Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

MP5 [CYMA]


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
118 odpowiedzi w tym temacie

#1 Piotrek99  | Napisano 21 grudzień 2014 - 09:08

Piotrek99
  • Użytkownik
  • Postów: 45
  • Dołączył: 25-styczeń 13
  • Miasto:
Mam zamiar zakupić tą replikę - http://www.taiwangun...&campaign-id=19 i tuningować pod CQB. Co zamierzam wymienić:
-http://www.taiwangun...&campaign-id=19
-http://www.specshop....olution_-_Dlugi
-http://www.specshop....-_16:1_-_CL0135
-http://allegro.pl/rc...4851484459.html
Czy dobrze wybrałem? Trzeba jeszcze coś wymienić?

#2 xenon500  | Napisano 21 grudzień 2014 - 09:42

xenon500
  • Użytkownik
  • Postów: 200
  • Dołączył: 28-styczeń 09
  • Miasto: Zielona
Na tym zestawie co podałeś będziesz miał bardzo wysoką szybkostrzelność.

#3 wiciok  | Napisano 21 grudzień 2014 - 09:56

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5484
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
Robisz seta na ROF i kupujesz lipo 2S? Bez sensu jak dla mnie.

Kup 3S i daruj sobie zmianę silnika, jak rof będzie za mały (w co szczerze wątpię), to wstaw zęby 13:1.

I obowiązkowo od samego początku dobre kable i mosfet (z AB, no chyba że lubisz serię na semi), bez tego to nie ma sensu wymieniać czegokolwiek innego.

#4 Rogaś  | Napisano 21 grudzień 2014 - 09:59

Rogaś
  • Moderator I
  • Postów: 3255
  • Dołączył: 02-maj 11
  • Miasto: Sosnowiec
Mosfet z AB nie potrzebny. Będzie tylko obciążał baterię próbując wyhamować silnik. Zwykły mosfet starczy. Do tego stalowy przerywacz trybu ognia i poskładać to z głową. Nawet na silniku GP i 30rps nie miałem serii na semi.

#5 zajcu97  | Napisano 21 grudzień 2014 - 12:09

zajcu97
  • Użytkownik
  • Postów: 376
  • Dołączył: 06-sierpień 13
  • Miasto: Kielce
Silnik też sam w sobie nie jest najlepszym wyborem bo guardery high speedowe są marne w stosunku do konkurencji. Poza tym jeśli cenisz sobie reakcje na spust to lepszy sens będzie miał silnik high torque z zębami o niskim przełożeniu i mocną baterią. O ile pamiętam to w tych cymach są już te silniki neodymowe z niebieskim tyłem (jeśli nie, niech ktoś mnie poprawi) bo wtedy zmiana silnika już mija się trochę z celem.

#6 erykxdxd  | Napisano 21 grudzień 2014 - 12:13

erykxdxd
  • Użytkownik
  • Postów: 189
  • Dołączył: 29-sierpień 13
  • Miasto: Łaskarzew
Na tym GB lepiej nie próbuj. W tych cymkach i tak często gb pękają,

#7 wiciok  | Napisano 21 grudzień 2014 - 13:42

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5484
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków

Wyświetl postUżytkownik zajcu97 dnia 21 grudzień 2014 - 12:09 napisał

Poza tym jeśli cenisz sobie reakcje na spust to lepszy sens będzie miał silnik high torque z zębami o niskim przełożeniu i mocną baterią. O ile pamiętam to w tych cymach są już te silniki neodymowe z niebieskim tyłem (jeśli nie, niech ktoś mnie poprawi) bo wtedy zmiana silnika już mija się trochę z celem.

No właśnie dokładnie o to mi chodziło.

#8 Piotrek99  | Napisano 21 grudzień 2014 - 15:16

Piotrek99
  • Użytkownik
  • Postów: 45
  • Dołączył: 25-styczeń 13
  • Miasto:
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zmodyfikowałem nieco listę zakupów:
-SP100 Guarder
-http://allegro.pl/sh...4843739735.html
-http://allegro.pl/uk...4881413321.html
-http://allegro.pl/pa...4911785251.html
Coś jeszcze zmienić? Czy nowe zębatki są potrzebne? Ten MOSFET będzie dobry albo lepiej zainwestować w MERF 3.2?

#9 wiciok  | Napisano 21 grudzień 2014 - 16:17

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5484
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
Powyższe zęby można kupić za 40zł mniej - np. azteko.
Jeśli nie chcesz kosiarki, możesz zostawić stockowe, nie popsują się o ile wszystko będzie dobrze złożone.

#10 Rogaś  | Napisano 21 grudzień 2014 - 16:36

Rogaś
  • Moderator I
  • Postów: 3255
  • Dołączył: 02-maj 11
  • Miasto: Sosnowiec
Zostaw stockowe i zrób Short Stroke'a :teeth:

#11 Piotrek99  | Napisano 21 grudzień 2014 - 17:17

Piotrek99
  • Użytkownik
  • Postów: 45
  • Dołączył: 25-styczeń 13
  • Miasto:
Co to jest Short Stroke?

#12 Rogaś  | Napisano 21 grudzień 2014 - 17:21

Rogaś
  • Moderator I
  • Postów: 3255
  • Dołączył: 02-maj 11
  • Miasto: Sosnowiec
Skracanie cyklu tłoka przez usunięcie kilku zębów na zębatce tłokowej. Tak w skrócie.

#13 Piotrek99  | Napisano 21 grudzień 2014 - 19:01

Piotrek99
  • Użytkownik
  • Postów: 45
  • Dołączył: 25-styczeń 13
  • Miasto:
Ten MOSFET, który podałem będzie OK?

#14 Tomek P-ń  | Napisano 22 grudzień 2014 - 15:38

Tomek P-ń
  • Użytkownik
  • Postów: 381
  • Dołączył: 23-maj 12
  • Miasto: Poznań

Cytat

Na tym GB lepiej nie próbuj. W tych cymkach i tak często gb pękają
Moja cymka cm.049j jakoś chodzi w stocku raptem 2 lata, i jakoś (odpukać) nie zapowiada się na to by miała mnie zawieść. Nigdy też z resztą nie przytrafiło mi się pęknięcie gearboxa cymy.

IMHO powinieneś zainteresować się mp5k, lub mp5-pdw.
W cqb są one prawie pod każdym względem lepsze od "pełnego" mp5, zaczynając od rozmiarów, wagi, poręczności, a kończąc na tym, że nie potrzebują downgrade-u do cqb. Nawet celność na dystansach do 30m jest porównywalna. Jedyną "wadą" mp5k/pdw jest miejsce na baterię, a konkretnie jego brak. Z drugiej strony jednak rof na stockowym nimh-u 9.6 jest bardzo dobry (~16k/s), a jeśli to nie starcza, to da się włożyć li-po od beryla (3s 1050mAh). W obu przypadkach problem miejsca na batkę można rozwiązać adapterem kolb m4(~150zł), i kolbą m4(?-zależy jaka) z baterią w środku.

O ile pisałem, że nigdy nie pękł mi gearbox cymy, o tyle wciąż mp5k ma też przewagę wytrzymalszego gearboxa v3.

BTW
Pakiet 3s 2200mAh na pewno nie wejdzie do chwytu przedniego, czy to prostego, czy to ris.
Do prostych chwytów idealnie pasuje pakiet 2s 1800mAh taki jak ten: http://www.specshop....C/50C_-_1800mAh Ani nie lata w chwycie, ani nie jest ściśnięty.

Użytkownik Tomek P-ń edytował ten post 22 grudzień 2014 - 15:51


#15 Piotrek99  | Napisano 22 grudzień 2014 - 19:04

Piotrek99
  • Użytkownik
  • Postów: 45
  • Dołączył: 25-styczeń 13
  • Miasto:
Gdybym kupił MP5K, zmieści się w niej ta batka - http://allegro.pl/rc...4851484459.html czy lepiej kupić tą którą podał Tomek P-ń? Jaki powinienem osiągnąć ROF po wymianie baterii na tą którą podałem i zębatek na High Speed SHS oraz zamontowanie tego najprostszego Mosfetu GATE? Silnik w MP5K jest dobry i zostawić stockowy? Chciałbym osiągnąć ROF minimum 20 k/s. Będzie konieczna batka 11.1v czy wystarczy 7.4v?

#16 Tomek P-ń  | Napisano 22 grudzień 2014 - 20:58

Tomek P-ń
  • Użytkownik
  • Postów: 381
  • Dołączył: 23-maj 12
  • Miasto: Poznań
Tak wygląda batka pasująca do mp5k http://www.specshop....V_1050_mAh_20C_[1]_-_T-Connector_-_Beryl,_AK - bateria jest w nim umieszczona nad gearboxem w przedłużeniu osi zamka, naturalnie więc taka bateria jaką podlinkowałeś (czyli typ mini) nie ma prawa wejść do mp5k (ale do dużego mp5 jak najbardziej). Mosfetu nie zmieścisz. PicoSSR od gate ledwo wchodzi, i utrudnia zakładanie przedniego chwytu.

Jak już wspomniałem wszystkie powyższe problemy rozwiązuje dokupienie adaptera kolby m4, i samej kolby.

Cm.041k jest także świetną repliką w stocku - dobry rof przekłada się na dobrą reakcję na spust, silnik jest bardzo dobrej jakości, a czy jest sens zmieniać zębatki? Gdybyś włożył zęby 13:1 w miejsce stockowych (18.6:1) teoretycznie dałoby ci to ~22k/s zamiast ~16.

#17 dziadekmarek1  | Napisano 23 grudzień 2014 - 00:10

dziadekmarek1
  • Użytkownik
  • Postów: 683
  • Dołączył: 21-grudzień 09
  • Miasto: świdnica
Jeszcze wchodzi 7,4V, 1300mAh  VB, a  mosfet?-wpisujesz na allegro mosfet asg i kupujesz za ok. 10zł! niezniszczalny, trzy częściowy zestaw z łopatologiczną instrukcją lutowania i montażu. :icon_razz2:

Użytkownik dziadekmarek1 edytował ten post 23 grudzień 2014 - 00:11


#18 Rogaś  | Napisano 23 grudzień 2014 - 06:44

Rogaś
  • Moderator I
  • Postów: 3255
  • Dołączył: 02-maj 11
  • Miasto: Sosnowiec
Picossr można spokojnie w gearboxie zamontowac.

#19 Piotrek99  | Napisano 23 grudzień 2014 - 08:36

Piotrek99
  • Użytkownik
  • Postów: 45
  • Dołączył: 25-styczeń 13
  • Miasto:
Kolejna modyfikacja listy zakupów:
-http://www.taiwangun...&campaign-id=19
-http://azteko.pl/shs...eed-p-1813.html
-http://allegro.pl/ak...4872569395.html
-http://www.airsoftar...coSSR-2-GATE/22?
Co o tym myślicie? Ile na tym osiągnę ROF-u?

#20 Tomek P-ń  | Napisano 23 grudzień 2014 - 14:34

Tomek P-ń
  • Użytkownik
  • Postów: 381
  • Dołączył: 23-maj 12
  • Miasto: Poznań
Dużo