Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

PAli mosfet za mosfetem... nie mam już pomysłu....


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Shaq  | Napisano 29 lipiec 2014 - 19:37

Shaq
  • Użytkownik
  • Postów: 93
  • Dołączył: 24-styczeń 14
  • Miasto: Ruda Śląska
Witam.Panowie poratujcie bo brakło mi już pomysłów.Sytuacja wygląda tak........ 3 gate mi się już sfajczyły.2 picossr i 1 picossr2.Nowe kable , wszystko przemierzone-brak zwarć i przebić na szkielet.Wszytko ładnie składam i...... 2 strzały na semi idą normalnie  i nagle leci radosna seria bo mosfet szlag trafił.Mierzę po tym ,miernik milczy.
Konfig: Skielet SHS cnc, silnik g&p m120 high speed -nówka sztuka ze sklepu(już 2 kupiłem) sprężyna m130.
Nie mam już zielonego pojęcia co jest grane.Może macie jakieś pomysły ?

Użytkownik Shaq edytował ten post 29 lipiec 2014 - 19:38


#2 dziadekmarek1  | Napisano 29 lipiec 2014 - 20:23

dziadekmarek1
  • Użytkownik
  • Postów: 664
  • Dołączył: 21-grudzień 09
  • Miasto: świdnica
Po co przepłacać,na allegro komplet czyli IRF1404,OP.30kohm,op100om,komplet term.rurek kosztuje 10,80zł.Wpisujesz mosfet asg i masz z b. prostym,łopatologicznym schematem.Sprawdzono HULA! PS Można do mośka przykręcić mały radiatorek

Użytkownik dziadekmarek1 edytował ten post 29 lipiec 2014 - 20:28


#3 Shaq  | Napisano 29 lipiec 2014 - 20:56

Shaq
  • Użytkownik
  • Postów: 93
  • Dołączył: 24-styczeń 14
  • Miasto: Ruda Śląska

Wyświetl postUżytkownik dziadekmarek1 dnia 29 lipiec 2014 - 20:23 napisał

Po co przepłacać,na allegro komplet czyli IRF1404,OP.30kohm,op100om,komplet term.rurek kosztuje 10,80zł.Wpisujesz mosfet asg i masz z b. prostym,łopatologicznym schematem.Sprawdzono HULA! PS Można do mośka przykręcić mały radiatorek
Taaaaa tylko pytanie co będzie jak tego założę i się zjara ??? Hehe.

#4 Merrowing  | Napisano 29 lipiec 2014 - 21:28

Merrowing
  • Użytkownik
  • Postów: 403
  • Dołączył: 28-styczeń 13
  • Miasto: Łódź
Jak się zjara to stracisz niecałe 11 zł.

Sprawdzałeś miernikiem czy nie masz nigdzie przebić? Możliwe że składając gb przyciąłeś gdzieś kable - zwłaszcza jeśli używałeś silikonowych - i teraz po prostu się zwierają gdzieś wewnątrz gb. Rozłóż gb i sprawdź jak tam cała elektryka wygląda. Ew wcześniej sprawdź miernikiem przy odłączonym silniku i mośku czy nie ma styku między przewodami.

Użytkownik Merrowing edytował ten post 29 lipiec 2014 - 21:31


#5 Shaq  | Napisano 29 lipiec 2014 - 21:32

Shaq
  • Użytkownik
  • Postów: 93
  • Dołączył: 24-styczeń 14
  • Miasto: Ruda Śląska
Sprawdzałem.Nie ma nawet piskniecia miernika.....Po złożeniu zanim mosfet przylutowałem i po tym jak się zjarał.

#6 samael16  | Napisano 29 lipiec 2014 - 21:34

samael16
  • Użytkownik
  • Postów: 1410
  • Dołączył: 21-sierpień 05
  • Miasto: Niegowonice
A może szukasz od tyłka strony? Replika poprawnie złożona i wypodkładkowana, nie ma nigdzie tarć itp?

#7 dziadekmarek1  | Napisano 29 lipiec 2014 - 21:36

dziadekmarek1
  • Użytkownik
  • Postów: 664
  • Dołączył: 21-grudzień 09
  • Miasto: świdnica
Tu za cenę jednej "GACI"LUB "PICI" masz 3,4 komplety solidnych mośków(łącznie z wysyłką).Jeśli nie masz zwarcia,podłączysz według schematu,dla św. spokoju dodasz radiatorek MUSI hulać!

#8 Shaq  | Napisano 29 lipiec 2014 - 21:36

Shaq
  • Użytkownik
  • Postów: 93
  • Dołączył: 24-styczeń 14
  • Miasto: Ruda Śląska
2 godziny siedziałem , żeby to porządnie złożyć i wypodkładkować.......

#9 Merrowing  | Napisano 29 lipiec 2014 - 21:41

Merrowing
  • Użytkownik
  • Postów: 403
  • Dołączył: 28-styczeń 13
  • Miasto: Łódź
Sprawdzałeś te przebicie zarówno ze spustem wciśniętym jak i puszczonym luźno? Możliwe że jego dociśnięcie jakoś ingeruje w ułożenie kabli.

Myślę że niezależnie od przyczyny problemu nie obejdzie się bez rozebrania gearboxa...

#10 Shaq  | Napisano 29 lipiec 2014 - 21:55

Shaq
  • Użytkownik
  • Postów: 93
  • Dołączył: 24-styczeń 14
  • Miasto: Ruda Śląska

Wyświetl postUżytkownik Merrowing dnia 29 lipiec 2014 - 21:41 napisał

Sprawdzałeś te przebicie zarówno ze spustem wciśniętym jak i puszczonym luźno? Możliwe że jego dociśnięcie jakoś ingeruje w ułożenie kabli.

Myślę że niezależnie od przyczyny problemu nie obejdzie się bez rozebrania gearboxa...
dokładnie sprawdziłem.Z wciśniętym i puszczonym spustem.........

#11 Huba_lbn  | Napisano 29 lipiec 2014 - 22:45

Huba_lbn
  • Użytkownik
  • Postów: 597
  • Dołączył: 05-grudzień 12
  • Miasto: Lublin
A jakich styków używasz? Nowych czy używałeś ich wcześniej bez mosfetu?
Raz spaliłem mosfet gate'a po doslownie dwóch strzałach, wymieniłem styki i z nowym mosfetem nie było już problemu, choć stare styki miały bardzo mały przebieg.


#12 Shaq  | Napisano 29 lipiec 2014 - 22:48

Shaq
  • Użytkownik
  • Postów: 93
  • Dołączył: 24-styczeń 14
  • Miasto: Ruda Śląska

Wyświetl postUżytkownik Huba_lbn dnia 29 lipiec 2014 - 22:45 napisał

A jakich styków używasz? Nowych czy używałeś ich wcześniej bez mosfetu?
Raz spaliłem mosfet gate'a po doslownie dwóch strzałach, wymieniłem styki i z nowym mosfetem nie było już problemu, choć stare styki miały bardzo mały przebieg.
Styki stare, ale działały tylko z mosfetem.

#13 Mendi  | Napisano 30 lipiec 2014 - 08:36

Mendi
  • Supermoderator
  • Postów: 3794
  • Dołączył: 28-maj 06
  • Miasto: Jarosław
Jara się w sensie sam zaczyna zwierać i replika radośnie strzela bez konieczności użycia spustu? Czy raczej leci dymek, replika milczy i masz kadzidełko?

Są zwykle 2 powody:
- duży opór i przegrzanie mośka
- zwarcie na kablach (najczęściej na plusie lecącym w gb pod tulejką silnika, izolacje przeciera właśnie ta tulejka)

- czasem, rzadko bywa zwarcie na wsuwkach silnika, gdy izolacja jest poharatana i stopka chwytu zamyka obwód
Ja bym zmienił całe okablowanie.

#14 Shaq  | Napisano 30 lipiec 2014 - 08:40

Shaq
  • Użytkownik
  • Postów: 93
  • Dołączył: 24-styczeń 14
  • Miasto: Ruda Śląska
Radośnie strzela bez naciśnięcia spustu.Okablowanie nowe polozone przed montarzem mosfetu..... i przemierzone gruntownie.Kable 1,5 mm2 16awg.Kable się nawet nie zdążyły nagrzać.

#15 Rogaś  | Napisano 30 lipiec 2014 - 09:03

Rogaś
  • Moderator I
  • Postów: 3232
  • Dołączył: 02-maj 11
  • Miasto: Sosnowiec
Odkręć pokrywę silnika, wyjmij silnik. Trzymając silnik w rekach przymierz pokrywę silnika czy nie dociska metalowej dupki silnika oraz sprężynek od szczotek węglowych.

#16 Shaq  | Napisano 30 lipiec 2014 - 14:16

Shaq
  • Użytkownik
  • Postów: 93
  • Dołączył: 24-styczeń 14
  • Miasto: Ruda Śląska

Wyświetl postUżytkownik verb007 dnia 30 lipiec 2014 - 09:03 napisał

Odkręć pokrywę silnika, wyjmij silnik. Trzymając silnik w rekach przymierz pokrywę silnika czy nie dociska metalowej dupki silnika oraz sprężynek od szczotek węglowych.
NIe dociska.Mam te występy na pokrywce spiłowane.....................

#17 relativy  | Napisano 30 lipiec 2014 - 17:21

relativy
  • Użytkownik
  • Postów: 465
  • Dołączył: 25-październik 13
  • Miasto: Gdańsk
Szukacie przyczyny od pupci strony, Mosfet rozumiem się pali na semi.
Więc po prostu szpilka startowa lub zwrotna go przebija. Zainwestuj jak wyżej pisali w irl1404 i 2 rezystory i nie będzie problemu.

Użytkownik relativy edytował ten post 30 lipiec 2014 - 17:22


#18 Zeus_  | Napisano 30 lipiec 2014 - 17:29

Zeus_
  • Użytkownik
  • Postów: 50
  • Dołączył: 31-maj 10
  • Miasto: Białystok
Jaka bateria i jakie wtyczki?

#19 Shaq  | Napisano 30 lipiec 2014 - 22:19

Shaq
  • Użytkownik
  • Postów: 93
  • Dołączył: 24-styczeń 14
  • Miasto: Ruda Śląska
Bateria 9,6v.Wtyczki deans.

#20 GuloGulo  | Napisano 31 lipiec 2014 - 05:33

GuloGulo
  • Użytkownik
  • Postów: 574
  • Dołączył: 22-wrzesień 08
  • Miasto: Wrocław
Może i głupie pytanie, ale czy nie podłączasz nic odwrotnie? Może tu jest przyczyna.