Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Komora Hop-Up [ProWin]


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
69 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lesio  | Napisano 15 marzec 2016 - 16:17

Lesio
  • Użytkownik
  • Postów: 4410
  • Dołączył: 30-maj 10
  • Miasto: Wrocław
Zauważyłem, że nie ma podpiętego tematu na temat prowina, a są porozrzucane po całym forum strzępki.
W każdym razie, któryś moderator może to ulepić w wolnej chwili.

Zakładam temat, by spytać o jedną sprawę. Kupiłem kilka miesięcy temu ProWiny na Ehobby do FC. Jeden z nich wyglądał całkowicie klasycznie, drugi zaś się różnił - pokrycie było w sumie identyczne, ale nie posiadał logo od dołu. Opakowanie też było identyczne, wraz z tą zieloną karteczką itp.
Po złożeniu u tego samego serwisanta takiego samego zestawu - osiągi również były identyczne, nawet minimalnie lepsze na tym 'dziwnym prowinie', choć to po prostu wina losowości jakości wszystkich części najpewniej.
Ostatnio zamówiłem komorę i dostałem znów taką bez grawera.
Mój znajomy zamawiając chyba z RedWolfa miał z kolei prowina w folii (zamiast woreczka strunowego) zgrzewanej i bez karteczki, za to z grawerem i wszystkimi śrubami (koloru srebrnego).

w każdym razie - czy ktoś spotkał się z różnymi 'wydaniami' ProWina?

#2 Szelma1981  | Napisano 15 marzec 2016 - 19:07

Szelma1981
  • Użytkownik
  • Postów: 231
  • Dołączył: 05-maj 10
  • Miasto: Kraków
Ja posiadam dwa Prowiny do M4 zakupione w 3 letnim odstępie czasu. Ostatni zamówiony 2 miesiące temu. Oba zaś sprowadzone z WGC. Stary jest ciemniejszy a powierzchnia nosi ślady obróbki CNC. Ma grawer. Nowy Pro Win jest ciut jasniejszy a jego powierzchnia wygląda jak po obróbce szkiełkowaniem. Plastikowe dodatki w starszym są szare prócz pokrętła które jest czarne. Nowy wszystkie dodatki ma czarne, ma też grawer. Oba przyszły w woreczkach strunowych z zieloną karteczką.

Użytkownik Szelma1981 edytował ten post 15 marzec 2016 - 19:09


#3 Lesio  | Napisano 16 marzec 2016 - 00:55

Lesio
  • Użytkownik
  • Postów: 4410
  • Dołączył: 30-maj 10
  • Miasto: Wrocław

Wyświetl postUżytkownik Szelma1981 dnia 15 marzec 2016 - 19:07 napisał

Ja posiadam dwa Prowiny do M4 zakupione w 3 letnim odstępie czasu. Ostatni zamówiony 2 miesiące temu. Oba zaś sprowadzone z WGC. Stary jest ciemniejszy a powierzchnia nosi ślady obróbki CNC. Ma grawer. Nowy Pro Win jest ciut jasniejszy a jego powierzchnia wygląda jak po obróbce szkiełkowaniem. Plastikowe dodatki w starszym są szare prócz pokrętła które jest czarne. Nowy wszystkie dodatki ma czarne, ma też grawer. Oba przyszły w woreczkach strunowych z zieloną karteczką.

O widzisz, u mnie w żadnym dodatków w ogóle nie było, nie licząc śrub. I ten nowszy jest rzeczywiście trochę jaśniejszy, bez charakterystycznych śladów CNC.

#4 Alanos  | Napisano 16 marzec 2016 - 01:07

Alanos
  • Użytkownik
  • Postów: 433
  • Dołączył: 27-październik 10
  • Miasto: Szczytno/Wrocław
W mojej komorze ProWin kupionej całkiem nie dawno jest elegancki grawer ProWIn, komora jest niebieska. Nie przyszło mi się dowiedzieć w co była zapakowana.

#5 relativy  | Napisano 16 marzec 2016 - 03:02

relativy
  • Użytkownik
  • Postów: 472
  • Dołączył: 25-październik 13
  • Miasto: Gdańsk
Ja miałem w rękach 3 komory pro-wina 1 do P90 i 2 do M4 i wszystkie różniły się wykończeniem. P90 jako pierwsza kupiona w azji ma ciemne wykończenie niebieskie na wysoki połysk, natomiast komory do emki były matowe i jaśniejsze i też między sobą różniły się odcieniem. Nie pamiętam jak były zapakowane, ale spisywały się podobnie. Wszystkie 3 mają grawer. Obie dawały lepszy zasięg, ale mniejsze fps niż komora od airsoftpro.

#6 Lesio  | Napisano 16 marzec 2016 - 09:48

Lesio
  • Użytkownik
  • Postów: 4410
  • Dołączył: 30-maj 10
  • Miasto: Wrocław
W sumie zapomniałem napisać, że chodzi o komory do AK, ale widzę, że między modelami też są różnice. Mój znajomy będzie niedługo montował u siebie inną lufę, wpadnę do niego i porównamy trzy komory na zdjęciu, będzie widać dokładnie różnicę w kolorze i kształcie (jedna z nich ma minimalnie większe wejścia na śruby).

#7 Alanos  | Napisano 16 marzec 2016 - 10:17

Alanos
  • Użytkownik
  • Postów: 433
  • Dołączył: 27-październik 10
  • Miasto: Szczytno/Wrocław
A ja bym zadał takie pytanie: jakie dysze pasują wam do komór? U mnie np. w g36 muszę używać długości jg, i prawie wszystkie na rynku nie pasują, aktualnie używam tej od AE.

#8 Szelma1981  | Napisano 16 marzec 2016 - 10:41

Szelma1981
  • Użytkownik
  • Postów: 231
  • Dołączył: 05-maj 10
  • Miasto: Kraków
Do Prowina M4 używam aluminiowych dysz CORE z podwójnym oringiem dłuższe o 0,5 mm w stosunku do dyszy G&P. Na standartowej dyszy G&P nie doszczelniał się układ. Dla zwiększenia docisku dyszy do kołnierza gumki mam zeszlifowane odrobinę czoło listwy popychacza dyszy. Z kolei w systemie cylindrów katana w moim HK od VFC wszystko współgra z Prowinem bez przeróbek.

Użytkownik Szelma1981 edytował ten post 16 marzec 2016 - 10:53


#9 zenek65  | Napisano 23 marzec 2016 - 20:43

zenek65
  • Użytkownik
  • Postów: 2
  • Dołączył: 11-listopad 14
  • Miasto: Ostrzeszów

Wyświetl postUżytkownik Alanos dnia 16 marzec 2016 - 10:17 napisał

A ja bym zadał takie pytanie: jakie dysze pasują wam do komór? U mnie np. w g36 muszę używać długości jg, i prawie wszystkie na rynku nie pasują, aktualnie używam tej od AE.

Cześć.
Właśnie przymierzam się do zakupu komory PROWIN do G36. Wie ktoś może czy do G36 od Boyi będzie pasowała ta komora?
@Alanos - ja też używam dyszy z AE do JG  (AE-GBX-NOZ-06 - 25,25mm) w mojej tylko ta pasuje, choć wg mnie brakuje jej ok 0,2mm. Jakiś czas temu miałem w łapkach komorę AirsoftPro, ale do bojca nie da rady jej zamontować – szkoda.

#10 progressive  | Napisano 23 marzec 2016 - 21:02

progressive
  • Użytkownik
  • Postów: 294
  • Dołączył: 26-czerwiec 14
  • Miasto: Świdnica
Pod komorę PROWIN'a do g36 mi idealnie podchodzi dysza w standardzie JG od AirsoftPro. Czy komora pasuje do Boyi nie mam pojęcia.

Edit:
A to wszystko w połączeniu z niebieską gumą od promyka (flat coś tam).

Użytkownik progressive edytował ten post 23 marzec 2016 - 21:03


#11 AnR  | Napisano 23 marzec 2016 - 21:28

AnR
  • Użytkownik
  • Postów: 3616
  • Dołączył: 04-czerwiec 06
  • Miasto: Wrocław
Jestem po testach tej komory w weekend. Nigdy nie kupie innej komory do siebie niż ProWina. Rozumiem fenomen.

#12 Alanos  | Napisano 23 marzec 2016 - 21:39

Alanos
  • Użytkownik
  • Postów: 433
  • Dołączył: 27-październik 10
  • Miasto: Szczytno/Wrocław
Ja właśnie używam Airsoft Engineering (dawny ProTech) standardu jg. Wyszło mi ok 425 fps na m120 tornado, może wyszło by więcej na dłuższej lufie (obecnie mam 247mm 6,03), a cylinder typ 2 lonex.

@Progressive
dysza AP będzie lepsza od AE?

#13 zenek65  | Napisano 23 marzec 2016 - 21:58

zenek65
  • Użytkownik
  • Postów: 2
  • Dołączył: 11-listopad 14
  • Miasto: Ostrzeszów

Wyświetl postUżytkownik progressive dnia 23 marzec 2016 - 21:02 napisał

Pod komorę PROWIN'a do g36 mi idealnie podchodzi dysza w standardzie JG od AirsoftPro. Czy komora pasuje do Boyi nie mam pojęcia.

Edit:
A to wszystko w połączeniu z niebieską gumą od promyka (flat coś tam).

To pozostaje mi zakupić, przymierzyć i ewentualnie - jakby co - zwrócić do sklepu.

Wyświetl postUżytkownik Alanos dnia 23 marzec 2016 - 21:39 napisał

Ja właśnie używam Airsoft Engineering (dawny ProTech) standardu jg. Wyszło mi ok 425 fps na m120 tornado, może wyszło by więcej na dłuższej lufie (obecnie mam 247mm 6,03), a cylinder typ 2 lonex.

@Progressive
dysza AP będzie lepsza od AE?

Z tego co pamiętam to dysza AP ma równe 25mm a ta od AE 25,25mm
Też mam M120 Tornado i lufę 6,03 i wycisnąłem tylko 435-440 fps, ale mam chyba jakieś nieszczelności, bo co któryś strzał spadały do 400.

#14 progressive  | Napisano 24 marzec 2016 - 21:02

progressive
  • Użytkownik
  • Postów: 294
  • Dołączył: 26-czerwiec 14
  • Miasto: Świdnica
AP ma 25,25mm. Różnica jest w wykończeniu - AP jest "chromowana" i chyba ma lekko łagodniejszą fazę na końcu. Generalnie testowałem AE i AP - wynik około 25 fps na plus dla AP przy mocnej sprężynie. Ale prawdę mówiąc ani jedna ani druga d**y nie urywa. Ideałem było by przyciąć komorę o te 0,25mm (i przenieść otwór pod śrubę mocującą do GB) i zastosować dyszę pod AUG od CA. Ale takie rzeczy to na frezarkach albo innym CNC.

#15 Alanos  | Napisano 24 marzec 2016 - 22:50

Alanos
  • Użytkownik
  • Postów: 433
  • Dołączył: 27-październik 10
  • Miasto: Szczytno/Wrocław
25 fps to duża różnica. Zakładam że lepszej do tej komory nie będzie? A robienie jakiejś dyszy na zamówienie może?

#16 blysk  | Napisano 28 czerwiec 2016 - 18:37

blysk
  • Użytkownik
  • Postów: 368
  • Dołączył: 27-lipiec 12
  • Miasto: Lódź
Panowie, jakiej długości dysza powinna pasować do tej komory? Aktualnie posiadam uszczelnioną dyszę Ultimate o długości 21,3 mm. Przez wlot kulek z magazynka, widzę że dysza zasłania połowę tunelu wlotu kulek.

#17 DAVIDEX  | Napisano 28 czerwiec 2016 - 21:37

DAVIDEX
  • Użytkownik
  • Postów: 2
  • Dołączył: 12-luty 16
  • Miasto: Nowy Sacz
Ponawiam pytanie o dysze pasujaca do komory Prowin m4

Replika hk416 vfc

??

#18 thewojtz  | Napisano 09 wrzesień 2016 - 16:24

thewojtz
  • Użytkownik
  • Postów: 1595
  • Dołączył: 27-sierpień 07
  • Miasto: Kraków
Panowie, jakie gumki ładujecie do prowina? (m4)

#19 tymekgluchpl  | Napisano 09 wrzesień 2016 - 16:50

tymekgluchpl
  • Użytkownik
  • Postów: 44
  • Dołączył: 20-październik 13
  • Miasto: Wrocław
Na moim secie:
- komora Prowin
- szkielet SHS CNC
- guma flat hop Modify,
były problemy z dobraniem dyszy, mianowicie musiała być dość krótka. (AE 20,75mm) W innym wypadku raz na jakiś czas blokowały się kulki w komorze.

#20 wiciok  | Napisano 09 wrzesień 2016 - 19:31

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5485
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
Albo problem robi guma, albo coś jest krzywo. Mam ten sam szkielet (i komorę oczywiście) i korzystam z dyszy BU Elementa o standardowej długości, plus mam jeszcze trochę przyszlifowany popychacz (ale zdaje się jest to zbędne) i na niebieskim MB nie ma żadnych problemów z podawaniem i szczelnością. Body EA, lufa promyk.

Na gumie czarnej bodajże G&P (chociaż mogła to być systema) też wszystko śmigało.