Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Obróbka video - programy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#1 PAT_KOZI  | Napisano 24 lipiec 2003 - 21:36

PAT_KOZI
  • Weteran
  • Postów: 504
  • Dołączył: 17-październik 02
  • Miasto: LUBLIN
ADOBE PRIMIER

sory nic więcej konkretnego :(

#2 PAT_KOZI  | Napisano 25 lipiec 2003 - 01:03

PAT_KOZI
  • Weteran
  • Postów: 504
  • Dołączył: 17-październik 02
  • Miasto: LUBLIN
ale AfterEfect to końcowa obrubka większośc podstawowych efektów mozna ztrobić na primierze  a on jest fajniusi listwa czasowa tniecie klipów i wogóle pracuje sie w nim super przyjemniusio.

#3 Edo  | Napisano 25 lipiec 2003 - 15:56

Edo
  • Użytkownik
  • Postów: 101
  • Dołączył: 20-listopad 02
  • Miasto: Elbląg
Adobe Premiere wśród wielu jest znany z niestabilności. Tak było też u mnie - nie znałeś dnia ni godziny, gdy się potrafił wywalić. Czasem jednak miał dobre dni i bywał w porządku. Na szczęście moje potrzeby w zakresie obrazu ruchomego ograniczyły się ostatnio do rejestracji i kodowania obrazu, do czego w zupełności wystarcza darmowy Virtual Dub. Pochlastałbym się, gdybym wydał parę tysięcy na Premiere, a on by działał tak, jak działał (mało który program tak u mnie się zachowywał). Wiadomo już, po co powinno się zawsze udostępniać wersje demo. Kiedyś zdarzało się mi się korzystać z dołączonego do karty GFX Main Actora, choć rewelacja to nie była.

#4 Zjawa  | Napisano 26 lipiec 2003 - 18:30

Zjawa
  • Użytkownik
  • Postów: 381
  • Dołączył: 18-czerwiec 03
  • Miasto: Gdańsk
mam takie pytanko, skad wytrzysnąć Adobe Premiere? Mowicie ze nie ma problemu  :wink:

Blob probowales PureMotion EditStudio2?

#5 Edo  | Napisano 28 lipiec 2003 - 15:52

Edo
  • Użytkownik
  • Postów: 101
  • Dołączył: 20-listopad 02
  • Miasto: Elbląg
Co do Virtual Duba - polecam sprawdzić różne jego wersje. Kiedyś miałem 1.3 i 1.4 i ta nowsza była bardzo niestabilna w moim systemie. Z czasem coś się musiało w mojej Windozie zmienić i teraz używam 1.4 w zasadzie bez problemów. Spróbuj z 1.3 lub inną.

#6 Chochla  | Napisano 11 sierpień 2003 - 10:49

Chochla
  • Użytkownik
  • Postów: 364
  • Dołączył: 10-maj 02
  • Miasto: Lodz
Jezeli VirutualDub wykrzacza Ci sie i do tego masz bad frame'y to bez znajomosci szczegolow powiedzialbym ze po prostu nie udaje Ci sie wyciac ich wszystkich i na nich te exity. Na www.divx.pl w dziale teksty jest opis jak przy pomocy ktorejs wersji VD automatycznie sporzadzic liste wszystkich bad frame'ow w filmie wejsciowym. BTW w jaki sposob je 'omijasz'?

#7 qba54  | Napisano 23 sierpień 2003 - 20:01

qba54
  • Użytkownik
  • Postów: 41
  • Dołączył: 30-maj 03
  • Miasto: Łódź
Strata Videoshop [kiedys produkt Avidu]
w najprostrzej postaci darmowy
widndows / macos
wersje darmowe - 3.0.4 mnostwo filtruw i efektow, wielowarstwowa obsluga wideo, audio i napisow
nie obsluguje natywnie urzadzen dv
statyczna alfa
5.0 jest obsluga dv
calkowicie ogolony i z mostwem przeszkadzajek reklamowych
tylko po jednym layerze dla audio, wideo i tekstow
bez alphy i motionu

FinalCutPro lub odchudzony jako FinalCutExpress
wylacznie macos
full wypas

iMovie darmowy
wylacznie macos
najprostszy - trzeba umiec liczyc do 100 i podpisac sie ;-)

#8 Wotan  | Napisano 23 listopad 2003 - 12:15

Wotan
  • Użytkownik
  • Postów: 3
  • Dołączył: 23-listopad 03
  • Miasto: z nigdziebądź
ja polecam Adobe Premiere Pro 7.0

najnowsza wersja, o wiele mniej błędów, nie wykrzacza się raczej a przynajmniej nie zdarzyło mi się jeszcze

minus to straszna pamięciożerność i duże wymagania sprzętowe

#9 Turek2  | Napisano 23 luty 2004 - 16:31

Turek2
  • Użytkownik
  • Postów: 43
  • Dołączył: 19-lipiec 02
  • Miasto: Wrocław
Ja używam Windows Movie Maker 2 (z windows update). Bardzo prosty i fajny. Ma wszystkie potrzebne efekty. Troszkę zawiły w obsłudze ale darmowy i nie psuje jakości filmu.

#10 Ar2  | Napisano 22 marzec 2004 - 13:55

Ar2
  • Użytkownik
  • Postów: 5
  • Dołączył: 07-maj 03
  • Miasto: Olsztyn
ja pracuje na ULEAD media studio pro, możliwości jak w adobie, moim zdaniem latwiejsza obsluga, pakiet zawiera edytor audio, tekstu, narzedzia do sciagania filmu, do tego polecam Ulead cool 3d PS do tworzenia animacji i napisow, do sciagania filmu na dysk uzywam win codera.

#11 Kabzior  | Napisano 08 maj 2004 - 18:01

Kabzior
  • Użytkownik
  • Postów: 153
  • Dołączył: 14-sierpień 03
  • Miasto: Gdansk
A jakim progsem mozna dodawac takie wlasnie efekty strzalow krwi itp. bo nie bardzo widzi mi sie vdabem kazda klatke eksportowac, robic w photoshopie i importowac :?

#12 Ludzik  | Napisano 13 maj 2004 - 13:30

Ludzik
  • Użytkownik
  • Postów: 132
  • Dołączył: 21-listopad 03
  • Miasto: Warszawa
http://www.efix.pl/forumefix/ .... moze znajdziecie tam potrzebne dla siebie informacje....
<== Do Wotana: Znalazles moze ten barwnik, o ktorym byla rozmowa na forum efixu??

#13 DargH  | Napisano 01 czerwiec 2004 - 22:36

DargH
  • Użytkownik
  • Postów: 3
  • Dołączył: 01-czerwiec 04
  • Miasto: Black Mesa
Virtual Dub do montazu podstawowego. Szybki, male wymagania, darmowy, stabilny.
Adobe After Effects - do efektow. Nie jest za prosty, ma duze wymagania ale daje duze mozliwosci (ogromne?). W razie co robi sie w kilku-kilkunasto sekundowych kawalkach. Caly czas jade na trial version. Tam robi sie prosto strzaly i efekt krwi --> STRZALY
Ogolnie polecam ze stron o efektach ww. efix oraz SANTIFX .
ULEAD Studio - calkiem niezly. Uzywam go od czasu do czasu jesli musze pokombinowac z synchronizacja dzwieku i fps (w VD wciaz sa problemy bo zmianie jakosci sfx].
Co do Adobe Premiere - tandeta. Nie polecam. Wolny, nie ma nic szczegolnego, niestabilny, drogi. Wole miec trzy inne male programy niz to krówsko.

#14 Fox_The_Killer  | Napisano 06 wrzesień 2004 - 21:44

Fox_The_Killer
  • Użytkownik
  • Postów: 28
  • Dołączył: 06-wrzesień 04
  • Miasto: mediolan/warszawa
amigos:)

pozwolcie ze sie podziele tym co wiem:)

ja osobiscie do montowania uzywam adobe affter effects, i shake(shake to taki wybitnie profesjonalny program do montowania efektow specjalnych. matrix, lotr, i takie tam)
ewentualnie avid, combustion.

co do montowania filmow.
jak chcecie zeby wszystko bylo ok, to :
1 caly film zrzucic do klatek, np jpg kompresja 98%.
2 zrzucic dzwiek oddzielnie.
3 zmontowac to razem
4 wypluc do avika, lub do klatek i dzwieku, nastepnie to polaczyc w innym sofcie.

zalety:

nic sie nie dronkuje, dziala 10xszybciej, nie wiesza sie.
latwa i przyjemna praca, bo nie czekasz az cos sie zrobi tylko masz to prawie real time. nie obciazasz kompa, bo na raz masz tylko jedna klatke, nie caly avik.
jeszcze lepiej jest podzielic to na mniejsze kawalki, masz wtedy leprzy dostep do poszczegolnych scen.

jak to potem zgrywasz do avika dziala tez szybciej bo nie traci czasu i nie wykozystuje procesora na dekompresowanie zmontowanego filmu, jezeli on by byl w aviku, a nie w klatkach.

pozatym jezeli zapisujes do dvixa lub mpga to musisz zapodac filtr na film brightnes and contrast, bo te codeki strasznie sciemniaja obaz.

co jest jeszcze istotniejsze przed zrzucaniem filnmu do klatek musisz zaznaczyc opcje deinterlace / upper field first. dla systemu tv w polsce.
znaczy to to ze nie bedziesz mial obrazu w kreski poziome co 2gi pixel.
bo tego sie uzywa jezeli obraz ma byc wyswietlany w telewizorze. telewizor pokazuje rzedy paskow co dugi. czyli 50 obrazow na sekunde, czyli 25 pol obrazow x2. bo te linie pokazuje na zmiane zeby bylo wrazenie plynnosci.
w kompie to nie zdaje egzaminu. i trzeba te pol obrazy zlaczyc w jeden i ustawic liczbe klatek na 25, tak i na wejsciu jak i na wyjsciu zeby nie bylo przez przypadek efektu szarpania lub zaszybko albo za wolno.

mam nadzieje ze nie bylo to za specjalnie zawile..

jak by ktos mial jakis problem wrzucic na jakis serwer i dac znaka, zmontuje za free:)
maniak maniaka zrozumie:)

#15 Nailer  | Napisano 11 luty 2005 - 09:15

Nailer
  • Użytkownik
  • Postów: 35
  • Dołączył: 23-listopad 04
  • Miasto: Biecz
Jezeli robicie film bez takich efektow to polecam Movie Maker 2

#16 Kozak  | Napisano 25 luty 2005 - 23:40

Kozak
  • Użytkownik
  • Postów: 16
  • Dołączył: 18-marzec 04
  • Miasto: Dewsbury
Ja jednak uważam, że Ulead Studio Pro to najlepsza propozycja. Stabilna praca, łatwa obsługa i duże możliwości to coś co do mnie naszybciej przemówiło. Poza tym uczyłem się na nim w szkole i wiem, że można na nim przeprowadzić pełen montaż filmu + zastosować dużo efektów. Co do efektów strzałów to przyznam jednak, że może być ciężko.

#17 kthulhu  | Napisano 25 marzec 2005 - 10:38

kthulhu
  • Użytkownik
  • Postów: 795
  • Dołączył: 19-kwiecień 04
  • Miasto: Wrocław
Ja uzywam dwoch programow: jednen to InterVideo Producer (plus dodatek coder i DvdCoder) a drugi to najnowsza wersja I-Movie... InVideo jest dobry, poniewaz ma wiele mozliwosci zapisu (wiele formatow), sporo efektow, przejsc i tego typu bajerow. Ma jednak minus - spora cene... I-Movie jest prosty i ciekawy, ale zapisuje glownie w mov... no i jest tylko na mac'a (jak ktos ma to nie ma sprawy) :]

#18 Cygan  | Napisano 26 marzec 2005 - 00:40

Cygan
  • Użytkownik
  • Postów: 30
  • Dołączył: 23-styczeń 05
  • Miasto: Olsztyn
Widzę, że tutaj trwa praktycznie bitwa o programy. Zajmuje się filmem już sporo i widze, że jest niezła jadka. Widze stuff dla przedszkolakow ale i takie ktorymi się robi efekty specjalne w profesjonalym FILMIE !!
Ludzie opanujcię się. Tu się kilka osób pyta o programy ktorymi moze Sobie przegrać i zmontowac jakis prosty filmik ze strzelania itp.

A tu widze Adobe Premiere, Adobe After Effect, Shake i jeszcze kilka ??
Kurcze może nie są to bardzo profesjonalne programy, ale na pewno nie takie proste !!

Samo Virtual Dub to bardzo dobre narzędzie. Alę żeby coś zrobić coś porządnego i poznać go w pełni....powiem tyle zajrzyjcie ile ona ma opcji...

Dobra ja teraz się wypowiem co ja użwywam do robienia filmów, a co polecam do robienia dla was zupelnych amatorów.

Więc ja używam tak

Przechwytywani(Capture):
VirtualDub
Scenanalier Live

Montaż:
Ulead Media Studio
Adobe Premiere

Efekty i grafika itp:
Adobe After Effects
Adobe Photoshop
Paint :) czasem
3dmax
Combusion

Dobra teraz napisze co wy mozecie uzyc. Jeśli chodzi o przegrywanie filmow z aparatow i tego typu sprzetu, to obrobka moze czasem być cieżka.Filmy są zapisywane w wiekszości w formacie MOV. A tego formatu dużo programow nie łyka. Nawet jesly łyka to sa problemy itp. Więc dobrze bylo by to jakoś przekonwertowac na MPG lub AVI. Po za tym też dużo chrzanią kodeki. Ale to już wypowiedz na innego posta.

Więc jestli chodzi o przechwytywanie to :

Virtual Dub
Ale w prawie kazdym programie do montazu są programy do przechwytywania.

Jesli chodzi o montaż to jak komu wygodnie. Nie polecam Adobe Premiere i Video Vegas. Za trudne na poczatek.

Polecam:
Porodukty typu ULEAD. Ulead Video Studio, Ulead Media Studio, Movie Maker i pelno darmowego stuffu. Bo bardzo duzo jest tych programow i coraz to nowsze powstają.

Malo osob wie ze zwyklym programem do montazu mozna zrobic super efekty, przejscia, napisy, efekty specjalne itp. Trzeba tylko poznać dobrze program i mieć dobry pomysl

To tyle jak na razie

#19 Cygan  | Napisano 26 marzec 2005 - 00:43

Cygan
  • Użytkownik
  • Postów: 30
  • Dołączył: 23-styczeń 05
  • Miasto: Olsztyn
Co do stucznej krwi, to już na Forum EFIXa wyjasnione zostało kilkakrotnie. Zapomnijcie o barwnikach itp. Po prostu idzcie do sklepu i bieżce syrop z aroni. Dobra konsystencja i jest w 100% do spożycią. No i tani :)
Nie trzeba sie bawic w jakies barwniki.

#20 santi  | Napisano 26 marzec 2005 - 01:49

santi
  • Użytkownik
  • Postów: 1
  • Dołączył: 26-marzec 05
  • Miasto:
Skoro mnie Cygan nakierował na to forum to dorzucę coś od siebie:

z darmowego softu:

Avid FreeDV - mocno okrojona wersja Avid Express

Zwei Stein - do montażu tak sobie ale ma całkiem przyzwoite opcje kluczowania koloru (trzeba tylko przeżyć jakoś dość dziwny interfejs) i parę efektów można nim zrobić.

wspominany nieraz Virtual Dub

Paint Shop Pro nie jest co prawda za free ale na trialu można trochę porobić. Ma możliwość zapisywania czynności do skryptów (coś jak ACTIONS w Photoshopie) - przydatne przy taśmowej obróbce np kolorystyki

Jahshaka - darmowy program do efektów (warstwy, obiekty 3D) posiada dość nietypowy interfejs w porównaniu z programami Adobe na przykład i niestety jest wyjątkowo niestabilny.

Do grafiki 3D jest za darmo Blender (zupełnie przyzwoity, polski manual wydał Helion) i mały ale sympatyczny modeler Wings3D ("następca" Nendo)

Santi