Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

MP5K - akcesoria/dodatki/tjun


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Yahalom  | Napisano 20 wrzesień 2016 - 15:32

Yahalom
  • Moderator I
  • Postów: 5710
  • Dołączył: 13-wrzesień 05
  • Miasto: Silesia
Powiedzmy, że mam replikę JG201 / CM041K / G5K.

Chciałbym zamontować w niej tzw. kolbę typu "UMP-style".
Chciałbym zamontować krótką szynę RIS w okolicach przedniego chwytu z jednej ze stron (nie konwersję, tylko krótką szynę).

Która z tych replik najlepiej nada się do przeróbki?
Swego czasu dopasowałem kolbę a'la UMP w wersji płytkiej do MP5K w wersji GBB - do AEGów podchodzi wersja pełna do MP5, czy również muszę szukać płytkiej?
Co z szyną na chwycie przednim? Są gotowe do kupienia, czy trzeba kombinować we własnym zakresie?

#2 -Otto-  | Napisano 20 wrzesień 2016 - 16:55

-Otto-
  • Moderator I
  • Postów: 1447
  • Dołączył: 16-październik 09
  • Miasto: Poznań/Kórnik
W aegu również masz inny sposób montażu kolby dla MP5k. Zagadaj do użytkownika 0wn, przerabiał kolbę ump od "pełnej" MP5 do wersji k GBB WE. Z tego co mi wiadomo, przycinał montaż kolby i osadzał kolbę na tym endcapie od MP5k.
http://forum.wmasg.p...20#entry2100428
Wcześniej w sumie wrzucał zdjęcia z jakiegoś aega: http://forum.wmasg.p...20#entry1915591

Jeśli chodzi o szynę... może jakaś krótka szyna w systemie m-lok? Nie powinno być chyba problemu ze zrobieniem otworu pod nią.
Ewentualnie, coś takiego, tylko nie wiem jak z dostępnością do replik, szczególnie aegów: https://www.instagra...m/p/BFHbUR7gWdc

#3 Yahalom  | Napisano 20 wrzesień 2016 - 19:42

Yahalom
  • Moderator I
  • Postów: 5710
  • Dołączył: 13-wrzesień 05
  • Miasto: Silesia
Manewr użyty przez Owna również stosowałem w swoim GBB - i jest to najlepsze wyjście przy tego typu replikach. Jednak ze względu na to, że wpuszcza się wówczas śrubę do body, podejrzewam, że nie będzie to współgrało z AEGiem (w którym wkłada się w to miejsce baterię).

A propo's m-loka i montażu na śruby. Bawił się już ktoś tak? Da się taką operację przeprowadzić bezboleśnie i w sposób nie kolidujący z resztą konstrukcji? :)
Śruby/nakrętki mieszczą się wewnątrz?

#4 -Otto-  | Napisano 20 wrzesień 2016 - 20:22

-Otto-
  • Moderator I
  • Postów: 1447
  • Dołączył: 16-październik 09
  • Miasto: Poznań/Kórnik
Jakiś mocny klej epoksydowy nie byłby w stanie związać dobrze dopasowanej kolby do endcapa?

#5 Yahalom  | Napisano 20 wrzesień 2016 - 20:29

Yahalom
  • Moderator I
  • Postów: 5710
  • Dołączył: 13-wrzesień 05
  • Miasto: Silesia
Ale rozumiem, że kolba musiałaby być ta płaska, a nie MP5'tkowa?

Moje GBB wyglądało tak:
http://airsoftphotos...bum/show/529040

#6 -Otto-  | Napisano 20 wrzesień 2016 - 20:37

-Otto-
  • Moderator I
  • Postów: 1447
  • Dołączył: 16-październik 09
  • Miasto: Poznań/Kórnik
Dołączona grafika

#7 Yahalom  | Napisano 20 wrzesień 2016 - 20:38

Yahalom
  • Moderator I
  • Postów: 5710
  • Dołączył: 13-wrzesień 05
  • Miasto: Silesia
No właśnie, czyli dupa. Wszystko przez tę a'la osłonę-prowadnicę na body Kurza...

#8 -Otto-  | Napisano 20 wrzesień 2016 - 20:47

-Otto-
  • Moderator I
  • Postów: 1447
  • Dołączył: 16-październik 09
  • Miasto: Poznań/Kórnik
Ona jest akurat najmniejszym problemem - w MP5k nie ma tego wypustu do kolby z lowera, dlatego jest kolba "płytka".

#9 Yahalom  | Napisano 20 wrzesień 2016 - 20:49

Yahalom
  • Moderator I
  • Postów: 5710
  • Dołączył: 13-wrzesień 05
  • Miasto: Silesia
No nie najmniejszy, bo to właśnie ona uniemożliwia włożenie standardowej kolby - właśnie brak tego wypustu (który osłonięty jest plastikiem) powoduje brak kompatybilności :)

Chociaż można to obejść, co widać na moich fotkach wrzuconych powyżej - kupiłem wtedy drogą jak cholera kolbę CA i... dociąłem ją brzeszczotem :teeth:

#10 -Otto-  | Napisano 20 wrzesień 2016 - 21:09

-Otto-
  • Moderator I
  • Postów: 1447
  • Dołączył: 16-październik 09
  • Miasto: Poznań/Kórnik
Robota Owna wygląda niebo lepiej ;) Zauważ, że on docinał kolbę dużo mocniej i wpuszczał endcapa do środka kolby.

Cytat

No nie najmniejszy, bo to właśnie ona uniemożliwia włożenie standardowej kolby - właśnie brak tego wypustu (który osłonięty jest plastikiem) powoduje brak kompatybilności :icon_smile:
Czy na pewno mówimy o tym wygiętym prostokąciku, który jest "dospawany" na boku korpusu?
Jeśli tak, to on naprawdę jest najmniejszym problemem, większym jest właśnie to, że zarówno upper jak i lower są skrócone na wyjściu kolby, ergo nie masz gdzie jej założyć :P Zobacz gdzie jest miejsce na pin w jednym i w drugim lowerze.

#11 0wn  | Napisano 23 wrzesień 2016 - 20:33

0wn
  • Użytkownik
  • Postów: 388
  • Dołączył: 24-październik 06
  • Miasto: Poznań
Robota jest bardzo prosta do wykonania. Zrobisz to bez problemu w cm 041k/pdw. kolbę zamocujesz dwoma śrubami. Dziury będziesz miał w endcapie od 041k pdw jak tylko odkręcisz standardową kolbę. Śruby w niczym nie przeszkadzają.
Kolbę ucinasz za dziurą na kołek i wybierasz od środka tak aby wszedł endcap. Dolną ściankę kolby musisz usunąć aby wszedł endcap i wszystko było równo.
Tutaj jest już zapodane zdjęcie cm 041k pdw
Dołączona grafika

A tutaj Wersja GBB od WE:
Dołączona grafika

Co do kolby to można nawet przyciąć i założyć kolbę od mp5a2. Jedynie byłby problem z wersją rozsuwaną.

Użytkownik 0wn edytował ten post 23 wrzesień 2016 - 20:40


#12 Yahalom  | Napisano 23 wrzesień 2016 - 21:21

Yahalom
  • Moderator I
  • Postów: 5710
  • Dołączył: 13-wrzesień 05
  • Miasto: Silesia
Mógłbyś pstryknąć fotki kolby po przeróbce ze zbliżeniem na detale?
Czym ciąłeś? Brzeszczot? Wyrzynarka? Kątówka?

#13 0wn  | Napisano 23 wrzesień 2016 - 21:46

0wn
  • Użytkownik
  • Postów: 388
  • Dołączył: 24-październik 06
  • Miasto: Poznań
Ciąłem brzeszczotem- jest to 1 cięcie więc nie jest potrzebna super precyzja. Większe zbieranie materiału dremel'em. Wykańczanie pilnikiem/papierem 520.
Jak znajdę chwilę czasu to zdemontuję kolbę z we i zrobię zdjęcie.

#14 Yahalom  | Napisano 24 wrzesień 2016 - 06:41

Yahalom
  • Moderator I
  • Postów: 5710
  • Dołączył: 13-wrzesień 05
  • Miasto: Silesia
Nooo, jak sobie przypomnę swoje cięcie to to zdecydowanie było więcej niż "1 cięcie" :D
Będę wdzięczny - nic tak nie wspomaga koncepcyjnego myślenia jak zdjęcia poglądowe :teeth:

#15 0wn  | Napisano 24 wrzesień 2016 - 07:05

0wn
  • Użytkownik
  • Postów: 388
  • Dołączył: 24-październik 06
  • Miasto: Poznań
Chodziło mi o to, że jest to pierwsze/wstępne cięcie nie wymagające precyzji. Kolejne docinanie wykonuję dremelem.

#16 0wn  | Napisano 24 wrzesień 2016 - 07:56

0wn
  • Użytkownik
  • Postów: 388
  • Dołączył: 24-październik 06
  • Miasto: Poznań
Zdjęcia:
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

#17 Yahalom  | Napisano 24 wrzesień 2016 - 10:40

Yahalom
  • Moderator I
  • Postów: 5710
  • Dołączył: 13-wrzesień 05
  • Miasto: Silesia
Dzięki wielkie :)

Ta śruba mocująca end-cap do kolby wchodzi w tą wystającą czarną tuleję?

#18 -Otto-  | Napisano 24 wrzesień 2016 - 13:04

-Otto-
  • Moderator I
  • Postów: 1447
  • Dołączył: 16-październik 09
  • Miasto: Poznań/Kórnik
Nie w AEGu. Za to widzę, że powinieneś być w stanie wpuścić w kolbę nakrętki kłowe, które złapią śruby mocujące kolbę do endcapa, później zrobię foty tego, jak kolba w AEGu jest przykręcana do endcapa.

#19 0wn  | Napisano 24 wrzesień 2016 - 14:59

0wn
  • Użytkownik
  • Postów: 388
  • Dołączył: 24-październik 06
  • Miasto: Poznań
Dokładnie o tym mówiłem. Używasz dziur w endcapie aeg które zostają po kolbie pdw.



Śruba wchodzi w tę tuleję. Oryginalnie wchodzi tam bączek od zawieszenia.

Użytkownik 0wn edytował ten post 24 wrzesień 2016 - 15:00


#20 -Otto-  | Napisano 24 wrzesień 2016 - 19:31

-Otto-
  • Moderator I
  • Postów: 1447
  • Dołączył: 16-październik 09
  • Miasto: Poznań/Kórnik
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika