Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Regeneracja LiPo


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fertoods  | Napisano 25 maj 2015 - 14:34

Fertoods
  • Użytkownik
  • Postów: 45
  • Dołączył: 16-czerwiec 12
  • Miasto:
Witam czy jest jakaś możliwość odratowania rozładowanego lipolka 7,4?
Na jednej celi spadło mi napięcie do 1,5V, a na drugiej zachowało się 3,8V.

Szkoda tracić, a może coś z tego jeszcze będzie. Aku nie spuchło ni nic. spust reaguje, ale już mocy by uciągnąć sprężynę nie ma.

Pozdrawiam.

#2 hindus  | Napisano 25 maj 2015 - 14:57

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 837
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo
Jaką masz ładowarkę? Ratowałem nawet takie co miały poniżej 1V, spada pojemność, ogniwo puchnie, ale działa.

#3 Fertoods  | Napisano 25 maj 2015 - 15:06

Fertoods
  • Użytkownik
  • Postów: 45
  • Dołączył: 16-czerwiec 12
  • Miasto:
ImacRC B3 Pro - Tym raczej nic nie zdziałam.

#4 GuloGulo  | Napisano 25 maj 2015 - 15:25

GuloGulo
  • Użytkownik
  • Postów: 574
  • Dołączył: 22-wrzesień 08
  • Miasto: Wrocław
Spróbuj na dobrej ładowarce małym prądem (0,1 A) do poziomu storage. Odczekaj kilka dni. Jak napięcie nie spadnie znacznie (myślę o 0,1 V w takim czasie) to ogniwo powinno działać. Naładuj normalne (ale też nie za gwałtownie - tak 0,3 - 0,5C) i sprawdź - jak nad miarę nie spuchnie to będzie działać.
Próbowanie o jakim piszesz: "spust reaguje, ale już mocy by uciągnąć sprężynę nie ma." raczej mu nie pomaga, więc nie rób więcej takich "doświadczeń" :)

#5 Fertoods  | Napisano 25 maj 2015 - 15:29

Fertoods
  • Użytkownik
  • Postów: 45
  • Dołączył: 16-czerwiec 12
  • Miasto:
Musze najpierw znaleźć jakiegoś speca w okolicy ;)

Przez to "doświadczenie" dowiedziałem się, że padło. To raczej dopisek, ze jeszcze coś tam w niej dycha. :D

#6 hindus  | Napisano 25 maj 2015 - 15:32

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 837
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo
Najlepiej jakbyś załatwił od kogoś coś pokroju Imaxa B6 - mogą być też klony. Jeśli program do LiPo będzie płakać, że niskie napięcie - trzeba będzie ładować tylko problematyczną celę ("łapiąc" ją przez złącze balansera) programem do NiMH do napięcia ok 3.5V cały czas monitorując stan celi. Jak osiągnie 3.5V - przechodzimy do programu LiPo Balance i powolutku, na możliwie niskim prądzie ją ładujemy. Jeśli uda się postawić pakiet, różnice w celach mogą spowodować ograniczenie jej prądu maksymalnego i pojemności, więc tak czy inaczej trzeba traktować ją jako "skreśloną" i powoli kombinować jakąś nową.

Użytkownik hindus edytował ten post 25 maj 2015 - 15:32


#7 karol_alasz  | Napisano 25 maj 2015 - 16:59

karol_alasz
  • Użytkownik
  • Postów: 795
  • Dołączył: 05-marzec 11
  • Miasto: Szczecin
Ja nie byłem tak delikatny... wziąłem zwykła chińską ładowarke stokową i normalnie przez chwil kilka podłączyłem całego lipka. Jak złapało te 2.8-2.9 na celi która miała "0" to wtedy już ładowarkę lipolową i poszło... Jakoś sobie musiałem poradzić zanim Imax do mnie zajechał... Może ma to jakies znaczenie bądź nie , ale za rada kogoś z RC (forum) włożyłem przed tym "gwałtem" lipola do mroźni, na godzinkę , w woreczku strunowym szczelnym ,żeby nie zaczęło przypadkiem rosić na stykach po wyciągnięciu z lodówki... Lipol działa po dziś dzień...

#8 Fertoods  | Napisano 25 maj 2015 - 17:03

Fertoods
  • Użytkownik
  • Postów: 45
  • Dołączył: 16-czerwiec 12
  • Miasto:
No właśnie zastanawiałem się nad takim brutalnym potraktowaniem tego lipolka, ale tu jeszcze musi dopisać szczęści aby nic się przypadkiem nie zjarało.

#9 Vaco  | Napisano 25 maj 2015 - 17:33

Vaco
  • Użytkownik
  • Postów: 184
  • Dołączył: 26-luty 12
  • Miasto: Kalety
Ja tak samo zrobiłem jak karol_alasz czyli podłączyłem na chwilę pod normalną ładowarkę, posiedziałem przy tym z 30 minut grając na telefonie w MrFlap i później podłączyłem pod iMaxa B6. Wtedy dopiero "złapało" i resztę naładowałem tą ładowarą.

#10 Fertoods  | Napisano 25 maj 2015 - 19:58

Fertoods
  • Użytkownik
  • Postów: 45
  • Dołączył: 16-czerwiec 12
  • Miasto:
W sumie nie ważne będzie w takim przypadku co za ładowarkę wezmę, raczej byle coś tam podłapało. Została mi jakaś stara NiMh'owa

#11 Mikolajski  | Napisano 25 maj 2015 - 20:34

Mikolajski
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 25-październik 13
  • Miasto: Luboń
Wkładanie pakietów Li-Po w jakimkolwiek celu do zamrażarki nie przyniesie efektów po ich charakterystyki czasowo-prądowae są miemal stałe względem czynników zewnętrznych, to własnie największa zaleta Li-po :]
w Bateriach których napięcie spadło poniżej 2.5/3 V [zależy od dokładnego modelu ogniwa] zachodzą nieodrwacalne reakcje chemiczne w roztworze zasadowym i bateria traci na pojemności, utrata tejże jest wprostproporcjonalna do czasu przez który bateria leżała rozładowana,

#12 karol_alasz  | Napisano 25 maj 2015 - 20:41

karol_alasz
  • Użytkownik
  • Postów: 795
  • Dołączył: 05-marzec 11
  • Miasto: Szczecin
Wydaje mi się,że w schładzaniu chodzi o mniejsze wydzielenie gazów-żeby nie popuchło....chyba... Może bzdura, ale na wszelki wypadek... to ksiądz ma rozporek, nie?
Co do strachu o zajaranie to oprócz siedzenia i pilnowania ,wsadź w pustą doniczke na kwiatki, ceramiczną... przezorny zawsze ubezpieczony.NiMh będzie w sam raz.

Użytkownik karol_alasz edytował ten post 25 maj 2015 - 20:42


#13 wiciok  | Napisano 25 maj 2015 - 20:44

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5502
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
Jak mroziłem napuchniętego do granic możliwości Power Beana, to trochę się jednak skurczył od tego.

#14 MarekMac  | Napisano 25 maj 2015 - 21:31

MarekMac
  • Użytkownik
  • Postów: 2177
  • Dołączył: 13-kwiecień 11
  • Miasto: Bisztynek
Kumpla LiPo również się zmniejszyło po wsadzeniu do lodówki. Mierzyłem (bo sam dokonałem chłodzenia) i wróciło niemal do oryginalnych rozmiarów. Aczkolwiek nie było mocno napuchnięte.

#15 GuloGulo  | Napisano 26 maj 2015 - 05:59

GuloGulo
  • Użytkownik
  • Postów: 574
  • Dołączył: 22-wrzesień 08
  • Miasto: Wrocław

Wyświetl postUżytkownik Fertoods dnia 25 maj 2015 - 15:29 napisał

Przez to "doświadczenie" dowiedziałem się, że padło. To raczej dopisek, ze jeszcze coś tam w niej dycha. /board/public/style_emoticons/WMasgEMOT/icon_biggrin.gif
Rozumiem, natomiast na przyszłość radzę zaopatrzyć się w woltomierz. Multimetr cyfrowy w casto, obi czy innym l-m to równowartość 4 piw! :) Więc nie zrujnuje Ci budżetu :)

#16 Mikolajski  | Napisano 26 maj 2015 - 08:49

Mikolajski
  • Użytkownik
  • Postów: 71
  • Dołączył: 25-październik 13
  • Miasto: Luboń
Panowie wyżej, nie jestem na tyle mądry żeby tytłumaczyć dokładnie to zjawisko ale wydaje mi sie że ma to związek z zachowaniem gazów i ich objętościami względem temperatury i ciśnienia [Prawo Avogarda], od strony elektrycznej nie ma szans żeby temperatura wpłwała na wydajność Li-Po, Fakt takie coś działało z NiMH i NiCD [najlepsze baterie moim zdaniem!]

#17 MarekMac  | Napisano 26 maj 2015 - 09:51

MarekMac
  • Użytkownik
  • Postów: 2177
  • Dołączył: 13-kwiecień 11
  • Miasto: Bisztynek
Nie twierdze, że dzięki temu nastąpiła poprawa wydajności czy w ogóle miało to jakikolwiek wpływ na działanie pakietu. Mogę stwierdzić (sprawdziłem smsy, które słałem do kumpla z raportami), że miernik LiPo po pobycie w lodówce pokazał wzrost napięcia na jednej celi o 0,02V. Może to być jednak niedokładność miernika
Wiem natomiast, że zmniejszenie rozmiarów pakietu umożliwiło bezpieczne wsadzenie go do repliki. Ratowałem tą batkę w lipcu zeszłego roku i z tego co wiem to nie napuchła i działa do dziś.

#18 karol_alasz  | Napisano 26 maj 2015 - 11:08

karol_alasz
  • Użytkownik
  • Postów: 795
  • Dołączył: 05-marzec 11
  • Miasto: Szczecin
Standardowo polecę to pudełeczko:
http://rc-team.pl/wy...atora-l100.html
na alledrogo też dostępne. Małe toto, kosztuje trochę więcej niż 4 piwa, ale poręczne i się sprawdza. Pojemność pokazuje w procentach, napięcia na całym pakiecie albo na poszczególnych celach, różnicę między celami itd...

#19 Fertoods  | Napisano 26 maj 2015 - 14:32

Fertoods
  • Użytkownik
  • Postów: 45
  • Dołączył: 16-czerwiec 12
  • Miasto:
@GuloGulo Inaczej bym nie podał wyżej napięć jakie były na celach. Zwyczajnie nie spodziewałem się, że mogło coś się stać. Bateria była nieużywana z... 3-4 tygodnie

#20 zuczek  | Napisano 26 maj 2015 - 14:50

zuczek
  • Użytkownik
  • Postów: 338
  • Dołączył: 19-sierpień 09
  • Miasto: Elbląg/gdańsk
Spuchnięte LiPo tylko do utylizacji. Zmieniają się parametry fizykochemiczne (równowaga gazowa) wewnątrz celi, takie ogniowo już nigdy nie będzie pracować stabilnie.