Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Radiokomunikacja - pytania i odpowiedzi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2393 odpowiedzi w tym temacie

#41 uzismg  | Napisano 27 grudzień 2006 - 23:30

uzismg
  • Użytkownik
  • Postów: 1
  • Dołączył: 21-listopad 06
  • Miasto:
Mam pytanie czy krótkofalówka topcom twintalker 6800 bĘdzie działałA z innymi radiami  
i o co chodzi w funkcji monitoring?
Jak mozecie to odpiszcie bĘde wdzięczny.

#42 Foka  | Napisano 28 grudzień 2006 - 13:13

Foka
  • Zasłużony
  • Postów: 7979
  • Dołączył: 23-maj 02
  • Miasto: Gdańsk

Wyświetl postUżytkownik uzismg dnia 27/12/2006, 23:30 napisał

i o co chodzi w funkcji monitoring?
Use google, Lucke.

#43 killerekpl  | Napisano 04 styczeń 2007 - 11:12

killerekpl
  • Użytkownik
  • Postów: 50
  • Dołączył: 17-grudzień 05
  • Miasto: Świnoujście
Witam,
Szukam zestawu słuchawkowego z 2 końcówkami jack (mini i macro). Nigdzie nie moge znaleść a na alegro stoją po 70 zł.

Wiecie gdzie taniej dostane? Chyba żeby samemu zrobić, tylko że dokładnie nie wiem jak.

Chciałbym żeby guzik PTT włączał rozmowe, czyli jak go trzymam to mówie. Nie wiem dokładnie jak to zrobić. Myślałem nad włączeniem funkcji VOX. Robił już ktoś coś takiego?

#44 Gumian  | Napisano 08 styczeń 2007 - 22:32

Gumian
  • Użytkownik
  • Postów: 42
  • Dołączył: 14-maj 05
  • Miasto: Szczecin
Taniej chyba zestawu nie dostaniesz. A co do PTT to on z reguły właśnie włącza nadawanie, więc w czym problem??  :-F

#45 Johann  | Napisano 09 styczeń 2007 - 21:17

Johann
  • Użytkownik
  • Postów: 870
  • Dołączył: 17-czerwiec 06
  • Miasto: Łódź
A ja mam takie pytanie. Planuje zakup radia i się zastanawiam czy będzie do niego zestaw słuchawkowy od Nokii 6510, który warla się po domu. Radio ma wyjście na jAcka małego i również zestaw na małego jAcka? Czy będzie możliwa taka symbioza?:> Oczywiście mikrofon i słuchawka są w jednym jAcku:) :lol:

#46 killerekpl  | Napisano 17 styczeń 2007 - 15:10

killerekpl
  • Użytkownik
  • Postów: 50
  • Dołączył: 17-grudzień 05
  • Miasto: Świnoujście
W tym ze nie wiem dokladnie jak zlutowac kabelki i jakiego guziku uzyc zeby to wszytsko gralo ze soba tak jak ja to chce. Bo mam mikrofon, mam sluchawki, guzik jakis tez tam mam, ale jak to zlutowac?

#47 _Siwy_  | Napisano 22 styczeń 2007 - 09:37

_Siwy_
  • Użytkownik
  • Postów: 15
  • Dołączył: 14-kwiecień 04
  • Miasto: Wroclaw
wykopane na innym forum:

Cytat

Dołączona grafika
Legenda:
Duże kółko z mniejszym w środku - głośnik
Małe kółko - mikrofon
"Coś" z lewej na dole - wtyczka
Kolory:
Czerwony - "+" głośnika
Zielony - "+" mikrofonu
Niebieski - masa
Polaryzacją głośnika czy mikrofonu nie trzeba się specjalnie przejmować - byle rozkład kabli się zgadzał, jak zamienimy plus z minusem to nic nie zmieni.


#48 moron  | Napisano 17 maj 2007 - 00:25

moron
  • Użytkownik
  • Postów: 179
  • Dołączył: 08-maj 07
  • Miasto: wawa
odkopie troche temacik

co byscie polecili (prosze o sprawdzony lub pewny sprzet) do ASG (no i na dzialke ;) ) tak w okolicy 200-300pln
chcialbym jakis przywoity zasieg oczywiscie chodzi o zestawik 2 ukf'ek najlepiej ze sluchawkami typu D (na pewno musi byc mozliwosc dokupienia i dolaczenia), mile widziany VOX, monitorowanie 2 kanalow itp bajery :)


edit:
zastanawiam sie nad
http://allegro.pl/it...ym_zasiegu.html

Użytkownik moron edytował ten post 17 maj 2007 - 00:34


#49 LiuKas  | Napisano 08 październik 2007 - 22:17

LiuKas
  • Użytkownik
  • Postów: 121
  • Dołączył: 15-czerwiec 04
  • Miasto: starachowice
Witam

posiadam ową radiolkę:
http://www.allegro.p...asieg_8_km.html

niestety ostatnio na strzelance jakimś cudem zgubiłem dołączony zestaw słuchawkowy...

myślałem nad kupnem czegoś podobnego... z tego co się orientuje (choć moja wiedza jest mała w tym zakresie) to w radiolce jest wtyk "mikro"na słuchawkę (w każdym razie, mniejszy niż ten od słuchawek przy kompie :P)

czy coś takiego będzie pasować?

http://www.allegro.p...wka_ma_lpd.html

szukałem... nie znalazłem

pozdrawiam

#50 moron  | Napisano 08 październik 2007 - 22:28

moron
  • Użytkownik
  • Postów: 179
  • Dołączył: 08-maj 07
  • Miasto: wawa
heh
zadzwon do goscia i sie jego spytaj :)

#51 piachu  | Napisano 02 grudzień 2007 - 21:09

piachu
  • Użytkownik
  • Postów: 107
  • Dołączył: 18-grudzień 05
  • Miasto: Kargowa / Poznań
a jak jest z legalnoscia tych radyjek? -> http://www.allegro.p...?item=276058338

gdziestam wyczytalem ze nielegalne, a sprzedawca pisze mi cos takiego:

Witam!

Tak, jak najbardziej legalne. Pracuja one na amatorskich częstotliowœciach dopuszczonych do użytku cywinego.

Pozdrawiam,

#52 moron  | Napisano 02 grudzień 2007 - 21:47

moron
  • Użytkownik
  • Postów: 179
  • Dołączył: 08-maj 07
  • Miasto: wawa
czestotliwosci sa ok
spytaj sie o moc nadawania bo nie zauwazylem na stronie


ps. 41km to ma chyba na ksiezycu xD

#53 Foka  | Napisano 02 grudzień 2007 - 22:03

Foka
  • Zasłużony
  • Postów: 7979
  • Dołączył: 23-maj 02
  • Miasto: Gdańsk
Moron, bzdura. To jest pasmo FRS, które jest zastrzeżone w UE dla central telefonicznych.
Zasięg... buhahaha, 1/10 z tego w terenie będzie osiągnięciem.

#54 piachu  | Napisano 02 grudzień 2007 - 22:16

piachu
  • Użytkownik
  • Postów: 107
  • Dołączył: 18-grudzień 05
  • Miasto: Kargowa / Poznań
Pytanie : jaka moc ma to radio?
Odpowiedz:
Niestety instrukcja nie zawiera takich informacji.
Model GXT 750 posiada trzy poziomy mocy
1. niski - 0,5W
2. œredni (tego dokładnie producent nie podaje) od 2W do 4W
3. wysoki 5W

Pozdrawiam

btw: Co myslicie o maxcomach wt 608? ma ktos? pasuje do nich jakis zestaw sluchawkowy?

Użytkownik piachu edytował ten post 02 grudzień 2007 - 22:42


#55 javelin  | Napisano 03 grudzień 2007 - 21:53

javelin
  • Użytkownik
  • Postów: 1035
  • Dołączył: 26-czerwiec 04
  • Miasto: Olsztyn
Generalnie do użytku amatorskiego, bez "licencji" czy innego pozwolenia (nie wiem jak to się zwie) dla krótkofalarzy, dozwolone sa radia o mocy do 0,5W.

#56 narmo  | Napisano 19 grudzień 2007 - 23:13

narmo
  • Użytkownik
  • Postów: 15
  • Dołączył: 05-październik 05
  • Miasto: Gdynia
Ktoś mógłby mi polecić w miarę możliwości niedrogie radyjko PMR, które nie będzie miało zwłoki po naciśnięciu przycisku nadawania? Dobija mnie to, że trzeba czekać zanim się coś powie. Miło by było, jakby jeszcze miało podwójny wtyk, tak jak w motorolach, żeby bezposrednio można było podpinać co lepsze zestawy słuchawka-mokrofon.

#57 thor_  | Napisano 20 grudzień 2007 - 22:35

thor_
  • Weteran
  • Postów: 4004
  • Dołączył: 02-październik 05
  • Miasto: Gdańsk
Co znaczy niedrogie ??

I nie rozumiem pojęcia "zwłoki". Każde radio zaczyna nadawać po naciśnięciu przycisku PTT/nośnej a nie przed ;) Tu nie ma o co się wkurzać tylko trzeba sie przyzwyczaić ;)

#58 narmo  | Napisano 21 grudzień 2007 - 11:44

narmo
  • Użytkownik
  • Postów: 15
  • Dołączył: 05-październik 05
  • Miasto: Gdynia

Wyświetl postUżytkownik thor_ dnia 20/12/2007, 22:35 napisał

Co znaczy niedrogie ??
Np. nie za 500 zł od radiotelefonu:)

Cytat

I nie rozumiem pojęcia "zwłoki". Każde radio zaczyna nadawać po naciśnięciu przycisku PTT/nośnej a nie przed ;) Tu nie ma o co się wkurzać tylko trzeba sie przyzwyczaić ;)
Ale powinny zacząć nadawać natychmiast po wciśnięciu przycisku, a nie po 1 - 2 sek., jak moje maxcomy.WT508

#59 thor_  | Napisano 22 grudzień 2007 - 19:28

thor_
  • Weteran
  • Postów: 4004
  • Dołączył: 02-październik 05
  • Miasto: Gdańsk
Kup sobie chińskie podróby jakiegoś Kenwooda czy Icoma albo Motorolli za jakies 200-250 za sztukę ;) programowalne z klawiatury, na pasmo 440-470MHz ;) i będziesz Verry Hapi ;)

#60 sieta  | Napisano 24 styczeń 2008 - 11:33

sieta
  • Użytkownik
  • Postów: 76
  • Dołączył: 21-marzec 06
  • Miasto: Wrocław
Przeczytałem chyba wszystko co tu znalazłem na temat komunikacji... i trochę się już w tym pogubiłem... Czytam, czytam i widzę, że co wątek to inne rozwiązanie.
Ktoś mi może powiedzieć, jaki standard jest najpopularniejszy wśród maniaków?
PMR(i/lub)LPD czy też nielegalne u nas FRS/GMRS... ???