Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Przewody "zwykłe" 1mm2 czy silikonowe 0,85mm2?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 aramis  | Napisano 22 listopad 2017 - 08:42

aramis
  • Nowy
  • Postów: 13
  • Dołączył: 10-październik 17
  • Miasto:
Witajcie.

Wymieniam okablowanie i napotkałem na rozbieżność danych której nie pojmuję. Chodzi mi o maksymalny dopuszczalny prąd dla danego przewodu.

W tabelach AWG przewód "18" (przekrój 0,85mm2) ma rezystancję około 20 Ohm / km.
Jednak max prąd różni się od 14 do 22A.

Z kolei przewód w polwinicie o przekroju 1mm2 i rezystancji około 17Ohm / km ma max około 10A.

Na "chłopski rozum" większy przekrój (mniejszy opór) powinien przepuścić większy prąd, więc skąd ta różnica?

Co ciekawe, przewody w silikonie (18AWG) pomimo różnic w dopuszczalnym prądzie mają jednakową oporność, zgodną z wyliczeniową dla zwykłej miedzi.

O co chodzi? Wyższa dopuszczalna temperatura pracy czy jak?

#2 Huba_lbn  | Napisano 22 listopad 2017 - 10:34

Huba_lbn
  • Użytkownik
  • Postów: 723
  • Dołączył: 05-grudzień 12
  • Miasto: Lublin
Polwinit nie będzie za twardy? Skąd masz te dane?
Abstrahując od tego, repliki to nie jest jakaś tam wyższa elektronika, nie ma co się zagłębiać w detale. Kable w replice mają 10-15 cm, nie ma co się przejmować oporami. Ważniejsze jest jakie obciążenie może podać kabel.
Zasada prosta, walisz tak grube przewody jakie Ci się zmieszczą w body / gearboxie.


Tabele poniżej pokazują że kabel AWG22 może podać 7A
https://www.gimmik.n...ych-slow-kilka/
https://en.wikipedia...ican_wire_gauge

A na stronie sklepu że 10A
https://abc-rc.pl/pr...-16awg-czerwony

AWG jest liczone dla miedzi, kabel ze sklepu jest jakiś posrebrzany czy coś, może ma lepsze parametry, ale jak już pisałem w ASG nie ma to znaczenia.

Użytkownik Huba_lbn edytował ten post 22 listopad 2017 - 10:37


#3 aramis  | Napisano 22 listopad 2017 - 11:55

aramis
  • Nowy
  • Postów: 13
  • Dołączył: 10-październik 17
  • Miasto:
Jakie dane? Amperaż? Z tablic AWG - jak sam zauważyłeś wikipedia (czy to: https://www.powerstr...m/Wire_Size.htm) podają niższe wartości od sklepów, gdzie 18AWG wytrzymuje 20+A.

Z kolei 10A na mm2 to informacja z wielu for elektrycznych i sklepu gdzie kupuję podzespoły (może być to "urban legend"). I to mi miesza w głowie.

Bo jeśli te 10A/mm2 to bzdura i obciążalność zwykłego polwinitu mogę wyznaczyć według tablic AWG, to wolę dać 1mm2 niż 0,85 bo zyskuję jakieś 15-20% obciążalności.
A dam radę go ułożyć, bo w glocku dużo zawijasów nie ma :)

#4 rogal138  | Napisano 22 listopad 2017 - 12:39

rogal138
  • Użytkownik
  • Postów: 176
  • Dołączył: 22-sierpień 07
  • Miasto: słupca
Różnica w obciążalności może wynikać też z max temperatury dla izolacji, która jest znacznie wyższa dla silikonowych kabli. 10A/mm^2 to gęstość prądu przy której luźno ułozony kabel nie stopi się przy długotrwałym obciażeniu.
Do replik najlepiej dać kabel w silikonie 1mm^2 i więcej, unikać innych izolacji ze względu na kiepskie właściwości mechaniczne i termiczne.

#5 hindus  | Napisano 22 listopad 2017 - 15:29

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 834
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo
Tym bardziej, że repliki nie pracują pod stałym obciążeniem i kable najczęściej są w stanie schłodzić się do właściwej temperatury.

#6 wallop  | Napisano 25 listopad 2017 - 19:39

wallop
  • Użytkownik
  • Postów: 89
  • Dołączył: 18-grudzień 14
  • Miasto: Zabrze
Niektóre repliki działają pod długim obciążeniem, wszystko zależy od użytkownika i typu repliki.

Przekrój kabla to przekrój całkowity tj. izolacja + ilość żył. Dotychczas stosowałem kable 1,5mm2 392x0,07mm w izolacji silikonwej SIFF. Wedlug mnie izolacja była zbyt cienka i zbyt delikatna.

Izolacja jest istotna, zbyt cienka i zbyt delikatna będzie podatna na uszkodzenia, zbyt gruba i sztywna może spowodować problemy z ułożeniem kabli w gb jak i ilość żył będzie mniejsza przez co kabel nie będzie aż tak wytrzymały na obciążenia elektryczne.

#7 aramis  | Napisano 25 listopad 2017 - 21:22

aramis
  • Nowy
  • Postów: 13
  • Dołączył: 10-październik 17
  • Miasto:

Wyświetl postUżytkownik wallop dnia 25 listopad 2017 - 19:39 napisał

Przekrój kabla to przekrój całkowity tj. izolacja + ilość żył.
Że co? No nie zgodzę się. Przekrój przewodu podawany w specyfikacji to przekrój żyły. Izolacja się do tego nie wlicza. A to co podajesz (1,5mm2 392x0,07) to właśnie przekrój sumaryczny żyły oraz ilość i średnica poszczególnych włókien w żyle.


Ale wracając do tematu:

Tutaj pacjent to jak wcześniej wspomniałem - glock, konkretnie CM.030. Poprawiałem gearbox po chińczykach, wstawiam LiPo+mosfet więc postanowiłem wymienić od razu kable (stockowo są aluminiowe 20AWG / 0.5mm2).
Jako że ciasno, to miejsca mam jedynie na 1mm2 w polwinicie lub 18AWG / 0,85mm2 modelarski w silikonie (obydwa mają około 2,3mm średnicę zewnętrzną).
Zdecydowałem się jednak na modelarskie, bo po obraniu z izolacji okazało się że przewód w polwinicie ma włókna mocno pociemniałe, jakby utlenione. Widać jakiś stary kupiłem. A nawet poświęcając te 0,15mm2 przekroju to i tak jest gigantyczny progres względem cienkich aluminiowych przewodów stockowych.

Tak czy inaczej - długotrwałego obciążenia przewodów nie przewiduję - nawet full auto z długiego maga to max około 5 sekund :)