajdował się przed utratą zasięgu.

Po wprowadzeniu dwóch markerów każdy jest w stanie ocenić nie tylko swoje faktyczne położenie (żółty marker), lecz także odnieść się do położenia pod którym widzą go inni gracze. Dokładniej opisałem to w FAQ pod numerem zgłoszenia 001.

Użytkownik Seether edytował ten post 12 maj 2013 - 19:48


#3 Kestrel  | Napisano 16 maj 2013 - 12:39

Kestrel
  • Użytkownik
  • Postów: 36
  • Dołączył: 16-czerwiec 12
  • Miasto: Poznań
OK Zwracam honor ;-) Rzeczywiście rozwiązanie ma sens :-)

#4 PRESTON  | Napisano 19 maj 2013 - 18:51

PRESTON
  • Użytkownik
  • Postów: 240
  • Dołączył: 26-wrzesień 08
  • Miasto: kraków
Mam pytanie dotyczące kompasu. Widzę na nim waypoint, ale jak przełączę na mapę i wróce do kompasu, musze czekać chwilę na jego ponowne wyświetlenie. W tym czasie też nie są też wskazywane satelity. Wydaje mi się, że kompas zaczyna szybiciej wskazywać waypointy, kiedy jestem w ruchu niż na stacjonarnej pozycji. Czy to normalne działanie programu czy ja mam coś nie tak z telefonem?

#5 Seether  | Napisano 19 maj 2013 - 20:45

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne

Wyświetl postUżytkownik PRESTON dnia 19 maj 2013 - 18:51 napisał

Mam pytanie dotyczące kompasu. Widzę na nim waypoint, ale jak przełączę na mapę i wróce do kompasu, musze czekać chwilę na jego ponowne wyświetlenie. W tym czasie też nie są też wskazywane satelity. Wydaje mi się, że kompas zaczyna szybiciej wskazywać waypointy, kiedy jestem w ruchu niż na stacjonarnej pozycji. Czy to normalne działanie programu czy ja mam coś nie tak z telefonem?

Kompas oparty jest na dwóch mechanizmach:
1. Wskazywanie kierunku (jest to oparte o sensor magnetometru wbudowany w telefon; telefon mówi mi gdzie jest północ, a ja po prostu wyświetlam 'N' w odpowiednim miejscu)
2. Wyświetlanie waypointów. I tu jest bardziej złożona sprawa... ;)

Opis sytuacji: Wyobraź sobie że masz waypoint ustawiony w Łodzi (miasto). W którym miejscu zostanie on oznaczony na kompasie? W żadnym, bo telefon by określić azymut na Łódź potrzebuje informacji o Twoim bieżącym położeniu ;). Teraz przyjmijmy że jesteś na trasie z Poznania do Warszawy. Będąc pod Poznaniem (AFT wie to dzięki sensorowi GPS) telefon wyświetli waypoint 'Łódź' na wschodzie. Po minięciu Łodzi, waypoint będzie pojawiał się na zachodzie.
Zagrożenie: Istnieje ryzyko że zbliżając się do Łodzi stracisz GPS. W takiej sytuacji na trasie Łódź - Warszawa, waypoint wyświetlany byłby na wschodzie mimo, że miasto jest na zachodzie :].
Jaki z tego wniosek? By wyeliminować zagrożenie, waypointy wyświetlane są tylko gdy posiadasz aktualne wspórzędne z satelit GPS. Obecnie, wystarczy że nie złapiesz dokładnego sygnału GPS przez dwie minuty, a z tarczy kompasu usuwam wszystkie waypointy (i pewnie z taką sytuacją mamy do czynienia). Planuje to zmienić w najbliższej aktualizacji (rozszerzę tolerancje czasu z 2, do ok 10 minut). Waypointy nie powinny znikać z kompasu, a zaufanie do niego nie powinno znacznie spaść :].

Jeśli potrzebujesz więcej informacji, pisz proszę :)

#6 LogaN  | Napisano 20 maj 2013 - 00:02

LogaN
  • Redaktor
  • Postów: 2146
  • Dołączył: 05-kwiecień 07
  • Miasto: B-B
Po pierwsze, to chciałbym pogratulować szczytnej i godnej naśladowania inicjatywy, jak już zresztą pisałem na Google Play :).

Mam pytanie związane z kompatybilnością aplikacji na różne urządzenia z Androidem. Jestem laikiem w tej dziedzinie więc przepraszam, jeśli moje pytanie okaże się głupie. O ile na Szajsunga Ace'a (Android 2.3.6.) nie miałem problemów z wgraniem aplikacji (działa bez zarzutu), o tyle Google Play odmawia mi instalacji programu na budżetowym tablecie (Pentagram Eon Prose) z Androidem 4.0.4. Czy przyczyną może być brak systemu GPS w tablecie, czy też jest to kwestia czegoś innego (same parametry tabletu wydaje mi się, że nie budzą zastrzeżeń: LINK)?

Z drugiej strony, aplikacja na Szajsungu pozwala na włączenie mapy bez aktywowanego systemu GPS - oczywiście wyświetla wtedy odpowiednią adnotację. Jeśli jednak przyczyna leży w GPSie, to może warto zastanowić się nad dopuszczeniem instalacji aplikacji na urządzeniach bez niego?

Dlaczego pytam? Podczas spotkań Airsoftowych, w których istnieją "sztaby", lokalizowanie tabletu nie byłoby koniecznością, jeśli "sztab" nie byłby mobilny - do wydawania poleceń i monitorowania sytuacji wystarczyłby wówczas sam Internet. Budżetowe tablety bez modułu GPS bywają nawet dwukrotnie tańsze od najprostszych modeli z GPS, co mogłoby mieć znaczenie dla organizatorów takich imprez.

Chyba, że źle rozumiem funkcjonowanie aplikacji i np. sam internet bez modułu GPS nie wystarcza, by pokazywać na mapie lokalizację innych graczy :).

No chyba, że problem z instalacją aplikacji na moim tablecie nie jest związany z obecnością systemu GPS, wtedy cały mój wywód pewnie nie ma sensu :).

Pozdrawiam!

#7 Seether  | Napisano 23 maj 2013 - 17:15

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne

Wyświetl postUżytkownik LogaN dnia 20 maj 2013 - 00:02 napisał

Mam pytanie związane z kompatybilnością aplikacji na różne urządzenia z Androidem. Jestem laikiem w tej dziedzinie więc przepraszam, jeśli moje pytanie okaże się głupie. O ile na Szajsunga Ace'a (Android 2.3.6.) nie miałem problemów z wgraniem aplikacji (działa bez zarzutu), o tyle Google Play odmawia mi instalacji programu na budżetowym tablecie (Pentagram Eon Prose) z Androidem 4.0.4. Czy przyczyną może być brak systemu GPS w tablecie, czy też jest to kwestia czegoś innego (same parametry tabletu wydaje mi się, że nie budzą zastrzeżeń: LINK)?

Otrzymałem ostatnio dwa zgłoszenia, że aplikacja nie jest w ogóle widoczna na Android Markecie. Generalnie... zaskakujące. Z pewnością nie jest to błąd programistyczny, a raczej błąd w konfiguracji. W grę wchodzi konfiguracja aplikacji na sklepie Googla (dla pewności raz jeszcze ustawiłem tam że AFT ma być widoczne na całym świecie, we wszystkich dopuszczalnych grupach wiekowych i w dowolnym języku), albo konfiguracji Twojego telefonu. Możliwe też, że masz pomyłkę w konfiguracji Twojego konta Google

Przykładowo w Gmailu mogłeś podać datę urodzenia 2012 rok, przez co Google myśli że masz roczek ;), co prowadzi do tego, że w myśl polityki firmy, G. odcina Ci dostęp do aplikacji wykorzystujących jedno z uprawnień, np. (strzelam) GPS. Możliwości jest sporo.

Aplikacja faktycznie wymaga do pracy sensora GPS, ale słusznie zauważyłeś, nie jest to dobre podejście. Odezwę się w tym temacie do Ciebie na PW. Jeśli znajdziesz chwilę spróbujemy coś zaradzić i (jeśli się uda) opublikujemy odpowiednie rozwiązanie na forum :)

#8 LogaN  | Napisano 28 maj 2013 - 20:31

LogaN
  • Redaktor
  • Postów: 2146
  • Dołączył: 05-kwiecień 07
  • Miasto: B-B

Cytat

W grę wchodzi konfiguracja aplikacji na sklepie Googla (dla pewności raz jeszcze ustawiłem tam że AFT ma być widoczne na całym świecie, we wszystkich dopuszczalnych grupach wiekowych i w dowolnym języku), albo konfiguracji Twojego telefonu. Możliwe też, że masz pomyłkę w konfiguracji Twojego konta Google
Ustawienia konta Google mam odpowiednie :). Wybacz, że nie odpowiedziałem wcześniej, ale na śmierć zapomniałem. Mam taką samą sytuację jak jeden z użytkowników w sąsiednim temacie - przy próbie zainstalowania zdalnego z komputera, Google Play pisze, że aplikacja jest kompatybilna tylko z niektórymi urządzeniami - przy nazwie mojego tabletu jest adnotacja: "Ten produkt jest niezgodny z Twoim urządzeniem". :)

#9 Silver Dragon  | Napisano 29 maj 2013 - 12:47

Silver Dragon
  • Użytkownik
  • Postów: 73
  • Dołączył: 17-lipiec 07
  • Miasto: Kielce
Brak przycisku zakończ wymusza bym korzystał z adv task killera.

#10 Seether  | Napisano 29 maj 2013 - 17:12

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne
Po przejściu na zakładkę mapy i naciśnięciu na (z reguły fizyczny) przycisk 'menu' telefonu, zobaczysz opcję 'Close application'. Tapnięcie na nią ubija zarówno Apkę jak i wszystkie jej usługi oraz ikonkę w obszarze powiadomień Androida.

Pytanie: Już kilka osób zwróciło mi uwagę że opcja zamykania programu jest zbyt ukryta (jest dostępna wyłącznie na zakładce mapy). Będę wdzięczny za podpowiedź gdzie Waszym zdaniem powinna się znaleźć, by z jednej strony była pod ręką, a z drugiej... by nie zawadzała? :]

#11 Kestrel  | Napisano 29 maj 2013 - 20:19

Kestrel
  • Użytkownik
  • Postów: 36
  • Dołączył: 16-czerwiec 12
  • Miasto: Poznań
Nie zmieniaj tego. Nie jest to problemem i każdy kumaty się połapie a nie ma nic gorszego niż w ferworze gry przypadkiem wyłączyć program i stracić połączenie z sesją
Ewentualnie zamieść informacje na ekranie startowym aplikacji, z opcją do zaznaczenia "nie wyświetlaj tego więcej" gdzie i jak zamykać aplikację

Użytkownik Kestrel edytował ten post 29 maj 2013 - 20:19


#12 Silver Dragon  | Napisano 30 maj 2013 - 16:45

Silver Dragon
  • Użytkownik
  • Postów: 73
  • Dołączył: 17-lipiec 07
  • Miasto: Kielce
Dodaj do FAQ i bedzie git.

#13 SaQll  | Napisano 18 czerwiec 2013 - 20:21

SaQll
  • Użytkownik
  • Postów: 6
  • Dołączył: 23-sierpień 10
  • Miasto: Grójec
Witam. Jestem nowym użytkownikiem apki. Mam pyt. Czy aplikacja musi mieć czas na "załadowanie się" w pełni? Jak uruchamiam ją to nie mam wszystkich funkcji odrazu (myślałem że to jakiś błąd) np opcji w zakładce "sesja".

#14 Seether  | Napisano 18 czerwiec 2013 - 21:50

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne
Aplikacja powinna być gotowa do użycia tuż po zamknięciu okna z logo (gwiazdka na czarnym tle). Jeżeli nie widzisz jakiś elementów interfejsu, to znaczy że prawdopodobnie Twój telefon reaguje inaczej niż inne, co oczywiście bardzo mnie interesuje.
Mogę Cię prosić o podanie marki/modelu telefonu, oraz (jeśli wiesz gdzie szukać) wersji Androida?
Czy jest szansa, że zrobisz screenshota, lub zdjęcia telefonu z takimi 'brakami'? Łatwiej mi będzie ocenić co jest nie tak, patrząc na interfejs niż na opis ;)

#15 SaQll  | Napisano 19 czerwiec 2013 - 11:15

SaQll
  • Użytkownik
  • Postów: 6
  • Dołączył: 23-sierpień 10
  • Miasto: Grójec
Już wszystko działa poprawnie. Nie wiem dlaczego na początku nie wyświetlały mi się wszystkie opcje. A telefon na jakim odpalam to Samsung GS 2

#16 Seether  | Napisano 19 czerwiec 2013 - 20:58

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne

Wyświetl postUżytkownik SaQll dnia 19 czerwiec 2013 - 11:15 napisał

Już wszystko działa poprawnie. Nie wiem dlaczego na początku nie wyświetlały mi się wszystkie opcje. A telefon na jakim odpalam to Samsung GS 2

Proszę o sygnał gdyby sytuacja się powtarzała :)

#17 JarekPN  | Napisano 22 czerwiec 2013 - 22:58

JarekPN
  • Użytkownik
  • Postów: 125
  • Dołączył: 05-grudzień 11
  • Miasto: Sulechów
Po aktualizacji nie mogę utworzyć nowej sesji (Samsung Ace 2, android 2.3.6) ... komunikat: "Error during indicator message handling (java.net.connectexception)" ; system nie podaje numeru nowej sesji. Czy to błąd aplikacji (upgrade'u), czy coś innego może być przyczyną ? - zasięg, widoczne satelity, połączenie z siecią net itp. wszystko jest.

#18 Seether  | Napisano 26 czerwiec 2013 - 21:13

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne
@JarekPN: Późna reakcja, ale niestety tyle że wróciłem z nieudanego urlopu. W poniedziałek miała miejsce awaria (informowałem o niej na koncie FB). Firma hostingowa (webio.pl) miała problem z przedłużeniem domeny na kolejny rok (kwestie księgowe, źle zaszufladkowali moją wpłatę). System zgłosił mi awarię w środku nocy, lecz minęła niemal doba nim Webio zdołało naprawić sytuację (księgowanie, refresh domeny, aktualizacja DNSów). Na części telefonów problem mógł potrwać max dwie doby (ponieważ część użytkowników mogła mieć skonfigurowane opóźnienie w odświeżaniu adresów domen z serwerów DNS).

Nauczka dla mnie: Gdy prosi się o potwierdzenie wpłaty, upierdliwie naciskać by potwierdzenie to zostało przesłane na piśmie
Nauczka dla mnie 2: Nie wyjeżdżać na urlop nim wszystkie bieżące tematy zostaną zamknięte

#19 JarekPN  | Napisano 26 czerwiec 2013 - 21:49

JarekPN
  • Użytkownik
  • Postów: 125
  • Dołączył: 05-grudzień 11
  • Miasto: Sulechów
Rzeczywiście już wszystko działa poprawnie :-)
Generalnie programik super! Gratuluje realizacji projektu. Pozdrawiam.

#20 gregoszcz  | Napisano 27 kwiecień 2014 - 10:06

gregoszcz
  • Użytkownik
  • Postów: 118
  • Dołączył: 16-marzec 09
  • Miasto: Tarnowskie Góry
Hejka
Czy ma może ktoś z was problem z gps?
U mnie włącza się co chwilę i wyłącza. To tak ma być?
Jeśli tak to mój tel ma problem z ustaleniem pozycji. HTC Desire hd Android 4.0

Wysłane z mojego HTC Desire HD przy użyciu Tapatalka