Ostatnio zrobiłem zakupy za naszą zachodnią granicą,czyli w niemieckim sklepie BEGADI.
Zarejestrowałem się tak jak trzeba,zrobiłem zakupy,zapłaciłem Paypalem.
Ponieważ wśród zakupów była opcja lufy precyzyjnej, która według niemieckiego prawa ( o zgrozo!!) jest dostępna od 18 roku życia,w rubryce moje konto "age of verification" zaznaczyłem,że ewentualne sprawdzenie mojego wieku odbędzie się przy odbiorze przesyłki.
Dokładnie informacja na stronie brzmi tak:
"Approval-Check with DHL,Your age will be checked at delivery.Please have valid ID card ready. You dont need to sent any documents to Begadi. The whole age verification will be done by DHL."
Dzisiaj przyszedł mail w którym "Helmut" domaga się fotografii mojego dowodu osobistego!
Odpisałem mu, iż wcześniej zaznaczyłem, że mój wiek zostanie sprawdzony prze kuriera a poza tym wysyłając do Polski powinien sugerować się prawem polskim a w tym wypadku kupowanie czegokolwiek do ASG nie wymaga na terenie państwa polskiego okazywania dowodu tożsamości.
No więc pytanie do kolegów-jak to jest z tymi zakupami zwłaszcza w Niemczech.Czy muszę mu koniecznie wysłać ten dokument?Dodam,że ten sklep chyba nie bardzo jest przychylny naszym rodakom, bowiem niektóre usługi takie jak" za pobraniem" dla Polski są wyłączone-nawet państwa wschodnie mają taką opcję!!Obawiam się zatem,że opcja "age verification of DHL" też chyba dla Polski nie działa.....
Pozdrawiam.
Adrian
Użytkownik a_rekin edytował ten post 09 listopad 2017 - 17:01