Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Regeneracja LiPo


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#41 hindus  | Napisano 28 maj 2015 - 08:27

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 836
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo
95% osób będzie miało głęboko w poważaniu do jakiego napięcia ładowarka im ładuje pakiety - działa to działa :P

#42 GuloGulo  | Napisano 28 maj 2015 - 09:28

GuloGulo
  • Użytkownik
  • Postów: 574
  • Dołączył: 22-wrzesień 08
  • Miasto: Wrocław

Wyświetl postUżytkownik hindus dnia 28 maj 2015 - 08:27 napisał

95% osób będzie miało głęboko w poważaniu do jakiego napięcia ładowarka im ładuje pakiety - działa to działa :icon_razz:
Można się o tym przekonać po wpisach niektórych "miszczów" próbujących ładować nowe lipo stockową "ładowarką z zestawu od repliki" :)

Wyświetl postUżytkownik zuczek dnia 27 maj 2015 - 16:53 napisał

(...)
Tak swoją drogą, zawsze używałeś trybu storage po strzelankach?
Od kiedy jeden z pierwszych moich pakietów nadął się jak balon po strzelance, na której go nie używałem (naładowany na max leżał chyba z 2 tygodnie) - to zawsze stosuję rozładowanie do storage. Ten pakiet o którym mowa u góry - też (zawsze).

#43 hamilkar  | Napisano 28 maj 2015 - 10:53

hamilkar
  • Użytkownik
  • Postów: 125
  • Dołączył: 20-luty 15
  • Miasto:
Dobra, przyznaję że zapalił się przez moją nieuwagę, robiłem to na zewnątrz. Na jak długo i na jaką temp należy włożyć to LIPO do lodówki ? Lipo ma być naładowane ? Po wyjęciu się je ładuje ?

Użytkownik hamilkar edytował ten post 28 maj 2015 - 10:54


#44 MarekMac  | Napisano 28 maj 2015 - 11:19

MarekMac
  • Użytkownik
  • Postów: 2177
  • Dołączył: 13-kwiecień 11
  • Miasto: Bisztynek
Ja po prostu włożyłem LiPo w kilka foliowych worków, które zawiązałem i włożyłem do dolnej szuflady do lodówki. Co godzinkę czy dwie sprawdzałem jak wygląda. Jak stwierdziłem, że opuchlizna się zmniejszyła to wyjąłem batkę. Zdaje się, że najpierw naładowałem, a dopiero potem włożyłem do lodówki, ale nie jestem pewny.

#45 hamilkar  | Napisano 28 maj 2015 - 11:28

hamilkar
  • Użytkownik
  • Postów: 125
  • Dołączył: 20-luty 15
  • Miasto:
I po dojściu do temp pokojowe opuchlizna nie wraca ?

#46 MarekMac  | Napisano 28 maj 2015 - 11:41

MarekMac
  • Użytkownik
  • Postów: 2177
  • Dołączył: 13-kwiecień 11
  • Miasto: Bisztynek
Z tego co wiem nie wróciła do tej pory, a minął prawie rok (schłodzone było w lipcu 2014). Na pewno we wrześniu albo w październiku byłem z kolegą na strzelaniu i nie przypominam sobie, by narzekał na batkę lub mówił, że kupił nową, ale później przedzwonie do kumpla i zapytam o szczegóły.

#47 Fertoods  | Napisano 29 maj 2015 - 17:08

Fertoods
  • Użytkownik
  • Postów: 45
  • Dołączył: 16-czerwiec 12
  • Miasto:
Zrobiłem motyw z nimh'ową ładowarką. W minutę cela złapała 3V (od prawie 1V), a potem balancer i się już ładnie ładują. ;)

#48 karol_alasz  | Napisano 29 maj 2015 - 17:37

karol_alasz
  • Użytkownik
  • Postów: 795
  • Dołączył: 05-marzec 11
  • Miasto: Szczecin
Gratulujemy... Trochę jednak czasu Ci to zajęło. Nie bolało, prawda?

#49 MarekMac  | Napisano 29 maj 2015 - 18:08

MarekMac
  • Użytkownik
  • Postów: 2177
  • Dołączył: 13-kwiecień 11
  • Miasto: Bisztynek
Hamilkar, pytałem kumpla. Batka jednak troche napuchła.

#50 Fertoods  | Napisano 29 maj 2015 - 21:13

Fertoods
  • Użytkownik
  • Postów: 45
  • Dołączył: 16-czerwiec 12
  • Miasto:
@Karol_alasz Czas dopiero teraz pozwolił ;) Potwierdzenie tego, co koledzy proponowali - na pewno innym się przyda.

#51 mykail  | Napisano 19 lipiec 2015 - 18:39

mykail
  • Użytkownik
  • Postów: 95
  • Dołączył: 29-lipiec 14
  • Miasto:
Pany, pomocy. Zajechałem dziś chyba Lipola (nówka sztuka).

Na strzelance dojechałem go do momentu, w którym silnik nie kręcił. I co najlepsze stało się to ze strzału na strzał. Nie słyszałem spowolnionego kręcenia wcześniej abym mógł zareagować.
Napięcie na celach spadło do około 2v. Na przerwie podłączyłem ją do Redox LiPo Balance charger (taka mała za 40zł, ładuje po kablach balansera) i skubana podładowała mi ją do prawie 8V (sprawdzone elektronicznym testerem baterii z alarmem, nie! multimetrem bo pożyczyłem :icon_cry: ). Ładowarka ma przecież diody sygnalizacyjne więc mierzyć powinna Volty. Najlepsze, że jeszcze nie skończyła ładować, kiedy ją odłączałem. W domu zauważyłem lekkie spuchnięcie jednej celli.

Do ilu V maksymalnie ładuje się takie LiPo, nie powinno do 7.4? Mam Turnigy 25-50C 1200maH 7.4V
Co mam robić? Coś szególnego czy olać i korzystać dalej?

#52 Kopcik  | Napisano 19 lipiec 2015 - 22:24

Kopcik
  • Użytkownik
  • Postów: 915
  • Dołączył: 02-luty 14
  • Miasto:
Maksymalnie naładowane ogniwo ma chyba coś około 4.2 V.  Czyli nie to jest problemem. Jest nim raczej to, że rozładowałeś do 2V na celle. Ale jak tylko spuchło, ale działa to używaj. Uważaj jednak, by nie uszkodzić mechanicznie pakietu. W ramach środków ostrożności możesz zainwestować w torebkę na baterię lipo i tak przechowywać pakiet.

Użytkownik Kopcik edytował ten post 19 lipiec 2015 - 22:25


#53 mykail  | Napisano 19 lipiec 2015 - 22:56

mykail
  • Użytkownik
  • Postów: 95
  • Dołączył: 29-lipiec 14
  • Miasto:

Wyświetl postUżytkownik Kopcik dnia 19 lipiec 2015 - 22:24 napisał

Maksymalnie naładowane ogniwo ma chyba coś około 4.2 V.  Czyli nie to jest problemem. Jest nim raczej to, że rozładowałeś do 2V na celle. Ale jak tylko spuchło, ale działa to używaj. Uważaj jednak, by nie uszkodzić mechanicznie pakietu. W ramach środków ostrożności możesz zainwestować w torebkę na baterię lipo i tak przechowywać pakiet.

Dzięki za info. Co do pudełka, wymuruję sobie klocek/schowek z przykrywką.

#54 GuloGulo  | Napisano 05 sierpień 2015 - 10:12

GuloGulo
  • Użytkownik
  • Postów: 574
  • Dołączył: 22-wrzesień 08
  • Miasto: Wrocław
odkopuję temat :)
Okazało się, że to jednak ładowarka była zrypana. Niestety zaczęła też pozostałe pakiety przeładowywać. Kupiłem Redoxa Alfa v2 i ładują się wzorowo.

#55 wiciok  | Napisano 05 sierpień 2015 - 11:00

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5501
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
Sprawdź czy masz odblokowane menu do kalibracji, jeśli tak to ją wykonaj.

#56 GuloGulo  | Napisano 05 sierpień 2015 - 11:36

GuloGulo
  • Użytkownik
  • Postów: 574
  • Dołączył: 22-wrzesień 08
  • Miasto: Wrocław

Wyświetl postUżytkownik wiciok dnia 05 sierpień 2015 - 11:00 napisał

Sprawdź czy masz odblokowane menu do kalibracji, jeśli tak to ją wykonaj.
w sensie, żeby ustawić ewentualnie prawidłowe napięcia ?

#57 wiciok  | Napisano 05 sierpień 2015 - 11:38

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5501
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
Tak. Mówię o tej źle ładującej (choć Redoxa też nie zaszkodzi sprawdzić).

#58 GuloGulo  | Napisano 05 sierpień 2015 - 12:10

GuloGulo
  • Użytkownik
  • Postów: 574
  • Dołączył: 22-wrzesień 08
  • Miasto: Wrocław
Spoko, o tym nie pomyślałem :) Dzięki :)

#59 GuloGulo  | Napisano 06 sierpień 2015 - 06:17

GuloGulo
  • Użytkownik
  • Postów: 574
  • Dołączył: 22-wrzesień 08
  • Miasto: Wrocław
Dupa, nie mam takiej opcji :) Nie chce mi się grzebać, ładowarka idzie na komis jako uszkodzona :) Może komuś się przyda, albo będzie wiedział co z nią zrobić :)

#60 =**LOKI**=  | Napisano 17 kwiecień 2017 - 13:36

=**LOKI**=
  • Użytkownik
  • Postów: 25
  • Dołączył: 26-listopad 15
  • Miasto: Rumia
Ktoś może poleci elektryka czy zakład w Trójmiescie, który mógłby spróbować rozbudzić moją roczną bateria Lipo, która ma przelataną może godzine ? Niestety nie moge kupic samej bateri bo to replika G&G ktora jest wbudowana w łoże a koszt to 300 zł :/