Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Układ procesorowy kontroli repliki (ala ASCU)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 nrv  | Napisano 22 październik 2013 - 13:31

nrv
  • Użytkownik
  • Postów: 13
  • Dołączył: 21-listopad 05
  • Miasto: kraków
Witam
Z racji tego ze nie bylem w stanie nigdzie znaleźć informacji w temacie, postanowiłem napisać własny. Może komuś pomoże to w przyszłości w rozwijaniu tematu.

Problemami które przestawiłem przed sobą były układy Procesorowego sterownia działaniem repliki ASG (np. ASCU).
Na rynku widziałem wiele rozwiązań, tańszych (Jefftron) oraz droższych (ASCU).
Nie chodziło tutaj jednak o zrobienie układu TAŃSZEGO do własnego użycia (stać mnie kupić orginał) tylko na zagadke " jak to jest zrobione i jak to działa i czy umiem coś takiego zrobić"
Generalnie uważam te układy za zbyteczny element (dla mnie ) w airsofcie... bo nie poprawiają nikomu jakoś zdolności bojowych :icon_smile:


Przeczytałem instrukcje urządzeń typu jefftron,merf (GATE)i ascu i zacząłem wykminiac o co w tym chodzi..

Początkowo chciałem zrobić układ bez czujnika położenia zębatki tłokowej.
Zamiast tego zastosowałem układ do pomiaru poboru prądu (ACS712)przez silnik repliki mając głęboka nadzieje ze uda się wychwycić wszystkie "piki" poboru prądu silnika , gdyż jak wiadomo, w zależności od obciążenia silnika bierze on więcej prądu (co widać na wykresie poniżej)
Założenie szczytne i trochę błędne ale człowiek nauczył sie ile replika i jak ciągnie prąd :icon_smile:
Dołączona grafika

O ile wychwycić single fire się dało, tak proba opanowania serii szczególnie przy rof większym niż 10 była tragedia ;] A najbardziej chodziło mi tutaj o BURST.

Rozwiązaniem było stosowanie odpowiedniej długości serii – takie rozwiązanie stosują TANIE i proste układy (np JEFFTRON) Czyli ustalamy sobie ze replika ma np rof 20strzalow/s czyli 50ms jeden strzał czyli burst 3 strzały to 150ms.... i co? I jajko – bo wcale tak nie jest co ładnie widać ze pierwszy strzał ciągnie wiej prądu i wymaga rozkręcenia silnika wiec potem wychodzi nie 150 a 180ms i  sa jaja – działa to działa... ale trzeba ciągle "kalibrować" tamte układy.

Dlatego tez zastosowanie prostego czujnika zamontowanego w gearboxie dawało znacznie większe nadzieje i na pozytywne rezultaty.
Dla tych co niewiedza – w replikach z gearboxem v2 i v3 na zębatce tłokowej znajduje sie "kowadełko" – rozdzielacz ognia pojedynczego. Działa to w ten sposób ze zarówno w v2 i v3 spust jest rozdzielony częścią "buforowa" mała kosteczka rozdzielająca na która działa ów kowadełko.

Dołączona grafika
Dołączona grafika


(wstępna przymiarka z prostym włącznikiem krańcowym)
Na zdjęciach widać części gearboxa v2 z mp5tki – urządzenie działa bardzo dobrze, do tego lekka modyfikacja płytki rozdzielacza ognia (czyli odcięcie kawałka)
Zdjęcia gotowego zamontowanego i wytrawionego nie mam ,bo siedzi właśnie w replice i nie chce mi sie rozbierać :icon_smile: kiedyś dodam




Zbudowałem wiec własne urządzenie, te które widać na zdjęciach to pcb v3, wcześniej był prototyp oraz wersja większa a i tak uważam ze to co zrobiłem można znacznie zmniejszyć. Ogólnie wymiary mniejwiecej widać, duzo SMD, lutownica z grotem na pol centymetra, brak stanowiska, domowa robota przed telewizorem, uklad ATTINY45.
Dołączona grafikaDołączona grafika


Wyzwaniem był gearbox v3 gdyż takiego dedykowanego rozwiązania nie ma.
Kupiłem wiec używany , zawalony błotem i syfem gearbox bodajże z jg 606 i zamontowałem 2 płytki
wewnątrz spustowa i czujnikowa.

Dołączona grafikaDołączona grafika

Co to potrafi

-momentalna reakcja na spust
-tłok zawsze w pozycji sprężyny rozluźnionej, nieważne czy na semi, burst czy auto
-programowany BURST (2,3,4,5 strzałów)
-tryb SAFE/SEMI/BURST
-tryb SAFE/BURST/AUTO
-tryb SAFE/SEMI/BURST-AUTO
(czyli jednorazowe naciśniecie na spust to np BURST a jeśli go dalej trzymamy to wali AUTO
-wykrywanie zaciec, blokad

Proste
Zrobiłem tez wersje MKII tyle ze płytka brzydsza i jeszcze nie do pokazania, ale opiera się na tych samych czujnikach wiec jest full kompatybilna.
Dodatkowe featuresy
-ciągły monitoring napięcia akumulatora + alarm
-programowane długości burst
-programowalne spowolnienie ROF (czasem się może komuś przydać :icon_razz:)
-pamięć globalnej liczby strzałów oraz dziennej(czyli wartości z strzelanek) w 120 komórkach zapisu
-możliwość podłączenia wyświetlacza 2x8 LCD (2x16) w celu czytania tych danych
-możliwość podłączenia dodatkowego układu wyswietlania ilości strzałów (montowanego w widocznym miejscu na replice) badz monitorowanie ilości strzałów w magazynku

Wersja MKIII będzie miała wbudowany wyświetlacz 4x7seg w celu lepszej komunikacji oraz dla jaj... bedzie informowała głosowo o stanie repliki " READY FORRRRRR BATTLEEE.... LETS KICK SOME ASSSESSSSSS" – stworzenie customowo wyglądającej repliki z "zaklęta dusza" jak miecze z baldurs gate :icon_razz: (tak tak , mam ponad 30 lat i bawi mnie to jeszcze :icon_razz:)



Generalnie testuje urządzenie na żywo juz jakiś czas, narazie problemów brak.
Oczywiscie okiełznanie czujnikow i ustabilizowanie urzadzenia i programu troche trwało ale wszelkie problemy dodaja tylko pkt doswiadczenia.
Akutalnie jak wspomnialem bawie sie MKII... w sumie po co? Raczej nie po to by byc lepszym na strzelankach,ale kazdy ma jakies hobby i uwazam ze mozna uzywac elektroniki praktycznie ;]
No bo generalnei po co ?
Rozliznienie sprezyny realizuje single fire once, czujnik LIPO mozna sobie kupic za 19zl i taniej, funkcja burst... BAJER, reakcja na spust – dobre zebatki, silnik i 11,1V, zapobieganie zmielenia gearboxa -własny rozsadek.

Z rzeczy ktore zaczałęm testowac i budowac sa też
-system wykrywaczy IR do cqb (kumpel z szkocji takie cos chcial chociaz ja uwazam ze to CHEATOWANIE)
-wysokopradowy regulator napiecia ( posiadajac pakiet 11,1V ustawiamy sobie 9,6V ) ciezka sprawa


Czekam na sugestie rozwojowe urzadzen.
Nie mam zamiaru tego sprzedawac -wiec prosze nie traktowac artykułu jako oferty handlowej.

zabraklo filmika, dolacze jak nagram pozniej

Użytkownik nrv edytował ten post 22 październik 2013 - 13:59


#2 wegorz  | Napisano 22 październik 2013 - 15:45

wegorz
  • Użytkownik
  • Postów: 445
  • Dołączył: 20-październik 06
  • Miasto: Gdynia
Przewidujesz licencję open-source? ;)

#3 nrv  | Napisano 22 październik 2013 - 17:19

nrv
  • Użytkownik
  • Postów: 13
  • Dołączył: 21-listopad 05
  • Miasto: kraków
Przewiduje odpowiedzi na pytania, dyskusje i sugestie co jeszce mozna w replice elektronicznie ulepszyc (niestety system wykrywania wrogow w krzakach nadal nie działa ,oraz smartgun z naprowadzaniem na cel okazał sie fiaskiem gdyz jako cel wybieral strzelajacego :icon_razz:)
Schematy moge spokojnie udostepnic, jesli chodzi o program to chcialbym go jeszce troche zoptymalizowac zeby programistow nie przestraszyc (jest amatorem programista:P a elektronika nie bawilem sie od 10-15 lat wiec przyznaje sie ze robie błedy)
Dołączona grafikalekkim błedem w sztuce jest ów transoptor, mozna spokojnie jego wyjscie łaczyc z + baterii dzieki czemu otrzymamy faktyczna optoizolacje od ukladu procesora z ev paleniem tylko 7805.
dodatkowo oznaczenia elementow sa poglądowe (liste moge spokojnie podrzucic tutaj) gdyż EAGLE potrzebowalem tylko do projektu płytki, wiec wybierałem urzadzenia OBUDOWAMI i wyprowadzeniami.
Btw... niewiem jak inne uklady, ale moj pobiera w standby ok 3-4mA, z tego co widzialem po urzadzeniach "firmowych" one też musza pobierać jakis prad, zreszta w instrukcji producenci zalecaja odłaczyc baterie.

Użytkownik nrv edytował ten post 22 październik 2013 - 17:23


#4 cube  | Napisano 23 październik 2013 - 15:30

cube
  • Użytkownik
  • Postów: 109
  • Dołączył: 23-lipiec 04
  • Miasto:
Moim zdaniem, ten transoptor możesz śmiało pominąć. Masz jedno źródło zasilania do silnika i do elektroniki. Więc elementy i tak będą ze sobą połączone masą. Transoptor raczej stosuje się by całkowicie odzielić dwa obwody, tj z dwoma różnymi źródłami zasilania.
A gdzie na tym schemacie są przyciski? Jako X3-1, X3-2? Też chcę się za takie urządzenie zabrać za jakiś czas, właśnie do gboxa v3 z g36. Tylko jeszcze chcę zmienić sposób działania spustu, zrobić tzw. hair trigger - z tego co patrzyłem jednak trzeba będzie zrobić cały nowy język spustowy.
No i jednak bardziej się skłaniam ku czujnikowi halla + magnes na zębatce tłokowej. Jednym z moich głównych celów jest redukcja ilości mechanicznej drobnicy w gboxie.

#5 nrv  | Napisano 23 październik 2013 - 18:23

nrv
  • Użytkownik
  • Postów: 13
  • Dołączył: 21-listopad 05
  • Miasto: kraków
Faktycznie transoptor to pozostałosc pierwszych testów a jego brak dodatkow zmniejsza płytke (bo franca nawet SMD jest spora). Poczatkowo chodzilo o ochrone portu procesora, zanim pojawil sie tam tranzystor, zreszta z doswiadczenia wiem ze i tak faktycznie masa załatwiłaby cały układ -taki urok urzadzen testowych/prototypow.

Przyciski sa podlaczona do złaczki X1-4
x1-5v
x2-mode (czyli do selektora ognia- ta sama płytka na ktorej jest sensor zębatki jest dwustronna -brak zdjecia, jednak w gbv3 nie było to trudne)
x3 -sensor (krancowka zebatki )
x4 - spust

ustawienie przycisku spustu robilem na wygode (potem i tak poprawilem by spust był "krótszy", generalnie jak sie przytuluje taka bedzie jego "długosc" -a zamiast przycisku mozna uzyc czego sie tylko chce by własnie uzyskac "hair trigger" -wazne by dostac ten jeden PEWNY (czyli tylko wtedy gdy my chcemy - zeby nie strzełał jak od wstrzasów) impuls wyzwalajacy.

czujnik halla wydawał mi sie niepotrzebnym komplikowaniem ukladu -zreszta jak widac na zdjeciach,po wywaleniu stykow z przodu gb jest masa pustego miejsca.
Całosc zaczynalem od v2, tam tak jak w ascu krancowka sprawia sie bardzo dobrze.
Bałem sie ze krancowka bedzie gubic impulsy -ale narazie sprawuje sie bardzo dobrze -zreszta jak wspomnialem wczesniej, robie to hobbystycznie :icon_smile:
Zastanawia mnie tez wytrzymalosc krancowki (producent podaje 50tys nacisniec = 50tys strzałow i wymiana? niefajnie by bylo )

pierwsze testy na v2

testy na v3 (W tle widac wielka płytke experymentalna )


musze zabrac sie za nagranie w złozonej replice oraz cała procedura startu i programowania, ale za duzo pracy i za mało swiatła i czasu.

Użytkownik nrv edytował ten post 23 październik 2013 - 18:24


#6 marcinszyk  | Napisano 23 październik 2013 - 22:08

marcinszyk
  • Użytkownik
  • Postów: 37
  • Dołączył: 09-czerwiec 11
  • Miasto: Września
Witam :icon_smile:

-LM7805 nie jest dobrym układem przy układach z zasilaniem bateryjnym. Mała sprawność i duży prąd spoczynkowy, (kilka mA). Jeżli mogę zasugerować mniej popularny, ale o wiele oszczędniejszy układ XC6201P502PR Przy prądzie spoczynkowym nie ma porównania do LM`a, wynosi on kilka uA.
Nie potrzeba więcej elementów dodatkowych niż przy 7805

- Czy wykorzystałeś wewnętrznego watchdoga ? Jeśli nie to warto, kolejna rzecz obniżająca niepotrzebny pobór prądu.

- Tak jak poprzednicy: Transoptor nic nie wnosi, śmiało można go wywalić, leżeli obawiasz się o przepięcie na attinie możesz podpiąć zenera 5.1V.
Pozdrawiam

Użytkownik marcinszyk edytował ten post 23 październik 2013 - 22:11


#7 nrv  | Napisano 24 październik 2013 - 06:34

nrv
  • Użytkownik
  • Postów: 13
  • Dołączył: 21-listopad 05
  • Miasto: kraków
Wiekszosc ukladow ktore użyłem mialem pod reka :) faktycznie szukalem zamiennika lm7805, rozważajac czy nie zastosowac jakiegos impulosowego zamiast liniowego regulatora ale wtedy uklad filtrowania i kondensatory troche "rozwijały" płytke w wymiarach.

Narazie priorytetem było by uklad działał dobrze i miescił  sie w wyznaczonych przezemnie granicach wymiarów.
Watchdoga nie uzywalem , wyszedlem z załozenia iż uklad podłaczany jest do bateri przed strzelanka i odłaczany zaraz po niej dlatego te pare mA dałem na straty :P

Dzieki bardzo bo pare uwag juz mam, tak wiec wersja MARK II chetnie przyjmie te uwagi :)

#8 wiciok  | Napisano 24 październik 2013 - 15:42

wiciok
  • Admin
  • Postów: 3094
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec
Ślepi?

Cytat

Nie mam zamiaru tego sprzedawac


#9 nrv  | Napisano 24 październik 2013 - 20:42

nrv
  • Użytkownik
  • Postów: 13
  • Dołączył: 21-listopad 05
  • Miasto: kraków
cena nie ma co zabijac(tu uwaga..koszt czesci ok 25zl ale za to robocizny wytrawiania płytek, montazu i rozkminiania calosci od poczatku to jest masa czasu-kosztu :icon_razz:) bo jakby nie bylo to :
-robie to amatorsko
- uklad jest prototypem do testow i rozwijania zagadnienia czekajac na sugestie dodawania jakis featuresow ktore pewnie i tak nie poprawia zdolnosci strzeleckich :icon_razz: zreszta dziekuje bardzo za aktualne sugestie w temacie :icon_smile:
-wymagana jest przerobka gearboxa wpakowanie do niej tez na chwile obecna experymentalnego ukladu czujnika (ktory niewiem jeszce ile wytrzyma) kompletnego handmade ,odpowiedniego poprowadzenia kabli.

Fakt ze kazdy dzien pracy nad tym( w wolnych chwilach) bada uklad - chociazby czy czujnik gubi strzaly(a nie gubi woogle i dziala wysmienicie) a moze z czasem zacznie gubic.... na chwile obecna nie odbywaja sie dłuzsze testy na 11,1v i przy wiekszych rof (firmowe ascu ma chyba ogranicznie do 20rps)

Uklady firmowe ASCU i podobne byly przetestowane jak kazde dopusczone do sprzedazy urzadzenie... tysiacami jesli nie milionami strzałow w przeróznych warunkach.
Moj uklad testowany byl 1 (słownie: jeden raz) polowo na strzelance i pare razy na strzelaniu do puszek, setkami strzałow w pokoju na sucho a i tak uwazam ze NIE MA ZADNEJ CIEKAWEJ FUNKCJONALNOSCI :icon_smile:

Dopiero kolejne wersje(attiny44 -bo wiecej portów ktorych tutaj mi niestety brak czy atmega8) nad ktorymi delikatnie pracuje (bo robe tez 3 inne rzeczy naraz) uwazam ze beda ciekawsze w działaniu oraz łatwiejszce dla uzytkownika (w konfiguracji).

Jesli bede mial zamiar sprzedwac urzadzenia to tylko by sie pozbyc zalegajacych "przestarzałych" (dla mnie" prototypow.
Wszelkie informacje o rozwoju bede umieszczał w temacie.

Użytkownik nrv edytował ten post 24 październik 2013 - 20:48


#10 mike88  | Napisano 25 październik 2013 - 12:52

mike88
  • Użytkownik
  • Postów: 267
  • Dołączył: 04-lipiec 10
  • Miasto: Gdańsk
wielki szacun za włożoną pracę !
3mam kciuki

#11 Nath  | Napisano 25 październik 2013 - 13:57

Nath
  • Użytkownik
  • Postów: 1960
  • Dołączył: 03-lipiec 09
  • Miasto: Warszawa
Wielkie dzięki za schemat. a co prawda jestem jeszcze dość lewy w sprawach elektroniki, ale szybko się uczę, tak więc z chęcią skonstruuję cos na wzór i podobieństwo Twojego układu. Wynikami prac podziele sie wkrótce :).

#12 puzo  | Napisano 09 lipiec 2014 - 08:55

puzo
  • Użytkownik
  • Postów: 16
  • Dołączył: 26-październik 09
  • Miasto: Płock/Pruszków
Ja coś takiego robie od kilku miesięcy, też dla siebie :icon_smile: tylko czujniki dałem optyczne przez co moje problemy (zajmują dużo miejsca wewnątrz .. i potrzebują rezystorów, na dodatek nie zawsze działają i mogą się spalić teraz będę przerabiał na wersje z przyciskami lub czujnikiem halla). Zaprogramowałem na atmega8 w arduino. Problem miałem z podaniem napięcia na mosfet ale znalazłem gdzieś że trzeba podobnie jak w mostku h (tranzystorki pnp i npn - wady pnp nie przekazuje pełnego napięcia (np przy napięciu baterii 12v na wyjściu 11,5V)). Zaletą tego rozwiązania jest możliwość kożystania z pwm :icon_biggrin:, wadą tranzystory te potrafią zmienić stan np gdy przyłoży się do nich palec (trzeba na wyjściu dać rezystor pulldown np 200ohm ). Przy transoptorze nie korzystasz pewnie z pwm, a pierwszy strzał zawsze mógłby być 100% a kolejne po 70% co łącznie z monitorowaniem zębatki i wprowadzeniu jekiegoś wzoru na napięcie wyjścia rof zawsze będziemy mieć taki sam niezależnie od rozładowania baterii (np lipo 11v po naładowaniu ma 12,6V, rozładowane 9V. Ustawiamy że pierwszy strzał na full a kolejne strzały strzelają z napięciem 9v.
pozdro

Użytkownik puzo edytował ten post 09 lipiec 2014 - 08:59