Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Radiokomunikacja - pytania i odpowiedzi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2371 odpowiedzi w tym temacie

#2361 Maro  | Napisano 23 sierpień 2017 - 14:39

Maro
  • Użytkownik
  • Postów: 31
  • Dołączył: 01-czerwiec 03
  • Miasto: Ågotnes
no nie trzeba :)

#2362 wiciok  | Napisano 23 sierpień 2017 - 16:51

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5483
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków

Wyświetl postUżytkownik kugelblitz dnia 23 sierpień 2017 - 09:49 napisał

Bowmany i podobne o ile wiem nie używają mikrofonów dynamicznych tylko elektretowe  więc nie trzeba , co innego aktywne ochronniki
Pytam, bo właśnie lecą do mnie 2 sztuki, a na forum w dwóch miejscach widziałem info, że wzmacniacz jest potrzebny. Cóż, przyjdą to i tak zweryfikuję.

#2363 Corey  | Napisano 24 sierpień 2017 - 06:33

Corey
  • Użytkownik
  • Postów: 216
  • Dołączył: 03-listopad 05
  • Miasto: Szamotuły

Wyświetl postUżytkownik wiciok dnia 23 sierpień 2017 - 16:51 napisał

Pytam, bo właśnie lecą do mnie 2 sztuki, a na forum w dwóch miejscach widziałem info, że wzmacniacz jest potrzebny. Cóż, przyjdą to i tak zweryfikuję.
Ja kiedyś musiałem wymienić mikrofon by działał z motorolą. Z nowymi radiami nie wiem - może się coś pozmieniało.

#2364 kugelblitz  | Napisano 24 sierpień 2017 - 22:08

kugelblitz
  • Użytkownik
  • Postów: 274
  • Dołączył: 27-grudzień 05
  • Miasto: Warszawa
Wiciok, daj znać czy działa jak dojdą.

#2365 wiciok  | Napisano 27 sierpień 2017 - 15:37

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5483
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
Na obydwu sztukach mikrofony działają z Baofengiem UV-82, ale siła modulacji jest fatalna. Durny Z-Tac jest o kilka rzędów wielkości głośniejszy. Także wzmacniacz bezapelacyjnie jest potrzebny, wbrew rewelacjom kol. Maro, a zgodnie z tym co już wcześniej przeczytałem na forum.

#2366 Maro  | Napisano 28 sierpień 2017 - 11:13

Maro
  • Użytkownik
  • Postów: 31
  • Dołączył: 01-czerwiec 03
  • Miasto: Ågotnes
mi powiedziano ze wszystko ok. sprawdze co wg osoby odbierajacej znaczy ok wiec....
jestem ciekaw czy samo ptt moze powodowac roznice?
daj znac co tam wrzuciles w swoje. drugiego bowmana bede lutowal na dniach z innym ptt - sprawdze wtedy jak dziala sam.

przepraszam za ew zamieszanie

#2367 wiciok  | Napisano 28 sierpień 2017 - 16:57

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5483
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków
W PTT nie mam nic dodatkowego - tylko i wyłącznie włącznik.

#2368 Toczu-Toczu  | Napisano 16 wrzesień 2017 - 05:59

Toczu-Toczu
  • Użytkownik
  • Postów: 42
  • Dołączył: 04-czerwiec 15
  • Miasto: Wrocław
Jakie radio najlepsze do słuchawek Bowmana Elite II? Jakie będzie pasować i co zrobić żeby pasowało.

#2369 JarekM  | Napisano 16 wrzesień 2017 - 17:58

JarekM
  • Moderator I
  • Postów: 662
  • Dołączył: 13-luty 08
  • Miasto: Bydgoszcz/Ślesin/Nakło n.Not.
każde, które będzie posiadało gniazdo zgodne z wtykiem kabla PTT w zestawie który zakupisz.

#2370 domo978  | Napisano 11 listopad 2017 - 22:14

domo978
  • Użytkownik
  • Postów: 5
  • Dołączył: 15-grudzień 16
  • Miasto: Szczytno
Jaka pmrk'a na dzień dzisiejszy jest najlepsza z tych najtańszych bo od razu 300 nie chcę wydawać.

Pozdrawiam

#2371 feder91  | Napisano 12 listopad 2017 - 23:10

feder91
  • Użytkownik
  • Postów: 434
  • Dołączył: 17-październik 05
  • Miasto: Warszawa
Jak obecnie wygląda sprawa prawna od strony częstotliwości VHF 136-174MHz ?
Narobiło się ostatnio tych baofengów nadające na w/w i zastanawiam się czy przy pojawiających się jakiś kontrolach nie ma z tego tytułu problemów?
Czy dalej obowiązuje jakaś licencja na te częstotliwości? Bo może lepiej byłoby coś takiego zrobić. PMR średnio działa w dalszych odległościach w lesie i zwyczajnie na tych VHF 136-174MHz jest dużo winkszy zasięg.


#2372 mareq  | Napisano 13 listopad 2017 - 08:23

mareq
  • Użytkownik
  • Postów: 1406
  • Dołączył: 23-wrzesień 14
  • Miasto: Bielsko-Biała
Na VHF bez żadnego pozwolenia nie podziałasz legalnie. Nie ma tu żadnego "wolnego" przedziału. Nie wiem jak obecnie, kiedyś Navcoma można było lupić z licencją na 1 kanał w VHF. Licencja była de facto na sklep a on jej dalej użyczał.