Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Szybka zmiana sprężyny w V3


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 wiciok  | Napisano 23 lipiec 2014 - 20:55

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5476
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
Zwykły szkielet V.3 z G36 JG. Dziura wiertarą z tyłu, potem wiertarka w imadło, frezik od dremelka i powiększanie otworu. Cięcie dziur na skrzydełka dremlem, wyrównanie też. Skrócone skrzydełka od prowadnicy (CYMA stalowa), grawerka i 2 zwykłe podkładki przykręcone z tyłu. Drobne nacięcia frezem wewnątrz GB, żeby prowadnica się w miarę zatrzaskiwała. Mycie wszystkiego z opiłków i gotowe. No, jeszcze wywalenie płytki zasłaniającej GB z tyłu.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

http://imgur.com/a/z4brc#twKf2Pt

#2 Winiacz  | Napisano 23 lipiec 2014 - 22:26

Winiacz
  • Użytkownik
  • Postów: 683
  • Dołączył: 20-sierpień 11
  • Miasto: Wałcz
A nie lepiej byłoby zrobić nacięcia pionowo?
Skrzydełka nie byłyby oparte o łączenie połówek.

#3 senkuPH  | Napisano 23 lipiec 2014 - 22:47

senkuPH
  • Użytkownik
  • Postów: 885
  • Dołączył: 18-wrzesień 08
  • Miasto: Sanok

Wyświetl postUżytkownik Winiacz dnia 23 lipiec 2014 - 22:26 napisał

A nie lepiej byłoby zrobić nacięcia pionowo?
Skrzydełka nie byłyby oparte o łączenie połówek.

Heh, właśnie miałem to napisać. Skrzydełka mogłyby wtedy korzystać z fabrycznych wyżłobień.
Co nie zmienia faktu, że kawał dobrej roboty - kiedyś myślałem nad tym w swojej giecie, ale sprzedałem ją razem z tym planem :D

#4 wiciok  | Napisano 23 lipiec 2014 - 23:09

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5476
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
Skrzydełka i tak trzeba skracać, bo się nie obrócą, gdyż zwyczajnie nie ma na to miejsca. W związku z tym fabryczne otwory tylko przeszkadzają, bo zmniejszają
wytrzymałość szkieletu w miejscu oparcia prowadnicy.

Chyba, żeby zrobić tarczką od dremla nacięcia w poprzek, przedłużając otwory po skrzydełkach, co umożliwi obrót, ale uznałem, że będze to mniej wytrzymałe i łatwiejsze do popsucia niż obecne rozwiązanie.

#5 Rogaś  | Napisano 26 lipiec 2014 - 08:03

Rogaś
  • Moderator I
  • Postów: 3249
  • Dołączył: 02-maj 11
  • Miasto: Sosnowiec
W replikach AK to nie przejdzie, szkoda :teeth:

#6 Winiacz  | Napisano 26 lipiec 2014 - 12:32

Winiacz
  • Użytkownik
  • Postów: 683
  • Dołączył: 20-sierpień 11
  • Miasto: Wałcz
W AKS-74 by może przeszło, jakby ciutkę korpus podciąć.

#7 Rogaś  | Napisano 26 lipiec 2014 - 18:44

Rogaś
  • Moderator I
  • Postów: 3249
  • Dołączył: 02-maj 11
  • Miasto: Sosnowiec
Nir przejdzie. Oglądałem wnikliwie. Osłabiać korpus i być mega czujnym podczas skladania i rozkładania kolby, dont like it!

#8 Winiacz  | Napisano 26 lipiec 2014 - 19:13

Winiacz
  • Użytkownik
  • Postów: 683
  • Dołączył: 20-sierpień 11
  • Miasto: Wałcz
No właśnie, osłabienie. A co ze starymi konstrukcjami, gdzie ogon kolby odsuwało się do góry?
Jak na razie tylko APS zrobił szybką wymianę sprężyny w AK, ale to wciąż APS, czyli kijem nie tykać.

#9 Rafikk222  | Napisano 19 grudzień 2014 - 23:40

Rafikk222
  • Użytkownik
  • Postów: 6
  • Dołączył: 17-wrzesień 13
  • Miasto: Trzebownisko
W AK też się przydaje, może i nie wymienisz spręzyny w warunkach polowych, ale mnie osobiście irytuje składanie GB szczególnie gdy mi ten nieszczęsny spóst nie chce wejść >_<
Też myślałem o czymś takim tylko ja chciałem zrobić z tyłu duży otwór (tak by łatwo spręzyna wychodziła wraz z prowadnicą) a potem nagwintować dużym gwintownikiem i wkręcić krótką gróą śróbę co o tym myślicie?

PS:
Możesz pokazać dokładnie jak to zrobiłeś? Zdjęcia wnętrza GB do mnie najlepiejby przemówiły.

Użytkownik Rafikk222 edytował ten post 19 grudzień 2014 - 23:43


#10 wiciok  | Napisano 20 grudzień 2014 - 00:06

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5476
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
Wszystko jest dokładnie widoczne na zamieszczonych zdjęciach, w środku nie ma nic szczególnego.

Gwintowania tylnej ścianki jakoś sobie za bardzo nie wyobrażam, wydaje się być za cienka, plus i tak śrubę trzeba by specjalnie dorabiać. Oczywiście skrzydełka w prowadnicy i tak trzeba by wyciąć.

#11 dik89  | Napisano 18 luty 2015 - 21:58

dik89
  • Użytkownik
  • Postów: 103
  • Dołączył: 19-grudzień 09
  • Miasto: krakow
Zainspirowany tematem, sam zacząłem modyfikacje gb w swojej giecie.
Bolączka dla mnie była kwestia niestawilności prowadnicy przy takim jej umiejscowieniu. Z racji, że prowadnica nie miala się o co zaczepić aby sie nieobracać, a nie chciałem robić dodatkowych wyżłobień(żeby go nie osłabiać), wpadłem na pomysł, aby ją usztywnić. Teraz nie dość, że prowadnica jest dobrze wycentrowana(siedzi tam, gdzie ma siedzieć i nie przemieszcza sie na boki) to dodatkowo jest zablokowana tak, ze niebędzie sie obracać(przez co nie wypadnie z otworu). Pomogła mi w tym druga plastikowa prowadnica, ktora miala sześciokątne wgłębienie, w ktore wchodzi nakretka podklejona lakierem do paznokci(mojej damy, rzecz jasna;))  

https://lh4.googleus...rpmwo=w658-h877

https://lh5.googleus...oCrNI=w658-h877

https://lh6.googleus...Q=w987-h1316-no

https://lh3.googleus...0=w987-h1316-no

Do zakończenia projektu brakuje mi tylko nakretki trzymajacej "blokade" zrobiona z plastikowej prowadnicy.

Dostęp i wymiane sprężyny realizuje dzięki małym kombinerkom(a nie śrubokręt krzyżakowym jak Wiciok) w moim multitoolu, z zestawu osobistego "every day carry".

#12 lech  | Napisano 18 luty 2015 - 22:51

lech
  • Użytkownik
  • Postów: 421
  • Dołączył: 02-styczeń 06
  • Miasto: Łódź
Tak z ciekawości. Co ile zmieniacie sprężynę?

#13 dik89  | Napisano 18 luty 2015 - 23:06

dik89
  • Użytkownik
  • Postów: 103
  • Dołączył: 19-grudzień 09
  • Miasto: krakow
Od kąd zostala mi jedna pełnowymiarowa replika(nie licze 2xaep i pompki), to moglem sobie pozwolic tylko na strzelanki off limit. U mnie w krk, w okresie późna wiosna-wczesna jesień, na najpopularniejszej miejscowce jest ustanowiony limit 350fps(istny sajgon sie robi) i z myśla o tym oraz cqb zrobilem ta modyfikację. A drugiej repliki szybko nie kupie specjalnie pod 350.

Po za tym, lubie grzebac w replikach, ale nie tylko po to by wymienic springa. Zrobic cos nieszablonowego i dzialajacego daje mi frajde, a co więcej, skladanie gb bez sprezyny to czysta przyjennosc :D

Użytkownik dik89 edytował ten post 18 luty 2015 - 23:11


#14 erykxdxd  | Napisano 14 listopad 2015 - 23:25

erykxdxd
  • Użytkownik
  • Postów: 189
  • Dołączył: 29-sierpień 13
  • Miasto: Łaskarzew

Wyświetl postUżytkownik dik89 dnia 18 luty 2015 - 23:06 napisał

Od kąd zostala mi jedna pełnowymiarowa replika(nie licze 2xaep i pompki), to moglem sobie pozwolic tylko na strzelanki off limit. U mnie w krk, w okresie późna wiosna-wczesna jesień, na najpopularniejszej miejscowce jest ustanowiony limit 350fps(istny sajgon sie robi) i z myśla o tym oraz cqb zrobilem ta modyfikację. A drugiej repliki szybko nie kupie specjalnie pod 350.

Po za tym, lubie grzebac w replikach, ale nie tylko po to by wymienic springa. Zrobic cos nieszablonowego i dzialajacego daje mi frajde, a co więcej, skladanie gb bez sprezyny to czysta przyjennosc :icon_biggrin:
Ja mam 1 głupi pomysł, bo mi się dymu podczas strzelania zachciało :icon_wink: Zobaczę czy kiedykolwiek się za to wezmę :icon_biggrin: Ale bez ot świetny pomysł, zaopatrzę w to moją giete :icon_biggrin:

Użytkownik erykxdxd edytował ten post 14 listopad 2015 - 23:25


#15 Mike007  | Napisano 13 kwiecień 2016 - 19:10

Mike007
  • Użytkownik
  • Postów: 183
  • Dołączył: 29-lipiec 10
  • Miasto: Czarnobyl Zdrój
Sory za odkop, ale temat wydaje mi się ciągle ważny i na czasie. Jak widać, da się samemu przerobić gb v3 na system szybkiej wymiany sprężyny, ale czy są na polskim rynku dostępne osobne szkielety v3 z tym patentem? Planuję coś takiego założyć w swoim AK, a z przerobieniem szkieletu tak żeby pasował do AK będzie problem...  Druga sprawa, że zamiast kupować osobny szkielet można by było go wymontować z jakiejś repliki. Z tego co wiem, gb v3 z tym patentem występuje w AUGach od APS/GFC i gietach Boyi? Są jeszcze jakieś repliki gdzie to się stosuje?

#16 wiciok  | Napisano 13 kwiecień 2016 - 19:41

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5476
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
G36 Ares i S&T, nowsze szkielety APS (nie mówię o tych które są w augach, bo APS je tylko branduje).

Inna sprawa, że w AK to dużego zysku z zastosowania takiego szkieletu nie będziesz miał...

#17 mareq  | Napisano 13 kwiecień 2016 - 19:44

mareq
  • Użytkownik
  • Postów: 1350
  • Dołączył: 23-wrzesień 14
  • Miasto: Bielsko-Biała
Aps ma v3 z szybką wymianą sprężyny jeszcze w UARze.

#18 wiciok  | Napisano 13 kwiecień 2016 - 19:47

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5476
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
No właśnie o tym szkielecie pisałem wyżej.

O, jeszcze jest 2 gen. E&L.

#19 senkuPH  | Napisano 14 kwiecień 2016 - 08:34

senkuPH
  • Użytkownik
  • Postów: 885
  • Dołączył: 18-wrzesień 08
  • Miasto: Sanok
Jest też szkielet retro arms z szybką wymianą sprężyny. Oczywiście mowa o v3


#20 qbis  | Napisano 18 maj 2016 - 13:46

qbis
  • Użytkownik
  • Postów: 231
  • Dołączył: 16-lipiec 11
  • Miasto: Bydgoszcz/Paryż
Jest sens robić coś takiego w emce?