Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Mapy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

#41 lup  | Napisano 15 styczeń 2008 - 00:02

lup
  • Użytkownik
  • Postów: 1034
  • Dołączył: 10-listopad 05
  • Miasto: Khatovar/3city
To nie pierwszy raz jak słyszę, ze czegoś brakuje w 10kach.

Te co sami sprawdzaliśmy to sprawa sprowadzała się do ich aktualności, a nie braku.
(no może braku akurat w punkcie sprzedaży :D )
Po prostu były obszary aktualne na lata 80te, a są np w środku Trójmiasta z 2004 o ile dobrze pamiętam.
Jeszcze kumpel narzekał na coś w Bieszczadach i przy granicy z Ukrainą, ale nie wnikałem w temat.

Użytkownik lup edytował ten post 15 styczeń 2008 - 00:03


#42 thor_  | Napisano 15 styczeń 2008 - 00:28

thor_
  • Weteran
  • Postów: 3832
  • Dołączył: 02-październik 05
  • Miasto: Gdańsk
Większość map tego typu powstała na podstawie nalotów i zdjęć. Nie pamiętam kiedy, w jakich latach ale cały teren Polski był pokryty zdjęciami i potem mapami topo 1:50 000 i 1:10 000 jestem pewien na 99% że pokrycie dziesiątkami w układzie "65" jest "pełne" dla naszego kraju.

#43 Niedzwiedz  | Napisano 16 styczeń 2008 - 17:15

Niedzwiedz
  • Użytkownik
  • Postów: 89
  • Dołączył: 11-luty 06
  • Miasto: Poznań
Dlatego moim zdaniem na potrzeby AS takie zakupione mapy powinny być tylko podstawą do stworzenia własnej.

---
a jak już jesteśmy przy tworzeniu własnych map to pozwolę sobie skierować wątek w nieco innym kierunku :)
- jaki format stosujecie?

z własnych doświadczeń zauważyłem że do zastosowań militarnych popularne mapy rolowane A1,A2 czy A3 są niepraktyczne. skolei na A4 mieście się zbyt mało (za to można je drukować w domu).
Innym problemem jest fakt iż (np. mój) mapnik ma jakieś takie niewymiarowe okienko i żaden z formatów zgodny z ISO216 nie pasuje.

ktoś chce się podzielić własnymi doświadczeniami na tym polu?

#44 szpargal  | Napisano 16 styczeń 2008 - 20:30

szpargal
  • Użytkownik
  • Postów: 366
  • Dołączył: 12-sierpień 06
  • Miasto: Warszawa

Wyświetl postUżytkownik Niedzwiedz dnia 16/1/2008, 17:15 napisał

ktoś chce się podzielić własnymi doświadczeniami na tym polu?

Tak, ja się podzielę. Tnę mapy na arkusze pasujące do kieszeni w której noszę mapy. To jedyne kryterium rozmiaru, 25-tki w takich kawałkach obejmują obszar 3x5km. Arkusze te laminuję i sklejam taśmą Scotch.

#45 thor_  | Napisano 16 styczeń 2008 - 22:49

thor_
  • Weteran
  • Postów: 3832
  • Dołączył: 02-październik 05
  • Miasto: Gdańsk

Cytat

Dlatego moim zdaniem na potrzeby AS takie zakupione mapy powinny być tylko podstawą do stworzenia własnej.

A ja proszę o rozwinięcie tego tematu ;)

#46 lup  | Napisano 17 styczeń 2008 - 21:11

lup
  • Użytkownik
  • Postów: 1034
  • Dołączył: 10-listopad 05
  • Miasto: Khatovar/3city
Zależy, którym Scotch-em :) Większość "magic" puszcza przy byle kropli wody.
Jakie zostawiasz przerwy "na sklejkę"? A może robisz nakładki?

#47 szpargal  | Napisano 20 styczeń 2008 - 15:46

szpargal
  • Użytkownik
  • Postów: 366
  • Dołączył: 12-sierpień 06
  • Miasto: Warszawa
Nie wiem jaka to taśma, ale jakaś beznadziejna. Puszcza po każdej imprezie, a jeszcze jak zamoknie to faktycznie kaplica. Ale to i tak lepsze, niż mapniki, mniej miejsca zajmuje.
Przerwy są takie, aby się złożyło, jakeś 3mm. Co tego dochodzi trochę marginesu laminatu, żeby się trzymało, więc arkusze nie stykają się ze sobą.
Ale i tak uważam że jest to najlepszy sposób na mapy. Kiedyś jeszcze trafiłem na folię matową, można było ołówkiem pisać, ale jakoś zniknęła z rynku.

#48 Soman  | Napisano 20 styczeń 2008 - 18:03

Soman
  • Użytkownik
  • Postów: 466
  • Dołączył: 09-lipiec 05
  • Miasto: Zielona Góra

Wyświetl postUżytkownik Niedzwiedz dnia 16/1/2008, 17:15 napisał


z własnych doświadczeń zauważyłem że do zastosowań militarnych popularne mapy rolowane A1,A2 czy A3 są niepraktyczne. skolei na A4 mieście się zbyt mało (za to można je drukować w domu).
Innym problemem jest fakt iż (np. mój) mapnik ma jakieś takie niewymiarowe okienko i żaden z formatów zgodny z ISO216 nie pasuje.

ktoś chce się podzielić własnymi doświadczeniami na tym polu?

Map do pracy stricte w polu nie roluje się tylko składa. W którymś starym wojskowym podręczniku jest pokazany sposób jak się to robi. Dlatego też format 'pierwotny' nie jest ważny.
Co do opracowywania własnych map - masz racje. Robiąc własną mapę można dodatkowo umieścić poprawki, czy też nanieść interesujące nas elementy.

#49 Niedzwiedz  | Napisano 22 styczeń 2008 - 16:07

Niedzwiedz
  • Użytkownik
  • Postów: 89
  • Dołączył: 11-luty 06
  • Miasto: Poznań

Wyświetl postUżytkownik thor_ dnia 16/1/2008, 22:49 napisał

A ja proszę o rozwinięcie tego tematu ;)
Proszę bardzo :)

posłużę się przykładem dla potomnych

1) oto skan fragmentu mapy (fort 2 w Poznaniu) zakupionej w wojewódzkim urzędzie kartograficznym w skali 1:10 000 za jakieś 3zł http://img236.images...e=fortiibh8.jpg
jak widać mapa żadna rewelka bo nie ma wszystkich ważnych dla asg szczegółów (w asg walczy się na +- 50m więc szczegóły są bardzo ważne)

2) skan taki (w formie rastrowej - bmp) wrzuciłem do Corela (grafika wektorowa) jako tło. Przypomnę że grafika wektorowa ma praktycznie nieograniczoną rozdzielczość gdyż nie posługuje się pixelami do zapisu kształtów tylko prymitywami (linie, wieloboki itd...)

3) następnie udałem się na fort z kompasem (a konkretniej busolą) i spędziłem tam jakieś 30min na pomiary. Stajesz w pkt charakterystycznym i zapisujesz azymuty na wszelkie ważne dla ciebie obiekty których nie ma na mapie, następnie stajesz w innym pkt znanym z mapy i pomiary powtarzasz. Gdy potem pociągniesz pod określonym kątem (azymutem) linie proste z każdego z dwóch pkt pomiarowych to na ich przeciĘciu uzyskasz pozycję mierzonego obiektu z całkiem przyzwoitą dokładnością :)
niektóre obiekty z lenistwa nie mierzyłem tylko zaznaczałem 'na oko'
innym Z_kolei jak np. ważnym budynkom mierzyłem każdy narożnik aby mieć ich wymiary.

4) zaznaczam pkt charakterystyczne na mapie w Corelu. każdy typ pkt to inna warstwa (warstwa budynków, terenu, dróg, rzek, itd...)

5) objeżdżam wielobokami połacie lasów, wzgórza itd... aby uzyskać lepszy efekt końcowy. Każdemu typowi nadaję osobną warstwę (las, teren, wzgórze ...) jednocześnie pozostawiam oryginalną mapę jako półprzezroczyste tło

6) nakładam siatkę współrzędnych

7) dodaje nazwy ważniejszych obiektów aby ułatwić komunikacje. To jest bardzo ważne. np. każdy budynek został nazwany od Z1 do Z7 dzięki temu można jednoznacznie nadać komunikat w stylu "kontakt w Zulu5 - drugie okno od lewej"

8.) umieszczam skalę na mapie. (Skanować należy tak aby poza żądanym fragmentem mieć także wycinek skali) daje to potem podstawę do narysowania własnego wyznacznika skali (takiej linijki w narożniku)

9) każdej warstwie nadaję odpowiedni kolor i odpowiednią półprzezroczystość

10) powiększam sobie dowolnie mapę bez straty jakości (grafika wektorowa) aż uzyskam żądany wymiar mapy. W podanym przykładzie po druku na A4 skala jest około 1 5000 a można powiększyć jeszcze bardziej.

11) zapisuje jako JPG (od teraz już mapa jest rastrowa) Oryginał w Corelu z warstwami itd. zajmuje jakieś 30MB, jpg góra 1MB

12) rozsyłam wszystkim uczestnikom zabawy jpg (Corela zostawiam na przyszłość do edycji)

---------------------------------------------------------
pytanie po co?
a no po to aby łatwo robić scenariusze na tym terenie. Dzięki takiej mapce (sumarycznie jakieś 3 godziny pracy) każdy może naskrobać swój scenariusz zaznaczając respy, pozycje stratowe, cele itd...

aby jeszcze bardziej ułatwić tworzenie scenariuszy dorzucam zestaw symboli militarnych do umieszczenia na mapie (częstujcie się)
zestaw 1: http://img344.images.../1250/00lp9.jpg
zestaw 2: http://img251.images.../7788/01ap4.jpg
zestaw 3: http://img344.images.../5066/02hz8.jpg

do krótkiej strzelanki-jeb**ki nie ma to sensu, ale jak ktoś chce zrobić scenariusz czy mil-sima to bez porządnej mapy sobie tego nie wyobrażam



----------------------------------------------------------

zestawienie:
oryginalna mapa: http://img236.images...e=fortiibh8.jpg

efekt końcowy: http://img297.images...fortiiv2vz4.jpg

zdjęcie lotnicze w najlepszej możliwej jakości (gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości co do ich przydatności): http://img524.images.../8426/f2qy4.jpg




---------------------------------------------------------
inne przykłady z użyciem tej samej techniki przez pyrqe (również z Gorylas)
http://img115.images.../bazamapro9.jpg
http://img180.images...9/mapa01sz4.jpg
http://img183.images...1/mapa02wl2.jpg
----------------------------------------------------------


zachęcam do dyskusji :)

Użytkownik Foka edytował ten post 22 styczeń 2008 - 17:13


#50 thor_  | Napisano 22 styczeń 2008 - 17:02

thor_
  • Weteran
  • Postów: 3832
  • Dołączył: 02-październik 05
  • Miasto: Gdańsk
Podziwiam za chęci ;) Jednak chyba woląłbym podejsć do PODGiK-u i zapłacić za mapę w 1:1000 ;)

#51 Foka  | Napisano 22 styczeń 2008 - 17:12

Foka
  • Zasłużony
  • Postów: 7978
  • Dołączył: 23-maj 02
  • Miasto: Gdańsk
1. To samo co thor... Podziwiam, że Ci się chciało, ale nie przekonuj, że to "prostsza" droga ;)
2. Masz legalnego (prywatnego) Corela? Jak myślisz, ile osób ma? :)

#52 PUPI  | Napisano 22 styczeń 2008 - 17:53

PUPI
  • Użytkownik
  • Postów: 16
  • Dołączył: 17-marzec 07
  • Miasto: Bydgoszcz
Jeśli chodzi o foliowanie map to ja to robię tak:

Kupuję np. na allegro samoprzylepną folie bezbarwną szerokości 50cm sprzedawaną na metry (jest w wersji mat i błyszczącej) ok. 3 zł/mb. Przycinam folie z lekkim zapasem na wymiar mapy (2 arkusze folii) i przyklejam folię z obu stron mapy tak aby naddatek folii skleił się ze sobą. Jeśli podczas oklejania folia się nie pofaluje to tak oklejonej mapie nie grozi żadne zamoczenie. Mapę można składać, dodatkowo po matowej folii można pisać miękkim ołówkiem lub długopisem żelowym a po grze przetrzeć ją wilgotną szmatką i będzie jak nowa.

#53 Niedzwiedz  | Napisano 22 styczeń 2008 - 20:52

Niedzwiedz
  • Użytkownik
  • Postów: 89
  • Dołączył: 11-luty 06
  • Miasto: Poznań
hehe a czy ja mówiłem że to jest łatwe ;)

przede wszystkim chciałbym zwrócić uwagę na porównanie efektu końcowego z jakże popularnym (szczególnie na mniejszych imprezach) nic nie wartym zdjęciem lotniczym.

jeśli mnie pamięć nie myli to np. na Tomaszowie organizatorzy gwarantowali mapy wykonywane w podobnej technice

#54 thor_  | Napisano 22 styczeń 2008 - 22:54

thor_
  • Weteran
  • Postów: 3832
  • Dołączył: 02-październik 05
  • Miasto: Gdańsk
Wiesz ja na to patrze przez trochę skrzywiony "pryzmat" ;) Na codzień zajmuję się robieniem map z terenu :D Byłem ciekaw jak do tego podchodzisz i dlatego całkiem szczerze podziwiam ;) Gdybym nie miał swojego sprzętu to w życiu nie zdecydowałbym sie na "zrobienie" mapy w taki sposób ;) Za leniwy jestem ;)

Jak ktoś chce mieć "solidną" mapę terenu na którym się bawi to proponuje zorganizowac porządny milsim i zaprosić ekipę "wojskowych" geodetów  z trójmiasta ;) Jeżeli zostanie nam zapewniona dostateczna osłona i zabezpieczenie miejsca pomiarów w jeden dzień powinno się udac zrobić pomiar na potrzeby porządnej mapy ;)

#55 lup  | Napisano 22 styczeń 2008 - 23:02

lup
  • Użytkownik
  • Postów: 1034
  • Dołączył: 10-listopad 05
  • Miasto: Khatovar/3city
Pupi - nie wiem jaka to akurat folia ale jak studiowałem to takie rozwiązania wystarczały jednak na dużo krócej niż  laminowane. Może to sie zmieniło. :)

Thor - na tysiączkach w przypadku takich obiektów jak wojskowe forty bywa dość różnie. Pomijam już fakt, ze często jest to teren zamknięty i cokolwiek by było to tylko jako tako pokazane jest na topograficznej, a na syt-wys nic nie ma w zasobie, bo np. Zarząd Infrastruktury Wojskowej nic nie przekazał. :)

Ileś tam obiektów powojskowych sprzedanych przez AMW miałem na tapecie. Raz tylko coś takiego spotkałem, że na syt-wys było sporo obiektów naniesionych, ale wtedy nic nam się tam nie zgadzało.

Jak trafiasz na takie obiekty przy okazji jakiś inwestycji to z reguły potrzebny jest nowy pomiar. Może być milsimowy :) Ciekawa impreza może być. Osłona takiego zespołu :D

W kwestii oprogramowania, to Corel ma parę innych tańszych zamienników. Czasami maja one problemy z rastrami i przeźroczystością ale chyba nie jest tak źle. Nie wiem na jakim poziomie jest osatnia wersja Inkscape-a ale rozwijał sie dość obiecują co.
Najlepszym, dla mnie, programem do takich zabaw jest WiseImage, ale nie ma odpowiednika darmowego, a tani nie jest jak na domowe warunki. Za to edytujesz rastry jak by były wektorami :)

Użytkownik lup edytował ten post 22 styczeń 2008 - 23:04


#56 Szwagier33  | Napisano 11 luty 2008 - 11:45

Szwagier33
  • Użytkownik
  • Postów: 21
  • Dołączył: 08-październik 07
  • Miasto: Kraków
Własną mapę najprościej zrobić tak: zakupić ortofotomapę na techmexie (jakieś 100 zl za kilometr kwadratowy), wrzucić to do jakiegoś arcGis, dorzucić do tego pomiary z gps. I wybrać ze zdjęcia i z pomiarów to, co interesuje nas z punktu widzenia ASG (skarpy,ogrodzenia, wysokie ogrodzenia, skały, itd.)
Ceną arcGis nie będę Was irytował, ale w programie można zrobić naprawdę wszystko, więc warto. Z Corelem się nie wygłupiajcie- to nie jest program do tego.


I dodam jeszcze: po co nam geodezyjna dokładność w ASG? Taka jak z GPSa w otwartym terenie- do kilku metrów, w zupełności wystarcza.

Użytkownik Szwagier33 edytował ten post 11 luty 2008 - 11:45


#57 Szwagier33  | Napisano 11 luty 2008 - 12:26

Szwagier33
  • Użytkownik
  • Postów: 21
  • Dołączył: 08-październik 07
  • Miasto: Kraków
Ups. Pomyłka. Ortofotomapa w techmexie kosztuje 230 zł za km2.

#58 PUPI  | Napisano 11 luty 2008 - 12:50

PUPI
  • Użytkownik
  • Postów: 16
  • Dołączył: 17-marzec 07
  • Miasto: Bydgoszcz
lup: Laminowanie na pewno wytrzyma dłużej, ale nie zawsze będzie lepszym rozwiązaniem. Plusami mojego rozwiązania jest niższa cena, przy większych rozmiarach niż A4 dostępność (trudno znaleźć kogoś kto laminuje np. format A3), a przede wszystkim zalaminowana mapa jest trudna do składania, a pofoliowana jest bardziej podatna na składanie/rozkładanie.

#59 thor_  | Napisano 11 luty 2008 - 18:54

thor_
  • Weteran
  • Postów: 3832
  • Dołączył: 02-październik 05
  • Miasto: Gdańsk
Czyli trzeba być "nienormalnym" żeby tyle płacić, na potrzeby ASGowe w zupęłności wystarczają mapy topo za które się płaci 50 plnów za duuużo większe pokrycie. A jak się poszuka po znajomych i pokombinuje to i za darmo albo za "browca" się załatwi.

Co do laminowania to do rozmiarów dowodu osobistego czy identyfikatorów OK ale do map A4 i większych to pomyłka. Chyba że ktoś chce to wykorzystać jako płyty SAPI w kamizelce :D

#60 Igorek_SDS  | Napisano 11 luty 2008 - 19:24

Igorek_SDS
  • Użytkownik
  • Postów: 97
  • Dołączył: 06-grudzień 03
  • Miasto: Warszawa
są prostsze (i tańsze) metody żeby zrobić dobrą mapę.
Po pierwsze program GoogleMV będzie potrzebny.
Tym programem ściągamy dowolnie zaznaczony obszar polski, wybieramy skale powiększenia i dostajemy plik wynikowy *.jpg oraz plik *.map w którym to znajduje się kalibracja zdjęcia do programu OziExplorer w układzie WGS-84.

Potem to już tysiąc opcji do wyboru. Można wydrukować takie zdjęcie z siatką kartograficzną lub wrzucić do gps'a lub zrobić sobie z tego mapę wektorową i załadować np. do garmina 60CSx :)

Użytkownik Igorek_SDS edytował ten post 11 luty 2008 - 19:43