Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Przechowywanie broni planje


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 antp  | Napisano 18 kwiecień 2017 - 12:23

antp
  • Użytkownik
  • Postów: 7
  • Dołączył: 06-kwiecień 17
  • Miasto: Warszawa
W czym zwykle przechowujecie broń palną? W sensie, szafa pancerna czy coś innego?

#2 wiciok  | Napisano 18 kwiecień 2017 - 12:25

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5479
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
Jedyna sensowna dozwolona opcja to szafa z certyfikatem S1.

#3 Sanders  | Napisano 18 kwiecień 2017 - 13:42

Sanders
  • Użytkownik
  • Postów: 155
  • Dołączył: 25-kwiecień 10
  • Miasto: Warszawa

Wyświetl postUżytkownik antp dnia 18 kwiecień 2017 - 12:23 napisał

W czym zwykle przechowujecie broń palną? W sensie, szafa pancerna czy coś innego?

proponuję przez zakupem broni zapoznać się z rozporządzeniem w tym zakresie:)

#4 Punisher  | Napisano 18 kwiecień 2017 - 15:57

Punisher
  • Użytkownik
  • Postów: 671
  • Dołączył: 25-wrzesień 03
  • Miasto: Gliwice
http://www.koloborut...14000122401.pdf

#5 matax80  | Napisano 19 kwiecień 2017 - 12:09

matax80
  • Użytkownik
  • Postów: 11
  • Dołączył: 13-sierpień 12
  • Miasto: Wałbrzych
Poza tym nie uzyskasz pozwolenia jeżeli nie masz wiedzy z tego zakresu. To nie jest takie hop-siup.
Proponuję jeszcze jak coś sprawdzić sobie tuta: https://www.ajproduk...ductId=19433465
Na broń krótką bardzo dobra opcja.

#6 Foka  | Napisano 29 kwiecień 2017 - 16:56

Foka
  • Zasłużony
  • Postów: 7978
  • Dołączył: 23-maj 02
  • Miasto: Gdańsk
Ja w piwnicy wykułem dziurę, Mosina zawinąłem w szmaty, a później zalałem to betonem.

Wyświetl postUżytkownik matax80 dnia 19 kwiecień 2017 - 12:09 napisał

Proponuję jeszcze jak coś sprawdzić sobie tuta: https://www.ajproduk...ductId=19433465
Na broń krótką bardzo dobra opcja.
Hehehehe sejf wielkości mikrofalówki za 900+ zł. Faktycznie "dobra" opcja ;)

#7 thor_  | Napisano 29 kwiecień 2017 - 18:19

thor_
  • Weteran
  • Postów: 3832
  • Dołączył: 02-październik 05
  • Miasto: Gdańsk
Dobra dobra się nie znasz... w jednym trzymasz pistolet, w drugim magazynek a w trzecim 2 pudełka z amunicją ;)

#8 Chochla  | Napisano 08 czerwiec 2017 - 10:31

Chochla
  • Użytkownik
  • Postów: 364
  • Dołączył: 10-maj 02
  • Miasto: Lodz
Nie wiem czego sie czepiacie. Rozlozony AR z 10" lufa sie zmiesci.

#9 DamieN  | Napisano 12 czerwiec 2017 - 15:51

DamieN
  • Użytkownik
  • Postów: 79
  • Dołączył: 10-marzec 03
  • Miasto: Poznań
Jeśli decyzja na broń została przed wydana przed wyjściem nowego rozporządzenia tj. 2015 rokiem to posiadacza jeszcze przez 5 lat (czyli do 2019) mogą obowiązywać stare zasady przechowywania broni, czyli szafa metalowa z dwoma certyfikowanymi zamkami.
Jeśli posiadacz ma wole może od razu zanabyć szafę według nowego rozporządzenia klasy S1.
Teraz uwaga: Jeśli posiadacza obowiązują stare zasady  a właśnie wyrobił sobie nowe pozwolenie na broń (inna kategoria) lub rozszerzył stare (na więcej sztuk broni - nie mylić z zakupem kolejnej sztuki broni do wydanej wcześniej decyzji) to MUSI zmienić automatycznie warunki przechowywania każdej sztuki broni na klasę S1.

Ćwiczyłem temat wielokrotnie bo często coś się u mnie w tej materii zmienia :icon_smile:

Użytkownik DamieN edytował ten post 12 czerwiec 2017 - 15:54


#10 wegorz  | Napisano 13 czerwiec 2017 - 08:38

wegorz
  • Użytkownik
  • Postów: 647
  • Dołączył: 20-październik 06
  • Miasto: Gdynia
Panowie... nie szafa S1 tylko szafa minimum S1 ;)

#11 SzkoleniaEnsis  | Napisano 13 czerwiec 2017 - 19:02

SzkoleniaEnsis
  • Użytkownik
  • Postów: 17
  • Dołączył: 02-luty 17
  • Miasto: Poznań
Jak już tak wdajemy się w szczegóły, to żadne S1, bo rozporządzenie jest sprzeczne z ustawą o normalizacji :) W państwie istniejącym tylko teoretycznie prawo istnieje tylko teoretycznie.

#12 Chochla  | Napisano 23 czerwiec 2017 - 11:50

Chochla
  • Użytkownik
  • Postów: 364
  • Dołączył: 10-maj 02
  • Miasto: Lodz

Wyświetl postUżytkownik DamieN dnia 12 czerwiec 2017 - 15:51 napisał

lub rozszerzył stare (na więcej sztuk broni - nie mylić z zakupem kolejnej sztuki broni do wydanej wcześniej decyzji) to MUSI zmienić automatycznie warunki przechowywania każdej sztuki broni na klasę S1.
Ktos Cie kolego w blad wprowadzil.
EDIT: Dokladnie to jest tak:
Pozwolenie wydane do 10 marca 2011r. - nie jest mozliwe rozszerzenie ilosci sztuk w trybie art.155 KPA - jesli chcesz miec wiecej broni robisz nowe pozwolenie i jednoczesnie masz obowiazek nabyc szafe S1.
Pozwolenie wydane po 10 marca 2011r. niezaleznie czy przed zmiana rozporzadzenia czy po - ilosc sztuk rozszerzasz w trybie art. 155 KPA bez obowiazku kupowania szafy.
Pozwolenie wydane po 10 marca 2011r. niezaleznie czy przed zmiana rozporzadzenia czy po - jesli chcesz dodac nowy typ broni traktowane jest to jako nowe pozwolenie z obowiazkiem kupna szafy.

Użytkownik Chochla edytował ten post 23 czerwiec 2017 - 12:09


#13 Chaves  | Napisano 28 czerwiec 2017 - 20:24

Chaves
  • Użytkownik
  • Postów: 61
  • Dołączył: 28-marzec 04
  • Miasto: Koronowo
Reasumując bez szafy certyfikowanej S1 się nie obejdzie i jest ona obecnie wymogiem. Pytanie raczej czy musi być przytwierdzona do konstrukcji budynku? I tu zaczyna się problem bo wiele zależy już od interpretacji danego WPA lub OŻW.

#14 Sanders  | Napisano 28 czerwiec 2017 - 21:07

Sanders
  • Użytkownik
  • Postów: 155
  • Dołączył: 25-kwiecień 10
  • Miasto: Warszawa

Wyświetl postUżytkownik Chaves dnia 28 czerwiec 2017 - 20:24 napisał

Reasumując bez szafy certyfikowanej S1 się nie obejdzie i jest ona obecnie wymogiem. Pytanie raczej czy musi być przytwierdzona do konstrukcji budynku? I tu zaczyna się problem bo wiele zależy już od interpretacji danego WPA lub OŻW.

nie musi ale to jest dylemat z cyklu lepiej założyć kapok podczas sztormu na jachcie czy nie:)) nie ma takiego obowiązku ale każdy rozsądny zdrowo myślący posiadacz kolekcji broni wartej kupę kasy i zachodu przytwierdzi szafę S1 do podłogi tudzież ściany żeby utrudnić potencjalne zajeb.... kolekcji i ammo przez osoby nieuprawnione :)  sam tak zrobiłem i taką mam radę dla innych userów:)

#15 Chochla  | Napisano 05 lipiec 2017 - 12:09

Chochla
  • Użytkownik
  • Postów: 364
  • Dołączył: 10-maj 02
  • Miasto: Lodz
Od zadnej interpretacji nie zalezy. Nie ma wymogu i koniec. Jesli ktos w WPA twierdzi inaczej to go grzecznie poinformuj, ze prosisz go o pismo z podstawa prawna tego zadania, zebys pozniej mial podstawy do zlozenia zawiadomienia o przekroczeniu przez niego uprawnien.

A kwestia przykrecac czy nie do glownie od wagi zalezy.

#16 Chaves  | Napisano 08 sierpień 2017 - 20:05

Chaves
  • Użytkownik
  • Postów: 61
  • Dołączył: 28-marzec 04
  • Miasto: Koronowo
Chciał bym aby tak było Chochla ale spróbuj to wytłumaczyć OŻW w Szczecinie. Mi się niestety nie udało, nawet argument że ŻW z innych miast już wiedzą o braku takiej potrzeby nie zadziałał. Dla św. spokoju przytwierdziłem ale jeśli miał bym dostać mandat za niewłaściwe przechowywanie bo np. kontrolujący stwierdzi, że śruby mocujące są za małe i na pewno przepisowych 20 kN nie wytrzymają to dopiero wtedy będę się odwoływał i kłócił.

#17 Chochla  | Napisano 03 wrzesień 2017 - 21:11

Chochla
  • Użytkownik
  • Postów: 364
  • Dołączył: 10-maj 02
  • Miasto: Lodz
Niczego nie tlumaczysz. Jeszcze raz pisze: zadasz (do czego masz pelne prawo) uzasadnienia na pismie ich wymogu. Konkretnie, ktore przepisy narzucaja koniecznosc mocowania do sciany (ustawa, rozporzadzenie, PN). To nie Ty masz tlumaczyc dlaczego nie, tylko oni dlaczego tak.
PS. Jaki mandat?

#18 Chaves  | Napisano 03 wrzesień 2017 - 22:05

Chaves
  • Użytkownik
  • Postów: 61
  • Dołączył: 28-marzec 04
  • Miasto: Koronowo
Ależ podają uzasadnienie w postaci przepisów PN regulujących zasady jakie sejf musi spełniać aby mieć klasę bezpieczeństwa S1. W tych przepisach faktycznie jest napisane, że sejf musi być przymocowany i na tym opierają swój wymóg. Nawet czytali mi ten przepis.

Dla czego więc w innych miastach nie trzeba mocować sejfu na trwałe do konstrukcji budynku?  Wyjaśnienie tego znalazłem w odpowiedzi na pismo mecenasa Turczyna do KGP. Na jego blogu są te pisma udostępnione i kto chce łatwo je znajdzie. Po krótce chodzi o to, że przepisy PN zobowiązują producentów, a nie konsumentów. Ważne tylko aby sejf miał tabliczkę potwierdzającą certyfikat klasy bezpieczeństwa. Ma tabliczkę? Ma, więc spełnia S1 i już, nie ważne czy przytwierdzony.

Jeszcze nie wiem jak się zwrócić do mojego ŻW dla czego oni jedni nie uznają tego uzasadnienia. Nie mam teraz zresztą na to czasu. Może w przyszłości powalczę.

O mandacie wspomniałem bo usłyszałem przy rejestracji pierwszej sztuki broni ostrzeżenie abym mocował sejf, bo jak nie - a przyjdą z kontrolą - to czasem abym mandatu nie dostał.

#19 Chochla  | Napisano 07 wrzesień 2017 - 19:57

Chochla
  • Użytkownik
  • Postów: 364
  • Dołączył: 10-maj 02
  • Miasto: Lodz

Wyświetl postUżytkownik Chaves dnia 03 wrzesień 2017 - 22:05 napisał

O mandacie wspomniałem bo usłyszałem przy rejestracji pierwszej sztuki broni ostrzeżenie abym mocował sejf, bo jak nie - a przyjdą z kontrolą - to czasem abym mandatu nie dostał.
Doprawdy chcialbym zobaczyc uzasadnienie takiego mandatu. "zaniemanie kotew"? I ktory paragraf jakiej ustawy by podali jako podstaw prawna. Moglbys spytac z ciekawosci?

#20 Punisher  | Napisano 07 wrzesień 2017 - 20:20

Punisher
  • Użytkownik
  • Postów: 671
  • Dołączył: 25-wrzesień 03
  • Miasto: Gliwice
Problem w tym, że większość zawodowych boi się żetonów jak diabeł święconej wody. A bo może aferę wykręcą, a może coś przełożonym podrzucą itd. a praca we wojsku fajna jest i po co się narażać.
Raz jeden chorąży z grodu Kraka groził odebraniem pozwolenia w przypadku rejestracji broni pocztą, no debil po prostu...
Chochla spytać można, ale tylko na piśmie, bo "na gębę" to bajek naopowiadają.