Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

E&L seria M4


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
302 odpowiedzi w tym temacie

#261 CiV_1994  | Napisano 10 kwiecień 2018 - 20:12

CiV_1994
  • Użytkownik
  • Postów: 269
  • Dołączył: 05-grudzień 14
  • Miasto: Łódź
Ciężko jest mi to nazwać nagonką. Tamten post na pewno nie był miły, ale to kolejny temat, w którym widzę przepychankę słowną z twoim udziałem, która finalnie prowadzi do zaśmiecenia tematu. Jeśli to odbierasz jako atak - zgłoś post do administracji albo rozmów się z użytkownikiem.

Ja od siebie kończę, żeby nie dokładać do tego swojej cegiełki :)

Maxwell, odpowiedź padła na poprzednich stronach (o tłokach była rozmowa na przykład na stronie 11).

#262 KnightMoritz  | Napisano 11 kwiecień 2018 - 21:55

KnightMoritz
  • Użytkownik
  • Postów: 169
  • Dołączył: 19-sierpień 12
  • Miasto: Tczew

Wyświetl postUżytkownik Maxwell dnia 10 kwiecień 2018 - 18:08 napisał

Witam, planuje zakup replik od E&L Sopmod II platinium, jednak mam lekkie wątpliwości co do jakości części wewnętrznych. Z tego co wyczytałem tłok to padaka i należy go od razu wymienić. Tu też mam pytanie, otóż jaki tłok i co jeszcze należy wymienić/zrobić na start?

Modify Quantum Tytanowy albo SHS niebieski. z dziurami lub bez. Tłok to akurat najmniejszy problem przy podkręcaniu repliki. ma mieć stalowe zęby i tyle. generalnie byle by nie był ameliniowy, nie wiem kto wsadza ameliniowe tłoki do replik.

A co do gównoburzy (ale w temacie), moje doświadczenie z replikami mówi, że to nie jest aż tak mega precyzyjny układ, żeby się pruć o parę fpsów. Jak nosisz replikę w łapie to ona i tak pracuje, więc tracisz szczelność.

Chyba że bawisz się w strzelanie laboratoryjne dla pogłaskania własnego ego. ja ostatnio jak mierzyłem to miałem około 400 ze skokami o 5 fps. I ok, niech sobie tyle jest, pewnie się stockowa sprężyna zbiła, bo nie mam mosfetu AB i replika spała z naciągniętą sprężyną.

Rych 33 zauważyłem że Ty masz jakiś cholera chyba felerny egzemplarz :icon_biggrin: Bo ja mam to wykonane całkiem OK.

A jeszcze wallop... zauważyłem że gdziekolwiek sie nie wypowiesz to od razu na ciebie naskakują. Może złap hinta, że mówisz prawidłowo, ale w niewłaściwy sposób? Bo mówisz. I z mojego doświadczenia... możesz być najmądrzejszym gościem na świecie, ale jak nie umiesz trafić do ludzi, to nikt nie będzie cię słuchał ani nawet brał na poważnie.

Użytkownik KnightMoritz edytował ten post 11 kwiecień 2018 - 21:57


#263 wallop  | Napisano 12 kwiecień 2018 - 10:30

wallop
  • Użytkownik
  • Postów: 645
  • Dołączył: 18-grudzień 14
  • Miasto: Zabrze

Cytat

generalnie byle by nie był ameliniowy, nie wiem kto wsadza ameliniowe tłoki do replik.

Gunfire

Cytat

SHS niebieski. z dziurami lub bez.

Bez dziur, niebieski lub fioletowy - te z dziurami padają szybko, mają inne zęby i konstrukcję.

Cytat

A jeszcze wallop... zauważyłem że gdziekolwiek sie nie wypowiesz to od razu na ciebie naskakują. Może złap hinta, że mówisz prawidłowo, ale w niewłaściwy sposób? Bo mówisz. I z mojego doświadczenia... możesz być najmądrzejszym gościem na świecie, ale jak nie umiesz trafić do ludzi, to nikt nie będzie cię słuchał ani nawet brał na poważnie.

Nie, to są pojedyncze chwasty :icon_smile: Może z 5% ludzi z którymi rozmawiam.

Dołączona grafika

#264 Alanos  | Napisano 02 maj 2018 - 21:34

Alanos
  • Użytkownik
  • Postów: 446
  • Dołączył: 27-październik 10
  • Miasto: Szczytno/Wrocław
Panowie, jestem posiadaczem repliki ELAR MA1 w wersji Platinum, z wewnątrz wymieniłem jedynie lufę na pdi i gumkę na jakiś silikon i mam taki problem, że jak podłączam magazynek drum to kulki lecą we wszystkie strony, hopek raz działa tak a raz inaczej. O dziwo fps z tego co pamiętam są normalne. Na midzie z zestawu albo innych hi-capach wszystko działa normalnie. Ktoś ma pomysł jak to naprawić? gdzie podpiłować, dokleić albo co?

#265 wallop  | Napisano 04 maj 2018 - 14:39

wallop
  • Użytkownik
  • Postów: 645
  • Dołączył: 18-grudzień 14
  • Miasto: Zabrze
Stawiam na zły montaż lufy i gumki, po prostu krzywo i niedokładnie. Rozmontuj układ HU i zmontuj go jeszcze raz.

#266 Alanos  | Napisano 04 maj 2018 - 16:16

Alanos
  • Użytkownik
  • Postów: 446
  • Dołączył: 27-październik 10
  • Miasto: Szczytno/Wrocław
Próbowałem nawet na różnych gumkach. Problem musi leżeć w magaznku, a raczej jego niekompatybilności. Podejrzewam, że może odchylać komorę lub coś w ten deseń. Wystarczy że wsadzę inny magazynek I problem znika.

Próbowałem nawet na różnych gumkach. Problem musi leżeć w magaznku, a raczej jego niekompatybilności. Podejrzewam, że może odchylać komorę lub coś w ten deseń. Wystarczy że wsadzę inny magazynek I problem znika.

#267 wallop  | Napisano 05 maj 2018 - 09:21

wallop
  • Użytkownik
  • Postów: 645
  • Dołączył: 18-grudzień 14
  • Miasto: Zabrze
W jaki sposób masz dociśniętą komorę hu do szkieletu?

#268 Alanos  | Napisano 05 maj 2018 - 10:11

Alanos
  • Użytkownik
  • Postów: 446
  • Dołączył: 27-październik 10
  • Miasto: Szczytno/Wrocław
Za pomocą sprężynki która była w stocku :)

#269 wallop  | Napisano 05 maj 2018 - 11:25

wallop
  • Użytkownik
  • Postów: 645
  • Dołączył: 18-grudzień 14
  • Miasto: Zabrze
Dociśnij komorę o-ringami. Przy okazji możesz tą komorę ustawić w odpowiedniej pozycji względem magazynka. Być może pomoże.

#270 KnightMoritz  | Napisano 07 maj 2018 - 02:38

KnightMoritz
  • Użytkownik
  • Postów: 169
  • Dołączył: 19-sierpień 12
  • Miasto: Tczew
A ja podejrzewam że to dociskanie komory nic nie da. Porównaj kołnierze w magazynkach. Podejrzewam że wysokość kołnierza w drumie jest większa niż w pozostałych i minimalnie odchyla komorę do góry. Zeszlifować i powinno grać.

#271 Obserw4tor  | Napisano 13 maj 2018 - 23:15

Obserw4tor
  • Nowy
  • Postów: 4
  • Dołączył: 23-luty 18
  • Miasto: Warszawa
Przede wszystkim chciałbym powitać wszystkich zgromadzonych na tym forum i czytelników.
Od pewnego czasu jestem prawie zadowolonym użytkownikiem emki od E&La, niestety podczas ostatniego wypadu szkielet gearboxa się poddał. Jest jakiś zamiennik czy źródełko z nowymi? Ktoś już stanął naprzeciw tego problemu? Teraz nie wiem czy nie pozbyć się tego co mi pozostało i zacząć od nowa czy walczyć o jej "życie".
Z góry dzięki za wszelkie rady czy wskazówki.

Pozdrawiam,
Obserwator.

#272 KnightMoritz  | Napisano 14 maj 2018 - 02:38

KnightMoritz
  • Użytkownik
  • Postów: 169
  • Dołączył: 19-sierpień 12
  • Miasto: Tczew
Może po prostu Mblock? Padł z przodu? Co Ty za sprężynę tam wsadziłeś? :D

I zamienników nie ma. Ewentualnie możesz spróbować napisać do E&L czy planują wprowadzenie szkieletów do obiegu. Kompletny V3 jest na GF więc można zakładać że V2 również się pojawi.

#273 wallop  | Napisano 14 maj 2018 - 15:17

wallop
  • Użytkownik
  • Postów: 645
  • Dołączył: 18-grudzień 14
  • Miasto: Zabrze
Ciężko będzie dopasować inny szkielet tak aby zachować wszelkie "bajery" jakie ma e&l.

Wymiana samego szkieletu nie byłaby problematyczna. Jaki to dokładnie model emki e&l?

Można próbować zrobić to na szkielecie G&G/Krytac'a, ale nie wiem czy wszystko byłoby kompatybilne i ile czasu zajęłoby ewentualne dopasowanie szkieletu.

Użytkownik wallop edytował ten post 14 maj 2018 - 15:22


#274 Obserw4tor  | Napisano 14 maj 2018 - 16:18

Obserw4tor
  • Nowy
  • Postów: 4
  • Dołączył: 23-luty 18
  • Miasto: Warszawa
Dzięki za podpowiedzi.
Używałem m120, m130 na specjalne okazje (obie guardera, m130 stara i ubita a m120 nówka kupiona z repliką), tylko semi. Szkielet pękł z przodu zaraz za głowicą cylindra, tam gdzie zaczyna się otwór na cylinder. Mnie najbardziej zaskoczył fakt, że nawet stockowy tłok, który nie ma zbyt pochlebnych opinii wytrwał a szkielet już nie. Całość nie przemieliła jeszcze nawet 10 tysięcy bbsów.
Mblock będzie tymczasowym rozwiązaniem, o ile polubi się z komorą hopa.
Pacjentem jest Sopmod block II wersji platinium (o ile robi to jakąś różnicę). W środku stock, poza lufą, gumką i mosfetem ale ich nie podejrzewam.
Na bajerach E&La mi nie zależy, ze wszystkich użyteczna była tylko szybka wymiana sprężyny, bez której można żyć. Reszta nie działała albo nie będę za nimi tęsknił. Może E&L jednak wprowadzi szkielety na rynek a jak nie to podejmę próbę dopasowania innego.

#275 Rych33  | Napisano 14 maj 2018 - 18:15

Rych33
  • Użytkownik
  • Postów: 255
  • Dołączył: 08-lipiec 17
  • Miasto: Szczecin
Dziwne że na takich słabych sprężynach to pękło. Ja na co dzień mam m140 od dłuższego czasu. A strzelałem już na m150 i m170.
Ale teraz mnie trochę wystraszyłeś. Czy Twój gearbox ma te zgrubienia i podcięcia jak ten EL MUR  ?
Na zdjęciach zaznaczone czerwonymi strzałkami.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#276 Obserw4tor  | Napisano 14 maj 2018 - 19:29

Obserw4tor
  • Nowy
  • Postów: 4
  • Dołączył: 23-luty 18
  • Miasto: Warszawa
Mój szkielet też ma te zgrubienia i podcięcia. U mnie pękł na górnej śrubie i na dolnej przedniej strzałce.
Jak widać tutaj też znajdziemy lepsze i gorsze egzemplarze.

#277 Rych33  | Napisano 14 maj 2018 - 19:38

Rych33
  • Użytkownik
  • Postów: 255
  • Dołączył: 08-lipiec 17
  • Miasto: Szczecin
No to trzeba przyhamować. Bo potem kłopot z dostaniem gearboxa. Nie to co do Specna gdzie gearbox kosztuje 100 zł i kupisz wszędzie.
A mblock u mnie nie wejdzie. Bo komora ma pokrętło z tyłu.

#278 Obserw4tor  | Napisano 14 maj 2018 - 19:49

Obserw4tor
  • Nowy
  • Postów: 4
  • Dołączył: 23-luty 18
  • Miasto: Warszawa
Właśnie coś tak czułem że to pokrętło może uniemożliwić włożenie mblocka. Specna za ilość części zamiennych ma plusa ale może doczekamy się podobnego wsparcia ze strony E&L. Części do ich ak jest trochę i może na ARki też przyjdzie czas.

#279 wallop  | Napisano 15 maj 2018 - 10:43

wallop
  • Użytkownik
  • Postów: 645
  • Dołączył: 18-grudzień 14
  • Miasto: Zabrze
Jeśli nie zależy Ci na wszelkich bajerach, a jedynie na szybkiej wymianie sprężyny to spokojnie możesz brać nawet szkielet specny. Ewentualne dopasowanie to już kwestia rzeźbienia. Nie widzę problemów.

Mblocka, nawet gdybyś go dopasował to sobie odpuść bo szkoda korpusu, jest dość słabej jakości.

PS. Wcięcia w rogach miejsca na cylinder (tzw. radiusy) nie dają dosłownie nic, wręcz osłabiają szkielet.

#280 damianboss  | Napisano 16 maj 2018 - 07:56

damianboss
  • Użytkownik
  • Postów: 9
  • Dołączył: 20-luty 16
  • Miasto: Elbląg
Cały czas żyłem w błędzie.....a myślałem ze te wcięcia przy cylindrze zmniejszają szanse na uszkodzenie GB.......... :icon_razz: