Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Awaria BOYI RK01 AKS74U


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 HARRIER13  | Napisano 03 kwiecień 2018 - 09:32

HARRIER13
  • Użytkownik
  • Postów: 11
  • Dołączył: 03-grudzień 17
  • Miasto: Oława
Czołem.
Od pewnego czasu mam na stanie fajnego AK od boyia. Wszystko z nim było dobrze przez pewien czas. Musiałem w nim wymienić zębatki selektora ognia bo w jednej poszedł ząb ale to już przeszłość. Teraz problem jest gorszy. Kiedy naciskam na spust silnik kręci a przy tym jest szczękający metaliczny dźwięk natomiast zębatki zachowują się jak gdyby zębatka silnika nie zazębiała się z nimi. Wygląda jakby padł docisk silnika ale się nie znam (ogólnie to niezależnie od dokręcenia śruby docisku jest ten sam efekt) Jeżeli ktoś wie jak to naprawić to proszę o kontakt bo nie będę tego wysyłał do serwisu (nie stać mnie). Proszę o pomoc i pozdrawiam.
PS. Replika w większości nie jest stockowa. Silnik też. Napęd daje niebieski silnik cymy. Całą rozpiskę części można znaleźć na moim profilu wmasg.

#2 Huba_lbn  | Napisano 03 kwiecień 2018 - 10:21

Huba_lbn
  • Użytkownik
  • Postów: 843
  • Dołączył: 05-grudzień 12
  • Miasto: Lublin
Z opisu wydaje się że poszła któraś zębatka, trzeba wyjąć GB i sprawdzić.
Przy diagnostyce "online" bardzo przydatne są filmiki i zdjęcia ;)

Na początku wyjmij GB z repliki, odkręć kosz silnika i powiedz co widać bez rozkręcania GB.

#3 HARRIER13  | Napisano 15 kwiecień 2018 - 21:02

HARRIER13
  • Użytkownik
  • Postów: 11
  • Dołączył: 03-grudzień 17
  • Miasto: Oława
No więc rozebrałem i... To jest tłok...
Wyłamał się pierwszy ząb tłoka. Dotychczasowy to WZMOCNIONY TŁOK Z 14 STALOWYMI ZĘBAMI [POINT] (taiwangun.com) jednak on nie jest już w sprzedaży czy ktoś może mi dolecieć jakiś inny nawet ciut droższy (limit 50zł) ale ze stalowymi zębami i kompatybilny z moim gb?

#4 Driver2503  | Napisano 15 kwiecień 2018 - 22:19

Driver2503
  • Użytkownik
  • Postów: 94
  • Dołączył: 11-kwiecień 13
  • Miasto: Gdańsk , Lębork

Wyświetl postUżytkownik HARRIER13 dnia 15 kwiecień 2018 - 21:02 napisał

No więc rozebrałem i... To jest tłok...
Wyłamał się pierwszy ząb tłoka. Dotychczasowy to WZMOCNIONY TŁOK Z 14 STALOWYMI ZĘBAMI [POINT] (taiwangun.com) jednak on nie jest już w sprzedaży czy ktoś może mi dolecieć jakiś inny nawet ciut droższy (limit 50zł) ale ze stalowymi zębami i kompatybilny z moim gb?

1. JG piston
2.  Fioletowy tłok shs albo Niebieski tłok z aluminiową głowicą tłoka niebieski 14 zębów

#5 HARRIER13  | Napisano 16 kwiecień 2018 - 07:29

HARRIER13
  • Użytkownik
  • Postów: 11
  • Dołączył: 03-grudzień 17
  • Miasto: Oława
To ten tłok? --> (SHS) http://tacticalfrog....talowymi-zebami

#6 Huba_lbn  | Napisano 16 kwiecień 2018 - 08:59

Huba_lbn
  • Użytkownik
  • Postów: 843
  • Dołączył: 05-grudzień 12
  • Miasto: Lublin
Nie.
Nie kupuj aluminiowego tłoka.
Prawie każdy plastikowy ze stalową szczęką będzie dobry, 14 lub 15 zębów. Jak w szczęce co ma 15 zębów, drugi (lub przedostatni, zależy od której strony patrzeć) ząb będzie przeszkadzać to można go spiłować, choć i tak zazwyczaj ma on połowę wysokości.

SHS, Arma Tech, JG, ACM, to zazwyczaj to samo.
http://azteko.pl/tloki-c-28_39.html

#7 HARRIER13  | Napisano 16 kwiecień 2018 - 12:49

HARRIER13
  • Użytkownik
  • Postów: 11
  • Dołączył: 03-grudzień 17
  • Miasto: Oława
Jak sądzisz czy przy sprężynie Gauder 130 ten będzie dobry? : http://azteko.pl/shs...bow-p-1816.html
I tak z ciekawości, czemu nie amelinoiwy?

Użytkownik HARRIER13 edytował ten post 16 kwiecień 2018 - 12:49


#8 wallop  | Napisano 17 kwiecień 2018 - 18:48

wallop
  • Użytkownik
  • Postów: 548
  • Dołączył: 18-grudzień 14
  • Miasto: Zabrze
Nie będzie dobry, szybko Ci padnie.

Driver2503 powiedział w sumie wszystko. Fioletowy tłok SHS lub niebieski BEZ WYCIĘĆ. Są wersje z aluminiową głowicą tłoka. Sam je kupuję, ale nie montuję głowic. Po pierwsze są aluminiowe i ciężkie, a po drugie głowica jest kiepsko wykonana i słabo się uszczelnia.

http://azteko.pl/shs...ow-p-15722.html

Kup ten i po krzyku, tylko nie montuj głowicy z zestawu. Na GF'ie jest chyba po 39zł, gdzieś widziałem po 35zł.

Użytkownik wallop edytował ten post 17 kwiecień 2018 - 18:48


#9 HARRIER13  | Napisano 18 kwiecień 2018 - 15:03

HARRIER13
  • Użytkownik
  • Postów: 11
  • Dołączył: 03-grudzień 17
  • Miasto: Oława
A ten nadprogramowy ząb mam spiłować czy co z nim zrobić? Moja replika chodziła na 14 zębach a ten tłok ma 15.

#10 slawek96  | Napisano 18 kwiecień 2018 - 16:11

slawek96
  • Użytkownik
  • Postów: 190
  • Dołączył: 23-styczeń 15
  • Miasto: Rzeszów
Mam w swoim G&P niebieski tłok SHS 14 zębów z wycięciami. Przemienił kilkadziesiąt tysięcy kulek i jest jak nowy, nawet oksyda z zębów się nie starła. Jedyne co z nim zrobiłem to przed montażem wkleiłem listwę i zrobiłem AOE. Fakt, że to stara partia kupiona kilka lat temu, podobno teraz się pogorszyły jakościowo.

#11 wallop  | Napisano 18 kwiecień 2018 - 16:36

wallop
  • Użytkownik
  • Postów: 548
  • Dołączył: 18-grudzień 14
  • Miasto: Zabrze

Cytat

Przemienił kilkadziesiąt tysięcy kulek i jest jak nowy, nawet oksyda z zębów się nie starła.

Tia...

Cytat

A ten nadprogramowy ząb mam spiłować czy co z nim zrobić? Moja replika chodziła na 14 zębach a ten tłok ma 15.

Drugi ząb spiłuj cały, a trzeci zależnie od ustawienia tłoka. Musisz sprawdzić jak tłok zazębia się z zębatką tłokową - chodzi o zazębianie się pierwszego zęba. Ja z reguły usuwam cały 2 ząb i połowę trzeciego.

#12 slawek96  | Napisano 18 kwiecień 2018 - 18:25

slawek96
  • Użytkownik
  • Postów: 190
  • Dołączył: 23-styczeń 15
  • Miasto: Rzeszów

Wyświetl postUżytkownik wallop dnia 18 kwiecień 2018 - 16:36 napisał


Tia...



Dokładnie tak, na zębach jest czarna oksyda, która jest na czóbkach zębów lekko wybłyszczona. Gearbox otwierany ostatnio w grudniu podczas montażu Titana i wymiany smarów. Wszystkie części zostały wtedy wymyte w celu oceny stanu zużycia. Tłok kupiłem chyba w 2014 roku jeszcze do Specny, którą wtedy miałem. Specna poszła w swiat ze stockowym tlokiem, którego włożyłem spowrotem przy sprzedaży. Tłok poszedł do G&P i od tamtej pory działa bezawaryjnie. Ale zaznaczam, to jest stary wypust tego tłoka z pierwszych partii.