Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Silnik F1 tornado GFC - problem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Znachor  | Napisano 21 czerwiec 2014 - 12:26

Znachor
  • Użytkownik
  • Postów: 239
  • Dołączył: 16-luty 13
  • Miasto: Sosnowiec
Witam, mam problem z nowym silnikiem GFC F1 Tornado HT (krótki).
Zaczęło się od masakrycznego grzania silnika nawet na bardzo małym obciążeniu.
Posiadam GB v3, m130 Guardera na pokladzie, lipo 7,4, kable niskooporowe i właśnie nieszczęsny nowy silnik F1 tornado.
Później podczas używania silnik zwolnił, działał na pół gwizdka - przy przebiegu 5k kulek, zdjąłem chwyt pistoletowy i dokładnie obejrzałem silnik. Zobaczyłem, że ta sprężynka dociskająca szczotkę na biegunie (-) jest wygięta, rozebrałem silnik, dogiąłem tą blaszkę spowrotem, złożyłem silnik raz jeszcze, podpiąłem baterię i podczas pierwszego nacisnięcia spustu dochodzi do tego, że ta sprężynka wręcz zaczyna świecić i się wygina spowrtem. Próbowałem już wszystkiego - innych sprężynek, innych szczotek i zawsze topi sprężynkę na biegunie (-). Sprawdziłem też stockowy silnik który co prawda ledwo daje rade uciągnąć m130 ale coś kręci i jest wszystko spoko.

Jest jakaś szansa na naprawe tego silnika? Gdzie szukać usterki? Co robić?

#2 CerberBP  | Napisano 21 czerwiec 2014 - 13:02

CerberBP
  • Użytkownik
  • Postów: 812
  • Dołączył: 09-czerwiec 06
  • Miasto: WojennaPiła
A testowałeś na innych bateriach?

#3 blackblut  | Napisano 21 czerwiec 2014 - 13:42

blackblut
  • Użytkownik
  • Postów: 315
  • Dołączył: 26-czerwiec 12
  • Miasto: Katowice
Stara partia tych silników na gunfire była zepsuta, dlatego też zostały wycofane, nie wiem czy kupiłeś na allegro gdyż tam te silniki były jeszcze niestety dostępne. Najlepiej odeślij na gwarancji

#4 Znachor  | Napisano 22 czerwiec 2014 - 22:32

Znachor
  • Użytkownik
  • Postów: 239
  • Dołączył: 16-luty 13
  • Miasto: Sosnowiec
Kupilem ze dwa miechy temu na gunfire. Można powoedzieć, że go naprawiłem: rozkręciłem go na części pierwsze. Z montażu tej sprężynki usunąłem nalot który powstał, popsikałem kontaktorem do styków w sprayu, następnie po zlożeniu go i wsadzeniu do koszyka minimalnie dokręciłem śrubę od regulacji i silnik odżył oraz mój problem zniknął.

#5 blackblut  | Napisano 22 czerwiec 2014 - 23:05

blackblut
  • Użytkownik
  • Postów: 315
  • Dołączył: 26-czerwiec 12
  • Miasto: Katowice
ale znów się to powtórzy, w tych silnikach była wada iż szybciej się zużywały... więc stąd ten nalot

#6 John Petrucci  | Napisano 14 marzec 2015 - 08:00

John Petrucci
  • Użytkownik
  • Postów: 150
  • Dołączył: 19-maj 10
  • Miasto: xyz
odkopie temat,  Jak sie sprawuja nowe silniki f1 z gunfire? Czy dalej wystepuje ten problem. planuje zakup silnika HT krótkiego.
Warte sa ceny? czy lepiej wziasc PJ z taiwana za 100 lub dorzucic do shsa?

https://www.youtube....h?v=fgTHGcbLu2Y
Czy dobrze wnoskuje ze według tego testu do m150 lepiej wkupic HS?

Użytkownik John Petrucci edytował ten post 14 marzec 2015 - 08:03


#7 Emcet  | Napisano 14 marzec 2015 - 11:44

Emcet
  • Użytkownik
  • Postów: 1929
  • Dołączył: 08-styczeń 13
  • Miasto: Świdnik
Nie, HS na 150 się zwyczajnie spali.

#8 wiciok  | Napisano 14 marzec 2015 - 12:09

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5479
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
http://www.airsoftco...-tornado-motors

#9 White1981  | Napisano 14 marzec 2015 - 18:29

White1981
  • Użytkownik
  • Postów: 131
  • Dołączył: 18-kwiecień 15
  • Miasto:
Z moich informacji wynika, że problem został wyeliminowany i silniki F1 w swojej cenie ponownie są górą :)

#10 John Petrucci  | Napisano 14 marzec 2015 - 20:09

John Petrucci
  • Użytkownik
  • Postów: 150
  • Dołączył: 19-maj 10
  • Miasto: xyz

Wyświetl postUżytkownik MrMCET dnia 14 marzec 2015 - 11:44 napisał

Nie, HS na 150 się zwyczajnie spali.

Szkoda bo z testów wynika ze nieźle by kręcił :)

#11 wiciok  | Napisano 14 marzec 2015 - 20:56

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5479
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
Nic się nie spali, nie ruszy tłoka najwyżej.
Jak tak bardzo masz ciśnienie na te 5rps więcej to sobie taki wsadź - bo zakładam że nie zwróciłeś uwagi na tabelkę prezentującą pobór prądu...

#12 John Petrucci  | Napisano 14 marzec 2015 - 21:10

John Petrucci
  • Użytkownik
  • Postów: 150
  • Dołączył: 19-maj 10
  • Miasto: xyz
zwróciłem :) bateria i okablowanie dadzą takie możliwości :)