Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Wszystko o akumulatorach


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
136 odpowiedzi w tym temacie

#121 Obi-Wan  | Napisano 02 kwiecień 2015 - 18:12

Obi-Wan
  • Użytkownik
  • Postów: 884
  • Dołączył: 11-listopad 12
  • Miasto:
Czy jest jakiś sprzedawca/sklep oferujący wymianę wtyków w zakupionych u siebie akumulatorach?

Bo z tego co widzę to Jedyne Słuszne Turningy Nano mają albo Tamiyę, albo te śmieszne XT60.

W replice mam deansy, lutownicy nie mam, a wybitnie nie chce mi się kupować aku, a potem dawać znajomemu/serwisantowi do przelutowania.

Swoją drogą mam wrażenie że przesiadka na t-deansy to przerost formy nad treścią

Użytkownik Obi-Wan edytował ten post 02 kwiecień 2015 - 18:14


#122 Emcet  | Napisano 02 kwiecień 2015 - 18:21

Emcet
  • Użytkownik
  • Postów: 1929
  • Dołączył: 08-styczeń 13
  • Miasto: Świdnik
Xardas czy coś takiego na Allegro dolutowuje na życzenie za dwa złote. Trochę kiepsko, ale lepiej niż ja (prawie całkowity noob lutowniczy), więc nic nie straciłem :D. Znajdziesz jego własciwą nazwę po prostu szukając lipoli, jest bardzo charakterystyczna. Modelarskie też powinny to oferować, ale pewnie trzeba powiadomić per PW.
Ps. Tamyia w LiPo? Panie, weź Pan nie żartuj ;)

Użytkownik MrMCET edytował ten post 02 kwiecień 2015 - 18:22


#123 karol_alasz  | Napisano 02 kwiecień 2015 - 20:35

karol_alasz
  • Użytkownik
  • Postów: 795
  • Dołączył: 05-marzec 11
  • Miasto: Szczecin
Zawsze możesz zlecić/zrobić przejściówkę, a nawet dwie- w obie strony. Tzw. pikuś.

#124 wiciok  | Napisano 02 kwiecień 2015 - 20:40

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5501
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
Tamyia pali się na mocniejszych replikach. A XT-60 nie obrażaj pan, bo jest lepsze od Deansa, a zlutować je można mając 2 lewe ręce.

Przejściówka do używania na stałe jest trochę bez sensu.

#125 mareq  | Napisano 02 kwiecień 2015 - 20:51

mareq
  • Użytkownik
  • Postów: 1486
  • Dołączył: 23-wrzesień 14
  • Miasto: Bielsko-Biała
XT to taka lepsza wersja goldów, za to w modelarskim ciężko znaleźć deansy, bo są złe. W modelach latających często występują prądy w okolicach kilkudziesięciu A i nie jeden przez deansy rozwalił kosztowny model.

#126 Driverd2  | Napisano 19 grudzień 2015 - 18:46

Driverd2
  • Użytkownik
  • Postów: 6
  • Dołączył: 15-grudzień 13
  • Miasto: Żyrardów / Nowy Drzewicz
Sorry że zapytam bo na chacie chyba nikt nie odpisze, podłączyłem li po pod imax b6 i nie wiem czy ładowarka sama przestanie ładować jeśli dojdzie do 8.4v czy muszę monitorować, ładowarka i bateria nowa, electro River 7.4v 2000mAh uruchomiłem tryb balansowania, obie wtyczki podłączone. 54 minuty i już jest 7.98v

Użytkownik Driverd2 edytował ten post 19 grudzień 2015 - 18:51


#127 hindus  | Napisano 19 grudzień 2015 - 18:53

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 836
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo
Sama przestanie w odpowiednim momencie jeśli jest ustawiony tryb LiPo (nie LiIon ani LiFe)

#128 Driverd2  | Napisano 19 grudzień 2015 - 18:56

Driverd2
  • Użytkownik
  • Postów: 6
  • Dołączył: 15-grudzień 13
  • Miasto: Żyrardów / Nowy Drzewicz
Li po ustawiłem, wyświetla się Li2S 0.5A 7.99v bal 059:30 (czas) i obok zielonego pojęcia nie mam co to 00498

#129 hindus  | Napisano 19 grudzień 2015 - 19:04

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 836
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo
Pojemność która została wysłana przez ładowarkę do baterii (w mAh) - to nie jest pojemność, która faktycznie trafiła do pakietu, bo nie uwzględnia strat w postaci ciepła wydzielanego przez pakiet w trakcie ładowania.

#130 Driverd2  | Napisano 19 grudzień 2015 - 19:09

Driverd2
  • Użytkownik
  • Postów: 6
  • Dołączył: 15-grudzień 13
  • Miasto: Żyrardów / Nowy Drzewicz
Czyli nie panikować i czekać na sygnał od ładowarki? Przeczytałem kilka artykułów tutaj ale nie idzie tego spamiętać :) ładowarka i bateria zakupiona w cytadeli asg, jestem swieżak w tym temacie. Ktoś mi podpowiedział jak uruchomić i to zrobiłem ale że nie wiem co dalej to pytam bo nie chcę ani baterii rozwalić ani żadnych innych przygód o których czytałem że mogą wystąpić :) podziękował za odpowiedź.

#131 -MARIO-  | Napisano 14 listopad 2016 - 10:48

-MARIO-
  • Użytkownik
  • Postów: 408
  • Dołączył: 30-grudzień 04
  • Miasto: Knurów
Panowie takie pytanie.Mam lipo 7,4 turnigy nano techa 25/50c ale rof tyłka nie rwie(ics par mk3 stock 430fps) na 11,1v turnigy silnik robił półtora cyklu co owocowało na semi jednym strzałem na full a drugim z połowy tłoka-giwera nowa nie chce na razie mosfetu z AB.Czy life 9,9 v może być kompromisem między w/w lipolami ? używa ktoś takich pakietów?jak się to ma do niskich temperatur?

#132 Galithar  | Napisano 14 listopad 2016 - 11:25

Galithar
  • Użytkownik
  • Postów: 217
  • Dołączył: 08-lipiec 07
  • Miasto: Wejherowo
A masz zwykly mosfet zainstalowany? Tutaj moze byc loteria. Najlatwiej bedzie pozyczyc od kogos ze srodowiska lokalnego i sprawdzic. Najpewniejsze rozwiazanie to jednak mosfet z ab.

#133 -MARIO-  | Napisano 14 listopad 2016 - 11:53

-MARIO-
  • Użytkownik
  • Postów: 408
  • Dołączył: 30-grudzień 04
  • Miasto: Knurów
Tak jak pisałem.Na razie replika pełen stock poza wtykiem t connect - bez mosfetu ,niskooporówek itp

#134 dede  | Napisano 16 listopad 2016 - 00:52

dede
  • Użytkownik
  • Postów: 142
  • Dołączył: 15-listopad 08
  • Miasto: Ruda Śląska
Ja polecam li-fe 9,9v jest to pomiędzy 7,4V a 11,1V ale nie wszytkie łodowarki ładują li-fe.
Pamiętaj zeby być zadowolony z baterii li-fe musi spełniać wymogi pojemność minimum 2000mah i prąd wyładowania min 20C a naj lepiej 25C nie kupuj 5C bo onne nadają sie do nadajnika RC a nie do repliki

#135 kukunamuniu  | Napisano 11 marzec 2017 - 17:48

kukunamuniu
  • Użytkownik
  • Postów: 306
  • Dołączył: 20-lipiec 13
  • Miasto: Kraków / Mielec
Mam problem z jednym z moich LiPo - bardzo powoli się ładuje.
Mam dwa pakiety 7.4, które ładują się normalnie, jeden 11.1, który też ładuje się normalnie, a ostatni to 7.4 Redoxa, który ładuje się kilkukrotnie wolniej, ale działa normalnie, jest moim głównym akumulatorem, RoF jak należy, ogniwa rozładowują się z równą szybkością.
Spotkaliście się z takim czymś? Po prostu taka sztuka i tyle?

#136 jedrek33  | Napisano 12 marzec 2017 - 08:18

jedrek33
  • Użytkownik
  • Postów: 7
  • Dołączył: 29-listopad 09
  • Miasto: Leszno
też mam problem z redoxem 7.4  bardzo szybko się rozładowuje   bateria  prawie nowa

Użytkownik jedrek33 edytował ten post 12 marzec 2017 - 08:21


#137 hindus  | Napisano 13 marzec 2017 - 06:07

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 836
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo
Oba przypadki (wolne ładowanie, szybkie rozładowanie) jesteście w stanie zweryfikować przy pomocy Imaxa B6 albo czegoś podobnego, co pokaże Wam:
a) pojemność która "weszła" w trakcie ładowania
b) pojemność która "wyszła" w trakcie rozładowania

W pierwszym przypadku należy sprawdzić jaka jest pojemność pakietu, jakie są napięcia na celach w trakcie ładowania, bo może jedna z nich nie dochodzi do 4.2 i w rezultacie cały pakiet jest ciągle ładowany (oby) niewielkim prądem.
W drugim przypadku prawdopodobnie niska pojemność pakietu, przyczyną mogą być wada produkcyjna albo kwestia eksploatacji (np. głębokie rozładowanie)