Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Szyny RIS dla AK - temat ogólny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
116 odpowiedzi w tym temacie

#81 suharex  | Napisano 15 kwiecień 2016 - 15:45

suharex
  • Użytkownik
  • Postów: 219
  • Dołączył: 09-luty 14
  • Miasto: Jarosław
Żeby otworzyć musisz odkręcić śrubę która to stabilizuje, z tym, że ta szyna jest git gdy się ma kolbę od emki. Inaczej tego nie widzę.

#82 wojtekk8  | Napisano 15 kwiecień 2016 - 19:26

wojtekk8
  • Użytkownik
  • Postów: 1010
  • Dołączył: 30-kwiecień 06
  • Miasto:
Ta szyna to nie jest pod kolbę od "emki" tylko pod kolbę stałą w AK/AKM, ewentualnie Tantal.

#83 suharex  | Napisano 15 kwiecień 2016 - 19:43

suharex
  • Użytkownik
  • Postów: 219
  • Dołączył: 09-luty 14
  • Miasto: Jarosław
Sory, umknęło mi. Ale pod emkową kolbę jak w CM039 też będzie :-) pod ramową składaną nie da rady :-)

#84 wojtekk8  | Napisano 15 kwiecień 2016 - 20:48

wojtekk8
  • Użytkownik
  • Postów: 1010
  • Dołączył: 30-kwiecień 06
  • Miasto:
I nadal to nie będzie pod kolbę "emkową" tylko pod AK/AKM bo adapter kolby typu M4 od AK/AKM jest montowany w obsadę kolby karabinka AK/AKM.

#85 suharex  | Napisano 16 kwiecień 2016 - 01:36

suharex
  • Użytkownik
  • Postów: 219
  • Dołączył: 09-luty 14
  • Miasto: Jarosław
No Ale właśnie o to mi chodzi :-)

#86 Foton  | Napisano 16 kwiecień 2016 - 18:28

Foton
  • Użytkownik
  • Postów: 385
  • Dołączył: 28-styczeń 16
  • Miasto: Syców/Oleśnica
Aha to już wiem, że nici z tego pomysłu bo kolby to nie chcę akurat wymieniać. Trzeba będzie kupić boczny montaż na jaskółkę, bo z racji dopasowanego pokrowca z montażem "na stałe" mi replika nie wejdzie, a chcę szybko mocować kolimator.
Dziękuję za informacje ;)

#87 tomazo1974  | Napisano 06 maj 2016 - 17:04

tomazo1974
  • Użytkownik
  • Postów: 113
  • Dołączył: 04-maj 15
  • Miasto: Szczecin
Cześć.
Czy ktoś z was montował taki top rail cover w Cymach?
http://azteko.pl/pok...-ak-p-8756.html
Jak dużo trzeba przerabiać/piłować.

Pozdrawiam
T.

#88 Sayid  | Napisano 25 czerwiec 2016 - 08:54

Sayid
  • Użytkownik
  • Postów: 17
  • Dołączył: 07-styczeń 09
  • Miasto: Kielce
Witam, poszukuje chwytu przedniego do repliki cm.048S. Obsługa taiwangun odpisała mi, że chwyt przedni CM http://www.taiwangun...ak-slr105a1-p-j nie będzie pasował do repliki. Nie zależy mi na bocznym oszynowaniu chwytu i z ofert przeglądałem najbardziej pasuje mi coś takiego, ale nie mam pojęcia czy będzie to kompatybilne z repliką bez dodatkowych ingerencji w konstrukcje lub sam chwyt http://www.kaliber.p...-ak-47-fab.html

#89 Nath  | Napisano 25 czerwiec 2016 - 09:01

Nath
  • Użytkownik
  • Postów: 3098
  • Dołączył: 03-lipiec 09
  • Miasto: Warszawa
http://www.taiwangun...&campaign-id=19 taki pasuje. Co więcej spokojnie idzie go wyhaczyć na dalekim wschodzi za ca 30USD czyli 120 złociszy z wysyłką.

#90 Sayid  | Napisano 25 czerwiec 2016 - 09:21

Sayid
  • Użytkownik
  • Postów: 17
  • Dołączył: 07-styczeń 09
  • Miasto: Kielce
A nic bardziej "klasycznego" się nie dopasuje ? Nie żebym wybrzydzał, ale brzydkie to jak noc listopadowa :)

#91 wojtekk8  | Napisano 25 czerwiec 2016 - 10:22

wojtekk8
  • Użytkownik
  • Postów: 1010
  • Dołączył: 30-kwiecień 06
  • Miasto:
Weź kup sobie szynę RIS + dwie odpowiedniej długości śruby + 2 nakrętki i po sprawie:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#92 Nath  | Napisano 26 czerwiec 2016 - 09:41

Nath
  • Użytkownik
  • Postów: 3098
  • Dołączył: 03-lipiec 09
  • Miasto: Warszawa
Kup na allegro okładziny do Beryla i po sprawie.

#93 wojtekk8  | Napisano 26 czerwiec 2016 - 09:55

wojtekk8
  • Użytkownik
  • Postów: 1010
  • Dołączył: 30-kwiecień 06
  • Miasto:

Wyświetl postUżytkownik Nath dnia 26 czerwiec 2016 - 09:41 napisał

Kup na allegro okładziny do Beryla i po sprawie.

Wyświetl postUżytkownik Sayid dnia 25 czerwiec 2016 - 08:54 napisał

Nie zależy mi na bocznym oszynowaniu chwytu

@Nath: nie zależy mu na bocznych szynach, a jedyne łoże/okładziny do Beryla, które mają dolną szyną pochodzą z wersji "D", ewentualnie "C" jeżeli takie były zamówione i kosztują trochę kasy.

Na allegro jest łoże z chwytem przednim, ale jest on jaki jest i nie musi podpasować czy to ergonomicznie czy wizualnie pytającemu - nie wiemy jaki chwyt chce tam założyć.

#94 Sayid  | Napisano 26 czerwiec 2016 - 22:49

Sayid
  • Użytkownik
  • Postów: 17
  • Dołączył: 07-styczeń 09
  • Miasto: Kielce
Chciałbym by wygląd chwytu był zbliżony do tych, które podałem na początku. Potrzebuję górnej szyny pod optykę i dolnej pod chwyt (ten sam rodzaj co na zdjęciu u Wojtka). Dalej nikt się nie wypowiedział na temat tego czy chwyt firmy FAB defense będzie pasował do repliki cm.048s czy po prostu mam rozumieć, że jeśli nie przymierzę to się nie dowiem ? :)

#95 Nath  | Napisano 27 czerwiec 2016 - 11:10

Nath
  • Użytkownik
  • Postów: 3098
  • Dołączył: 03-lipiec 09
  • Miasto: Warszawa
Powinien pasować. Zhukov Magpula pasuje do systemu VFC od strzała, więc akcesoria FAB i TDI też powinny pasować. Mogą być potrzebne minimalne przeróbki, może warstwa albo dwie izolki podłożone, żeby się to nie kolebało, ale wsio powinno być OK.

#96 Aracz  | Napisano 27 czerwiec 2016 - 11:13

Aracz
  • Użytkownik
  • Postów: 36
  • Dołączył: 10-październik 14
  • Miasto: Jóżefów
Ja się zastanawiam, dlaczego chwyt od Cymy miałby nie pasować do Cymy :S
Mój znajomy ma taki sam i jedyny problem w jego cm.048s był taki, że bolec trzymający okładzinę nie pasował (dolna okładzina jest tak około milimetra dłuższa lub krótsza, nie jestem teraz pewien) i musiał go zastąpić czymś innym. Pasowała śrubka, którą po chwili pracy można dopasować tak, by wyglądała bardziej estetycznie. Oczywiście, jest to bardziej "partyzancka" metoda i nie konieczne pewniak, nie wiem jakie Cyma ma wahania przy produkcji chwytów i replik :x

#97 Nath  | Napisano 27 czerwiec 2016 - 11:15

Nath
  • Użytkownik
  • Postów: 3098
  • Dołączył: 03-lipiec 09
  • Miasto: Warszawa
Repliki kałachów są w dwóch standardach-Marui (śrubki) i VFC (kołki, bliższe palnego pierwowzoru), stąd nie wszystkie szyny pasują do wszystkich replik.

#98 Aracz  | Napisano 27 czerwiec 2016 - 11:38

Aracz
  • Użytkownik
  • Postów: 36
  • Dołączył: 10-październik 14
  • Miasto: Jóżefów
48 jest już chyba VFC, no a chwyt po chwili pracy pasował, co prawda z lekkimi luzami. Śrubka nie jest potrzebna po to, by ją wkręcić, a po to, by można nałożyć z drugiej strony nakrętkę. Otwory w chwycie i w replice się nie nakładają, ten w replice jest lekko przysłonięty.
Pewnie można by jeszcze spróbować spasować chwyt przypiłowując kilka elementów, bo na prawdę jest to obsunięcie nieduże. No ale jeśli ktoś nie ma zamiaru bawić się w robótki ręczne, to jednak lepiej mu będzie wydać trochę więcej.

Użytkownik Aracz edytował ten post 27 czerwiec 2016 - 11:44


#99 Errhile  | Napisano 04 sierpień 2016 - 09:17

Errhile
  • Użytkownik
  • Postów: 1838
  • Dołączył: 05-kwiecień 07
  • Miasto: Szczecin
Kolejne pytanie.
Mam stareńką Betę Specnaz JG (ano... ponad 9 lat już u mnie :)), i ostatnio doszedłem do wniosku, ze potrzebuję do niej oRISowanego frontu, a przynajmniej górnej szyny pod kolimator.

Od razu zaznaczam - Evike'owski front RIS/Keymod wykluczam, nie zamierzam wydawać na to cudo 200 USD + przesyłki & podatki.
Gdyby ktoś Bety nie znał - to jest mutacja na temat AK, oryginalnie wykoncypowana przez chłopaków z Tokio Marui (chyba przeholowali z sake i fugu... ;)) i wypuszczona na rynek - tył to normalne AK-47 w systemie Tokio Marui, ale front jest nietypowy, krótszy niż w AKSU: okładziny od AKSU nie pasuja. Poza Marui robiło je też chyba SRC i oczywiście Chińczycy.

Nie, nie chcę wymieniać frontu na pełnowymiarowy do AK systemu TM. Podoba mi się ten potworek taki, jaki jest: krótki.

Widzę, że są u nas na rynku "Bety" Spartaca, a SRT-11 (i chyba jeszcze któryś Spartac) odpowiedni front RIS mają. Ktoś widział taki front gdzieś do kupienia luzem, czy pozostaje mi polowanie na padlinę po Spartacu / tanią używkę...?
...z tego co słyszałem, Spartac jest mało udanym wypustem...

#100 wojtekk8  | Napisano 04 sierpień 2016 - 19:09

wojtekk8
  • Użytkownik
  • Postów: 1010
  • Dołączył: 30-kwiecień 06
  • Miasto:
Jeżeli nie przeszkadza Ci rzeźbienie w oryginalnych częściach swojej repliki to zamontuj na dwie śruby krótką szynę RIS na tej okłądzinie rury gazowej jaką posiadasz i po sprawie.

Koszt szyny tylko poniesiesz.
Będzie działało.

EDYTA: gdzieś widziałem szyny w miejsce szczerbinki AKSU - może coś przypasujesz.
Jak nie to gruba szyna RIS odpowiednio dopasowana w to miejsce.

Użytkownik wojtekk8 edytował ten post 04 sierpień 2016 - 19:11