Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Pc Tab Smartfon


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Silver Dragon  | Napisano 26 maj 2013 - 15:05

Silver Dragon
  • Użytkownik
  • Postów: 73
  • Dołączył: 17-lipiec 07
  • Miasto: Kielce
Na filmikach widziałem wykorzystanie laptopów  w HQ na milsimach.
Czy przerobienie AFT pod PC było by wykonalne?
Bo to była by podwallina do wygodniejszego zarządzania polem walki.
Wystarczy że przez www można było by modyfikować sesje oraz widzieć aktualną sytuacje.

Jestem posidaczem tabletu bez gps ale ma wifi. Adax 9DC2
Teoretycznie nadałby się do zarządzania ale nie lokalizacji.
Czy jest szansa by mógł korzystać z Aft?
(tab w warunkach polowych może ciągnąć net z mojego smartfona)

W aft na moim Smartfonie pod mapą są mało przydatne, przycisk prowadzacy do sesji oraz logo  aft zajmują mi 1/3 ekranu na którym mogła by byc wyswietlana mapa.
Czy jest to konieczne bo mam tu mały ekran?

Użytkownik Silver Dragon edytował ten post 26 maj 2013 - 15:08


#2 Seether  | Napisano 27 maj 2013 - 21:08

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne
Swego czasu rozważałem wersję przeglądarkową. Byłaby dostępna niezależnie od platformy (Android, iPhone, Windows Mobile, czy nawet mniej popularne wynalazki). Po dłuższych przemyśleniach uznałem, że w dobie coraz bardziej popularnych smatfonów rozwiązanie takie nie byłoby opłacalne (czyt. musiałbym poświęcić na nie bardzo dużo czasu, a użytkowników i tak byłoby stosunkowo niewiele). O wiele sensowniejsze wydaje mi się uderzenie w tablety.

AFT powinno wspierać tablety zarówno bez GPS jak i bez bezpośredniego połączenia z internetem. Połączenie z internetem można - tak jak sugerujesz - oprzeć na wifi transmitowanym przez telefon). Kilka dni temu, w sąsiednim temacie rozmawialiśmy temat GPS. Sprecyzuj proszę czy na Twoim Adax9DC2 niemożliwe jest pobranie AFT? (nie widać go w Google Play? ; Nie wiem czy to co napisałeś powyżej oznacza że AFT jest niewidoczne, czy też jest widoczne, lecz po instalacji nie uruchamia się poprawnie).

Słuszna uwaga w temacie przycisków. Faktycznie nie są one skalowane. Na urządzeniach o niskiej rozdziałce, zajmują znaczną część ekranu. Na urządzeniach o dużej przekątnej, przyciski są niewygodnie małe. Dopisałem na tapetę. Zostanie to poprawione w kolejnej wersji.

#3 Silver Dragon  | Napisano 28 maj 2013 - 00:35

Silver Dragon
  • Użytkownik
  • Postów: 73
  • Dołączył: 17-lipiec 07
  • Miasto: Kielce
Słyszałem kiedyś o emulatorach androida na pc.
Może warto by było zrobić jakiś eksperyment w tym kierunku.

AFT obecnie jakby nie istniało w android markecie na moim tablecie.
W przeglądarce jak go instalowałem na mądrali pisalo ze aft jest kompatybilny tylko z 1 moim urządzeniem tzn. nie kompatybilny z adaxem wiec nie da sie zainstalowac.

Apropo Gps, dziś dostrzegłem że w budynku nie był w stanie określić mojego położenia.
Mianowicie wyswietlał mnie ok 30-50m od mojej prawdziwej pozycji i doszedłem do wniosku że sam ustaliłbym na podstawie mapy własną pozycje lepiej choć tylko w znanym terenie zurbanizowanym.
Jednak te 50m robi sporą rużnice w asg.
Ręczne ustalenie pozycji może się przydać np. w tabletach bez gps.


Przepraszam za ew. błędy przeglądarka nie chce ich poprawiać.
   Pozdrawiam.

Ps.Projekt ma w cholere potęcjału.
Marzy mi się by w AD.2020 tablety z AFT mogły wzywać nalot na obszar i altylerie(choć tylko wirtualnie), podglądać pozycje wrogiej strony, ustalać gdzie jest obszar pola minowego oraz piszczeć gdy zaczniemy opuszczać teren gry.
Przepraszam za ten wywód ale jest pużno a ja już jednym okiem śnie na jawie... :maniak_usmiech:... :maniak_strach: ... :maniak_jezyk: .................

#4 vraptor  | Napisano 28 maj 2013 - 08:50

vraptor
  • Użytkownik
  • Postów: 11
  • Dołączył: 25-lipiec 11
  • Miasto: Grudziądz
Witajcie

AFT daje się zainstalować w środowisku BlueStacks http://www.bluestacks.com/ i działa całkiem miodnie. Przy czym w takim wypadku przydałaby się możliwość ustawienia własnej pozycji "z ręki" lub też wprowadzenie statusu obserwatora który byłby niewidoczny na mapie.
A sama aplikacja ma potencjał, zachowuje się dużo lepiej niż np. BattleTac.

#5 -Otto-  | Napisano 29 maj 2013 - 23:31

-Otto-
  • Moderator I
  • Postów: 1496
  • Dołączył: 16-październik 09
  • Miasto: Poznań/Kórnik

Wyświetl postUżytkownik Silver Dragon dnia 28 maj 2013 - 00:35 napisał

AFT obecnie jakby nie istniało w android markecie na moim tablecie.
W przeglądarce jak go instalowałem na mądrali pisalo ze aft jest kompatybilny tylko z 1 moim urządzeniem tzn. nie kompatybilny z adaxem wiec nie da sie zainstalowac.
Mam to samo z tabletem Yarvik TAB466EUK (ICS 4.0.3), przez PlayStore wykrywanym jako "Unknown TAB466EUK"

#6 Seether  | Napisano 17 czerwiec 2013 - 21:39

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne
Przepraszam za brak odpowiedzi. Urwanie głowy w pracy i spora aktualizacja AFT na tapecie. Jako, że wczoraj udało mi się ją załadować na serwer Googla, mam do Was prośbę. Czy możecie sprawdzić czy zmieniło się coś w kwestii widoczności AFT dla tabletów? Wprowadziłem pare aktualizacji i ciekaw jestem czy drążyć temat dalej (sam niestety tabletu nie posiadam).


Wyświetl postUżytkownik Silver Dragon dnia 28 maj 2013 - 00:35 napisał

Apropo Gps, dziś dostrzegłem że w budynku nie był w stanie określić mojego położenia.
Mianowicie wyswietlał mnie ok 30-50m od mojej prawdziwej pozycji i doszedłem do wniosku że sam ustaliłbym na podstawie mapy własną pozycje lepiej choć tylko w znanym terenie zurbanizowanym.
Jednak te 50m robi sporą rużnice w asg.
Ręczne ustalenie pozycji może się przydać np. w tabletach bez gps.

Uroki GPS. Nad głową wisi nam stale kilkadziesiąt satelit. Do namierzenia pozycji przy minimalnej jakości lokalizowania konieczne są cztery o dobrej jakości sygnału. Po wejściu do budynku sygnał z części satelit nie może przebić się przez mury, bądź przenika, ale z zakłóceniami. Tego niestety nie przeskoczymy.
Samodzielnego ustawiania GPS mówiąc wprost się obawiam. Skończy się to tym, że ktoś ustawi, potem zapomni, później będzie mnie obsmarowywał, że program tego nie przewidział. Szkoda nerwów. Łatwiej nauczyć użytkownika, że GPS ma dobrą jakość wyłącznie pod gołym niebem.

Wyświetl postUżytkownik Silver Dragon dnia 28 maj 2013 - 00:35 napisał

Marzy mi się by w AD.2020 tablety z AFT mogły wzywać nalot na obszar i altylerie(choć tylko wirtualnie), podglądać pozycje wrogiej strony, ustalać gdzie jest obszar pola minowego oraz piszczeć gdy zaczniemy opuszczać teren gry.

Mam to w planach. Realizuje teraz inną grubą funcję, ale pola minowe są następne w kolejce. Zaraz po nich będzą naloty i... drony? :)

#7 -Otto-  | Napisano 17 czerwiec 2013 - 22:49

-Otto-
  • Moderator I
  • Postów: 1496
  • Dołączył: 16-październik 09
  • Miasto: Poznań/Kórnik
W dalszym ciągu jest "This app is incompatible with your Unknown TAB466EUK."  Tablet nie posiada GPS ani netu (tylko WiFi), ale pisałeś że apka ma wspierać także i te urządzenia.
Chcesz jakieś szczegółowe info nt tego tabletu, systemu (jakie)?

#8 Willard  | Napisano 20 czerwiec 2013 - 19:06

Willard
  • Użytkownik
  • Postów: 267
  • Dołączył: 24-sierpień 03
  • Miasto: Tychy
Brakuje softwarowego odpowiednika przycisku fizycznego MENU - np. galaxy tab 7" nei posiada przycisku menu i nei mozna na nim wykorzystac apliakcji, a akurat na tabletach fajnie sie operuje programem.
Chyba nie jest to trudna zmiana :)

#9 Seether  | Napisano 20 czerwiec 2013 - 22:52

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne

Wyświetl postUżytkownik Willard dnia 20 czerwiec 2013 - 19:06 napisał

Brakuje softwarowego odpowiednika przycisku fizycznego MENU - np. galaxy tab 7" nei posiada przycisku menu i nei mozna na nim wykorzystac apliakcji, a akurat na tabletach fajnie sie operuje programem.
Chyba nie jest to trudna zmiana :icon_smile:

Nie gniewaj się. Galaxy Tab 7 widziałem jedynie na screenach google, czy recenzjach youtube. Na obu widzę przycisk menu. Będę wdzięczny za rozwinięcie tematu. Nim zacznę programować, chcę zrozumieć temat ;). Sam przycisk otwierania menu na mapie i zakładce objectives (tam również wykorzystywane jest menu) mogę dodać w przeciągu jednego wieczoru. Nie będzie to problem jeśli faktycznie uznamy że jest to konieczne.

#10 Willard  | Napisano 21 czerwiec 2013 - 06:54

Willard
  • Użytkownik
  • Postów: 267
  • Dołączył: 24-sierpień 03
  • Miasto: Tychy
No wlasnie nie maja :)  caly front to jest ekran bez zadnego przycisku hardwarowego - ani wstecz ani menu jak na telefonach.
Z boku sa tylko wlaczanie i glosnosc. Tak wiec nie ma jak wywolac funkcji w aplikacji. Wszystkie inne aplikacje maja tez ikonke menu softowego i wtedy smiga ok.

Dołączona grafika

#11 Seether  | Napisano 21 czerwiec 2013 - 18:55

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne
A te białe przyciski w lewym dolnym narożniku? Teraz wiem że nie są fizyczne, ale... być może da się ten panel wysunąć/wyświetlić, gestem/kombinacją klawiszy, w dowolnej aplikacji? Nie chce mi się wierzyć by twórcy Androida przerzucili pełną odpowiedzialność za przyciski funkcyjne na programistów aplikacji. Przykładowo: jest od całkiem sporo popularnych aplikacji które nie są rozwijane i w których takie przyciski nigdy się nie pojawią;)

#12 Willard  | Napisano 21 czerwiec 2013 - 22:34

Willard
  • Użytkownik
  • Postów: 267
  • Dołączył: 24-sierpień 03
  • Miasto: Tychy
Nie. Jestem uzytkownikiem p6200 ponad rok i nie ma tu wywolywania menu.  oto zdjecie apki odpalonej - jak widzisz sa pozostale ikony a nie ma menu.
Dołączona grafika
Uploaded with ImageShack.us

#13 Seether  | Napisano 26 czerwiec 2013 - 21:17

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne
Przekonany, dziękuję za pomoc :).

Zbadałem temat i, póki co, mam problem z uzyskaniem dostępu do tego paska opcji widocznego na dole. Może mi to zabrać więcej czasu, więc przygotuje rozwiązanie zastępcze w postaci przycisku menu na mapie (pod tymi przyciskami w lewym dolnym narożniku). Z czasem mam nadzieję, że uda mi się znaleźć bardziej eleganckie rozwiązanie polegające na dodaniu odpowiedniego menu na dolnym pasku.

#14 Willard  | Napisano 29 czerwiec 2013 - 21:22

Willard
  • Użytkownik
  • Postów: 267
  • Dołączył: 24-sierpień 03
  • Miasto: Tychy
Dla mnie wazne by dzialalo, nie musi byc na pasku systemowym. Ciesze sie ze bedzie mozna na tablecie odpalic :) produkt swietny.

#15 sebolek  | Napisano 01 lipiec 2013 - 11:03

sebolek
  • Użytkownik
  • Postów: 504
  • Dołączył: 03-czerwiec 10
  • Miasto: Legionowo
w sumie..ta wersja przeglądarkowa/komputerowa była by spoko bo fakt wtedy Bazy miałby ciekawsze wyglądy i dużo fajniej by było takie bardziej realistyczne.

Ale niestety jestem słabo rozeznany w programowaniu czy nawet w pisaniu w PHP :(

#16 Seether  | Napisano 11 lipiec 2013 - 21:51

Seether
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 06-sierpień 06
  • Miasto: Poznań, Tarnowo Podgórne

Wyświetl postUżytkownik Willard dnia 29 czerwiec 2013 - 21:22 napisał

Dla mnie wazne by dzialalo, nie musi byc na pasku systemowym. Ciesze sie ze bedzie mozna na tablecie odpalic :icon_smile: produkt swietny.

Wczoraj wprowadziłem aktualizację, po której na zakładce mapy, oraz na zakładce 'objectives' pojawiły się przyciski menu. Tapnięcie na nie, spowoduje wysunięcie się standardowego menu z dolnej krawędzi ekranu. Póki co, powinno wystarczyć ;). Raz jeszcze dzięki za sugestię i cierpliwość w dyskusji :)

#17 Willard  | Napisano 12 lipiec 2013 - 19:49

Willard
  • Użytkownik
  • Postów: 267
  • Dołączył: 24-sierpień 03
  • Miasto: Tychy
Witaj, zupgradowalem soft i chcialbym by ktos jeszcze z tabem samsunga sprawdzil dzialanie nowej ikonki menu. Na moim tablecie (6200) ona nie dziala - nie ma zadnej akcji ALE na telefonie S6500 (ktory ma normalny klawisz MENU) ten nowy przycisk softwarowy dziala i wwywoluje menu zgodnie z zamierzeniem.
Od i zainstalowalem na tablecie apke ponownie i niestety cos jest nie tak - nowa ikona ani na mapie ani w menu OBJECTIVES nie dziala na tablecie.

#18 Willard  | Napisano 24 lipiec 2013 - 07:28

Willard
  • Użytkownik
  • Postów: 267
  • Dołączył: 24-sierpień 03
  • Miasto: Tychy
Dziala! Trzeba bylo zupgradowac androida do 4.2.1 i chodzi. Na stockowym 3.xxx nie dzialala przycisk menu teraz chodzi. Mam natomaist caly czas bledy zwiazane z dodawaniem uzytkownika od druzyny - o ile moge druzyny tworzyc to zadnego uzytkownika nie moge dodac - dotyczy to zarowno telefonu S6500, tabletu P6200 jak i apki odpalonej w emulatorze bluestacks na PC.
Mam wyslac plik z logami do weryfikacji?

#19 wiciok  | Napisano 04 styczeń 2014 - 15:47

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5518
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
Odnośnie AFT na PC - właśnie bawiłem się chwilę wspomnianym już tutaj emulatorem Bluestacks (polecam również do kompletu programik StacksTweak umożliwiający zmianę rozdzielczości). W połączeniu z emulatorem GPSa (polecam ten, symuluje nie tylko lokalizację, ale również działanie odbiornika - w przeciwieństwie do np. tego) spokojnie daje się korzystać z większości opcji. Jedyny bug to miganie ekranu podczas wyświetlania okien edycji znacznika - ale wszystko wskazuje na to, że to wina Bluestacks, a nie samej aplikacji.

#20 wiciok  | Napisano 22 styczeń 2014 - 11:19

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5518
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
Jeśli ktoś chciałby próbować odpalać AFT na maszynie wirtualnej, to może sobie od razu darować. Virtualbox i Android x86 na nim nie działają po prostu jak należy. Wydajność kuleje, poza tym w przeciwieństwie do Bluestacks nie jest emulowane żadne rzeczywiste urządzenie, co powoduje problemy, nawet z zainstalowaniem AFT. Można to co prawda obejść instalując z pliku apk, ale aplikacja i tak nie działa poprawnie i crashuje, poza tym jest obrócona, co praktycznie uniemozliwialoby normalna obsluge, gdyby oczywiście działała poprawnie.
W planach mam jeszcze sprawdzenie emulatora od androidowego SDK.