Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Proszę o porady dla początkującego użytkownika replik ASG (G36C od JG)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zoltan87  | Napisano 28 październik 2017 - 14:57

Zoltan87
  • Nowy
  • Postów: 0
  • Dołączył: 27-sierpień 17
  • Miasto:
Witam wszystkich. To mój pierwszy post i mam nadzieję, że nie ostatni. Chciałbym zadać kilka pytań dotyczących głównie mojej pierwszej repliki elektrycznej jaką jest G36C od jg.
Odkupiłem używaną replikę ze stockowym zestawem. Z tego co się orientowałem to na początek najlepiej zacząć od kupienia dobrej ładowarki oraz baterii lipo. I tu pojawia się pierwsze pytanie. Znajomy polecił baterię 7.4 v 2200 mah firmy 8fields oraz ładowarkę Redox v2. Czy ta bateria i ładowarka to dobry wybór? Może nowszy model albo innej firmy? Dobrze by było gdybym mógł nią też naładować standardową baterię zdaję się NiMH bo póki nadaję się do użytku to zostawię jako zapasową. Do tego dochodzi kwestia wtyków. Mój NiMH i sama replika posiadają wtyki mała Tamiya. Zastanawiam się czy w replice wartej około 300 zł wymieniać na początek kable na niskooporowe i do tego układ mosfet? Bo wtedy chyba wtyki najlepiej zmienić na t-connect...więc co z podłączeniem starej baterii? I powoli się zaczynam gubić co kupić i w jakiej kolejności. Doradzicie coś?

#2 xKaroleXx  | Napisano 28 październik 2017 - 15:48

xKaroleXx
  • Użytkownik
  • Postów: 17
  • Dołączył: 18-grudzień 16
  • Miasto:
Zacznij od ładowarki- redox alpha v2 bo chyba o tą chodzi jest całkiem spoko, mam i polecam stockowy NiMH trochę na niej pożyje tylko dokup przejściówkę na tamiyę albo przelutuj wtyki w replice i baterii. Co do kabli niskooporowych i mosfetu to nie mam wiedzy na ten temat. A i baterie 8fields ponoć są słabe więc poszukaj jakiejś modelarskiej ;)

#3 kukunamuniu  | Napisano 28 październik 2017 - 20:45

kukunamuniu
  • Użytkownik
  • Postów: 284
  • Dołączył: 20-lipiec 13
  • Miasto: Kraków / Mielec
LiPo w dobrej cenie też Redox. W modelarskich tanio, ale na GF i Azteko widziałem promocje ostatnio, sam kupiłem 11.1V za pół ceny.

Wtyki wszędzie przelutuj na T-Connect, koszt tego to ok. 1 PLN/kpl wtyczek w modelarskim. Przejściówki są drogie, zajmują miejsce (a w g36 wiele go nie ma) i jest na nich duży opór.

Mosfet i kable odłóż na później, póki nie robisz większego tuningu, obejdzie się bez tego.

#4 malin2k2  | Napisano 29 październik 2017 - 15:50

malin2k2
  • Użytkownik
  • Postów: 38
  • Dołączył: 21-wrzesień 13
  • Miasto: Wrocław
Warto też na początku wymienić gumkę hop up - ta stockowa jest byle jaka. Ja mam czarnego Guardera, różnica widoczna od razu.

Oraz popieram przedmówcę, przelutowanie złączy na t-connect to groszowa sprawa, przy okazji możesz wywalić bezpiecznik.

Co do ładowarki - jak masz naprawdę krótki budżet to kup podstawowego Redoxa do Li-Po, za 2 dychy można już trafić. Tylko nie próbuj ładować nim stockowego akumulatora ;)

#5 arend  | Napisano 29 październik 2017 - 16:53

arend
  • Moderator I
  • Postów: 1412
  • Dołączył: 03-kwiecień 07
  • Miasto: Łomianki

Wyświetl postUżytkownik malin2k2 dnia 29 październik 2017 - 15:50 napisał

Warto też na początku wymienić gumkę hop up - ta stockowa jest byle jaka. Ja mam czarnego Guardera, różnica widoczna od razu.


Dopytaj gościa który sprzedał replikę. Może gumka była już włożona. Jeżeli nie to sensowny pomysł. Tylko pytanie czy dasz radę sam.

Wyświetl postUżytkownik malin2k2 dnia 29 październik 2017 - 15:50 napisał

Oraz popieram przedmówcę, przelutowanie złączy na t-connect to groszowa sprawa, przy okazji możesz wywalić bezpiecznik.

Wymiana konektorów na tdensy to również dobry pomysł. Koszty groszowe, podlutować można samemu. Tylko bzdura z tą eliminacją bezpiecznika. Z to bym poczekał do montaży mosfeta. W końcu taniej wymienić bezpiecznik za złotówkę niż silnik.

Wyświetl postUżytkownik malin2k2 dnia 29 październik 2017 - 15:50 napisał

Co do ładowarki - jak masz naprawdę krótki budżet to kup podstawowego Redoxa do Li-Po, za 2 dychy można już trafić. Tylko nie próbuj ładować nim stockowego akumulatora :icon_wink:

Moim zdaniem będzie zdecydowanie sensowniej będzie się szarpnąć na ładowarkę uniwersalną ( pokroju Redoxa Alpha, Beta czy Imaxa b6) niż kupować kiepską ładowarkę tylko do lipolek ( z resztą z ograniczeniem typów ładowanych pakietów do dwu i trzech cel i pojemnosci do ok 2Ah) a potem i tak zbierać na uniwersalkę.

Co do baterii to po prostu zmierz wymiary swojego pakietu i szukaj podobnych w sklepach modelarskich. Do stokowej repliki wystarczy napięcie 7,4v, natomiast pakiet powinien mieć jak największą pojemność wyrażoną w mAh ( przy założonych gabarytach oczywiście).

#6 Zoltan87  | Napisano 29 październik 2017 - 20:18

Zoltan87
  • Nowy
  • Postów: 0
  • Dołączył: 27-sierpień 17
  • Miasto:
Dzięki za rady. Jeśli chodzi o ładowarkę to wolę dozbierać i kupić jakąś konkretniejszą żeby dłużej służyła i wszystko można było zrobić jednym urządzeniem. Baterię zamówię przez internet i gdyby dany sklep miał też polecaną przez was ładowarkę to zaoszczędzę na przesyłce. Może i konektory też się znajdą. A co do gumki hop-up...jestem w stanie sam rozpoznać jaką mam w replice? Bo gość chyba wspominał o zielonej g&g ale nie wiem nawet jak to sprawdzić

#7 arend  | Napisano 29 październik 2017 - 23:22

arend
  • Moderator I
  • Postów: 1412
  • Dołączył: 03-kwiecień 07
  • Miasto: Łomianki
Zielony G&G jest...... zielony. To dobra gumka i nie trzeba grzebać. A jak sprawdzić? Przyznam się że nie wiem. Ej który tam ma taką gietę i patenty na sprawdzenie gumki :icon_mrgreen:

#8 Zoltan87  | Napisano 30 październik 2017 - 19:12

Zoltan87
  • Nowy
  • Postów: 0
  • Dołączył: 27-sierpień 17
  • Miasto:
A w temacie ładowarki... jaka dla mnie będzie różnica w użytkowaniu ładowarki redox alfa beta czy innego jeszcze modelu? Która z nich ma komplet funkcji przydatnych w asg? Chcę kupić raz a dobrze :)

#9 Cupi  | Napisano 30 październik 2017 - 20:09

Cupi
  • Użytkownik
  • Postów: 57
  • Dołączył: 29-wrzesień 10
  • Miasto: Myszków
Jak masz trochę kasy to właduj razem z gumką jakąś precke.
Ja miałem gumkę czarną systemy, dystanser typu H i precke też systemy. Z takiego zestawu byłem bardzo zadowolony. Lufę możesz ukryć nawet w tłumiku, będzie śmigała miodzio.

#10 Huba_lbn  | Napisano 30 październik 2017 - 20:34

Huba_lbn
  • Użytkownik
  • Postów: 705
  • Dołączył: 05-grudzień 12
  • Miasto: Lublin
Ładowarki Redox Alpha, Beta, Imax B6 i inne takie kombajny, to jest prawie wszystko to samo. Nawet interface mają identyczny lub prawie identyczny. Można wszystkie baterie takimi ładowarkami lądować.

Zmień wtyki w replice na deans, kup ładowarkę i dobrą baterię lipo, można przy okazji gumkę wymienić i na początek tyle będzie wystarczająco. Trochę się pobawisz i będziesz wiedział co dalej chcesz zmieniać.

Co do baterii to najlepiej lipo 7,4. Tylko taką która się zmieści. W G36C max wejdzie 7,4 1750mAh, czy coś takiego.

#11 Zoltan87  | Napisano 30 październik 2017 - 21:06

Zoltan87
  • Nowy
  • Postów: 0
  • Dołączył: 27-sierpień 17
  • Miasto:

Wyświetl postUżytkownik Cupi dnia 30 październik 2017 - 20:09 napisał

Jak masz trochę kasy to właduj razem z gumką jakąś precke.
Ja miałem gumkę czarną systemy, dystanser typu H i precke też systemy. Z takiego zestawu byłem bardzo zadowolony. Lufę możesz ukryć nawet w tłumiku, będzie śmigała miodzio.
W tym rzecz, że tak jak pisałem w którymś poście wyżej jest prawdopodobne, że mam już wymienioną gumkę tylko nie wiem jak sprawdzić czy to prawda. Co muszę otworzyć/rozebrać żeby to sprawdzić?
Co to jest dystanser i jakie daje korzyści?
Nie chcę przesadzać z inwestowaniem w pierwszą replikę przynajmniej nie od razu. Najpierw jakiś mundur, okulary, buty itd a potem się zobaczy

#12 kukunamuniu  | Napisano 30 październik 2017 - 21:52

kukunamuniu
  • Użytkownik
  • Postów: 284
  • Dołączył: 20-lipiec 13
  • Miasto: Kraków / Mielec
Instrukcję demontażu komory HU najpewniej znajdziesz na YT. Jeśli masz zieloną GG, to kolor będzie widać wyraźnie już po wyjęciu komory z lufą z korpusu. Stockowa jest czarna (ale systema czy silikonowy guarder też są czarne jakby co)
Albo weź replikę w teren i jak będzie podkręcała przy obecnej temperaturze już od pierwszej kulki (oczywiście musi być wyregulowana pierw) to znaczy, że jest wymieniona.

Użytkownik kukunamuniu edytował ten post 30 październik 2017 - 21:54


#13 Zoltan87  | Napisano 12 listopad 2017 - 01:21

Zoltan87
  • Nowy
  • Postów: 0
  • Dołączył: 27-sierpień 17
  • Miasto:

Wyświetl postUżytkownik kukunamuniu dnia 30 październik 2017 - 21:52 napisał

Instrukcję demontażu komory HU najpewniej znajdziesz na YT. Jeśli masz zieloną GG, to kolor będzie widać wyraźnie już po wyjęciu komory z lufą z korpusu. Stockowa jest czarna (ale systema czy silikonowy guarder też są czarne jakby co)
Albo weź replikę w teren i jak będzie podkręcała przy obecnej temperaturze już od pierwszej kulki (oczywiście musi być wyregulowana pierw) to znaczy, że jest wymieniona.
Znalazłem film na którym gość rozbierał g36c ale nie kombinowałem za dużo tylko zdemontowałem gniazdo magazynka. Tam zobaczyłem zaraz za pokrętłem do regulacji hopka zielony element więc myślę że o to chodziło. Ostatnio nawet udało mi się postrzelać ale bateria jest już kiepska. Przy okazji przetestowałem jak co działa. Na oryginalnym magazynku highcap dobrze strzela natomiast na midcapach zdaje się od cymy czasami wylatują po 2 kulki. To normalne dla takich zamiennych magazynków czy z nimi coś jest nie tak? Jakiej firmy najlepiej kupić midcapa?

#14 Huba_lbn  | Napisano 12 listopad 2017 - 08:26

Huba_lbn
  • Użytkownik
  • Postów: 705
  • Dołączył: 05-grudzień 12
  • Miasto: Lublin

Wyświetl postUżytkownik Zoltan87 dnia 12 listopad 2017 - 01:21 napisał

Przy okazji przetestowałem jak co działa. Na oryginalnym magazynku highcap dobrze strzela natomiast na midcapach zdaje się od cymy czasami wylatują po 2 kulki. To normalne dla takich zamiennych magazynków czy z nimi coś jest nie tak? Jakiej firmy najlepiej kupić midcapa?

Problem z midem masz prawdopodobnie przez słabej jakości kulki. Kup lepsze np G&G i sprwdź.
Midy od Cymy czy JG to w sumie to samo, nie ma z nimi problemów.

#15 Zoltan87  | Napisano 13 listopad 2017 - 18:47

Zoltan87
  • Nowy
  • Postów: 0
  • Dołączył: 27-sierpień 17
  • Miasto:

Wyświetl postUżytkownik Huba_lbn dnia 12 listopad 2017 - 08:26 napisał

Problem z midem masz prawdopodobnie przez słabej jakości kulki. Kup lepsze np G&G i sprwdź.
Midy od Cymy czy JG to w sumie to samo, nie ma z nimi problemów.
Strzelałem kulkami 0,25g Rockets. Mam małą paczkę G&G 0,20g więc jak będzie okazja to przetestuję. Dzięki za podpowiedź bo już chciałem winić magazynki.

Użytkownik arend edytował ten post 13 listopad 2017 - 22:05


#16 Cupi  | Napisano 13 listopad 2017 - 20:33

Cupi
  • Użytkownik
  • Postów: 57
  • Dołączył: 29-wrzesień 10
  • Miasto: Myszków

Wyświetl postUżytkownik Zoltan87 dnia 12 listopad 2017 - 01:21 napisał


Tam zobaczyłem zaraz za pokrętłem do regulacji hopka zielony element więc myślę że o to chodziło.
To zielone to raczej nie gumka bo żeby zobaczyć czy to gumka trzeba zdjąć komorę pod którą jest gumka :)
Chyba że wyjmowałeś komorę na stół.
Dystanser to taka malutka „rolka”(np. w postaci walca/w kształcie litery H) która dociska gumkę w głąb otworu w lufie. To powoduje że kulka „ociera” się o gumkę jednocześnie ją podkręcając.