Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Bariera 550 FPS w AEGu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#21 matrigs  | Napisano 29 sierpień 2016 - 06:29

matrigs
  • Użytkownik
  • Postów: 448
  • Dołączył: 12-luty 14
  • Miasto: Gdynia
A jakie masz wyniki na cięższych kulkach?

#22 Emcet  | Napisano 29 sierpień 2016 - 07:51

Emcet
  • Użytkownik
  • Postów: 1929
  • Dołączył: 08-styczeń 13
  • Miasto: Świdnik
V2 Tornado z SP150 lub SP160 (nie pamiętam już) - 570fps, jednak szybko rozleciała mi się głowica polimer. od modifaja. W sumie leży tak do dzisiaj, ale wystarczy wsadzić głowicę Alu i będzie działać, a granicę 550 pobiło :)

#23 Kocur666  | Napisano 03 marzec 2017 - 22:45

Kocur666
  • Użytkownik
  • Postów: 1597
  • Dołączył: 24-czerwiec 07
  • Miasto: Szczecin
Ja na springu cos kolo M135 elementa mialem 530 fps. Potem zrobilem AOE i sorbo i spadlo do 510.
Potem wymienilem springa bo weszly limity u nas - i zrobilo sie 460 na precce kmhead.
Wymienilem na lufe z evike 6.01 i zrobil osie 590... Sama lufa dala 30 fps.
Musialem wstawic springa cos kolo M110 zeby bylo 450.
Ale ja mam strzykawke na koncu lufy - jak wsadze lufe  do rozlozonego gearboxa to mam strzykawke trzymajac koniec lufy.

Dysza mi troche nieosiowo siedzi w komorze - teraz kupilem lonexa ale jest ten sam problem. W drugim augu mam stockowy gearbox i ta nieosiowosc jest duzo mniejsza. (tu mam juz nie pamietam jakiego gearboxa na kulkach 8mm).

Ogolnie jak sie bede nudzil wrzuce springa M170 i sprawdze ile wyjdzie. Ale za duzy rof mam na stockowych zebatkach wiec raczej tak nie bede strzelac - nawet z sorbo i AOE zebatki sa zbyt obciazone (przy 530 fps dochodzilo do 28-30 rps).

Ale u mnie gearbox jest stabilny - sruba na wylot przez body pomogla.

Ogolnie wszystkie glowice tloka BU guardera mi polecialy na springach M130 - teraz mam jakas alu i narazie sie trzyma.
Problem mam taki ze na cylindrze typu 0 - przy rps na poziomie 30 - fpsy przy serii potrafia spasc o 20-30 w porownaniu do semi.

#24 wallop  | Napisano 24 listopad 2017 - 09:34

wallop
  • Użytkownik
  • Postów: 195
  • Dołączył: 18-grudzień 14
  • Miasto: Zabrze
Hmmm... może i odświeżam, ale problem pewnie dotyczy wielu osób i wiele osób szuka przyczyny oraz rozwiązania.

W moim przypadku emka g&p na mega dobrze spasowanym body, szkielet CNC Retro arms, komora prometheus neo. Wszystko osiowe, dobrze poskladane - sp130 - 400fps, sp150 400fps, SP90 365fps. Bariera 400fps.

Problemem okazało się AOE i sorbopad - poskładałem replikę na fabrycznym zderzaku głowicy, w ogóle pomijając tak istotną kwestię jak AOE - na SP130 strzeliło 507fps, a na SP150 573fps. Więc przyczyny szukałbym właśnie tutaj - albo AOE albo sorbopad.

Zbyt mała dawka powietrza nie jest przyczyną ponieważ wcześniej cylindry zmieniałem i przy lufie 500mm 5,98 miałem cylinder typ2, typ2bu oraz typ1 i typ1bu. Na każdym to samo.

Myślę, że przyczyną może być również sprężyna i jej ostatnie etapi rozprężania. Wedlug mnie powinno się stosować sprężyny krótsze, ale z grubszego drutu. Wówczas sprężyna zdecydowanie szybciej odda energię i rozpręży się w większym stopniu - mówię tu o cofnięciu tłoka w tył przy korekcie aoe. Bez aoe, te kilka milimetrów może być kluczowe.

Jednak... kiedyś składałem repliki i takiego problemu nie było, ustawiałem tłok tak, aby pierwszy ząb zazębiał się idealnie, pełną powierzchnią z pierwszym zębem zębatki tlokowej. Tak czy siak, pozbycie się sorbopadu i wrzucenie zwykłego zderzaka zniwelowało problem.

Tak teraz myślę, możliwe że problemem może być miękkość sorbo. Sorbopad przy uderzeniu tłoka mocno się ugniata i może w jakiś sposób blokuje przepływ powietrza. To się da rozwiązac poprzez np uzycie sorbopadu typu silent - nie próbowałem, ale spróbuję i dam znać. IMO sorbo to podstawa, chroni szkielet i fajnie wycisza.