Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Przeładowany akumulator,co dalej?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 mroczek55  | Napisano 12 październik 2017 - 13:33

mroczek55
  • Użytkownik
  • Postów: 12
  • Dołączył: 22-luty 17
  • Miasto:
Witam
Posiadam akumulator LiPo 11,1V 1300mAh i ładuję go za pomocą zwyczajnej ładowarki,do której trzeba obliczyć sobie czas ładowania.Jakiś czas temu podłączyłem zestaw do gniazdka i ładował się o 3h za długo.Po zmierzeniu napięcia wykazało coś ok 14.5V lub ok 15.Zauważyłem ze akumulator trochę napęczniał i teraz pytanie czy nadaje się taki do użytku? aktualnie mam 11.2V na nim.

#2 Wyborow  | Napisano 12 październik 2017 - 14:17

Wyborow
  • Użytkownik
  • Postów: 29
  • Dołączył: 12-wrzesień 15
  • Miasto: Wrocław
Jak zrobiłeś to ładowarką dołączoną do repliki to ciesz się że nie wybuchło. Żeby go odładować potrzebujesz ładowarki typu redox alpha, beta gdzie masz możliwość rozładowania pakietu. Należy to robić najmniejszym prądem, nastepnie naładować też najmniejszym prądem.

Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Wyborow edytował ten post 12 październik 2017 - 14:18


#3 mareq  | Napisano 12 październik 2017 - 14:35

mareq
  • Użytkownik
  • Postów: 1428
  • Dołączył: 23-wrzesień 14
  • Miasto: Bielsko-Biała
Jak wyżej. Jakbyś użył nawet najprymitywniejszej na świecie ładowarki do LiPol to nie mógłbyś przeładować baterii. Napięciem maksymalnym dla akumulatora 11,1V jest 12,6V.

#4 slawek96  | Napisano 12 październik 2017 - 14:38

slawek96
  • Użytkownik
  • Postów: 169
  • Dołączył: 23-styczeń 15
  • Miasto: Rzeszów
LiPo nie ładuje się zwykłymi ladowarkami, ponieważ cele ładują się nierówno. Podpięcie takiej ładowarki prowadzi do nieodwracalnego zniszczenia pakietu. Jeśli pakiet napuchł to wewnątrz ulotnił się gaz z pakietu, taka bateria może nawet się zapalić. Moim zdaniem takie LiPo jest do wyrzucenia. Baterie takie ładuje się specjalnymi ładowarkami z balansowaniem cel.

#5 hindus  | Napisano 12 październik 2017 - 14:50

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 834
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo
Co to za ładowarka? Jakieś zdjęcie? Ładowarki do LiPo powinny mieć kontrolę napięcia.

#6 mareq  | Napisano 12 październik 2017 - 14:57

mareq
  • Użytkownik
  • Postów: 1428
  • Dołączył: 23-wrzesień 14
  • Miasto: Bielsko-Biała
Slawek96: mało widziałeś. Jak zaczynałem użytkować lipole to nie było jeszcze balanserów. Potem pojawiły się jako dodatkowe zewnętrzne moduły a dopiero po kilku latach pojawiły się wbudowane w ładowarkę. Sam do dzisiaj używam ładowarki z zewnętrzym balanserem.
W ładowarce lipo masz i kontrolę napięcia i prądu. W pierwszej fazie ładowania działa ograniczenie prądowe a dopiero od chwili, gdy przyłożenie na akumulator napięcia maksymalnego dla danej baterii nie powoduje przekroczenia prądu ładowania, zaczyna pracować ograniczenie napięciowe.

#7 slawek96  | Napisano 12 październik 2017 - 16:26

slawek96
  • Użytkownik
  • Postów: 169
  • Dołączył: 23-styczeń 15
  • Miasto: Rzeszów
Widocznie mało widziałem, ja od samego początku mojej przygody z bateriami LiPo używam Redoxa Alpha V2 i nigdy nie miałem problemów z puchnięciem lub przeładowaniem baterii. Wracając do tematu ładowanie takiej baterii zwykłą ładowarką do NiMh nie daje nam kontroli nad procesem ładowania i może doprowadzić do zniszczenia pakietu, a nawet pożaru.

#8 The-Naturat  | Napisano 12 październik 2017 - 17:14

The-Naturat
  • Użytkownik
  • Postów: 369
  • Dołączył: 29-maj 12
  • Miasto:
szczerze to możesz próbować zbić napięcie redoxem czy czyms podobnym, najlepiej w lip-bagu, żeby nie mieć świecących firanek itp ale bateria i tak będzie marnie trzymać pojemność...

#9 mareq  | Napisano 12 październik 2017 - 20:16

mareq
  • Użytkownik
  • Postów: 1428
  • Dołączył: 23-wrzesień 14
  • Miasto: Bielsko-Biała
Ja generalnie utylizuję spuchnięte lipolki a do czasu utylizacji trzymam w ceramicznej doniczce nakrytej kawałkiem płytki podłogowej. Rzadko występują zapłony ale lepiej dmuchać na zimne. W razie czego, nie gaś wodą, bo możesz pogorszyć sytuację.

#10 OnlyChinaProducs  | Napisano 15 październik 2017 - 20:54

OnlyChinaProducs
  • Użytkownik
  • Postów: 4
  • Dołączył: 18-listopad 16
  • Miasto: Rembertów
Aktualnie w tych tańszych ładowarkach balanser jest nie zbędny bo poprzez niego odbywa się ladowanie a konwektor służy do pomiaru napięcia  na samym komentarze przeładowują się pakiety i szybciej tracą pojemnosc

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka