Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Regeneracja LiPo


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#21 wiciok  | Napisano 26 maj 2015 - 15:07

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5501
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
No już nie przesadzajmy, wszystko zależy od skali.

#22 karol_alasz  | Napisano 26 maj 2015 - 18:08

karol_alasz
  • Użytkownik
  • Postów: 795
  • Dołączył: 05-marzec 11
  • Miasto: Szczecin
Nieee, no... zuczek ma rację... w wypadku używania tegoż ogniwa w modelu RC za kilka-kilkanaście tysiaków, i to w dodatku latającego (trudniej jest skwierczące ogniwo na czas wyciągnąć).
W naszych szeregach po prostu trzeba przechowywać ogniwa odpowiednio (wspomniana doniczka zda egzamin) oraz je regularnie pomiarować (nie zostawiać na pół roku bez żadnej opieki i nadzoru).
Tyle ludzi co ma popuchnięte ogniwa i jakoś nie narzekają ,że głowa mała. W zasadzie to jak ciężko jest wcisnąć do repy to już czas na stos, bo wtedy łatwiej o uszkodzenie mechaniczne pakietu i zapłon wkrótce gwarantowany.

#23 zuczek  | Napisano 26 maj 2015 - 18:33

zuczek
  • Użytkownik
  • Postów: 338
  • Dołączył: 19-sierpień 09
  • Miasto: Elbląg/gdańsk
Róbcie co chcecie z opuchniętymi lipolami. Ja tam po moich doświadczeniach i na podstawie tego jak są zbudowane te ogniwa (pod względem elektrochemicznym) to polecam sobie darować.

#24 hindus  | Napisano 26 maj 2015 - 19:39

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 836
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo
A jakie miałeś doświadczenia? Pytam z ciekawości.

#25 zuczek  | Napisano 26 maj 2015 - 21:29

zuczek
  • Użytkownik
  • Postów: 338
  • Dołączył: 19-sierpień 09
  • Miasto: Elbląg/gdańsk
Pożar modelu rc w trakcie lotu, laborki na uczelni, regeneracja kilku pakietów, niektóre się grzały, inne działały jeszcze jakiś czas. W chacie mam karton po butach pełen opuchniętych/padniętych baterii i cel, myślę że około 40 baterii różnych producentów i woltaży użytkowałem. Przy koszcie ok 50 zł za batkę szkoda ryzykować. Kiedyś chłopaczek spalił sobie samochód ładując baterię LiPo z akumulatora samochodowego :) Jak znajdę fotkę to wrzucę.

#26 karol_alasz  | Napisano 27 maj 2015 - 07:29

karol_alasz
  • Użytkownik
  • Postów: 795
  • Dołączył: 05-marzec 11
  • Miasto: Szczecin
Skoro zostawił batkę podczas ładowania bez opieki...
Widziałem inny spalony samochód podczas "lotów" RC- zupełnie nieodpowiedzialnie i ku przestrodze innych użytkowników tychże pakietów, gościu rozkwasił model latający o glebę i nie sprawdziwszy ani nawet nie wyciągnąwszy ogniwa ze środka, poleciał do auta i wpakował szczątki do bagażnika, wziął drugi model i tyle go widzieli...tak mu się śpieszyło. A jak wrócił to tylko szkielecik autka zastał...

Ale jak wspomniałem, widać słusznie, doświadczenia te dotyczą szczególnie lotników RC-łatwiej o uszkodzenie mechaniczne, większe zdaje się obciążenia tych pakietów , no i dystans niejednokrotnie poza zasięgiem użytkownika aby na czas mógł zareagować. Trochę inaczej wygląda to w ASG.

#27 GuloGulo  | Napisano 27 maj 2015 - 09:58

GuloGulo
  • Użytkownik
  • Postów: 574
  • Dołączył: 22-wrzesień 08
  • Miasto: Wrocław
Sorki, że się "wtrancam" :) w nieswój temat, ale może macie jakieś rady na moją przypadłość.
Mam batkę, która od nowości była dopieszczana i ładowana na dobrej ładowarce, nigdy nie rozładowana poniżej poziomu, używana z lipo-alarmem. No w ogóle miała jak na wakacjach na Kanarach (oprócz oczywiście tych kilku godzin ciężkiej pracy raz na miesiąc mniej więcej :)).
Otóż od pewnego czasu mam taki problem, że jedna cela jest przeładowywana (gdzieś do poziomu 4,25-4,26). Reszta jest OK. Wygląda to tak, że jak czekam aż mnie ładowarka powiadomi o końcu ładowania do ogniwo (tylko jedno z trzech) jest przeładowane. Jak spoglądam (śledzę) i prąd ładowania (pokazywany na wyświetlaczu) spada do zera i  ew, co jakiś czas są "pyknięcia" do 0.1 A - odczekam chwilę (10-15 minut) i zatrzymam ładowanie ręcznie to wszystko jest OK (cela ma 4,20 jak powinno być , pozostałe też)
Inne baterie są ładowane idealnie - tylko ta jedna (w sumie mam 12 pakietów - bardzo różnych).
Batka to nano-tech 2000 mAh 3S 15-25C. Ładowarka to HobbyKing ECO6.
Bateria czy przeładowana czy nie - działa tak samo (dobrze) - nie widzę żadnych problemów na strzelance. To jedno ogniwo jest troszkę spuchnięte, ale nie jakoś dramatycznie.
Wspomnę, że mam drugi identyczny pakiet który ładuje się idealnie.
Macie jakieś pomysły? Używać, czy natychmiast wywalić bo wybuchnie ? :)
Batka ma 3-lata.

#28 hindus  | Napisano 27 maj 2015 - 10:00

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 836
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo
Jakim programem ładujesz?

#29 GuloGulo  | Napisano 27 maj 2015 - 10:02

GuloGulo
  • Użytkownik
  • Postów: 574
  • Dołączył: 22-wrzesień 08
  • Miasto: Wrocław
zawsze z balansowaniem cel.

#30 hindus  | Napisano 27 maj 2015 - 10:03

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 836
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo
Sprawdzałeś multimetrem ile woltów faktycznie ma ta cela?

Użytkownik hindus edytował ten post 27 maj 2015 - 10:04


#31 GuloGulo  | Napisano 27 maj 2015 - 10:53

GuloGulo
  • Użytkownik
  • Postów: 574
  • Dołączył: 22-wrzesień 08
  • Miasto: Wrocław
Tak, zawsze sprawdzam. I wyniki były jak podałem wyżej.

#32 hindus  | Napisano 27 maj 2015 - 11:31

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 836
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo
To trochę zagadkowe, dlaczego ładowarka wciąż ładuje celę pomimo osiągnięcia napięcia progowego. Mimo wszystko to chyba problem po stronie ładowarki... W końcu pakiet nie ma logiki ładowania, jest tylko "pojemnikiem". Różnica nie jest jednak aż tak ogromna, to "tylko" pół wolta i chyba sam bym się nie przejmował i korzystał z takiego pakietu jak z każdego innego. Ewentualnie miał go na oku podczas użytkowania i ładowania, a w domu trzymał osobno w jakiejś osłonie "na wszelki wypadek".

#33 zuczek  | Napisano 27 maj 2015 - 11:47

zuczek
  • Użytkownik
  • Postów: 338
  • Dołączył: 19-sierpień 09
  • Miasto: Elbląg/gdańsk

Wyświetl postUżytkownik GuloGulo dnia 27 maj 2015 - 09:58 napisał

Sorki, że się "wtrancam" :icon_smile: w nieswój temat, ale może macie jakieś rady na moją przypadłość.
Mam batkę, która od nowości była dopieszczana i ładowana na dobrej ładowarce, nigdy nie rozładowana poniżej poziomu, używana z lipo-alarmem. No w ogóle miała jak na wakacjach na Kanarach (oprócz oczywiście tych kilku godzin ciężkiej pracy raz na miesiąc mniej więcej :icon_smile:).
Otóż od pewnego czasu mam taki problem, że jedna cela jest przeładowywana (gdzieś do poziomu 4,25-4,26). Reszta jest OK. Wygląda to tak, że jak czekam aż mnie ładowarka powiadomi o końcu ładowania do ogniwo (tylko jedno z trzech) jest przeładowane. Jak spoglądam (śledzę) i prąd ładowania (pokazywany na wyświetlaczu) spada do zera i  ew, co jakiś czas są "pyknięcia" do 0.1 A - odczekam chwilę (10-15 minut) i zatrzymam ładowanie ręcznie to wszystko jest OK (cela ma 4,20 jak powinno być , pozostałe też)
Inne baterie są ładowane idealnie - tylko ta jedna (w sumie mam 12 pakietów - bardzo różnych).
Batka to nano-tech 2000 mAh 3S 15-25C. Ładowarka to HobbyKing ECO6.
Bateria czy przeładowana czy nie - działa tak samo (dobrze) - nie widzę żadnych problemów na strzelance. To jedno ogniwo jest troszkę spuchnięte, ale nie jakoś dramatycznie.
Wspomnę, że mam drugi identyczny pakiet który ładuje się idealnie.
Macie jakieś pomysły? Używać, czy natychmiast wywalić bo wybuchnie ? :icon_smile:
Batka ma 3-lata.

Wymień tą jedną celę, spróbuj ładować bez balansowania. Ewentualnie możesz walnąć ją na dwa cykle charge - storage i zobaczyć co się stanie. Może to też być problem po stronie ładowarki, nie jest to górna półka, mogła sobie nie poradzić z dobrym balansowaniem.

#34 hamilkar  | Napisano 27 maj 2015 - 11:57

hamilkar
  • Użytkownik
  • Postów: 125
  • Dołączył: 20-luty 15
  • Miasto:
Co do napuchniętych LIPo to przecięcie powłoki zewnętrznej, spuszczenie gazu a później zaklejenie przecięcia zdecydowanie poprawia ich stan i wydajność. Zaryzykuję stwierdzenie że LIpo wraca do normalności.
Próbowałem na 3 lipolach na 2 się potwierdziło. Trzeci niestety uszkodziłem wewnętrzną izolację ( cięcie było za głębokie) i się zapalił

#35 GuloGulo  | Napisano 27 maj 2015 - 12:12

GuloGulo
  • Użytkownik
  • Postów: 574
  • Dołączył: 22-wrzesień 08
  • Miasto: Wrocław
@hindus,@zuczek
Chwilowo też podejrzewałem ładowarkę ale inne pakiety ładuje wzorowo.
Dzięki za wskazówki i rady :) Spróbuję pomieszać z cyklami - może się "wyrówna".

#36 zuczek  | Napisano 27 maj 2015 - 16:53

zuczek
  • Użytkownik
  • Postów: 338
  • Dołączył: 19-sierpień 09
  • Miasto: Elbląg/gdańsk

Wyświetl postUżytkownik hamilkar dnia 27 maj 2015 - 11:57 napisał

Co do napuchniętych LIPo to przecięcie powłoki zewnętrznej, spuszczenie gazu a później zaklejenie przecięcia zdecydowanie poprawia ich stan i wydajność. Zaryzykuję stwierdzenie że LIpo wraca do normalności.
Próbowałem na 3 lipolach na 2 się potwierdziło. Trzeci niestety uszkodziłem wewnętrzną izolację ( cięcie było za głębokie) i się zapalił

:D Stek kompletnych bzdur

Tak na przyszłość na tych wszystkich hobbykingach, turingy, imaxach itp to lepiej jest nawet ładować bez balansowania. Te ładowarki różnie sobie z tym radzą. Tak swoją drogą, zawsze używałeś trybu storage po strzelankach?

#37 hamilkar  | Napisano 28 maj 2015 - 07:03

hamilkar
  • Użytkownik
  • Postów: 125
  • Dołączył: 20-luty 15
  • Miasto:
Panie zuczek - dziękuję za opinię moich bzdur. Wiem że ma Pan dużo większą widzę i zna się Pan na wszystkim. Opisałem własne doświadczenia z LiPo, ale lepiej jest narzekać, wyrzucić i kupić nową

#38 MarekMac  | Napisano 28 maj 2015 - 07:34

MarekMac
  • Użytkownik
  • Postów: 2177
  • Dołączył: 13-kwiecień 11
  • Miasto: Bisztynek
Hamilkar, bzdurą to, co napisałeś może i nie jest. Skoro działa to raczej nie jest bzdura. Tylko, że skuteczność Twojej metody to 2/3 - tyle przypadków zakończyło się sukcesem. W 1/3 przypadków zakończyło się groźnym wypadkiem. W przypadku chłodzenia LiPo skuteczność ciężko mi ocenić (bo nie chce pisać, że 100% - sam raz użyłem i się udało), ale nie kojarzę przypadku, by komuś tak potraktowane LiPo zapłonęło. Może takie były, ale ich nie kojarzę. Dlatego śmiem twierdzić, że jest to (chłodzenie) metoda lepsza, a przecinania lepiej nie stosować. W dzisiejszych czasach chyba każdy, kto korzysta z LiPo w Polsce ma dostęp do działającej lodówki. Po co więc ryzykować zapłon, poparzenia, a może nawet pożar domu i śmierć w płomieniach skoro można względnie bezpiecznie schłodzić batkę?

#39 hindus  | Napisano 28 maj 2015 - 07:50

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 836
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo

Wyświetl postUżytkownik zuczek dnia 27 maj 2015 - 16:53 napisał

Tak na przyszłość na tych wszystkich hobbykingach, turingy, imaxach itp to lepiej jest nawet ładować bez balansowania. Te ładowarki różnie sobie z tym radzą.
Jeśli balanser jest odpowiednio skalibrowany (co możemy stwierdzić mierząc zewnętrznym multimetrem napięcie na celach podczas balansowania oraz ostateczny wynik po naładowaniu) to nie widzę problemu. Zresztą Imax ma chyba opcję programowej, jednorazowej kalibracji.

#40 wiciok  | Napisano 28 maj 2015 - 08:20

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5501
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
No jeszcze trzeba mieć do tego wiarygodny multimetr i odpowiednie źródło napięcia. 95% osób sobie tego nie zrobi.