Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Części drukowane 3D - moja skromna oferta


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
164 odpowiedzi w tym temacie

#21 Beryl  | Napisano 02 kwiecień 2016 - 17:35

Beryl
  • Użytkownik
  • Postów: 156
  • Dołączył: 18-sierpień 05
  • Miasto: Biłgoraj
Odniosłem się do "to sporo..." Za taki element za sam druk cena jest ok nie mówię że ale tanizna. Ale sporo to delikatny przesadyzm. Idąc tym tokiem myślenia. GB CNC za 400zł to też sporo skoro fortal kosztuje 60zł frez kosztuje drugie 60 i maszyna to struga 2 godziny. nawet jeśli wciągnie 5zł prądu to dalej przecież jest kradzież w biały dzień :)

Użytkownik Beryl edytował ten post 02 kwiecień 2016 - 17:35


#22 Spirit_  | Napisano 02 kwiecień 2016 - 18:46

Spirit_
  • Użytkownik
  • Postów: 244
  • Dołączył: 05-styczeń 12
  • Miasto: Warszawa
Cena jest okej, lepiej jak uczciwie wpisuje 10 zł za to i liczy normalną przesyłkę niż utnie z części do 5 zł a za przesyłkę automatycznie +5 :) Ceny mniejszych części liczy się zupełnie inaczej, często marża sklepu jest wyższa niż hurtowa cena części. Za mała rzecz żeby komuś się chciało z tym pieprzyć za kilkadziesiąt groszy.

#23 czortkot  | Napisano 02 kwiecień 2016 - 19:05

czortkot
  • Użytkownik
  • Postów: 209
  • Dołączył: 15-maj 11
  • Miasto: Złotniki
Z drukowanymi granatami to trochę skóra niewarta wyprawki. Tanio, szybko i dobrze można zrobić granaty z papieru, jak to robią nasi koledzy z Rosji

http://s018.radikal....c6ddc5722e6.jpg
http://s017.radikal....57096df2ade.jpg

Co do samego druku 3D to chętnie bym zobaczył airsoftowy adapter magów M4 do AK.

#24 EndeBeats  | Napisano 02 kwiecień 2016 - 19:24

EndeBeats
  • Użytkownik
  • Postów: 1094
  • Dołączył: 04-wrzesień 14
  • Miasto:

Wyświetl postUżytkownik Beryl dnia 02 kwiecień 2016 - 17:35 napisał

Odniosłem się do "to sporo..." Za taki element za sam druk cena jest ok nie mówię że ale tanizna. Ale sporo to delikatny przesadyzm. Idąc tym tokiem myślenia. GB CNC za 400zł to też sporo skoro fortal kosztuje 60zł frez kosztuje drugie 60 i maszyna to struga 2 godziny. nawet jeśli wciągnie 5zł prądu to dalej przecież jest kradzież w biały dzień :icon_smile:

No chciałbym, żeby mi ktoś wystrugał GB za 300zł :P

#25 Spirit_  | Napisano 02 kwiecień 2016 - 22:18

Spirit_
  • Użytkownik
  • Postów: 244
  • Dołączył: 05-styczeń 12
  • Miasto: Warszawa
czortkot takich nie widziałem, ktoś podjąłby się robienia ich na większą skalę? Fajnie byłoby mieć coś takiego.

#26 Blido  | Napisano 03 kwiecień 2016 - 07:01

Blido
  • Użytkownik
  • Postów: 59
  • Dołączył: 11-maj 15
  • Miasto: Legionowo
Jeśli chodzi o koszty granatów, to koszty materiału są stosunkowo niskie - symulacja różnych wariantów wskazuje, że zużyję od 22 do 45 metrów filamentu, co przekłada się na koszt od 2,86zł do 5,85zł... Ale czas wydruku kosmiczny, jeden kompletny granat F1 z zapalnikiem i klamką będzie się drukował 4 godziny. Na własny użytek czy dla mojej drużyny mogę wydrukować takie granaty, ale nie wiem czy w celach komercyjnych da się je wypuścić.

Wyświetl postUżytkownik czortkot dnia 02 kwiecień 2016 - 19:05 napisał

Z drukowanymi granatami to trochę skóra niewarta wyprawki. Tanio, szybko i dobrze można zrobić granaty z papieru, jak to robią nasi koledzy z Rosji

http://s018.radikal....c6ddc5722e6.jpg
http://s017.radikal....57096df2ade.jpg

Co do samego druku 3D to chętnie bym zobaczył airsoftowy adapter magów M4 do AK.
Robiłem coś takiego i nawet działało, ale czasem się zacinało i projekt porzuciłem, bardziej to ciekawostk niż coś co można praktycznie wykorzystać, oto efekty mojej pracy:
https://photos.googl...Hpfd3NfX2c0UWV3

#27 Spirit_  | Napisano 03 kwiecień 2016 - 09:40

Spirit_
  • Użytkownik
  • Postów: 244
  • Dołączył: 05-styczeń 12
  • Miasto: Warszawa
Adapter purystom nie przypasuje ale według mnie jest super. Te granaty tekturowe zacinały się przez zapalnik? Jakby wsadzić tam zwykły, najprostszy mechanizm na bazi petardy tak jak robi się to teraz? Fakt, nie byłoby "łychy" ale koszt niższy, nie trzeba szukać elementów zapalnika po strzelance no i będą bezawaryjne.

#28 Beryl  | Napisano 03 kwiecień 2016 - 09:57

Beryl
  • Użytkownik
  • Postów: 156
  • Dołączył: 18-sierpień 05
  • Miasto: Biłgoraj
Projekty takich adapterów sa w sieci tylko takie z drukarki musiały by kosztować około 80 zł jesli mówimy i wydruku który trochę posłuży.Blido nie licz kosztu materiału ani prądu bo to nie na tym polega policz amortyzację sprzętu i popraw delikatnie jakość druku bo na chwile obecna to co mas w komisie to ma niska jakość. Wiecie dlaczego się spinam na te ceny ? Bo sam projektuje rzeczy i np sensowny adapter ma nagi ar do AK to jest kilka godzin projektowania kilka poprawek i kilka 3 godzinnych wydruków testowych do sensownej jakości powiedzmy 4 dni roboty i kilka złotych a potem ktoś kto spotyka się z opiniami ze 10 zł to drogo nie da za taki adapter więcej niż 20 zł bo przecież druk 3d jest tani

Pozatym komercyjne wykorzystanie plików z thingiverse wywołało 2 mc temu aferę bo ludzie się dziela plikami aby umożliwić posiadaczom drukarek wydruk własnych egzemplarzy a nie zeby janusze biznesu zarabiały na czyjejś pracy

Użytkownik Beryl edytował ten post 03 kwiecień 2016 - 09:59


#29 Blido  | Napisano 03 kwiecień 2016 - 12:05

Blido
  • Użytkownik
  • Postów: 59
  • Dołączył: 11-maj 15
  • Miasto: Legionowo
Co masz na myśli pisząc "popraw delikatnie jakość druku"?

#30 Beryl  | Napisano 03 kwiecień 2016 - 13:09

Beryl
  • Użytkownik
  • Postów: 156
  • Dołączył: 18-sierpień 05
  • Miasto: Biłgoraj
Albo masz nieponapinane paski albo za duży przepływ. Tolerancja wymiarowa Ci popłynie z  tego co widzę ze zdjęć.

#31 Blido  | Napisano 03 kwiecień 2016 - 18:16

Blido
  • Użytkownik
  • Postów: 59
  • Dołączył: 11-maj 15
  • Miasto: Legionowo

Wyświetl postUżytkownik Beryl dnia 03 kwiecień 2016 - 13:09 napisał

Albo masz nieponapinane paski albo za duży przepływ. Tolerancja wymiarowa Ci popłynie z  tego co widzę ze zdjęć.
I jesteś w stanie stwierdzić to ze zdjęcia wydrukowanego przedmiotu? :o

#32 czortkot  | Napisano 03 kwiecień 2016 - 19:41

czortkot
  • Użytkownik
  • Postów: 209
  • Dołączył: 15-maj 11
  • Miasto: Złotniki
No wiesz, wady drukarki rozpoznaje się właśnie po wydruku. Po niczym innym :)

#33 Blido  | Napisano 03 kwiecień 2016 - 20:16

Blido
  • Użytkownik
  • Postów: 59
  • Dołączył: 11-maj 15
  • Miasto: Legionowo
Tylko że Berylowi wystarczyło samo zdjęcie wydruku, w dodatku średnio wyraźne, no ale może ja nie znam się tak dobrze jak on i czegoś nie zauważam.

#34 Beryl  | Napisano 03 kwiecień 2016 - 20:25

Beryl
  • Użytkownik
  • Postów: 156
  • Dołączył: 18-sierpień 05
  • Miasto: Biłgoraj

Wyświetl postUżytkownik Blido dnia 03 kwiecień 2016 - 20:16 napisał

Tylko że Berylowi wystarczyło samo zdjęcie wydruku, w dodatku średnio wyraźne, no ale może ja nie znam się tak dobrze jak on i czegoś nie zauważam.
Może dlatego że z pierwszymi drukarkami walczyłem 7 lat temu...
Dołączona grafika
To naj sam pierw. Masz coś z przepływem albo wysokościa warstwy masz regularny overflow.

#35 Blido  | Napisano 03 kwiecień 2016 - 20:31

Blido
  • Użytkownik
  • Postów: 59
  • Dołączył: 11-maj 15
  • Miasto: Legionowo
Tylko jeden egzemplarz tak się wydrukował, wrzuciłem zdjęcie innego który wygląda lepiej. Dodam że te niedoskonałości są niemal niewidoczne gołym okiem, aparat w trybie makro je łatwej wychwytuje.

#36 Beryl  | Napisano 03 kwiecień 2016 - 21:09

Beryl
  • Użytkownik
  • Postów: 156
  • Dołączył: 18-sierpień 05
  • Miasto: Biłgoraj
Blido Wydrukuj sobie pierścień r zewnętrzny 10mm i drugi z r wewnętrzny 10mm długości 30mm i powinieneś je bez piłowania szlifowania wsunąć jeden w drugi tzw tolerancja 0 jeśli Twoja drukarka takie rzeczy czyni nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Tylko nie używaj do pasowani ich młotka a jedynie gołych dłoni. Ja nie chcę Ci ubijać świetnego biznesu a jedynie pomóc bo komuś mogą te częsci nie pasować po prostu.
Tu masz części z dzisiaj tłumik łączony na środku takim włąśnie pierścieniem korki też na wcisk.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
sory za jakośc ale telefon w słabym świetle nie czyni cudów. Wydruk z jakością średnią i na warstwie 0.25

Wyświetl postUżytkownik Blido dnia 03 kwiecień 2016 - 20:31 napisał

Tylko jeden egzemplarz tak się wydrukował, wrzuciłem zdjęcie innego który wygląda lepiej. Dodam że te niedoskonałości są niemal niewidoczne gołym okiem, aparat w trybie makro je łatwej wychwytuje.
Jak drukarka drukuje dobrze to żaden się tak nie wydrukuje. Dobra drukarka to taka kiedy ktoś chce od Ciebie 300 elementów Ty je puszczasz i jesteś spokojny o to że są wydrukowane poprawnie a nie robisz quality check i odżuty. Jaką masz drukarkę to powiem Ci gdzie masz błąd. Na jakiej śrubie masz oś Z?

#37 Blido  | Napisano 08 kwiecień 2016 - 09:52

Blido
  • Użytkownik
  • Postów: 59
  • Dołączył: 11-maj 15
  • Miasto: Legionowo
Dodałem jako formę wysyłki również list polecony - 4,20zł

#38 Blido  | Napisano 28 kwiecień 2016 - 15:42

Blido
  • Użytkownik
  • Postów: 59
  • Dołączył: 11-maj 15
  • Miasto: Legionowo
Dodałem do oferty atrapę granatu F1 (dekoracyjną) w cenie 25zł:
http://wmasg.pl/pl/c...ent/show/709616
Wkrótce dodam także tańsze jednorazówki do zastosowania z petardami.

#39 Spirit_  | Napisano 28 kwiecień 2016 - 20:10

Spirit_
  • Użytkownik
  • Postów: 244
  • Dołączył: 05-styczeń 12
  • Miasto: Warszawa
Próbowałeś go polerować w jakiś sposób albo "obmywać" acetonem albo toluenem? Jeżeli tak mógłbyś wrzucić fotki do tego tematu tak żebyśmy wiedzieli jak wygląda ręcznie dopracowany?

#40 Blido  | Napisano 28 kwiecień 2016 - 20:13

Blido
  • Użytkownik
  • Postów: 59
  • Dołączył: 11-maj 15
  • Miasto: Legionowo

Wyświetl postUżytkownik Spirit_ dnia 28 kwiecień 2016 - 20:10 napisał

Próbowałeś go polerować w jakiś sposób albo "obmywać" acetonem albo toluenem? Jeżeli tak mógłbyś wrzucić fotki do tego tematu tak żebyśmy wiedzieli jak wygląda ręcznie dopracowany?
Korpus granatu ze zdjęcia w ogłoszeniu był "malowany" acetonem, co dało mu wysoki połysk, ale nadal warstwy są lekko widoczne, choć mniej niż przy stanie surowym.