Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Pakiety LiPo


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2465 odpowiedzi w tym temacie

#21 Yautja  | Napisano 08 sierpień 2008 - 09:55

Yautja
  • Użytkownik
  • Postów: 391
  • Dołączył: 28-kwiecień 06
  • Miasto:
A kiedy mają sie pojawić ?

Teraz pytanie do ogarniętych w temacie :)

Dobra ładowarka do LiPo kosztuje koło 300-400zł. Gadałem z pewnym gościem i przy użyciu taniej ładowarki doładuje nam poprostu pakiet do 70% pełnej pojemności i tak będzie ładować. Zamiast 3k wystrzelimy 2k kulek.

Prawda to? :) Czy nie spadnie wtedy "Wydajność" pakietu, m.in rof ?

#22 _domino  | Napisano 08 sierpień 2008 - 11:56

_domino
  • Użytkownik
  • Postów: 92
  • Dołączył: 08-kwiecień 06
  • Miasto: Poznań

Wyświetl postUżytkownik KARMA_Alex dnia 8/8/2008, 01:00 napisał

a nie lepiej poczekac na gotowe i przystosowane?

A czy się różnią poza logo actionsportgames? Do ASG używa się innego prądu?

Mam od pół roku pakiet modelarski 2200 mah 11,1v. Wrażenia niesamowite. Ze sprowadzeniem wyszło mnie 2x mniej niż Intellect 1400 9,6 do P90 (w tym zmiana wtyczki z modelarskiej na mini). Takie 1000 mah jak na foto budzi mój śmiech. To już nawet nie jest płacenie za markę żeby było dobrze, to jest nabijanie użytkowników w butelkę i naciąganie.

#23 KARMA_Alex  | Napisano 08 sierpień 2008 - 15:32

KARMA_Alex
  • Użytkownik
  • Postów: 308
  • Dołączył: 12-maj 02
  • Miasto: DC
bardziej chodzi o fakt nie dostosowywania metodami "partyzanckimi" do wtyczek ASG co w przypadku "mlodych" adeptow sztuki moze sie roznie skonczyc.

#24 _domino  | Napisano 09 sierpień 2008 - 18:42

_domino
  • Użytkownik
  • Postów: 92
  • Dołączył: 08-kwiecień 06
  • Miasto: Poznań

Wyświetl postUżytkownik Yautja dnia 8/8/2008, 09:55 napisał

A kiedy mają sie pojawić ?

Teraz pytanie do ogarniętych w temacie :)

Dobra ładowarka do LiPo kosztuje koło 300-400zł. Gadałem z pewnym gościem i przy użyciu taniej ładowarki doładuje nam poprostu pakiet do 70% pełnej pojemności i tak będzie ładować. Zamiast 3k wystrzelimy 2k kulek.

Prawda to? :) Czy nie spadnie wtedy "Wydajność" pakietu, m.in rof ?

Ja używam taniej (poniżej 100zł) i dziś wywaliłem ok.4000-5000 kulek - musiałem odreagować tydzień;)

Napięcie w spoczynku spadło z 12,6v (naładowana wg ładowarki do pełna) do 11,75v. Nie wiem jak z pojemnością ale na rof nie narzekam, mam w okolicy ostrego MG42 ;)

Cytat

bardziej chodzi o fakt nie dostosowywania metodami "partyzanckimi" do wtyczek ASG co w przypadku "mlodych" adeptow sztuki moze sie roznie skonczyc.

Mogą sobie zniszczyć baterię, są niby b. wrażliwe na krótkie spięcia. Jak ja zmieniałem po prostu zanim drugi kabel zacząłem obierać pierwszy owinąłem izolką i odwinąłem dopiero jak drugi siedział w nowej wtyczce - tyle chyba każdy potrafi? A może nie znam ludzi.

#25 Raq  | Napisano 24 wrzesień 2008 - 13:20

Raq
  • Użytkownik
  • Postów: 133
  • Dołączył: 09-marzec 05
  • Miasto: Chełm/Olsztyn
Lamerskie pytanie, ale nie znalazłem na nie odpowiedzi.

Czy znacie zagraniczne sklepy mające w ofercie LiPolki odpowiadające rozmiarowi bateriom typu "mini" i "stick"? W znanych mi hurtowniach nie doszukałem się aku tego typu.

P.S.
Asgshop ma w ofercie tego typu aku jednak w dość dużej cenie.

Pozdrawiam

#26 seger  | Napisano 25 wrzesień 2008 - 20:48

seger
  • Weteran
  • Postów: 3936
  • Dołączył: 19-czerwiec 08
  • Miasto: Świdnik
http://www.rcskorpio...p?cPath=137_267 do wyboru do koloru. nawet LiFe. A123 racing. super batki...

#27 szalony jack pirat  | Napisano 26 wrzesień 2008 - 08:44

szalony jack pirat
  • Weteran
  • Postów: 1039
  • Dołączył: 12-grudzień 03
  • Miasto: Poznań
nastik.pl

albo na Hobby Asia.

Najlepiej na eBayu kupować. Tanio, szybko i wszystko jest.

#28 noah  | Napisano 26 wrzesień 2008 - 11:58

noah
  • Użytkownik
  • Postów: 597
  • Dołączył: 12-listopad 05
  • Miasto:
Dobrze, a ja się zapytam tak.

Dużego wyboru odnośnie napięcia pakietu nie mamy, 7,4V lub 11,1V.
O ile 7,4V podejrzewam może całkiem nieźle działać nawet z sprężyną M100, nie powodując zrywania zębów tłoka, to na M120 jest już pewnie to ciut za małe napięcie.
Zostaje nam 11,1V. I czy aku z takim napięcie nie jest znowu zbyt wydajny dla sprężyn rzędu M120?

#29 Viamortis  | Napisano 26 wrzesień 2008 - 12:20

Viamortis
  • Użytkownik
  • Postów: 2255
  • Dołączył: 03-czerwiec 07
  • Miasto: Kraków
Podpinam się pod pytanie. Jaki aku do 120?

#30 _domino  | Napisano 26 wrzesień 2008 - 15:32

_domino
  • Użytkownik
  • Postów: 92
  • Dołączył: 08-kwiecień 06
  • Miasto: Poznań
Ja mam 11,1v i m110, po 6 miesiącach używania poszły stockowe zębatki marui po jakichś 30-40 tys. kulek. Wstawiłem kolejne, też marui - chodzą póki co jak w zegarku. Wszystko poza tym działa, magi podają. Niedługo zmienię sprężynę na nową bo podejrzewam, że się ubiła - fps spadają miarowo mimo szczelnego układu.

Ok. 20 bb/s jak wcześniej chyba pisałem - dla mnie optymalnie.

EDIT: czyli, żeby nie analizować jak ktoś nie ma czasu: 11,1 do m120 to dobry wybór :P

Użytkownik _domino edytował ten post 26 wrzesień 2008 - 15:33


#31 Raq  | Napisano 01 październik 2008 - 22:35

Raq
  • Użytkownik
  • Postów: 133
  • Dołączył: 09-marzec 05
  • Miasto: Chełm/Olsztyn
LiPole kupione i już do mnie lecą.

Pakiety nie mają zalutowanych wtyczek, mnie interesuje wyłącznie wtyk T, zatem jak to zlutować? Użyć zwyczajnej lutownicy oporowej, czy może gazowej? Na co uważać i czego unikać przy takiej operacji?

#32 RzezniQ  | Napisano 02 październik 2008 - 08:42

RzezniQ
  • Użytkownik
  • Postów: 92
  • Dołączył: 29-kwiecień 06
  • Miasto: Gorzów Wlkp./Wrocław/Pearl Harbor

Wyświetl postUżytkownik Viamortis dnia 26/9/2008, 12:20 napisał

Podpinam się pod pytanie. Jaki aku do 120?

7.4v, pojemność 2000Mah prąd rozładowania 20C. Gwarancja soczystego rofu ale bez warictwa jak 11.1v.

Polecam lekturę wszystkich 4 części:
http://infectedairso...tteries-part-1/

#33 żylet  | Napisano 28 październik 2008 - 19:56

żylet
  • Użytkownik
  • Postów: 309
  • Dołączył: 07-styczeń 05
  • Miasto: Rybnik

Wyświetl postUżytkownik Raq dnia 1/10/2008, 22:35 napisał

LiPole kupione i już do mnie lecą.

Pakiety nie mają zalutowanych wtyczek, mnie interesuje wyłącznie wtyk T, zatem jak to zlutować? Użyć zwyczajnej lutownicy oporowej, czy może gazowej? Na co uważać i czego unikać przy takiej operacji?


Przy lutowaniu lipolek musicie pamietac, zeby nie przegrzac kabli, bo moze sie cieplo przeniesc na ogniwa a te jak sami wiecie sa dosc delikatne. To samo dotyczy sie unikania spec na ogniwach wiec jak lutujecie jedno to drugie lepiej miec zaizolowane. Poza tym nie ma zadnych kombinacji.

Z tymi ogniwami specjalnie do AS to totalna sciema. Wiekszosc modelarskich ogniw lipo znanych firm ma juz podwyzszone bezpieczenstwo uzywania, co nie znaczy, ze mozna sie znimi obchodzic nieostroznie. NIE MOZNA !!! Znaczy to tylko tyle, ze nie warto przeplacac za shit-pakiety o malej pojemnosci i malym pradzie tylko dlatego, ze jest naklejka for AS i jakis durny wymyslony certfikat.

Jezeli chodzi o zrodlo zakupu dobrych pakietow i pojedynczych cell goraco polecam nastk.pl Obsluguja rzeczowo , dobre pakiety, duzy wybor. Jeszcze nigdy nie mialem problemow.


pozdrawiam
zylet

PS: sorka za nieuzywanie poniektorych znakow ale pisze obecnie z Sarajeva  8-)

#34 mixer  | Napisano 04 listopad 2008 - 08:45

mixer
  • Użytkownik
  • Postów: 24
  • Dołączył: 29-kwiecień 06
  • Miasto: Wągrowiec | Poznań
Jaką polecacie ładowarkę do lipoli, tak do 100 zł ?
Jeżeli macie to z linkiem proszę ;)

Któryś z tych modeli będzie ok?
ładowarka1
ładowarka2
ładowarka3

Z tego co zdążyłem zauważyć lipola ładuję się przez wtyczkę balancera w przypadku tych dwóch pierwszych ładowarek ?

Użytkownik mixer edytował ten post 04 listopad 2008 - 09:05


#35 żylet  | Napisano 05 listopad 2008 - 17:06

żylet
  • Użytkownik
  • Postów: 309
  • Dołączył: 07-styczeń 05
  • Miasto: Rybnik

Wyświetl postUżytkownik mixer dnia 4/11/2008, 08:45 napisał

Z tego co zdążyłem zauważyć lipola ładuję się przez wtyczkę balancera w przypadku tych dwóch pierwszych ładowarek ?

Polecam ta z 3ciego linku czyli graupnera. Sam ja mialem i dzialala ok. Teraz mam  bardziej rozbudowany model, ale jako baza na start jest idealna. Nie polecam dwoch pierwszych. Firma ok, ale kazda firma ma swoje wtyki do balansera i jest problem zeby podpiac ogniwo jednej firmy pod balanser innej. Trzeba kupowac przejscia etc.

Z tym balansowaniem to tez lekka panika jest. Jezeli nie zajezdzasz ogniw i ladujesz regularnie to na poczatek balansera wogolnie nie potrzebujesz. Mi ogniowo rozjechalo sie na tyle ze musialem je balansowac po prawie 70 cyklach ladowania. Zawsze mozesz elekronicznym woltomierzem kontrolowac na wyjsciu do balansera czy ogniwa za bardzo sie nie rozjezdzaja, ale przy dobrych pakietach zdarza sie to bardzo rzadko.

Pozdrawiam
zylet

#36 zdzisiu  | Napisano 05 listopad 2008 - 19:34

zdzisiu
  • Użytkownik
  • Postów: 546
  • Dołączył: 27-listopad 05
  • Miasto: Złotoryja

Wyświetl postUżytkownik żylet dnia 5/11/2008, 17:06 napisał

Nie polecam dwoch pierwszych. Firma ok, ale kazda firma ma swoje wtyki do balansera i jest problem zeby podpiac ogniwo jednej firmy pod balanser innej. Trzeba kupowac przejscia etc.

Ale z opisu wynika, że ta ładowarka już ma balanser.

#37 żylet  | Napisano 05 listopad 2008 - 19:49

żylet
  • Użytkownik
  • Postów: 309
  • Dołączył: 07-styczeń 05
  • Miasto: Rybnik

Wyświetl postUżytkownik zdzisiu dnia 5/11/2008, 19:34 napisał

Ale z opisu wynika, że ta ładowarka już ma balanser.

Zdzisiu przeczytaj uwaznie moj post a potem opis tamtej ladowarki :

Wyjście : wtyczka serwisowa balancera, pasuje do li-poli 3E model.

Znaczy to tyle ze laduje sie laczem serwisowym do balancera i pasuje tylko do pakietow 3E model czyli dokladnie to co napisalem !

pozdrawiam
zylet

#38 dust in the wind  | Napisano 19 listopad 2008 - 20:20

dust in the wind
  • Użytkownik
  • Postów: 46
  • Dołączył: 30-sierpień 06
  • Miasto: New York
Nasuwa mi się małe pytanko.
Czy używacie do li-poli wynalazków typu MOSFET? By zapobiec zwarciom na stykach?
Swojego pierwszego lipola usmażyłem, najpierw podpiąłem go na ostro do silnika (od ciekawość) i poszło jedno ogniwo z pakietu 11.1v, usunąłem "martwe" ogniwo, poprosiłem znajomego o połączenie pozostałych 2.
tak otrzymany pakiet podłączyłem do repliki, udało mi się wystrzelić ok 350 kulek, po czym usłyszałem "stuk" i po sprawdzeniu akumulatora okazało się, że ogniwo jest do utylizacji.

Uważam do tej pory, że to sprawka zwarcia. W pierwszym wypadku przez bezpośrednie podłączenie do silnika, a w drugim, za sprawą styków.

Proszę o radę. Bo prawdę mówiąc nieco się zraziłem do lipoli, ale mimo to dalej interesuje mnie ten typ zasilania.

#39 SebaSoltys  | Napisano 20 listopad 2008 - 10:27

SebaSoltys
  • Użytkownik
  • Postów: 47
  • Dołączył: 01-marzec 07
  • Miasto: Lubin
Od kilku miesięcy mam w swoim AUG-u batrię Li-Pol 7,4V(kupioną w sklepie modelarskim) ; w układzie jest mosfet Extreme-fire .
  Baterię ładuję ładowarką bez balansera (przeszła już conajmniej kilkanaście cykli łądowania). Całkowite napięcie oraz napięcie na poszczególnych ogniwach testuję takim małym bajerkiem (małe LCD z wejściem do balansera) - do kupienia za parę złotych na allegro. Ładuję do 8,2V - starcza na całodzienną zabawę (kilkaset kulek ,sprężyna m100)- szybkostrzelność większa niż na baterii 9.6V; jak do tej pory różnica na ogniwach jest nie większa niż 0.1V
  Zaletą wpiętego przez mnie mosfeta jest ciągłe monitorowanie poziomu naładowania baterii ( a w zasadzie napięcia pod obciążeniem jeśli dobrze to rozumiem). Gdy bateria jest rozładowana (raz celowo jej nie ładowałem) mosfet przerywa cały obwód, a karabin...po prostu przestaje strzelać - chroni to baterię przed zniszczeniem)

#40 dust in the wind  | Napisano 20 listopad 2008 - 12:34

dust in the wind
  • Użytkownik
  • Postów: 46
  • Dołączył: 30-sierpień 06
  • Miasto: New York
To co masz w układzie to raczej tzw. LiPo saver.
Mnie interesuje zwykły układ mosfet + rezystory.