Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Lufa M4 pod front 9"


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 MajkiWRC  | Napisano 09 kwiecień 2014 - 21:52

MajkiWRC
  • Użytkownik
  • Postów: 25
  • Dołączył: 29-sierpień 11
  • Miasto: Wągrowiec
Cześć.
Ja w temacie, szukam lufy zewnętrznej kompatybilnej z frontem 9" (konkretnie tą tanią podróbką MOE). Z tego co mi wyszło to pierwsze żłobienie pod blok gazowy powinna mieć +/- na 25-tym centymetrze. Im krótsza, tym lepsza. Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

#2 Nath  | Napisano 10 kwiecień 2014 - 11:49

Nath
  • Użytkownik
  • Postów: 3088
  • Dołączył: 03-lipiec 09
  • Miasto: Warszawa
Kup sobie atrapę bloku gazowego skręcanego na imbusy i każda lufa będzie kompatybilna.

#3 MajkiWRC  | Napisano 12 kwiecień 2014 - 22:13

MajkiWRC
  • Użytkownik
  • Postów: 25
  • Dołączył: 29-sierpień 11
  • Miasto: Wągrowiec
Właśnie o tym myślałem ale czy wtedy (posiadam front 9" a żłobienia pod muszkę na 7") będę mógł założyć klasyczną muszkę na lufie?

#4 Remington  | Napisano 13 kwiecień 2014 - 02:11

Remington
  • Użytkownik
  • Postów: 180
  • Dołączył: 10-październik 04
  • Miasto: Częstochowa
A w jaki sposób? Skoro masz żłobienia na 7 calu, a front ma długość 9 cali to czego tu nie wiedzieć.

Wg mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby:
- zakupić blok gazowy montowany na standardowej długości
- poszukać muszki o jakiej pisał wyżej Nath, czyli coś tego rodzaju, takiego, albo innego.

EDIT

Zasymulowałem sobie powyższe w pimpmajganie i jest mały problem, bo standardowa lufa 14,5 cala jest zwężona (pod granatnik) w miejscu gdzie akurat pasowało by mocować muszkę. Będziesz musiał ją wypuścić nieco do przodu.

Dołączona grafika

Całkiem ładną i chyba rzadką spotykaną emeczkę, można z tego wykręcić.

Użytkownik Remington edytował ten post 13 kwiecień 2014 - 02:11


#5 Remington  | Napisano 13 kwiecień 2014 - 03:55

Remington
  • Użytkownik
  • Postów: 180
  • Dołączył: 10-październik 04
  • Miasto: Częstochowa
Nie mogę już edytować a zdałem sobie sprawę z głupoty jaką palnąłem z tym blokiem gazowym. Czyli jednak musi taki skręcany na imbusy.

#6 Nath  | Napisano 13 kwiecień 2014 - 06:41

Nath
  • Użytkownik
  • Postów: 3088
  • Dołączył: 03-lipiec 09
  • Miasto: Warszawa

Wyświetl postUżytkownik MajkiWRC dnia 12 kwiecień 2014 - 22:13 napisał

Właśnie o tym myślałem ale czy wtedy (posiadam front 9" a żłobienia pod muszkę na 7") będę mógł założyć klasyczną muszkę na lufie?
No zastanów się sam, frezy pod trzpienie masz w miejscu zasłoniętym przez chwyt. Jak chesz założyć klasyczną muszę bez tych frezów?!
Jeśli koniecznie chcesz mieć tą muszkę to na moje oko szukasz lufy 16''

#7 miran016  | Napisano 13 kwiecień 2014 - 09:23

miran016
  • Użytkownik
  • Postów: 44
  • Dołączył: 02-grudzień 12
  • Miasto: Bartoszyce
Miałem podobny problem w m4 w której nie było miejsca na piny ( były odlane) jak odpowiednio ustawisz wszystko ( nie wiem czy się da z tym chwytem) to i tak przykręcisz od dołu nie musisz mieć tego wcięcia na lufie by przykręcić imbusem muszkę . zostawisz jedynie ślad gdzie imbus się wkręcał na lufie :)

#8 MajkiWRC  | Napisano 13 kwiecień 2014 - 10:57

MajkiWRC
  • Użytkownik
  • Postów: 25
  • Dołączył: 29-sierpień 11
  • Miasto: Wągrowiec
Dzięki wielkie, ile to jak bym pieniędzy bez Was stracił :P? A jeszcze jedno pytanie, czy lepiej inwestować w ten blok gazowy czy po prostu poprowadzić rurę gazową do muszki?

#9 Remington  | Napisano 13 kwiecień 2014 - 11:52

Remington
  • Użytkownik
  • Postów: 180
  • Dołączył: 10-październik 04
  • Miasto: Częstochowa

Wyświetl postUżytkownik miran016 dnia 13 kwiecień 2014 - 09:23 napisał

Miałem podobny problem w m4 w której nie było miejsca na piny ( były odlane) jak odpowiednio ustawisz wszystko ( nie wiem czy się da z tym chwytem) to i tak przykręcisz od dołu nie musisz mieć tego wcięcia na lufie by przykręcić imbusem muszkę . zostawisz jedynie ślad gdzie imbus się wkręcał na lufie :)

Czekaj, czekaj. Czy Ty radzisz mu żeby oparł montaż muszkę na lufie jedynie o ten mały imbusowy pin? Przecież to się przy mocniejszym pacnięciu wykrzywi, albo puści w ogóle i front poleci.

#10 Nath  | Napisano 13 kwiecień 2014 - 18:14

Nath
  • Użytkownik
  • Postów: 3088
  • Dołączył: 03-lipiec 09
  • Miasto: Warszawa
Imho kup sobie blok gazowy na imbusy i na moe dołóż sobie szynę ris+jakieś mechaniczne przyrządy celownicze.

#11 MajkiWRC  | Napisano 13 kwiecień 2014 - 21:01

MajkiWRC
  • Użytkownik
  • Postów: 25
  • Dołączył: 29-sierpień 11
  • Miasto: Wągrowiec
No generalnie wszystko kumam, tylko że mam kilka obaw wobec tego rozwiązania (acz innego nie widzę). Po pierwsze do bloku gazowego ma być poprowadzona rura gazowa a na niej jak wiadomo opiera się chwyt. Czy jeżeli zrobię jakiś gwałtowny ruch to mi wszystko nie poleci? W końcu to tylko ściśnięta imbusami lufa. Ale coś wymyślę, najwyżej nawiercę te żłobienia i tyle.
@ A czy nie będzie to samo jeżeli poprowadzę tą rurę nieco dalej i wbiję ją po prostu w muszkę?
Też rozmyślałem nad muszką na RIS'a, ale najnormalniej w świecie mi się to nie podoba.

Użytkownik MajkiWRC edytował ten post 13 kwiecień 2014 - 21:04


#12 Nath  | Napisano 14 kwiecień 2014 - 15:12

Nath
  • Użytkownik
  • Postów: 3088
  • Dołączył: 03-lipiec 09
  • Miasto: Warszawa
Na rurze gazowej NIC się w moe nie opiera. Niektóre szynu typu ris/ras mają śrubę wkręcając którą stabilizujesz górną połówkę chwytu o rurę gazową, ale w MOE nic takiego nie ma i rura gazowa jest kwestią stricte estetyczną.
Jeśli jednak nie pasują Ci przyrządy celownicze na risie to pozostaje zmiana lufy zewnętrznej na dłuższą albo robienie frezu. Zastanawia mnie tylko jedno-czemu nie założysz MOE 7 cali?!

Użytkownik Nath edytował ten post 14 kwiecień 2014 - 15:15


#13 MajkiWRC  | Napisano 14 kwiecień 2014 - 21:58

MajkiWRC
  • Użytkownik
  • Postów: 25
  • Dołączył: 29-sierpień 11
  • Miasto: Wągrowiec
Nie mogę się przyzwyczaić żeby łapę bliżej trzymać, poza tym, jakoś tak, sam nie wiem. Jestem zielony w tych tematach i kompletnie nie wiem z czym się to je. Czyli, żeby zamontować front, a raczej żeby ustabilizować go od przodu nie potrzebuję zmieniać lufy. Do tego służy taki pierścień na lufie przed muszką? Podpatrzyłem na klasycznej A1.

Użytkownik MajkiWRC edytował ten post 14 kwiecień 2014 - 22:01


#14 Nath  | Napisano 14 kwiecień 2014 - 22:37

Nath
  • Użytkownik
  • Postów: 3088
  • Dołączył: 03-lipiec 09
  • Miasto: Warszawa
Pierścień stabilizuje okładziny i trzyma je w kupie, ale musi być o coś oparty. Gdy masz założoną muszkę standardową to o nią się zapiera, jak ją zdejmiesz to musisz dać na jej miejsce coś innego (blok gazowy na imbusy na ten przykład). A jak masz za blisko rękę trzymać to kolbę sobie rozsuń bardziej :D.

#15 MajkiWRC  | Napisano 14 kwiecień 2014 - 22:58

MajkiWRC
  • Użytkownik
  • Postów: 25
  • Dołączył: 29-sierpień 11
  • Miasto: Wągrowiec
Hehe, dzięki za podpowiedź, ale akurat na to że kolbę da się rozsuwać wyjątkowo wpadłem :D. Czyli generalnie wystarczy mi tylko blok gazowy czy ta blaszka też musi tam być?

#16 Nath  | Napisano 15 kwiecień 2014 - 07:55

Nath
  • Użytkownik
  • Postów: 3088
  • Dołączył: 03-lipiec 09
  • Miasto: Warszawa
Też musi tam być, bo ona "zbiera" i przytrzymuje okładziny razem.

#17 Punishment  | Napisano 13 luty 2015 - 08:09

Punishment
  • Użytkownik
  • Postów: 55
  • Dołączył: 15-listopad 13
  • Miasto:
Panowie podpinam się pod temat. Mam problem. Mam front ras dokręcany śrubą stabilizującą do rury gazowej. Ostatnio po składaniu repliki włożyłem trochę za dużo siły w dokręcanie śruby i przekręciłem imbus w śrubce. Teraz nie mogę ruszyć śrubki bo klucze się w niej ślizgają. Mam nadzieję, że przy okazji nie zruszyłem gwintu we froncie. Muszę znaleźć jakiś sposób na ruszenie tej śruby ale tak czy inaczej jest do wyrzucenia. Wiecie gdzie mogę zakupić nową, dedykowaną do takich frontów śrubkę?

#18 wiciok  | Napisano 13 luty 2015 - 09:19

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5479
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
Wbij w śrubę płaski śrubokręt/rozwierć.

#19 Punishment  | Napisano 13 luty 2015 - 09:40

Punishment
  • Użytkownik
  • Postów: 55
  • Dołączył: 15-listopad 13
  • Miasto:
Rozumiem. Dzięki za odpowiedź i sorry za dublowanie tematu. A nową śrubkę tego typu idzie gdzieś dokupić? W sensie dokładnie ten sam kształt łebka i długość czy raczej trzeba się posiłkować czymś ze sklepów metalowych?