Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Mapy (i nie tylko)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adam1982  | Napisano 16 maj 2013 - 07:31

Adam1982
  • Użytkownik
  • Postów: 10
  • Dołączył: 23-sierpień 11
  • Miasto: Wrocław
Cześć

Widzę że na razie program korzysta z map googla Ale czy nie dało by radę dodać możliwość korzystania z opensource map? Niekiedy są dokładniejsze od googla Dodatkowo tego nie wiem, czy już załadowane kafelki map są nagrywane w programie? Albo czy była by możliwość ściągnięcia pewnego obszaru mapy tak aby ograniczyć użycie internetu już w terenie, i korzystać z niego tylko do wysyłania swojej pozycji (jużbez ściągania map).

Obracanie ekranu, przydały by się opcja poziomo, pionowo lub w zależności położenia ekranu.

Kompas - przydał by się jakiś wyraźniejszy znacznik określający północ, nawet w postaci czerwonej kreski, tak aby można było szybko stwierdzić gdzie ona jest.

Pozdrawiam i życzę dalszego pomyślnego rozwoju programu.

Adam

#2 Seether  | Napisano 17 maj 2013 - 18:28

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne
Witaj,

dzięki za pozytywną opinię i cenne uwagi. Zachęcam do zostawienia możliwie pozytywnej oceny na Google Play :icon_smile:. Dla Ciebie kilka sekund dla mnie... satysfakcja z wykonanej pracy :icon_smile:

Potwierdzam. Korzystam z Google Maps. Pakiet Open Street Maps jest faktycznie dobrą alternatywą. Długo zastanawiałem się nad jego zastosowaniem. Ostatecznie uznałem że cenniejsza jest dla mnie stabilność (Google nie pozwoli na wywrócenie całej serwerowni map), bezpieczeństwo urządzeń użytkownika (zakładam że Google inwestuje więcej w kontrole, audyty, nadzór nad danymi niż OSM). Do tego dochodzi jakość map. Faktycznie OSM posiada niekiedy dokładniejsze mapy rysowane przez użytkowników. Niestety smutna prawda jest taka, że OSM (darmowa inicjatywa), nigdy nie będzie w stanie pozwolić sobie na tak dokładne mapy satelitarne jakie ma Google. Za tym stoją po prostu duże pieniądze.
Stąd decyzja za wdrożeniem Google Maps. Niemniej... rozważam dorzucenie map OSM tak by użytkownik mógł sam dokonać wyboru. Traktuje to jednak - póki co - jako niskopriorytetowe zadanie.

Obracanie map. Czy mogę prosić Cię o podanie przykładu, kiedy byłoby to wygodniejsze? W jakim celu chcemy wykorzystać program w poziomie? Pytam, po prostu... przyzwyczaiłem się do pionowego ustawienia i nie zauważam zalet widoku horyzontalnego :icon_wink:. Czasem nawyki uniemożliwiają dostrzeżenie rzeczy oczywistych :icon_wink:.

Kompas. Słusznie. W kolejnej wersji zaznaczę wyraźniej północ. Dziękuję za sugestie :icon_smile:
PS. Po dwóch latach napisałeś pierwszego posta na WMASG właśnie w moim poście? wow :)


Więcej na temat map w FAQ: 002 - Dlaczego mapy Google? dlaczego nie Open Street Maps?

Użytkownik Seether edytował ten post 17 maj 2013 - 18:29


#3 dr Ziolo  | Napisano 18 maj 2013 - 17:10

dr Ziolo
  • Użytkownik
  • Postów: 230
  • Dołączył: 20-maj 12
  • Miasto: Ełk
Widok horyzontalny - więcej mapy jest widocznej :)

#4 PRESTON  | Napisano 19 maj 2013 - 10:56

PRESTON
  • Użytkownik
  • Postów: 240
  • Dołączył: 26-wrzesień 08
  • Miasto: kraków
Jestem właśnie na etapie zapoznawania się z programem. Sama inicjatywa zasługuje na uznanie.

W kwestii widoku. Miałem zamiar użytkować telefon umieszczony w małym mapniku na przedramieniu i poziome ustawienie jest w tym przypadku wygodniejsze.

#5 Seether  | Napisano 19 maj 2013 - 20:53

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne
Przekonuje mnie to. Wrzucam temat na tapetę. Aplikacja jest obecnie 'rozgrzebana' (dodaje kilka nowych funkcjonalności), tak więc do widoku horyzontalnego będę mógł usiąść dopiero po zakończeniu bieżących prac (szacuje że, przy obecnym obłożeniu kalendarza, może zająć to nawet miesiąc).

@Adam1982, @dr Ziolo, @PRESTON: Dziękuję za opinie, zwrócenie uwagi na temat i przekonanie mnie do niego :)

#6 Kestrel  | Napisano 20 maj 2013 - 22:51

Kestrel
  • Użytkownik
  • Postów: 36
  • Dołączył: 16-czerwiec 12
  • Miasto: Poznań
Według mnie ciekawym dodatkiem do widoku horyzontalnego byłoby oznaczanie markerów wroga za pomocą "zegara" tj. przytrzymanie palca na ekranie sprawiłoby, że pojawia się zegar na którym można godzinowo znaczyć położenie przeciwnika (np. przeciwnik na godzinie 2) po puszczeniu palca pojawia się okienko z przybliżoną odległością w metrach (np 10,20,30,40,50, >50 m) i według tego marker zostałby nanoszony na mapę na czas 10 sek (zakładam, że po tym czasie przeciwnik zmienia pozycję w istotny sposób, a reszta ekipy zdąży zaznajomić się z jego położeniem) po czym znikał. Marker z opcją ">50 m" byłby oznaczany na odległości 60 m od obserwatora, ale podobnie jak pozycja w Google Maps przy słabych satelitach tzn. kropka z zaznaczonym polem dookoła (20 m) jako zakresem błędu.
Trochę namieszałem, ale mam nadzieję, że jest to jakoś zrozumiałe ;-)
BTW Inicjatywa naprawdę godna dużych gratulacji. Kibicuję jej rozwojowi!

Użytkownik Kestrel edytował ten post 20 maj 2013 - 22:52


#7 Adam1982  | Napisano 27 maj 2013 - 08:57

Adam1982
  • Użytkownik
  • Postów: 10
  • Dołączył: 23-sierpień 11
  • Miasto: Wrocław
Hej.

Myślę że wiele propozycji będzie się opierała na prywatnych doświadczeniach, gustach i preferencjach. Wiele z nich na pewno pomoże rozwinąć projekt.

Obrót ekranu jest jak najbardziej subiektywnym pomysłem, na tablecie wole mapy poziomo, na telefonie różnie. I tu mała uwaga. Na telefonie (Wildfire S) wszytko na razie hula ok. Ale na tablecie (Galaxy Tab2) przy uruchamianiu apki, gdy tablet jest poziomo, zaczyna mrugać ekran startowy. Dopiero po dotknięciu ekranu, lub obróceniu tableta w pion. Apka przestaje mrugać.

Co do Open map to fakt, skoro mogą być "aktualizowane" przez każdego, to być może znajdą się trolle co to podopisują parę nie istniejących ścieżek. Z drugiej strony te mapy dają możliwość naniesienia obiektów z naszych miejsc na których się strzelamy. Przykład z lokalnego miejsca jakim jest Raszówka, prawie na każdej strzelance na której byłem pojawiały się wątpliwości o który budynek chodzi, ponieważ mają podwójne oznaczenia (budynków/obiektów jest na tym terenie kilkanaście). Naniesienie obiektów na mapę i zarządzanie strzelanką za pomocą tej apki mogłoby bardzo pomóc w precyzyjnym określaniu o którym budynku rozmawiamy :)

Zastanów się jeszcze nad możliwością ściągania map tak aby można ich było używać off line (tak jak niedawno wprowadziło to google, ale tylko niestety widok mapa, a nie satelita). I aby urządzenie nie ściągało wtedy map, a internet wykorzystywało tylko do aktualizowania swojego położenia na serwerze. Taka opcja myślę że przyspieszyła by nieco działanie programu.

PS. :) Kiedyś trzeba zacząć coś pisać. Dobrze jak przy najmniej na temat :)

Pozdrawiam Adam

#8 Tiro  | Napisano 01 czerwiec 2013 - 20:30

Tiro
  • Użytkownik
  • Postów: 2
  • Dołączył: 02-czerwiec 10
  • Miasto: Toruń
Witam,

czy przewidujesz dodanie opcji korzystania z map przygotowanych samodzielnie ale w standardzie Google Maps? Mam tu na myśli hierarchie katalogów i nazewnictwo plików (kafli 256x256) z fragmentami własnej mapy. Sądzę, że taka opcja bardzo rozszerzyłaby krąg użytkowników AFT.

#9 Seether  | Napisano 01 czerwiec 2013 - 22:23

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne

Wyświetl postUżytkownik Kestrel dnia 20 maj 2013 - 22:51 napisał

Według mnie ciekawym dodatkiem do widoku horyzontalnego byłoby oznaczanie markerów wroga za pomocą "zegara" tj. przytrzymanie palca na ekranie sprawiłoby, że pojawia się zegar na którym można godzinowo znaczyć położenie przeciwnika (np. przeciwnik na godzinie 2) po puszczeniu palca pojawia się okienko z przybliżoną odległością w metrach (np 10,20,30,40,50, >50 m) i według tego marker zostałby nanoszony na mapę na czas 10 sek (zakładam, że po tym czasie przeciwnik zmienia pozycję w istotny sposób, a reszta ekipy zdąży zaznajomić się z jego położeniem) po czym znikał (...)

Pomysł jest... ambitny :P. Pamiętam że już jakiś czas temu wrzuciłeś go na projektowy BugTracker na mojej stronie. Próbowałem się z nim zmierzyć, lecz po dłuższej analizie doszedłem do wniosku, że za wcześnie na takie wodotryski. Nadal mam na tapecie błędy, kwestie optymalizacji transferu i zużycia baterii. Z pewnością do tematu ergonomii jeszcze wrócę :).

Wyświetl postUżytkownik Adam1982 dnia 27 maj 2013 - 08:57 napisał

Myślę że wiele propozycji będzie się opierała na prywatnych doświadczeniach, gustach i preferencjach. Wiele z nich na pewno pomoże rozwinąć projekt.

Na to liczę. Głupio tak pisać program dla samego siebie ;). Im więcej osób zaangażuje się w jego rozwój, tym ciekawiej będzie siadać do tematu :).

Wyświetl postUżytkownik Adam1982 dnia 27 maj 2013 - 08:57 napisał

Na telefonie (Wildfire S) wszytko na razie hula ok. Ale na tablecie (Galaxy Tab2) przy uruchamianiu apki, gdy tablet jest poziomo, zaczyna mrugać ekran startowy. Dopiero po dotknięciu ekranu, lub obróceniu tableta w pion. Apka przestaje mrugać.

Podobny problem pojawia się na tabletach Nexus. Mogę prosić Cię o przesłanie logów aplikacji na adres contact@seethersky.com? Plik z logami można znaleźć na karcie pamięci w katalogu 'AirsoftForceTracking'.

Wyświetl postUżytkownik Adam1982 dnia 27 maj 2013 - 08:57 napisał

Co do Open map to fakt, skoro mogą być "aktualizowane" przez każdego, to być może znajdą się trolle co to podopisują parę nie istniejących ścieżek.
Kolejny temat wart rozważenia. Jeśli damy użytkownikom możliwość zarządzania mapami to:
opcja 1) Konieczne będzie utworzenie katalogu gdzie gracze będą mogli zrzucać mapy ze swoich miejscówek. W takiej sytuacji niezbędne będzie moderowanie map (w celu wykrycia wspomnianych trolli). Od strony technicznej komplikacje są jeszcze większe (np. autoryzacja użytkowników czy wersjonowanie map (tak by ew. dało się wrócić do starej wersji nie zepsutej przez trola).
opcja 2) Możemy przyjąć że użytkownicy sami dogadają się między sobą kto odpowiada za mapy i każdy będzie sobie te mapy wgrywał indywidualnie na telefon. Biorąc pod uwagę że nie każda osoba biegle porusza się w Androidzie, jestem niemal pewny że zostanę zasypany mailami pt 'jak wgrać mapę?' (bo przecież łatwiej maila wysłać niż przeczytać faq ;)).
Opcja 3: Chodzi mi po głowie autorskie rozwiązanie, nie wymagające OpenStreetMap. Opiszę pomysł w połowie czerwca (dopiero wtedy będę mógł sobie pozwolić na atak na ten temat :]).

Wyświetl postUżytkownik Adam1982 dnia 27 maj 2013 - 08:57 napisał

Zastanów się jeszcze nad możliwością ściągania map tak aby można ich było używać off line (tak jak niedawno wprowadziło to google, ale tylko niestety widok mapa, a nie satelita). I aby urządzenie nie ściągało wtedy map, a internet wykorzystywało tylko do aktualizowania swojego położenia na serwerze. Taka opcja myślę że przyspieszyła by nieco działanie programu.

Wyświetl postUżytkownik Tiro dnia 01 czerwiec 2013 - 20:30 napisał

Witam,

czy przewidujesz dodanie opcji korzystania z map przygotowanych samodzielnie ale w standardzie Google Maps? Mam tu na myśli hierarchie katalogów i nazewnictwo plików (kafli 256x256) z fragmentami własnej mapy. Sądzę, że taka opcja bardzo rozszerzyłaby krąg użytkowników AFT.

Czy mogę Was prosić o podanie przykładu takich aplikacji? Z programistycznego punktu widzenia, nie układam w AFT mapy kafelek-po-kafelku. Wykorzystuje gotowy komponent który robi to za mnie. Lata temu, google umożliwiał buforowanie map (po jednorazowym pobraniu kafelków, ów komponent działał w trybie offline). Jakiś czas temu opcja ta została przez Googla wyłączona (dlaczego? nie wiem). Chętnie podejrzę jak takie podgrywanie kafelków na pamięć działa w innych aplikacjach.

#10 Tiro  | Napisano 02 czerwiec 2013 - 17:53

Tiro
  • Użytkownik
  • Postów: 2
  • Dołączył: 02-czerwiec 10
  • Miasto: Toruń

Wyświetl postUżytkownik Seether dnia 01 czerwiec 2013 - 22:23 napisał


Czy mogę Was prosić o podanie przykładu takich aplikacji? Z programistycznego punktu widzenia, nie układam w AFT mapy kafelek-po-kafelku. Wykorzystuje gotowy komponent który robi to za mnie. Lata temu, google umożliwiał buforowanie map (po jednorazowym pobraniu kafelków, ów komponent działał w trybie offline). Jakiś czas temu opcja ta została przez Googla wyłączona (dlaczego? nie wiem). Chętnie podejrzę jak takie podgrywanie kafelków na pamięć działa w innych aplikacjach.

Na co dzień używam TrekBuddy gdzie mapy przechowywane są też w postaci kafli ale ich rozmiar można regulować na etapie przygotowywania map. Z kaflami w "formacie" Google Maps spotkałem się przy testowaniu programu Twojej konkurencji PES ze Słowenii. Jak podejrzewam zasysanie fragmentów mapy, a nie jej całej, znacząco wpływa na obciążenie pamięci urządzenia na którym pracuje aplikacja. Jeżeli byłbyś zainteresowany (mam nadzieję, że tak :)) chętnie podeślę Ci przykłady takich map. Przetestowałem je w terenie na milsim-ach.

Odnośnie przygotowania map czy to w Open StreetMap czy z innego źródła z praktyki wynika, że jedni są bieglejsi inni mniej, ale zawsze w grupie znajdzie się ktoś kto opanuje temat. Mapy na konkretne wydarzenie może rozsyłać organizator drogą np. mailową lub  jeden z członków drużyny. W innych programach gotowe, wcześniej przygotowane mapy wrzuca się do pod-katalogu .../maps/ konkretnej aplikacji.

#11 Adam1982  | Napisano 18 czerwiec 2013 - 14:17

Adam1982
  • Użytkownik
  • Postów: 10
  • Dołączył: 23-sierpień 11
  • Miasto: Wrocław
Cześć

Dawno tu nie zaglądałem, więc tak, jak znajdę logi, mogę przesłać (chociaż widzę że już się nie wiesza tablet w pozycji poziomej). Natomiast co do programu któy zgrywa kafle, to często w górach albo innych miejscach korzystam z Mavericka. Program umożliwia kożystanie z dość dużej ilości open map. I jest chyba jednym z najprostrzych programów do zapisywania śladów w pliku txt. O ile w googlach można zaznaczyć fragment mapy do pobrania, o tyle maverick zapamiętuje przeglądane mapy. Więc co się wyświetliło/ściągnęło to juz moje :)

Pozdrawiam Adam

#12 Kestrel  | Napisano 18 czerwiec 2013 - 16:24

Kestrel
  • Użytkownik
  • Postów: 36
  • Dołączył: 16-czerwiec 12
  • Miasto: Poznań
Czy w AFT jest możliwość zablokowania obrazu tak, aby cały czas w centralnej części ekranu znajdował się mój marker? Jeżeli nie to polecam wprowadzenie takiej opcji jak centrowanie na własnej pozycji

#13 Seether  | Napisano 18 czerwiec 2013 - 22:13

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne

Wyświetl postUżytkownik Adam1982 dnia 18 czerwiec 2013 - 14:17 napisał

Dawno tu nie zaglądałem, więc tak, jak znajdę logi, mogę przesłać (chociaż widzę że już się nie wiesza tablet w pozycji poziomej). Natomiast co do programu któy zgrywa kafle, to często w górach albo innych miejscach korzystam z Mavericka. Program umożliwia kożystanie z dość dużej ilości open map. I jest chyba jednym z najprostrzych programów do zapisywania śladów w pliku txt. O ile w googlach można zaznaczyć fragment mapy do pobrania, o tyle maverick zapamiętuje przeglądane mapy. Więc co się wyświetliło/ściągnęło to juz moje :icon_smile:

Witaj :). Zrobiłem co mogłem by ustabilizować tablety ;). Obecnie walczę z tematem nie wyświetlania aplikacji w Google Play na części urządzeń. Póki co, za logi podziękuję. W kwestii map, Mavericka sprawdzę w tym tygodniu, ale raczej w przeciągu miesiąca nie zmienię nic na polu buforowania kafelków. Tapetę mam tak zawaloną, że będę w stanie usiąść do tematu dopiero pod koniec lipca.

Wyświetl postUżytkownik Kestrel dnia 18 czerwiec 2013 - 16:24 napisał

Czy w AFT jest możliwość zablokowania obrazu tak, aby cały czas w centralnej części ekranu znajdował się mój marker? Jeżeli nie to polecam wprowadzenie takiej opcji jak centrowanie na własnej pozycji

Nie. Na chwilę obecną nie ma takiej możliwości, ale jest to możliwe do oprogramowania stosunkowo małym nakładem czasu. Kolejna żółta karteczka na tapecie. Dzięki za pomysł :).

#14 dik89  | Napisano 07 lipiec 2014 - 22:44

dik89
  • Użytkownik
  • Postów: 103
  • Dołączył: 19-grudzień 09
  • Miasto: krakow
Witam,

Z mojej (laika w programowaniu tego typu rozwiazań) strony mogę zasugerować(o ile byłoby to możliwe od strony technicznej, a raczej jeżeli nie byłby to przerostem formy nad treścią) o wprowadzenie oprócz nawigacji w płaszczyźnie poziomej dodatkowo wprowadzić nawigacje rozszerzonej rzeczywistości.

Wg mnie(po mimo że potrafię korzystać z map i kompasów), taka opcja byłaby dodatkowym plusem.

Zastosować można by na żurawiu hełmu z odpowiednim adapterem pod dany model telefonu( to można wydrukować na drukarce 3d) lub przy adapterze na broń(tez wydrukowanym).

Punkty z mapy na ukazywane w takiej formie są opracowywane i wprowadzane normalnie w wojsku, a wiec, czy okrojona wersja o chociażby samą lokalizację nie byłaby dodatkowym atutem?

Trochę bajer, trochę dodatkowa użyteczna funkcja, a z mojej strony niezobowiązująca sugestia. Czy jest sens wogóle sie za to zabierać, to zostawie opini tu zebranych.

Pozdrawiam

Użytkownik dik89 edytował ten post 07 lipiec 2014 - 22:52


#15 Seether  | Napisano 09 lipiec 2014 - 02:09

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne
@dik89: Pomysł ciekawy choć swego czasu już rozważany. Były dwa powody, dla których nie poszedłem w stronę rozszerzonej rzeczywistości:

1. Większość użytkowników wykorzystuje AFT wyłącznie w sytuacji skrajnej potrzeby. Zazwyczaj urządzenie spakowane jest w bezpiecznej ładownicy z wygaszonym ekranem. Wyświetlanie obrazu w rozszerzonej rzeczywistości jest widowiskowe (a także dość efektywne), ale niestety także bardzo energożerne. Mam niezgorszy telefon a aplikacje tego typu zjadają mi baterię w 2-3 godziny. Uznałem, że funkcja tego typu raczej zniechęcałaby użytkowników do AFT.

2. Ryzyko uszkodzenia urządzenia. Na strzelankach nietrudno znaleźć lunety i kolimatory z 'pajęczynkami'. Obawiam się że bardzo bardzo mały procent użytkowników zaryzykowałby postrzał w telefon za kilkaset złotych.

Podsumowując, idea bardzo słuszna, chętnie pójdę tą drogą, lecz z pewnością potrzebuje wsparcia technologicznego ze strony osób obeznanych w produkcji uchwytów, oraz dystrybucji/serwisu zapasowych akumulatorów. Oczywiście chętnie nawiążę współpracę z osobami zainteresowanymi tego typu działalnością.

Użytkownik Seether edytował ten post 09 lipiec 2014 - 02:10


#16 Amarantus  | Napisano 02 grudzień 2014 - 15:58

Amarantus
  • Użytkownik
  • Postów: 19
  • Dołączył: 14-grudzień 13
  • Miasto: Wieluń
Czy próbował ktoś drukowac mapę TOPO z Geoportalu 2?

#17 JarekM  | Napisano 26 marzec 2015 - 12:31

JarekM
  • Moderator I
  • Postów: 664
  • Dołączył: 13-luty 08
  • Miasto: Bydgoszcz/Ślesin/Nakło n.Not.

Wyświetl postUżytkownik Amarantus dnia 02 grudzień 2014 - 15:58 napisał

Czy próbował ktoś drukowac mapę TOPO z Geoportalu 2?

tak. drukuję takie mapy,choć nie bezpośrednio z Geoportalu