Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Problem z Li-Po, lub z aku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ryszard48  | Napisano 08 marzec 2017 - 20:28

Ryszard48
  • Użytkownik
  • Postów: 29
  • Dołączył: 12-wrzesień 16
  • Miasto: Reszów
Witam, dzisiaj wieczorem postanowiłem sobie oddać kilka strzałów testowych z repliki, po próbie zobaczyłem, że replika nie reaguje, analogicznie sprawdziłem baterię i ujrzałem, że na wyświetlaczu od modułu zabezpieczającego nic się nie wyświetla. Baterię używałem parę dni wcześniej, więc mógłbym stwierdzić, że nic nie powinno się z nią stać. Natomiast, gdy podłączyłem ją do ładowarki, tak jakby ładowarka jej nie widzi, tzn. że dioda od ładowania się nie uruchomiła, natomiast status podłączenia do sieci był tak jak powinien.

ładowarka: IPower V3
akumulator: 8Fields 1300 mAh 11.1V

Jeśli bateria została uszkodzona to czy da się z nią coś jeszcze zrobić?

EDIT: Podłączyłem w inny sposób moduł zabezpieczający i oczywiście uruchomił się alarm, odczyty:
0.62, 2.26. 2.89
Da się coś z nią jeszcze zrobić?
Cały czas jest podłączona do ładowarki.

Użytkownik Ryszard48 edytował ten post 08 marzec 2017 - 20:34


#2 Darekptr  | Napisano 08 marzec 2017 - 20:40

Darekptr
  • Użytkownik
  • Postów: 77
  • Dołączył: 21-październik 15
  • Miasto: Bartoszówka
Gdybyś poczytał, wiedziałbyś, że jedna cella jest już padnięta na amen(pierwsza) także zgon dla baterii.

#3 władek  | Napisano 08 marzec 2017 - 20:47

władek
  • Użytkownik
  • Postów: 155
  • Dołączył: 07-grudzień 13
  • Miasto: Przeczyca<=>Rzeszów
Można próbować odratować  mikroprocesorową ale 0.62 V to już chyba zbyt niski poziom napięcia na  reanimacje. Btw jak długo ją masz ile orientacyjnie cykli wykonałeś?

#4 Ryszard48  | Napisano 08 marzec 2017 - 21:16

Ryszard48
  • Użytkownik
  • Postów: 29
  • Dołączył: 12-wrzesień 16
  • Miasto: Reszów
Dobra chyba mi się udało, podładowałem ładowarką ni-mh i teraz normalnie ładuję.
EDIT: odczyty: 3.79 3.78 3.92 11.5 V po 10 min ładowania dedykowaną ład.

Wyjdzie coś jeszcze z tego?

Użytkownik Ryszard48 edytował ten post 08 marzec 2017 - 21:16


#5 władek  | Napisano 08 marzec 2017 - 21:18

władek
  • Użytkownik
  • Postów: 155
  • Dołączył: 07-grudzień 13
  • Miasto: Przeczyca<=>Rzeszów
Zmierz multimetrem napięcie na każdej celi. Jeśli się różnią to trzeba podpiąć pod porządna ładowarkę.

#6 Ryszard48  | Napisano 08 marzec 2017 - 21:36

Ryszard48
  • Użytkownik
  • Postów: 29
  • Dołączył: 12-wrzesień 16
  • Miasto: Reszów
Mam multimetr, tylko nie mam umiejętności ;)
Jakieś rady?
https://zapodaj.net/...678f87.jpg.html

#7 Ryszard48  | Napisano 08 marzec 2017 - 23:32

Ryszard48
  • Użytkownik
  • Postów: 29
  • Dołączył: 12-wrzesień 16
  • Miasto: Reszów
Dobra chyba już jest wszystko ok, naładowałem tyle ile ładowarka chciała i jest 4.13, 4.13, 4.19, 12.4 V

Dzięki za pomoc, przynajmniej mam nauczkę, żeby nie zostawiać bezmyślnie lipo w replice.
Pozdro.

#8 władek  | Napisano 09 marzec 2017 - 00:01

władek
  • Użytkownik
  • Postów: 155
  • Dołączył: 07-grudzień 13
  • Miasto: Przeczyca<=>Rzeszów
Może być. Polecam kupić ładowarkę mikroprocesorową typu Redox Alfa/Beta,Imax B6. Zbalansuje lipo jak trzeba i automatycznie wyłączy się gdy aku jest naładowane.

#9 karol_alasz  | Napisano 09 marzec 2017 - 14:13

karol_alasz
  • Użytkownik
  • Postów: 814
  • Dołączył: 05-marzec 11
  • Miasto: Szczecin
Pewnie gdzies doczytałes juz ale właśnie tak sie reanimuje padnięte "Lipy"-zwykłą łądowarką (chinolem) "pompujemy" pod te 3V (mozna niby programem NiMh na mikroprocesorówce to samo zrobić) a potem już mikroprocesorowa załapie. Dobrze by było rozładować teraz (ładowarką-pod kontrolą) i jeszcze raz naładować ale nie programem Charge tylko Balance

Użytkownik karol_alasz edytował ten post 09 marzec 2017 - 14:14