Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Pakiety LiPo


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2465 odpowiedzi w tym temacie

#1 żylet  | Napisano 15 luty 2006 - 17:53

żylet
  • Użytkownik
  • Postów: 309
  • Dołączył: 07-styczeń 05
  • Miasto: Rybnik
Witam. Czy ktoś próbował/zastanawiał się nad użyciem w aegu pakietów modelarskich LiPo? Ja na przykład myślę nad podanym poniżej czyli 11,1V
700mAh przystosowanego do rozładowywania wysokim prądem. Bez problemu  wejdzie na miejsce w moim sigu 552 a sądzę że pożytku też będzie z niego więcej niż z 10,8V 600mAh NiCd 8)

http://www.modele.sk...roducts_id=1199

Dodatkowo z tego co wiem Akumulatorki LiPo nie mają problemu z efektem pamięci i wystarczy je tylko doładowywać a i na mrozie radzą sobie znacznie lepiej niż tradycyjne ogniwa tj  NiH czy NiCd  :)

Jak ktoś ma konkretniejszą więdzę na ten temat to niech się podzieli bo ja dopiero się wczytuję  :wink:

Pozdrawiam
żylet

#2 Inferno  | Napisano 15 luty 2006 - 23:35

Inferno
  • Użytkownik
  • Postów: 541
  • Dołączył: 26-wrzesień 05
  • Miasto: Katowice
"Li-Polki" mają liczne zalety, ale są niestety dość delikatne...

Tu możesz sobie o nich poczytać:
http://www.mt.com.pl.../08_03/lipo.php

#3 żylet  | Napisano 19 luty 2006 - 08:28

żylet
  • Użytkownik
  • Postów: 309
  • Dołączył: 07-styczeń 05
  • Miasto: Rybnik
Heh też się wczoraj do tego dokopałem. Znalazłem jeszcze np to :

http://www.schmeissn... instrukcja.htm

Mnie martwi tylko to że jak spadnie na ogniwie napięcie poniżej 3V to bateria do wywalenia. Przy pakiecie 11,1 daje to mała granice bezpieczeństwa bo prawdopodobnie kiedy napięcie spadnie poniżej 9V silnik jeszcze pociągnie a bateria będzie do kosza. Chociaż z drugiej strony przy tuningu jaki chce zastosować raczej zauważe że osiągnąłem szybkostrzelność kuszy  :wink:

Pozdro
żylet



[ Dodano: 17.02.2006, 15:43 ]
Pozstanowiłem zaryzykować :)  Replika właśnie przechodzi tuning. Pakiety LiPo w drodze. Ładowarkę dostanę pod koniec przyszłego tygodnia i wtedy wszystko się okaże - tzn czy to strzał w dziesiątkę czy też lepiej żeby inni i tego nie próbowali  :mrgreen:
Jak tylko przeprowadzę próby podzielę się spostrzeżeniami  

Pozdro
żylet

[ Dodano: 19.02.2006, 8:28 ]
No i jak widać ktoś już na tym śmiga . Tylko ten opisywany "morderczy" ROF mnie zastanawia. Zresztą poczytajcie sami kto jeszcze nie widział :

LINK

#4 pidzejfat  | Napisano 26 luty 2006 - 13:24

pidzejfat
  • Moderator I
  • Postów: 2030
  • Dołączył: 13-luty 05
  • Miasto: Wrocław
I jak tam żylet udało się z tym Pakietem LiPo??

#5 żylet  | Napisano 27 luty 2006 - 13:34

żylet
  • Użytkownik
  • Postów: 309
  • Dołączył: 07-styczeń 05
  • Miasto: Rybnik
Pakiet naładowany , czekam na powrót sprzętu , który niestety się opóźnia. Przy dobrych wiatrach na weekend powinienem wiedzieć co i jak,jeżeli poczta znowu nie nawali i sprzęt na czas do mnie wróci.

Jak napisałem zakupiłem narazie na próbę pakiet 11,1V 700mAh HP (cena 128 zł) ale jeżeli ten nie uciągnie to wiem co napewno pociągnie.  :)

Okazało się że w przypadku akumulatorów przeznaczonych typowo do modelarstwa "wyczynowego" znajduje się pakiet o pojemności 1800 mAh ! , który bez problemów powinien się zmieścić w miejscu dla niego przeznaczonym w moim sig'u 552 TM !!!

I co najciekawsze - jego wydajność prądowa przedstawia się następująco:
36 A prądu ciągłego !!
54 A  impulsowo !!!  (do 30 sekund )

Czyżby więc koniec problemów z tuningiem replik które mają miejsce tylko na małą baterię ? ;)  - czas pokaże ...

Ten drugi to już pociągnie prawie  wszystko. Tylko cena trochę odstrasza - ok 300zł :?

Jak tylko dojdzie mój sprzęt przeprowadzę testy i dam znać co i jak  - tak jak obiecałem.
W sprawie tego drugiego pakietu już pytałem -  powinni mieć go dla mnie w kraju do końca tygodnia  :mrgreen:

Pozdrawiam
żylet

#6 andropow  | Napisano 01 marzec 2006 - 00:19

andropow
  • Użytkownik
  • Postów: 3
  • Dołączył: 04-listopad 05
  • Miasto: Lubin/Wrocław
A czy ktos jest wstanie w "kocu" powiedziec jakie zapotrzebowanie na prad ma "najmocnieszy" silnik, przy "najmocniejszej" sprezynie?


Cytat

Okazało się że w przypadku akumulatorów przeznaczonych typowo do modelarstwa "wyczynowego" znajduje się pakiet o pojemności 1800 mAh
Do modelarstwa "wyczynowego" stosuje sie najrozniejsze pojemnosi LiPoli, od 240 do xxxx.
Pozatym tak jak sam na pocztku napisale, bez zabezpeczeia odciecia napiecia, moze byc male zdezo.

#7 żylet  | Napisano 01 marzec 2006 - 09:28

żylet
  • Użytkownik
  • Postów: 309
  • Dołączył: 07-styczeń 05
  • Miasto: Rybnik
Andropow wyciąłeś moje zdanie z kontekstu i straciło sens - przeczytaj do końca  :wink:  

żylet napisał:

Okazało się że w przypadku akumulatorów przeznaczonych typowo do modelarstwa "wyczynowego" znajduje się pakiet o pojemności 1800 mAh ! , który bez problemów powinien się zmieścić w miejscu dla niego przeznaczonym w moim sig'u 552 TM !!!

Czyli TAKI który zmieści się w foregripie siga. Jak wiadomo mieszczą się tam normalnie wodorkowe czy kadmowe 600 -tki lub w najlepszym wypadku 1200 na ogniwach intelect przy czym można zapomnieć o szynie bocznej - no chyba że ją ktoś przyklei  :) bo zakrętki już się nie zmieszczą .
Jeżeli chodzi o ogół modelarskich lipolek,to są pakiety LiPo nawet o pojemnościach powyżej7000mAh tylko że ich cene wyraża się w tysiącach złotych  :? MOgą one ciągnąć nawet powyżej 100A prądu.


andropow napisał:

A czy ktos jest wstanie w "kocu" powiedziec jakie zapotrzebowanie na prad ma "najmocnieszy" silnik, przy "najmocniejszej" sprezynie?


Z tego co wiem przy bardzo silnych upach mogą to być wartości w przedziale 20 - 40 A , więc już taka bateria jaka przedstawiłem do mojego 552 powinna w nim ciągnąć nawet na najmocniejszych springach.


andropow napisał:

Pozatym tak jak sam na pocztku napisale, bez zabezpeczeia odciecia napiecia, moze byc male zdezo.
Można wykonać banalny układ z inteligentną diodą albo go kupić w modelarskim. Są one miniaturowe i światłem albo dzwiękiem informują kiedy napięcie spada poniżej wartości granicznej. Nazywają się różnie - LiPo Saver itp., przy czym najlepsze w stanie spoczynku pobierają zaledwie 0,5 uA prądu :)


Istota ich działania?
Np u nas można kupic w modelarskich taki układ z diodą. Kosztuje 65 zł. Bez problemu da się zaprogramować na ilość ogniw. Kiedy napięcie spadnie do 3,3V na ogniwo dioda zaczyna mrugać, a kiedy osiągnie 3V na ogniwo świeci się ciągłym światłem.
Tu masz linka :
http://www.helishop....k=55&kt=&id=322

Jeżeli masz trochę smykałki sam możesz zmontować taki układ za 20 zł lub mniej.Np taki z alarmem piezoelektrycznym zamiast diody. ;) Tu masz układ z zagranicznego forum modelarskiego gdzie są gotowe schematy :
http://www.rcgroups....?t=221018&pp=15

Możesz też wykorzystać twz inteligentną diodę i opornik . Diody takie są dostępne np w wysyłkowym Conradzie i nie kosztują majątku. I znowu link :
http://www.conrad.pl/
( W wyszukiwarce wg numerów artykułów wpisz numer : 185787 )

Jak masz jeszcze jakieś pytania pisz

Pozdrawiam
żylet

#8 andropow  | Napisano 10 marzec 2006 - 16:03

andropow
  • Użytkownik
  • Postów: 3
  • Dołączył: 04-listopad 05
  • Miasto: Lubin/Wrocław
1. Fakt moj blad, oderwalem z kontekstu

2. 20-40 A to nie sa jakies b.duze prady, nalezy pamietac ze to sa praktycznie prady chwilowe a nie ciagle, wiec GP 1300, dobrze uformowane i utrzymywane w nalezytym pozadku spokojnie sobie dadza rade (wielkosc ogniwa 2/3A czyli tak jak np Kan 1050)

2. LiPo Saver - to sa "zwykle" wskazniki napiecia, ewentualnie z sygnalem dzwiekowym lub swietlnym, jesli umiescisz to gdzies w body, to swietlengo nie zauwazysz, a dzwiekowego w ferworze walki mozesz nie uslyszec ;)
ALe to taka moje sugestia, dlatego w modelarstwie uszywa sie regli z odcieciem, pare osob probowalo stworzyc modol odciecia napiecia, niesety narazie nie do konca sie udalo.

#9 żylet  | Napisano 29 marzec 2006 - 09:34

żylet
  • Użytkownik
  • Postów: 309
  • Dołączył: 07-styczeń 05
  • Miasto: Rybnik
Witajcie
Przepraszam , że sporo po spodziewanym terminie, ale dzisiaj dopiero odebrałem sprzęt. Powiem tyle - na spring'u HurricanE 120S batka, o której wspominałem, daje szybkostrzelność kosiarki :D.

Edit:
Wywaliłem 4 hi-cap'y w granicach 0st i nawet sie sprzęt nie zająknął. Wskaźnik rozładowania akumulatora milczy (sprawdzałem działa :) ) . Mam zamiar jej nie ładować przed Nysą i zobaczymy ile tam jeszcze pociągnie zanim padnie  8)

Pozdrawiam
żylet

[ Dodano: 29.03.2006, 9:34 ]
Ok a teraz dokładniejsze dane.
Sprzęt na tej baterii ( przypomnę 1800 mAh 11,1V 3sp1 36 A ciśgłego 54 A chwiloego) chodzi idealnie.
Co prawda świeżo po tuningu przemieliło mi tłok, ale raczej była to wina złego dobrania tego elementu przeze mnie niż za mocnej baterii . Był to aluminiowy tłok ICS ze zwężonymi zebami i ostatnim stalowym. Jak się potem okazało nie mnie jednemu ostani ząb w tym tłoku nie wytrzymał przy tuningu dochodziącym do 440 fps.
Ostatni ząb został wstawiony i doszlifowany z tłoka o normalnej szerokości zębów i do teraz śmiga jak marzenie (wystrzeliłem na tym już powyżej 4000 kulek na full auto).
Pełne naładownanie baterii wystarcza na spokojne wystrzelenie 3500 - 4000 kulek głównie używając full auto.  8O
I tu dobra wiadomość ... podczas ostatniej strzelanki udało mi się go rozładować do granicy bezpieczeństwa, ale na szczęście nie ma się za bardzo czym martwić. Aeg w zasadzie tak osłabł przy ostatnich kilku strzałach , że  tylko dzięki temu spojrzełem na diodę (ferwor walki ) Świeciła już ciągłym światłem. Obawiałem się że za bardzo rozładowałem baterię , ale jak się okazało pakiet nadal miał bez obciążenia 9,5 V czyli powyżej krytycznej granicy wyznaczonej na pojedyńcze ogniwo.
Wynika z tego że nawet nie używając kontrolera napięcia przy takiim stopniu tuningu spokojnie zauważymy kiedy trzeba ładować bez niebezpieczeństwa uszkodzenia pakietu.

I na koniec kilka fotek jak to wygląda po zamontowaniu w sigu 552 (przerobiony chwyt przedni) :

1) Wmontowany w dolną część układ kontrolera napięcia. Wymagało to wycięcia przedniej przegrody wzmacniającej i zrobienia otworu na kabel w drugiej. Dioda wystaje pod lufą i jest bardzo dobrze chroniona przed uszkodzeniem a jednocześnie nie trudno ją zauważyć:

http://img162.images...sg5520030ra.jpg

2) Barteri podłączona do modeli i wspomnianego układu kontrolującego napięcie pakietu. Widoczna wtyczka do wyjście do balancera ogniw. Używa się go podczas ładowania aby każde ogniwo posiadało dokładnie to samo na pięcie i zostało optymalnie naładowane. Usunięty został bezpiecznik ze względu na mało miejsca na dodatkowe wtyczki (kontroler):

http://img99.imagesh...sg5520043zo.jpg

3)Założona bateria w zmodyfikowanym podwyższonycm chwycie:

http://img75.imagesh...sg5520050wu.jpg

4)Pomimo tego,że chwyt został podwyższony w żadnym stopniu nie przesłania standarowych przyrządów celowniczych:

http://img75.imagesh...sg5520064eu.jpg

5)Widok na chwyt z innej perspektywy:

http://img139.images...sg5520071fi.jpg

6) Pakiet z zamontowanymi wtykami (grybe kable AEG cieńkie kontroler) :

http://img139.images...sg5520082em.jpg

To na tyle z mojej strony. Moim zdaniem pakiety LiPo są pod wieloma względami lepsze od tradycyjnie używanych w AS ogniw. Jeżeli macie jeszcze jakieś pytania to postaram się na nie odpowiedzieć.

Pozdrawiam
żylet

#10 Bleyst  | Napisano 24 listopad 2006 - 13:40

Bleyst
  • Użytkownik
  • Postów: 26
  • Dołączył: 26-czerwiec 06
  • Miasto: Manchester
Heja

Ciekawi mnie temat alternatywnego zasilania AEG. Dzieki Zylet za rzeczowe informacje o Li-Poly.

Czy ktos bylby zainteresowany bateria Li-Poly 11.1V 1500mAh 15C (22.5A) CONTINUOUS Discharge, 25C (37.5A) Burst
Size: 85mm x 34mm x 23mm | Weight: 140g ?

sa sprzedawane w pakietach po dwie, a mi potrzebna jedna :) koszt samej bateri to ok 130zl... zainteresowanych zapraszam na priv...

#11 ravic  | Napisano 10 grudzień 2007 - 18:25

ravic
  • Użytkownik
  • Postów: 458
  • Dołączył: 30-marzec 06
  • Miasto: Krosno
A mozna do ładowania tego pakietu uzywac normalnej ładowarki mikroprocesorowej? Bo poważnie zastanawiam sie nad zakupem tej baterii ale jesli bede musial kupowac ladowarke to raczej mi sie nie kalkuluje.
Maksymalny prad ladowania mam 1A.

Użytkownik ravic edytował ten post 10 grudzień 2007 - 18:27


#12 Miles_ACE  | Napisano 10 grudzień 2007 - 20:06

Miles_ACE
  • Użytkownik
  • Postów: 174
  • Dołączył: 14-kwiecień 07
  • Miasto: Ełk
Nie można. Potrzebna jest specjalna ładowarka, która posiada tzw. cell balancer, odpowiadający za równomierne ładowanie wszystkich cel akumulatora.

#13 poldeck  | Napisano 11 grudzień 2007 - 22:28

poldeck
  • Użytkownik
  • Postów: 2311
  • Dołączył: 30-lipiec 06
  • Miasto: Prudnik
Sęk w tym , że LiPolek uzyją przede wszystkim Ci spośród chętnych, którzy mają takie magie jak STAŁE KOLBY z tego co widze po wymiarach. Do mojego front gripa w m15a4 nie wleżie choćbym sie popłakał, ardzo mały czyli nie pojemnya jak już to będzie to bardzo mały, niepojemny pakiet, prawda?

#14 wedun  | Napisano 10 styczeń 2008 - 17:20

wedun
  • Użytkownik
  • Postów: 1
  • Dołączył: 09-grudzień 07
  • Miasto: bogucin
I tu jesteś w błędzie bo pakiet lipol składający się z trzech cel przy odrobinie umiejętności można rozdzielić na dwa z jednej stroy i jeden z drógieja przy pojemności 1350nahto cały zestaw jest na prawdę niewielki

A co do wywalania lipoli to pamiętajcie żeby sprawdzić czy wszystkie cele padły czy czasem tylko jedna bo można kupić pojedyńczą celę i na pewno będzie taniej

#15 pablo79  | Napisano 03 marzec 2008 - 13:50

pablo79
  • Użytkownik
  • Postów: 488
  • Dołączył: 17-czerwiec 05
  • Miasto:
Z jakich ogniw poskladac baterie do MP7?
Jest malo miejsca.
Ktora firma robi najbardz wydajne pradowo Li-Pole?

#16 Xie  | Napisano 07 sierpień 2008 - 12:07

Xie
  • Zasłużony
  • Postów: 399
  • Dołączył: 26-listopad 02
  • Miasto: Łódź, Warszawa
Pewnie juz wszyscy wiedza, ale na rynek maja niedlugo wejsc specjalne Li-Po airsoftowe. Pierwsza partia produktu jest juz w testach. Miejmy nadzieje, ze wszystko pojdzie dobrze i skonczy sie kombinowanie... zapowiadaja sie ciekawie, choc faktycznie jak to juz ktos okreslil sa dosc delikatne.

#17 madjong  | Napisano 07 sierpień 2008 - 17:54

madjong
  • Użytkownik
  • Postów: 679
  • Dołączył: 10-grudzień 06
  • Miasto: Warszawa - Wola
Z tego co mi wiadomo jedno ogniwo ma ok 3.3 V , a to oznacza że nie znajdę dla siebie interesującego woltażu. Chyba że jest inaczej Xie?

#18 KARMA_Alex  | Napisano 07 sierpień 2008 - 20:30

KARMA_Alex
  • Użytkownik
  • Postów: 308
  • Dołączył: 12-maj 02
  • Miasto: DC

Wyświetl postUżytkownik madjong dnia 7/8/2008, 17:54 napisał

Z tego co mi wiadomo jedno ogniwo ma ok 3.3 V
3.7V

#19 Ari  | Napisano 07 sierpień 2008 - 23:25

Ari
  • Użytkownik
  • Postów: 1110
  • Dołączył: 29-kwiecień 06
  • Miasto: Sochaczew/Piasecznica/Warszawa
http://www.rsov.com/...product_id=2442
Co sadzicie o tym aku ? Myslecie ze warto z nim zaryzykowac ?

#20 KARMA_Alex  | Napisano 08 sierpień 2008 - 01:00

KARMA_Alex
  • Użytkownik
  • Postów: 308
  • Dołączył: 12-maj 02
  • Miasto: DC
a nie lepiej poczekac na gotowe i przystosowane?
Dołączona grafika