Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

przelutowanie mini jacka na kenwooda


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Limaxu  | Napisano 21 wrzesień 2013 - 16:04

Limaxu
  • Użytkownik
  • Postów: 247
  • Dołączył: 07-maj 09
  • Miasto:
Witam,
Czy ktoś już przelutowac końcówkę mini jacka na kenwooda?
Jesli tak to prosze o pomóc,bo nie na rekę kupowanie mi nowego PTT...

#2 virusotron  | Napisano 23 wrzesień 2013 - 21:09

virusotron
  • Użytkownik
  • Postów: 642
  • Dołączył: 01-maj 06
  • Miasto: Warszawa | Radziej Poznań
Kupujesz 1x 3.5mm jack stereo 1x2.5 jack stereo szukasz schematu w google i lutujesz zgodnie ze schematem.

#3 Limaxu  | Napisano 11 październik 2013 - 19:48

Limaxu
  • Użytkownik
  • Postów: 247
  • Dołączył: 07-maj 09
  • Miasto:
A czy ktos się juz czyms takim zajmował?
Czy może istnieje przejściówka z Jack'a 3,5mm na wejście do Boafenga[coś w stylu kenwood'a]?

#4 virusotron  | Napisano 11 październik 2013 - 20:17

virusotron
  • Użytkownik
  • Postów: 642
  • Dołączył: 01-maj 06
  • Miasto: Warszawa | Radziej Poznań
raczej nie będzie ze względu na różny sposób wywołania ptt, ale na stałe przerobić można.

Użytkownik virusotron edytował ten post 11 październik 2013 - 20:17


#5 Limaxu  | Napisano 12 październik 2013 - 14:39

Limaxu
  • Użytkownik
  • Postów: 247
  • Dołączył: 07-maj 09
  • Miasto:
a znasz sie na tym?
w elektronice jestem zupełnie zielony...a po drugie nie mam aż tak dobre lutownicy.

#6 virusotron  | Napisano 14 październik 2013 - 14:04

virusotron
  • Użytkownik
  • Postów: 642
  • Dołączył: 01-maj 06
  • Miasto: Warszawa | Radziej Poznań
Żeby wymienić wtyczkę bez problemu..... fakt dobra lutownica ułatwia życie.

#7 marcinszyk  | Napisano 15 październik 2013 - 20:43

marcinszyk
  • Użytkownik
  • Postów: 37
  • Dołączył: 09-czerwiec 11
  • Miasto: Września
Pytanie. Czy przy PTT masz jacka 3,5mm 4-polowego czy tylko stereo ?

#8 Limaxu  | Napisano 20 październik 2013 - 16:31

Limaxu
  • Użytkownik
  • Postów: 247
  • Dołączył: 07-maj 09
  • Miasto:
Dołączona grafika

Dokładnie taki...
Ktoś mi powie czy z motoroli badz kenwooda wejdzie wtyczka do Baofenga i bd współgrała z PTT?

#9 marcinszyk  | Napisano 20 październik 2013 - 22:22

marcinszyk
  • Użytkownik
  • Postów: 37
  • Dołączył: 09-czerwiec 11
  • Miasto: Września
Motorola i Kenwood nie mają zamiennych wtykówa. Obrazek poniżej.
Dołączona grafika
Co do tego przelutowania, to jeśli będzie wiadomo jaki standard wyprowadzeń i jaki sposób wywołania PTT ma owy Jack 3.5 to można coś pomyśleć.

#10 virusotron  | Napisano 21 październik 2013 - 08:44

virusotron
  • Użytkownik
  • Postów: 642
  • Dołączył: 01-maj 06
  • Miasto: Warszawa | Radziej Poznań
Wiadomo od dawna jaki jest standard wyprowadzeń. Pisałem wcześniej, da się przerobić tylko i wyłącznie na stałe. Żadne przejściówki nie pomogą potrzeba rozkręcić ptt i wykonać odpowiednich zmian.

Użytkownik virusotron edytował ten post 21 październik 2013 - 08:44


#11 Limaxu  | Napisano 21 październik 2013 - 10:42

Limaxu
  • Użytkownik
  • Postów: 247
  • Dołączył: 07-maj 09
  • Miasto:
Według załączonego schematu jest to standard kenwood prawdopodobnie.Mam orginalną wtyczkę do radia wraz z PTT,może według tego uda mi się ten "schemat" przenies na bowmana,a jesli nie to wyśle to do któregos z was :P

#12 virusotron  | Napisano 21 październik 2013 - 16:34

virusotron
  • Użytkownik
  • Postów: 642
  • Dołączył: 01-maj 06
  • Miasto: Warszawa | Radziej Poznań

Wyświetl postUżytkownik virusotron dnia 23 sierpień 2013 - 08:33 napisał

A więc jedziesz:

Dołączona grafika

Tutaj posiłkujesz się górnym wtykiem.I masz pinout wtyczki natowskiej.

Dołączona grafika
a Tu masz pinout wtyczek od strony radia. Te dwa schematy plus omomierz dają Ci gwarancje sukcesu

Pisałem o tym już dawno. Baofeng ma wtyczkę typu K Ty masz motorola 3.5mm ale nie ma znaczenia co miałeś bo i tak trzeba wymienić wtyczkę. Tutaj nie ma co filozofować tylko polutować.

#13 Limaxu  | Napisano 22 październik 2013 - 11:35

Limaxu
  • Użytkownik
  • Postów: 247
  • Dołączył: 07-maj 09
  • Miasto:
Udało mi sie to wszystko poskładac,ale jest jeszcze jedno "ale"...Jak zniwelować szumy?

#14 virusotron  | Napisano 22 październik 2013 - 16:50

virusotron
  • Użytkownik
  • Postów: 642
  • Dołączył: 01-maj 06
  • Miasto: Warszawa | Radziej Poznań
Ekranowanie, lepsza jakość kabla to przede wszystkim.

#15 marcinszyk  | Napisano 22 październik 2013 - 20:58

marcinszyk
  • Użytkownik
  • Postów: 37
  • Dołączył: 09-czerwiec 11
  • Miasto: Września
Jeżeli mowa o szumach w słuchawce, to problem może być w masie, za cienka lub przerwana. Ekran w tym przypadku nie gra większej roli ponieważ zniekształcenia "wyłapywane" z powietrza i wyindukowane w przewodzie mają zbyt niską amplitude by być słyszalnymi. Co innego jeśli chodzi o mikrofon. Brak ekranu może być przyczyną jedynie zakłóceń u odbiorcy.

#16 Limaxu  | Napisano 22 październik 2013 - 21:49

Limaxu
  • Użytkownik
  • Postów: 247
  • Dołączył: 07-maj 09
  • Miasto:
Kupię jeszcze raz 2 jack'i i spróbuje załatwić bardziej precyzyjna lutownice,bo tą co obecnie posiadam ma może z 30lat :teethh: