Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Radiokomunikacja - pytania i odpowiedzi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2371 odpowiedzi w tym temacie

#1 cerber  | Napisano 13 marzec 2006 - 21:41

cerber
  • Użytkownik
  • Postów: 156
  • Dołączył: 12-listopad 05
  • Miasto: Gdynia
Dobra, odświeżam temat wiem.... ale nie znalazlem nic na temat:

LINK

tego czegoś, wyglada na to, że za taką cene mozna miec bardzo dobre radio. Jednak czy jest ono dobre i czy bedzie działać z innymi radiami (PMR)

------------------------------------------------

i tak dodatkowo fajnie byłoby gdybyście pomogli wybrac najlepsze z tych radyjek (planujemy z kolega kupic zestawik):

LINK

LINK

LINK

Dzięki, tak na wszelki wypadek.

#2 wally  | Napisano 13 marzec 2006 - 21:47

wally
  • Użytkownik
  • Postów: 1048
  • Dołączył: 21-październik 04
  • Miasto: Wrocław
Cerber, pierwsze radio nie będzie działac z PMR i jest nielegalne w Polsce,
z tych co podałeś tylko to z 2 linku jest radiem PMR, reszta jest nielegalna.
Polecam to radio:
LINK
Jest 2 zakresowe czyli obsługuje PMR i LPD ( ponadto można odblokować pasmo KDR).

#3 cerber  | Napisano 14 marzec 2006 - 20:18

cerber
  • Użytkownik
  • Postów: 156
  • Dołączył: 12-listopad 05
  • Miasto: Gdynia
LINK

tez zastanawiałem sie nad tym radiem ale obawiam sie, że te 3km (pewnie w idealnie gładkim terenie) mogą czasami niewystarczyć w lesie albo w budynkach i zamiast rozmowy poslucham sobie szumu albo nikogo nie "zobacze".

LINK
A czy uwazasz, ze to radio bedzie lepsze niz te WT-415 ?

#4 wally  | Napisano 14 marzec 2006 - 20:27

wally
  • Użytkownik
  • Postów: 1048
  • Dołączył: 21-październik 04
  • Miasto: Wrocław
Zasięg jest wystarczający zarówno w budynkach jak i w terenie zalesionym. Zaletą tych WT415 jest to, że możesz w razie potrzeby kontaktować się w razie potrzeby z osobami używającymi systemu PMR i tymi z systemem LPD (oczywiście nie jednocześnie).

#5 cerber  | Napisano 18 marzec 2006 - 19:17

cerber
  • Użytkownik
  • Postów: 156
  • Dołączył: 12-listopad 05
  • Miasto: Gdynia
Dobra to znowu ja :D mam do Was kolejne pytanko bo znalazlem takie radiotelefoniki:

LINK

Czy będą działać z innymi PMR radyjkami ? no i czy warto tyle na nie wydac :D

#6 Gizbern  | Napisano 18 marzec 2006 - 20:31

Gizbern
  • Użytkownik
  • Postów: 34
  • Dołączył: 06-marzec 06
  • Miasto: Wrocław / Lubin
Z tego co piszą to powinno spokojnie działać z innymi PMR-kami.

Czy warto tyle dać? :) To zależy od Ciebie. Wypisali tam parę róznych bajerów na liście ale pytanie czy Ci to wszystko potrzebne i czy będziesz tego używał. Zazwyczaj radyjka służą do najprostszej komunikacji głosowej. Znajdziesz tańsze, przez które też pogadasz. Ale jak chcesz wydać nieco więcej, oprócz gadania będziesz się jeszcze mógł pobawić. Szczególnie funkcja odstraszania komarów wydaje się przydatna :)

BTW mogliby zaoferować funkcję odstraszania kulek :)

#7 Foka  | Napisano 18 marzec 2006 - 20:45

Foka
  • Zasłużony
  • Postów: 7978
  • Dołączył: 23-maj 02
  • Miasto: Gdańsk
Zasięg 7 km, w terenie zabudowanym 4km... :| 8O :) :D  :mrgreen:  :wink:

#8 cerber  | Napisano 18 marzec 2006 - 21:35

cerber
  • Użytkownik
  • Postów: 156
  • Dołączył: 12-listopad 05
  • Miasto: Gdynia
No i własnie :D Jakie wy macie radia ? no i jak sie spisują. Chcemy z kumplem kupic radia (2szt razem do 200zł) zeby moc sie komunikowac z reszta graczy. No i byłoby fajnie jakbyscie napisali co kto ma i jak to to dziala no i czy poleca :D Narazie @wally chwali Wt415 :)

Cytat

BTW mogliby zaoferować funkcję odstraszania kulek
:wink:

#9 FireBurner  | Napisano 26 marzec 2006 - 18:34

FireBurner
  • Użytkownik
  • Postów: 182
  • Dołączył: 05-wrzesień 04
  • Miasto: Trzcianka
Ja mam wt108 te od kigera z allegro po 179zl i za ta cene masz w komplecie nie tylko 2 pelnowartosciowe radyjka pmr ale 2 zestawy sluchawkowe z mikrofonem, ladowarke i 2 akumulatorki do radyjek. To sie chyba oplaca co?  Wt 415 maja praktycznie identyczne funkcje ale w komplecie nie ma nic oprocz 2 radyjek i kosztuja 150zl.

WT 108 z mojej praktyki maja zasieg do 2 km w terenie pagorkowatym porosnietym wysokim lasem ( na plaskiej lace moze te 4 by mialy) w terenie zabudowanym uzywalem ich nie wiecej jak do 100m i bylo ok ale nie wiem czy dadza rade do 1km trzeba to jeszcze sprawdzic przy okazji

Ajezeli chodzi o WT608 to zasieg 7km to sciema huehuehe radio ma moc 0,5W wiec tyle co wszystkie w tej klasie.

#10 Ray  | Napisano 26 marzec 2006 - 19:54

Ray
  • Użytkownik
  • Postów: 231
  • Dołączył: 22-luty 04
  • Miasto: Wroclaw
Czy wymiana na dłuższą/lepszą jakościowo antenę będzie miało wpływ na wzrost zasięgu (powyżej magicznych 5km)?
Może dlatego przy WT608 podają  te 7 km (a może to tylko chwyt).

#11 wally  | Napisano 26 marzec 2006 - 20:20

wally
  • Użytkownik
  • Postów: 1048
  • Dołączył: 21-październik 04
  • Miasto: Wrocław
Większość radii PMR ma niewymienne anteny, mozna oczywiście pobawić się w rozkręcenie obudowy i zamontowanie jakiegoś gniazda antenowego.
Tyle, że:
- jest to nielegalne,
- dopasowanie radia do anteny trzeba by było powierzyć jakiemuś radioelektronikowi bo inaczej można spalić radio. Założenie "pierwszej z brzegu" anteny na pewno nie zaowocuje wzrostem zasięgu.
- antenę trzeba by było wykonać ręcznie, bo większość anten dostępnych w handlu to są anteny na amatorskie pasmo "70 cm" czyli 430 MHz.

#12 Foka  | Napisano 26 marzec 2006 - 20:52

Foka
  • Zasłużony
  • Postów: 7978
  • Dołączył: 23-maj 02
  • Miasto: Gdańsk
Po trzecie niewiele to da, może co najwyżej zwiększyć czułość przy odbiorze, zasięgu przy nadawaniu raczej nie poprawi.

#13 woma  | Napisano 01 lipiec 2006 - 12:50

woma
  • Użytkownik
  • Postów: 542
  • Dołączył: 30-styczeń 06
  • Miasto: Chełmno
Odswiezam staaaary temat, ale niestety linki z Allegro juz nie działaja.

Moze troche wnerwiajace pytanie ale co tam najwyzej zostane zjechany :wink: Co wybrac do komunikacji z PMR jak najtaniej, ale zeby dalo sie przez to gadac.

#14 superadamcio  | Napisano 06 lipiec 2006 - 15:02

superadamcio
  • Użytkownik
  • Postów: 2
  • Dołączył: 20-czerwiec 06
  • Miasto: Nowy Tomyśl
Maxcomy,Inteki niektóre modele binatone i pare innych jest dobrych jak na cene,potem juz Motorole i drosze,
jesli byś się chciał wiecej dowiedzieć na temat PMRów zapraszam - www.pmr446.prv.pl

Pozdrawiam
  :wink:

#15 Ari  | Napisano 26 lipiec 2006 - 00:48

Ari
  • Użytkownik
  • Postów: 1106
  • Dołączył: 29-kwiecień 06
  • Miasto: Sochaczew/Piasecznica/Warszawa
A ja mam pewne pytanie.
Otóż, czy takie krótkofalówki będą dobre? http://www.allegro.p...hit_cenowy.html
Zbytnio nie moge się doczytać czy są one PMR. Opłaca się coś takiego brać? Wiem że firma jest b.dobra ale chodzi mi głownie o te pasma, z jakimi będą one kompatybilne

#16 Punisher  | Napisano 26 lipiec 2006 - 08:20

Punisher
  • Użytkownik
  • Postów: 672
  • Dołączył: 25-wrzesień 03
  • Miasto: Gliwice

Cytat

A ja mam pewne pytanie.
Otóż, czy takie krótkofalówki będą dobre? http://www.allegro.p...hit_cenowy.html
Zbytnio nie moge się doczytać czy są one PMR. Opłaca się coś takiego brać? Wiem że firma jest b.dobra ale chodzi mi głownie o te pasma, z jakimi będą one kompatybilne

Nie są PMR

Cytat

22 kanały (7 FRS i GMRS, 7 FRS, 8 GMRS)


#17 Ari  | Napisano 26 lipiec 2006 - 18:23

Ari
  • Użytkownik
  • Postów: 1106
  • Dołączył: 29-kwiecień 06
  • Miasto: Sochaczew/Piasecznica/Warszawa
Ale czy to będzie pasowało, pytam sie tak dlatego że niedawno na strzelance, kumpel mial PMR i on slyszal to co ja mówie lecz ja jego nie slyszalem (wlasnie ten model co podalem mialem bo pozyczylem) :?

#18 augustox  | Napisano 08 sierpień 2006 - 21:39

augustox
  • Użytkownik
  • Postów: 205
  • Dołączył: 16-marzec 06
  • Miasto: Krotoszyn
jestem troszke ciemny w tym temacie...i mam pytanie...czy np. takie krotkofalwki  http://allegro.pl/it..._gwarancja.html
by dobrze wspópracowały z PMR'ami maxcom'a ?
pozdrawiam !

#19 radzu  | Napisano 08 sierpień 2006 - 23:01

radzu
  • Użytkownik
  • Postów: 308
  • Dołączył: 24-maj 06
  • Miasto: Rydułtowy
Hmm może i by współpracowały ale nie lepiej kupić tańsze WT 108 które są dodatkowo dużo lepsze ??
W WT 108 masz dodatkowo 38 podkanałów, szyfrowanie rozmów i zestawy słuchawkowe.

#20 Wukasz  | Napisano 09 sierpień 2006 - 08:06

Wukasz
  • Użytkownik
  • Postów: 3915
  • Dołączył: 30-maj 03
  • Miasto: K-K

radzu napisał:

W WT 108 masz dodatkowo 38 podkanałów, szyfrowanie rozmów.
Które to funkcje są zbędne.