Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Coś nie tak z LiPo


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Czyzu15  | Napisano 26 lipiec 2017 - 07:17

Czyzu15
  • Użytkownik
  • Postów: 3
  • Dołączył: 12-sierpień 16
  • Miasto: Nowa Ruda
Witam. mam mały problem. Kupiłem Lipo Redox 1800 mAh 11,1 V/30C. do repliki Specny.  Dokupiłem przejściówkę, tylko podejrzewam, że wyjście jak łączące z oryginalnym okablowaniem repliki jest nieco większe, ale da się zapiąć. Replika tylko po naciśnięciu spustu wydaje cichy trzask. Silnik nie kreci. Na stokowej baterii wszystko gra. Bateria kupiona była jako nowa. Ładowałem ją już 2 razy i dalej nic. Pytanie czy to kwestia przejściówki, może to nie jest tamiya mała tylko duża. Czy coś bateria padnięta.

#2 mareq  | Napisano 26 lipiec 2017 - 07:24

mareq
  • Użytkownik
  • Postów: 1487
  • Dołączył: 23-wrzesień 14
  • Miasto: Bielsko-Biała
Nie masz biegunów zamienionych na przejściówce?

#3 Czyzu15  | Napisano 26 lipiec 2017 - 07:50

Czyzu15
  • Użytkownik
  • Postów: 3
  • Dołączył: 12-sierpień 16
  • Miasto: Nowa Ruda
Nie da się podłączyć inaczej. No da, ale ... dopasowałem kształtami wtyczek.  Martwe się że chyba przejściówka jest duża a nie mała, choć dało się zapiąć. Ciekawi mnie tylko ze słychać ten elektryczny mechaniczny trzask po naciśnięciu spustu.

#4 Huba_lbn  | Napisano 26 lipiec 2017 - 07:57

Huba_lbn
  • Użytkownik
  • Postów: 740
  • Dołączył: 05-grudzień 12
  • Miasto: Lublin

Wyświetl postUżytkownik Czyzu15 dnia 26 lipiec 2017 - 07:17 napisał

Ładowałem ją już 2 razy i dalej nic.

Jaką ładowarką ładowałeś baterię lipo?
Przydałby się miernik żeby na 100% wszystko posprawdzać.
Zdjęcia przelotki też by trochę wyjaśniły.

Mechaniczny trzask to może być próba kręcenia się silnika w drugą stronę.

Użytkownik Huba_lbn edytował ten post 26 lipiec 2017 - 07:58


#5 Czyzu15  | Napisano 26 lipiec 2017 - 08:07

Czyzu15
  • Użytkownik
  • Postów: 3
  • Dołączył: 12-sierpień 16
  • Miasto: Nowa Ruda
Thx Huba, miałeś rację, jak podłączyłem odwrotnie czyli źle replika wypaliła. Dziękuję bardzo. Nie wpadł bym na to. :)

#6 kukunamuniu  | Napisano 26 lipiec 2017 - 08:52

kukunamuniu
  • Użytkownik
  • Postów: 307
  • Dołączył: 20-lipiec 13
  • Miasto: Kraków / Mielec
Najlepiej zamontuj w replice wtyk T-Connect. Tamiya ma duży opór, przejściówka tylko go zwiększy. Na wtyku T będziesz miał lepszy RoF, a bateria wystarczy na więcej strzałów. Koszt operacji to około 1 PLN za parę wtyczek, 1 PLN za termokurczki, i 20 minut roboty lutownicą ;)

#7 Adron00  | Napisano 28 lipiec 2017 - 19:14

Adron00
  • Użytkownik
  • Postów: 2
  • Dołączył: 26-kwiecień 17
  • Miasto:
Kukunamuniu, a jest sens zmieniać wtyki w baterii i ładowarce (stockowej) bo w replice mógłbym sam wymienić czy po prostu kupić lipo i się nie bawić? Wiem może głupie pytanie.

#8 kukunamuniu  | Napisano 29 lipiec 2017 - 11:23

kukunamuniu
  • Użytkownik
  • Postów: 307
  • Dołączył: 20-lipiec 13
  • Miasto: Kraków / Mielec
W stockowej chyba by mi się nie chciało, aczkolwiek jak masz wolne wtyki i wolny czas, to czemu nie.
1. Kup jak najszybciej lepszą ładowarkę (myśl przyszłościowo, kup już taką co i LiPo naładuje), stockowa batka dłużej dzięki temu pożyje
2. Później kup baterię LiPo z wtyczką Deans. Niektóre sklepy gratis albo za niską opłatą zmieniają wtyczki przed wysyłką, ale baterie lepszej jakości i tak nie mają wtyczek Tamiya. W replice też wtedy Deans, szkoda prądu na przejściówki.
3. MOSFET i okablowanie niskooporowe

Jak zrobi się chłodniej, to docenisz LiPo.

Wtyczki, kable, akumulatory, ładowarki - kupuj w sklepach modelarskich, zwykle jest taniej.

Użytkownik kukunamuniu edytował ten post 29 lipiec 2017 - 11:23