Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Jak podłączyć styki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dominik24  | Napisano 21 październik 2017 - 20:22

Dominik24
  • Użytkownik
  • Postów: 12
  • Dołączył: 20-czerwiec 13
  • Miasto: Bełchatów
Witam ostatnio wymieniałem styki razem z kostką w gearboxie v3 i teraz mam problem który kabelek podłączyć do odpowiedniego styku . Wiem że głupio zrobiłem i przyznaję się do błędu bo mogłem to zrobić od razu po tym jak wymieniłem kostkę ale cóż , człowiek uczy się na błędach . Wracają do tematu : nie wiem który kabel z silnika ma iść do którego wtyku w kostce stykowej i który kabel ma iść do gniazda baterii . W internecie znalazłem schematy ale one nie pokazują szczegółowo który kabelek idzie do konkretnego wtyku . Liczę na pomoc z Waszej stroni i z góry dziękuję :maniak_OK:

#2 Rych33  | Napisano 21 październik 2017 - 21:09

Rych33
  • Użytkownik
  • Postów: 75
  • Dołączył: 08-lipiec 17
  • Miasto: Szczecin
Nic nie piszesz o mosfecie, więc rozumiem że chodzi Ci o "czystą" instalację. Jeśli tak. To do gniazda baterii idzie czarny przewód od silnika. A czerwony do górnego styku w kostce.

#3 ruffin-89  | Napisano 22 październik 2017 - 03:41

ruffin-89
  • Użytkownik
  • Postów: 505
  • Dołączył: 17-czerwiec 06
  • Miasto: Smoczy Gród
Tak na prawdę, to nie ma to większego znaczenia ważne żeby długość przewodów Ci pasowała.

#4 mikoma  | Napisano 23 październik 2017 - 21:15

mikoma
  • Użytkownik
  • Postów: 92
  • Dołączył: 07-marzec 15
  • Miasto: Częstochowa
W zasadzie montaż polega na podłączeniu plusa wtyczki męskiej do plusa silnika, a minusa silnika do minusa wtyczki. Tylko po drodze gdzieś musisz dać przełącznik, czyli kostkę stykową. I czy będzie ona położona na przewodzie +, czy - to nie ma żadnego znaczenia.

#5 mikadorus  | Napisano 23 październik 2017 - 21:28

mikadorus
  • Użytkownik
  • Postów: 1826
  • Dołączył: 27-październik 13
  • Miasto:
Jak podłączy odwrotnie, to będzie musiał robić "powrotkę" kablem czarnym. Wtedy zamiast 2 kabli przy osłonie ośki silnika, będzie miał trzy.

Kolory kabli podane "orientacyjnie".

Użytkownik mikadorus edytował ten post 23 październik 2017 - 21:28


#6 Dominik24  | Napisano 28 październik 2017 - 14:58

Dominik24
  • Użytkownik
  • Postów: 12
  • Dołączył: 20-czerwiec 13
  • Miasto: Bełchatów
Ok , już wiem prawie wszystko , tylko jedna rzecz mnie męczy Dołączona grafika

Który kabel podłączyć do plusa a który do minusa na wtyczce ( które wejście to plus a które minus :icon_biggrin:  ) górny kabel na zdjęciu idzie od kostki a dolny od silnika

#7 Wyborow  | Napisano 28 październik 2017 - 15:12

Wyborow
  • Użytkownik
  • Postów: 29
  • Dołączył: 12-wrzesień 15
  • Miasto: Wrocław
Na silniku powinieneś mieć oznaczone które to +, a które -, potem plus do plusa, minus do minusa.

Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka



#8 The-Naturat  | Napisano 28 październik 2017 - 15:15

The-Naturat
  • Użytkownik
  • Postów: 363
  • Dołączył: 29-maj 12
  • Miasto:
Ma wtyczce przy miejscu na kut, masz malutki + i - zaznaczone. A jak nie znajdziesz to patrcz na wtyczke baterii jak chodzi, i czerwona strona plus czarna minus, do minusa.

#9 Dominik24  | Napisano 28 październik 2017 - 18:52

Dominik24
  • Użytkownik
  • Postów: 12
  • Dołączył: 20-czerwiec 13
  • Miasto: Bełchatów
Na silniku właśnie nie ma :icon_sad: szukałem wszędzie . Na wtyku baterii znalazłem tylko nie wiem co z tym silnikiem

Użytkownik Dominik24 edytował ten post 28 październik 2017 - 18:52


#10 Wyborow  | Napisano 28 październik 2017 - 19:07

Wyborow
  • Użytkownik
  • Postów: 29
  • Dołączył: 12-wrzesień 15
  • Miasto: Wrocław
Może masz takie kolorki. Wtedy czerwony to plus a srebrny to minus. Wyślij zdjęcie tego silnika łatwiej bedzie doradzić. ;)Dołączona grafika

Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka



#11 Dominik24  | Napisano 28 październik 2017 - 19:42

Dominik24
  • Użytkownik
  • Postów: 12
  • Dołączył: 20-czerwiec 13
  • Miasto: Bełchatów
tak mam te kolorki , to rozwiązuje sprawę , dzięki wielkie . Zlutuję wszystko i jutro się okaże czy będzie dobrze

#12 mikoma  | Napisano 28 październik 2017 - 22:40

mikoma
  • Użytkownik
  • Postów: 92
  • Dołączył: 07-marzec 15
  • Miasto: Częstochowa
Jak pomylisz bieguny to nic się złego nie stanie.... o ile nie będziesz trzymał w takiej sytuacji długo spustu i czekał na reakcję.
Sygnałem pomylenia polaryzacji powinien być cichy dźwięk "cyknięcia" z okolic silnika.

#13 EndeBeats  | Napisano 29 październik 2017 - 06:22

EndeBeats
  • Użytkownik
  • Postów: 1094
  • Dołączył: 04-wrzesień 14
  • Miasto:
Gdzie masz problem, skoro po akumulatorze widzisz, jaki kolor gdzie ma być?

#14 The-Naturat  | Napisano 29 październik 2017 - 16:32

The-Naturat
  • Użytkownik
  • Postów: 363
  • Dołączył: 29-maj 12
  • Miasto:
No i daj jeszcze na osłonę jakieś termokurczki żeby się przypadkiem nie zetknęły kable.