Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Mapy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

#81 eMAGie  | Napisano 24 styczeń 2009 - 08:06

eMAGie
  • Użytkownik
  • Postów: 110
  • Dołączył: 16-czerwiec 06
  • Miasto: Leszno
geoportal - Czyli jak z dobrego pomysłu zrobić byle co i wydać tyle samo.

#82 woytaz2  | Napisano 12 luty 2009 - 09:13

woytaz2
  • Użytkownik
  • Postów: 48
  • Dołączył: 15-lipiec 05
  • Miasto: Leszno

Wyświetl postUżytkownik Wukasz dnia 23/1/2009, 20:08 napisał

Popatrzcie co daje nowy geoportal. Odhaczyć Ortfotomapa a zaznaczyć  Skany map topograficznych.
Potwierdzam. W nowym wydaniu to najlepsze źródło map. Zaznaczam SKANY MAP TOPOGRAFICZNYCH, wybieram skalę mapy, rozszerzam obszar mapy przez zminimalizowanie lewego << i gornego pola menu ^ do tego klawisz F11 na koniec i mam full stronę z mapa. Zrzuty ekranu kleję w programie SZWĘDRACZEK http://szwedraczek.r...pobieranie.html i mam mape GPS na komórkę z błedem pomiaru 10m. Można też taką mapę wydrukować tylko co do skali mam zastrzeżenia (1:19000 w geoportalu to 1:25000 na wydruku).

#83 biper911  | Napisano 14 luty 2009 - 11:00

biper911
  • Użytkownik
  • Postów: 133
  • Dołączył: 29-styczeń 06
  • Miasto: Gdańsk
Szkoda tylko, że są nieaktualne, co najmniej o dobre 5-7 lat :/
Przynajmniej w mojej okolicy, na której nie ma jeszcze naniesionych osiedli oddanych do użytku grubo ponad 5 lat temu.

#84 woytaz2  | Napisano 14 luty 2009 - 12:53

woytaz2
  • Użytkownik
  • Postów: 48
  • Dołączył: 15-lipiec 05
  • Miasto: Leszno
Może i nie ma zaznaczonych wszystkich nowych budynków, ale teren w większości się nie zmienił przez ten czas, a do nawigacji takie mapy wystarczą w zupełności. Zreszta juz o tym była mowa.

#85 Grey Fox  | Napisano 04 grudzień 2010 - 15:46

Grey Fox
  • Użytkownik
  • Postów: 346
  • Dołączył: 10-listopad 04
  • Miasto: Warszawa
A ja mam pytanie odnośnie geoportalu. Załóżmy że wyciągam mapę od nich. Jak na nią nanieść siatkę żeby mieć współrzędne (niekoniecznie geograficzne). Żeby teren sobie podzielić na sektory ABCDE... i 12345... ? Są jakieś gotowe szablony półprzeźroczyste?

#86 wojtekk8  | Napisano 04 grudzień 2010 - 17:10

wojtekk8
  • Użytkownik
  • Postów: 1010
  • Dołączył: 30-kwiecień 06
  • Miasto:
Ja sobie siatkę naniosłem w WORD'zie - kwadrat o boku 100 metrów.
Potem print screen i do paint'a - wycięcie samej mapy i zapisanie w pliku.

Na moje potrzeby jest wystarczająca.
Jeżeli masz do dyspozycji duży monitor to nie stracisz na jakości.

Na pewno są inne sposoby czy programy graficzne jak np. Corell, ale jeżeli akurat takowego nie masz to Word wystarczy.

Nadmieniam jeszcze, że moja mapa zawiera kawałek terenu o wymiarach 900 x 1800 metrów.
A tutaj jak to wygląda: http://img257.images...ktorykompl.png/
są małe niedociągnięcia, ale robiłem to w wersji 2007, za którą nie przepadam.

I tak jak wspomniałem przy większym monitorze możesz większy fragment mapy sobie od nich zaczerpnąć (screen) i łatwiej nanosić siatkę - względnie bawić się w arkusze lub na pomniejszeniu pracować.

#87 JarekM  | Napisano 04 grudzień 2010 - 17:13

JarekM
  • Moderator I
  • Postów: 662
  • Dołączył: 13-luty 08
  • Miasto: Bydgoszcz/Ślesin/Nakło n.Not.
ja to robię w Corelu.
Importuję bitmapę (powstałą po eksporcie z geoportalu) i na nią nakładam siatkę.
W zależności od podzialki z jaką eksportujesz z geoportalu oryginalna siatka ma bok 1000 lub 2000 m - i to jest podstawa.
Pomiędzy dodaję dodatkowe linie wg. uznania.

Standardowo pracuję na podziałce 1:20000 (1:15000) - kompromis pomiedzy wielkością mapy a ilością szczegółów.
Z geoportalu eksportuję dowolną ilość fragmentów i sklejam je, np. w Gimpie - umieszczając kazdy fragment na osobnej warstwie.

Użytkownik JarekM edytował ten post 04 grudzień 2010 - 17:15


#88 lup  | Napisano 04 grudzień 2010 - 20:55

lup
  • Użytkownik
  • Postów: 1034
  • Dołączył: 10-listopad 05
  • Miasto: Khatovar/3city
Rzeźbicie jak w G... Czemu nie uzyć dedykowanego softu do tego celu. Np. Qgis z uzyciem WMSu?

#89 JarekM  | Napisano 04 grudzień 2010 - 21:30

JarekM
  • Moderator I
  • Postów: 662
  • Dołączył: 13-luty 08
  • Miasto: Bydgoszcz/Ślesin/Nakło n.Not.
1/ trzeba go mieć (soft).
2/ trzeba mieć dostęp do map w odpowiednich formatach (??)
3/ trzeba wiedzieć jak to zrobić.

Nie twierdzę, że to jest (może być) kłopot ale, moim zdaniem, to przerost formy nad treścią.

#90 Grey Fox  | Napisano 09 grudzień 2010 - 15:57

Grey Fox
  • Użytkownik
  • Postów: 346
  • Dołączył: 10-listopad 04
  • Miasto: Warszawa
Mnie dziewczyna zrobiła w photoshopie :) Ale dzięki Panowie za alternatywy.