Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

MP5 [CYMA]


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
96 odpowiedzi w tym temacie

#81 Rogaś  | Napisano 19 marzec 2015 - 12:26

Rogaś
  • Moderator I
  • Postów: 3218
  • Dołączył: 02-maj 11
  • Miasto: Sosnowiec
Zwykły chinol na ferrytowych magnesach. Bez szaleństw. Zalecana wymiana na coś mocniejszego.

#82 Errhile  | Napisano 19 marzec 2015 - 13:27

Errhile
  • Użytkownik
  • Postów: 1831
  • Dołączył: 05-kwiecień 07
  • Miasto: Szczecin
W moim przypadku (zamierzam utrzymać Kurdupla poniżej 350fps) raczej na coś szybszego :icon_wink: ale pytałem (przyznaję, nieprecyzyjnie się wyrażając - mea culpa) o typ.
Długi, krótki, średni?

Użytkownik Errhile edytował ten post 19 marzec 2015 - 13:27


#83 Rogaś  | Napisano 19 marzec 2015 - 13:34

Rogaś
  • Moderator I
  • Postów: 3218
  • Dołączył: 02-maj 11
  • Miasto: Sosnowiec
Długi :)

#84 Errhile  | Napisano 19 marzec 2015 - 14:01

Errhile
  • Użytkownik
  • Postów: 1831
  • Dołączył: 05-kwiecień 07
  • Miasto: Szczecin
Dzięki.

#85 Mateusz Kabaciński  | Napisano 14 lipiec 2015 - 00:12

Mateusz Kabaciński
  • Użytkownik
  • Postów: 43
  • Dołączył: 05-maj 15
  • Miasto: Żagań
Witam.
Ja podepnę się pod temat. Mam zakupioną cymkę 0.41 i mam zamiar przeprowadzić jej tuning. Chciałbym się spytać o podstawowe rzeczy. Co oprócz systemu hop up i lufy wewnętrznej można wymienić bez rozkręcania gearboxa? Replika chcę aby mi służyła w lesie i w cqb tak więc zależy mi na szybkiej reakcji na spust, dużym ROFie i dobrej celności, skupienia i zasięgu. Czy układ MOSFET i kable da radę zamontować/wymienić bez otwierania GB? A jak już miał bym otworzyć GB to co w nim wymienić?
Pozdrawiam.

Użytkownik Mateusz Kabaciński edytował ten post 14 lipiec 2015 - 00:13


#86 erykxdxd  | Napisano 20 sierpień 2015 - 08:11

erykxdxd
  • Użytkownik
  • Postów: 189
  • Dołączył: 29-sierpień 13
  • Miasto: Łaskarzew
W gearbox-sie V2 nie da się wstawić mośka bez otwierania gb. Możesz jeszcze wymienić silnik ;-) A wymienić... Zależy co chcesz osiągnąć ;-) Ja bym  wstawił mosfet i okablowanie - co robie w każdej replice. Następnie sprawdził bym szczelność wszystkiego co ją powinno miec ;-) Jeśli coś puszcza to albo teflon albo wymienić. Reszta wg upodobań.

#87 Hammerstin  | Napisano 21 listopad 2015 - 22:25

Hammerstin
  • Użytkownik
  • Postów: 15
  • Dołączył: 22-wrzesień 15
  • Miasto:
Jaką baterie LiPo wsadzić do PDW? Używa ktoś 11,1V? Gearbox V3 się nie rozsypie? Czy wzrost ROF będzie zauważalny? Poza lufą, gumką, okablowaniem i dołożonym mosfetem resztę chciałbym zatrzymać w stocku. Dzięki za wszelkie sugestie konkretnych egzemplarzy, które da rade upchąć w replikę.

#88 Esper  | Napisano 10 sierpień 2016 - 08:53

Esper
  • Użytkownik
  • Postów: 10
  • Dołączył: 01-wrzesień 15
  • Miasto: Wojnicz
Witam wszystkich.

Zakupiłem cymkę cm041 SD6 i planuję ją zrobić na replikę typowo do CQB czyli 350 fps i fajną reakcją na spust. Do repliki na dzień dobry zamówiłem mosfet picossr3 od gate a kabelki już u mnie leżą. Tu pytanko: jakie części będą najlepsze do takiego tuningu(dałngrejdingu). Na początek myślałem o sprężynie 100 i zębatkach 16:1/13:1 od SHS. Co z resztą ?
Wszystko będzie śmigać na LiPo 7.4.

A i jaka maksymalnie lufa zmieści się do tej repliki biorąc pod uwagę ten piekny tłumik na przodzie :D

Pozdrawiam.

#89 blysk  | Napisano 07 grudzień 2016 - 04:38

blysk
  • Użytkownik
  • Postów: 353
  • Dołączył: 27-lipiec 12
  • Miasto: Lódź
Czołem!
Panowie, wpadłem na pomysł wycięcia dziury w korpusie, by móc wymieniać sprężynę dzięki wyciąganej prowadnicy. Jakieś przeciwwskazania? Ktoś już wpadł może na podobny pomysł i go zrealizował?
Zadowolony użyszkodnik CM.041SD6.

#90 Buniek92  | Napisano 09 grudzień 2016 - 18:25

Buniek92
  • Moderator I
  • Postów: 780
  • Dołączył: 06-maj 06
  • Miasto: Warszawa
I hairtrigger :)

#91 maciek9000  | Napisano 16 maj 2017 - 19:30

maciek9000
  • Użytkownik
  • Postów: 6
  • Dołączył: 05-maj 15
  • Miasto: Lublin
Witam.

Pytanie, jeżeli wpakuje to wszystko co poniżej, to będzie wszystko w miarę fajnie grało? Zasugerowałem się wypowiedziął kolegi Katzza.

http://allegro.pl/mo...DQzMGI2ZWRhYzI=

http://www.taiwangun...&campaign-id=14

http://www.taiwangun...?campaign-id=14

http://www.taiwangun...?campaign-id=14

http://www.taiwangun...?campaign-id=14

https://gunfire.pl/p...ysza-do-M4.html

https://gunfire.pl/p...Speed-13-1.html

https://gunfire.pl/p...ymi-zebami.html

https://gunfire.pl/p...earboxa-v2.html

Baterie Lipo 7,4v już mam ;P

#92 szkielet1990  | Napisano 16 maj 2017 - 22:43

szkielet1990
  • Użytkownik
  • Postów: 107
  • Dołączył: 26-lipiec 11
  • Miasto: Białystok
Po kolei:
-Mosfet i porządne kable z wtyczkami T Connect jak najbardziej na plus.
-Lufa może być.
-SP120 jak najbardziej, ja w swojej MP5 przez 4 lata jechałem na SP130 z blachami wzmacniającymi GB aż w końcu nie wytrzymał i pękł pomimo wzmocnień, SP120 powinno chodzić bez problemów przy dobrze wypodkładkowanych zębatkach.
-Gumkę hop up polecam czarną Systemę, ja u siebie sprawdzałem kilka, w tym tego Guardera i wyszło, że najlepiej sprawdza się Czarna Systema Energy. Kręciła najdalej.
-Prowadnica sprężyny jest zbędna, w stocku masz już metalową łożyskowaną prowadnicę, u mnie chodziła przez 7 lat do momentu awarii, i nadal jest w dobrym stanie. I tutaj taka ciekawostka: w tym MP5 siedzi prowadnica V3, a nie tak jak może się wydawać V2.
-Jeśli chodzi o dyszę to masz tutaj plastikową komorę hop up i ja polecam plastikową dyszę, metalowa może (choć nie musi) zrobić kuku w komorze. Druga sprawa to pamiętam, że jest dłuższa niż standardowa w MP5, pasuje od G3, ale konkretnej długości nie pamiętam, chyba 24mm ale nie jestem tego pewny, poszukaj w głównym temacie CM.041, podawałem tam kiedyś długość w moim secie.
-tłok ok
-zestaw głowic też ok, głowica cylindra koniecznie metal, tłoka plastikowa, mniejsze naprężenia przy uderzeniach przy tej sprężynie.
-bateria 7,4 lipo może być lekko za słaba, zauważ, że masz metalowy tłok z łożyskowaną głowicą które ważą więcej niż plasticzane, które to siedzą na dość twardej sprężynie. To nic, że masz mosfet, dobre kable i silnik na neodymówkach, ta bateria może dawać mniejszy ROF. Ja polecam tam wrzucić jak największe Lipo 11,1v i cieszyć się z tego jak wrogowie spier*****ą w podskokach kiedy Ty walisz ze swojego małego "miniguna" :D

#93 maciek9000  | Napisano 17 maj 2017 - 21:06

maciek9000
  • Użytkownik
  • Postów: 6
  • Dołączył: 05-maj 15
  • Miasto: Lublin
ok, dziękować :icon_razz: a czy przy mocniejszym lipo 11,1 stokowy silnik i gearbox wytrzymają i czy zębatki 13:1 będą dobre?

Użytkownik maciek9000 edytował ten post 17 maj 2017 - 21:06


#94 szkielet1990  | Napisano 17 maj 2017 - 22:20

szkielet1990
  • Użytkownik
  • Postów: 107
  • Dołączył: 26-lipiec 11
  • Miasto: Białystok
Ten silnik, który tam siedzi w stocku spokojnie wytrzyma, o to się nie martw. GB też powinien wytrzymać, to, że będzie szybciej stukać nie znaczy, że się posypie bo siła stuku pozostaje nadal ta sama, wiec wytrzyma. Zębatki też wytrzymają, te co podałeś będą dobre, będziesz miał poprostu szybszy ROF. Pamiętaj, że najważniejsze to dobrze to wszystko poskładać, uszczelnić, wypodkładkować i nasmarować, a będzie chodzić bez problemu.

#95 maciek9000  | Napisano 17 maj 2017 - 22:26

maciek9000
  • Użytkownik
  • Postów: 6
  • Dołączył: 05-maj 15
  • Miasto: Lublin
dobrze, w takim razie dozbieram trochę gotówki i w przyszłym miesiącu zrobię drobne zakupy :D  Dziękuję za pomoc i napiszę na pewno jak sprawuje się replika :P Pozdrawiam:)

#96 maciek9000  | Napisano 19 maj 2017 - 12:04

maciek9000
  • Użytkownik
  • Postów: 6
  • Dołączył: 05-maj 15
  • Miasto: Lublin
A mam pytanie. Serwisant z gunfire zaproponował mi coś takiego:

https://gunfire.pl/p...chacza-SHS.html

przyda sie? i jak to zamontować?

#97 maciek9000  | Napisano 19 maj 2017 - 12:32

maciek9000
  • Użytkownik
  • Postów: 6
  • Dołączył: 05-maj 15
  • Miasto: Lublin
ok, juz doczytałem, przyda się. Przepraszam za zaśmiecanie, już nie będe :P