Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

MB08 Well nie strzela


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 -Zimny-  | Napisano 03 czerwiec 2017 - 12:29

-Zimny-
  • Użytkownik
  • Postów: 12
  • Dołączył: 12-marzec 17
  • Miasto: Okolice Iławy
Witam, ustawiałem sobie hopka dziś, za którymś naciągnięciem tloka, nie było tego charakterystycznego kliknięcia po którym można oddać strzał, spróbowałem, ale spust idzie normalnie, lecz nie strzela, wyciągnąłem magazynek (okazało się, że pusty) . Znów spróbowałem oddać strzał, lecz ponownie nic się nie stało, próbowałem parę razy naciągać i nic. Co się stało? Na pewno dwukrotnie nie naciągnąłem kulki :/

#2 mikadorus  | Napisano 03 czerwiec 2017 - 12:50

mikadorus
  • Użytkownik
  • Postów: 1905
  • Dołączył: 27-październik 13
  • Miasto:
Problem rozumiem taki:
- naciągasz, potem cylinder "sam" wraca do pozycji początkowej (sear nie łapie tłoka).

Jest wiele opcji.
- sprężynki w triggerboxie padły,
- padł sear,
- padł tłok,
- spust się odkręcił


Jeśli problem taki, że strzela (tłok jest zwalniany), ale kulki nie wylatują z lufy... to pewnie to wina syfu w lufie/ zacinki. Musisz przeczyścić lufę. Idealnie byłoby ją wyciągnąć i przeczyścić wyciorem... a nawet benzyną jeśli zdemontujesz również gumę HU, by jej nie uszkodzić. Przy zwykłym czyszczeniu wyciorem sugerowałbym też rozebrać komorę, bo jeśli to wina kulek to możesz uszkodzić gumę. Jeśli masz dwie lewe ręce to przynajmniej zmniejsz HU na 0.

Podaj też jakie to kulki. Możliwe, że napuchły.

Użytkownik mikadorus edytował ten post 03 czerwiec 2017 - 13:00


#3 -Zimny-  | Napisano 03 czerwiec 2017 - 12:59

-Zimny-
  • Użytkownik
  • Postów: 12
  • Dołączył: 12-marzec 17
  • Miasto: Okolice Iławy
Naciągam, wraca tak jak powinien, lecz po wciśnięciu spustu nic się nie dzieje (nie strzela).

Kulki to Specna Arms 0,36. Lufę sprawdzałem, ale to by wtedy objaw był inny, bo dało by się strzelić, ale kulka by nie leciała albo coś... A nie idzie w ogóle strzelić, naciągnie się, ale nie słychać tego dźwięku takiego, świadczącego o tym, że coś tam załapało i można oddać strzał

Jestem dość nowy w ASG, i już mam problem z repliką :D jeszcze na gwarancji niby jest, ale nie wiem czy to czasem nie moja wina, choć robiłem wszystko tak jak trzeba z repliką

Użytkownik C0ld edytował ten post 03 czerwiec 2017 - 13:00


#4 mikadorus  | Napisano 03 czerwiec 2017 - 13:15

mikadorus
  • Użytkownik
  • Postów: 1905
  • Dołączył: 27-październik 13
  • Miasto:
Możesz włożyć patyczek przez dyszę i zobaczyć czy tłok jest naciągnięty (po odkręceniu lufy zewnętrznej). Nie wkładaj tego patyczka za daleko, wystarczy kilka cm by się zorientować czy tłok jest przy głowicy cylindra, czy dalej.

Jeśli tłok nie jest naciągnięty to:
- sprężynki w triggerboxie padły,
- padł sear,
- padł tłok,
- spust się odkręcił.

Jeśli tłok jest naciągnięty, ale nie reaguje na wciskanie spustu to:
- Jeśli nie masz włączonej blokady spustu (serio czasem ludzie zapomną o niej) to obstawiam coś z triggerboxem. W takich sytuacjach zwykle trzeba było dać podkładki pod ten zespół spustu, ale takie objawy są raczej "od nowości" a nie po czasie.

Jeśli masz metalowego triggerboxa (well takie robił) to bym spróbował go lekko odkręcić. Jeśli wtedy tłok się zwolni to oznacza to, że trzeba dać cienką podkładkę pomiędzy body a zespół spustu.  Mogło się też coś ułamać w środku zespołu spustowego.  Wtedy to kiła-mogiła.  Jeśli zespół spustu jest z tworzywa, to nie baw się w odkręcanie/podkładkowanie, tylko odeślij na gwarancję.

Jeśli replika jest na gwarancji, to odeślij ją. Zwłaszcza jak nie lubisz majsterkowania.

Użytkownik mikadorus edytował ten post 03 czerwiec 2017 - 13:22


#5 -Zimny-  | Napisano 03 czerwiec 2017 - 13:17

-Zimny-
  • Użytkownik
  • Postów: 12
  • Dołączył: 12-marzec 17
  • Miasto: Okolice Iławy
Nie no blokada wyłączona :icon_smile: włączałem wyłączałem, ale nic nie dało, na włączonej jest tak jak powinno być, tzn spust nieruchomy, na wyłączonej rusza się, ale nie strzela. Okej sprawdzę, rozkręcę może coś się naprawi, zaraz dam znać. Spust chyba metalowy

Rozkręciłem, strzela ok, kulka wypadła skądś. Strzeliłem parę razy, ok jest, wkładam, i znów to samo

Użytkownik C0ld edytował ten post 03 czerwiec 2017 - 13:25


#6 mikadorus  | Napisano 03 czerwiec 2017 - 13:42

mikadorus
  • Użytkownik
  • Postów: 1905
  • Dołączył: 27-październik 13
  • Miasto:
Ok, ale co wkładasz? Maga? I wtedy są problemy?

Możesz powiedzieć jaki jest przebieg repliki?

#7 -Zimny-  | Napisano 03 czerwiec 2017 - 13:56

-Zimny-
  • Użytkownik
  • Postów: 12
  • Dołączył: 12-marzec 17
  • Miasto: Okolice Iławy
Niee, wkładam lufę z spustem do body, i wtedy problem był. Ale dałem podkładkę a właściwie sprężynkę nad tą śrubkę bliżej spustu i na razie ok jest, normalnie strzela :icon_smile: dzięki za pomoc. Jakbym odesłał na gwarancję to pewnie po jakimś czasie znów by się to zrobiło, jedyne wyjście więc to ta podkładka

Przebieg góra 20 magazynków, tylko na kulkach Specna Arms

Skręciłem kilkanaście razy strzeliłem i znów to samo :D odkręciłem, ale nie wyciągałem lufy z spustem z body, i działa. Hmmm

Użytkownik C0ld edytował ten post 03 czerwiec 2017 - 14:07


#8 mikadorus  | Napisano 03 czerwiec 2017 - 14:38

mikadorus
  • Użytkownik
  • Postów: 1905
  • Dołączył: 27-październik 13
  • Miasto:
Czasem trzeba to dopasować z podkładką. Jak masz w okolicy jakiegoś magika to warto by to obejrzał. Bo może to być też jakiś problem z searem.

Miałem raz też takie L96, które łapało fochy jak było za mocno skręcone.  Pomogło lekkie luzowanie śrub od body.

Najlepiej to po prostu mieć przed sobą, bo wiesz na co się patrzeć... z L'ką biegałem od 2007 roku lub coś w tych okolicach. Konstrukcyjnie jest upierdliwa. Do tego stopnia, że zmieniłem system na VSR.

Użytkownik mikadorus edytował ten post 03 czerwiec 2017 - 14:39


#9 -Zimny-  | Napisano 03 czerwiec 2017 - 16:08

-Zimny-
  • Użytkownik
  • Postów: 12
  • Dołączył: 12-marzec 17
  • Miasto: Okolice Iławy
No u mnie raczej w okolicy nie ma takich ludzi. Tą śrubkę bliżej spustu lekko wkręciłem i na kilkadziesiąt strzałów jest dobrze. Zobaczymy co potem, wychodzi na to, że jak za mocno skręcone to właśnie ten problem jest, jak mówisz. Przynajmniej mam pewność, że to to. Bo już myślałem, że popsułem przez przypadek :P .

#10 mikadorus  | Napisano 03 czerwiec 2017 - 16:17

mikadorus
  • Użytkownik
  • Postów: 1905
  • Dołączył: 27-październik 13
  • Miasto:
;D Za mocno skręcone śrubki od body tj. osada z komorą zamkową. A te od spustu to po prostu musisz dobrać podkładkę i przykręcić "na mocno".  Jak będą się ruszać to zniszczysz sobie gwint (ale i to można załatwić kupując inserty ze stali za kilka złotych).

Podkładki kupisz w każdym sklepie asg lub poproś kumpli o kilka. Kosztuje to kilka groszy, a pozwala na poprawienie działania repliki.  Od biedy możesz je dostać w sklepie z narzędziami, ale tam są zwykle za grube.  Ew. dotnij je z puszki po piwie/coli.

#11 -Zimny-  | Napisano 03 czerwiec 2017 - 17:22

-Zimny-
  • Użytkownik
  • Postów: 12
  • Dołączył: 12-marzec 17
  • Miasto: Okolice Iławy
Okej. Podkładki gdzieś mam, tylko muszę poszukać ale to już nie dziś. Dzięki za pomoc :)

#12 -Zimny-  | Napisano 04 czerwiec 2017 - 21:16

-Zimny-
  • Użytkownik
  • Postów: 12
  • Dołączył: 12-marzec 17
  • Miasto: Okolice Iławy
Dałem podkładki ale znów to samo, postrzela i stoi. Wykręcone z body działa idealnie za każdym razem (strzelane przez większość dnia). Zgłosiłem reklamację w Taiwangunie, długo się czeka? Jak to wygląda?