Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

[Oficjalny] Mauser Kar98K [Boyi]


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
160 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gerlach  | Napisano 19 grudzień 2007 - 18:31

Gerlach
  • Użytkownik
  • Postów: 19
  • Dołączył: 01-wrzesień 06
  • Miasto: Milanówek
http://www.specshop....roducts_id=3079 -
Strzelał się może ktoś tym karabinem, bo z tąd co napisane jest na stronce sklepu to osiągi ma całkiem niezłe i ładnie wygląda, a co najważniejsze jest o wiele tańszy od drogich replik Tanaki czy Marushina

#2 Dolas  | Napisano 19 grudzień 2007 - 20:15

Dolas
  • Użytkownik
  • Postów: 62
  • Dołączył: 22-październik 06
  • Miasto: Więcbork
Przegięta cena  :cry:

#3 Hazok  | Napisano 20 grudzień 2007 - 19:09

Hazok
  • Użytkownik
  • Postów: 269
  • Dołączył: 18-wrzesień 06
  • Miasto: Katowice - Dąb
I drugie pytanko, czy gdzieś (w polskich sklepach) idzie dokupić łuski do tego?

#4 sgt.Chaos  | Napisano 20 grudzień 2007 - 20:35

sgt.Chaos
  • Użytkownik
  • Postów: 987
  • Dołączył: 22-kwiecień 05
  • Miasto: Wrocław
Jak na razie w Polsce, ma to tylko Specshop i na razie łusek nie widać. Skoro mają replikę w ofercie, to może i sprowadzą, trzeba wysłać emila i zapytać. W przeciwnym wypadku pozostaje gunner...

#5 Gerlach  | Napisano 20 grudzień 2007 - 21:53

Gerlach
  • Użytkownik
  • Postów: 19
  • Dołączył: 01-wrzesień 06
  • Miasto: Milanówek
Ale strzelał ktoś z tego, ten Mauser jest warty kupna ?

#6 Drakeus  | Napisano 21 grudzień 2007 - 01:27

Drakeus
  • Użytkownik
  • Postów: 404
  • Dołączył: 16-luty 06
  • Miasto: Inowrocław
Jest za krótko na rynku by cokolwiek powiedzieć.

#7 Saillupus  | Napisano 21 grudzień 2007 - 16:30

Saillupus
  • Użytkownik
  • Postów: 183
  • Dołączył: 23-kwiecień 06
  • Miasto: Szczecin
są to pierwsze egzemplarze w Polsce więc nie pytajcie czy ktoś z tego strzelał gdyż w ogóle nic nie wiadomo o tej replice
ale z tą ceną przegięli!
powinno kosztować w okolicy 450zł a nie 650 ;/
narazie bazują na tym że tylko oni go mają...

#8 Saillupus  | Napisano 22 grudzień 2007 - 15:42

Saillupus
  • Użytkownik
  • Postów: 183
  • Dołączył: 23-kwiecień 06
  • Miasto: Szczecin
Kilka fotek z różnych stronek
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Użytkownik Saillupus edytował ten post 22 grudzień 2007 - 15:43


#9 l4m3r  | Napisano 22 grudzień 2007 - 20:18

l4m3r
  • Użytkownik
  • Postów: 73
  • Dołączył: 28-kwiecień 06
  • Miasto:
Sporo informacji o tej replice (i zdjęć):
http://www.arniesair...howtopic=129795

Niestety z tego co tam pisze to z celnością i zasięgiem jest spory problem (ostatnia strona opisu z powyższego linka), jakkolwiek możliwe że autor opisu miał pecha i trafiła mu się kiepska 'sztuka'.

#10 Saillupus  | Napisano 23 grudzień 2007 - 13:17

Saillupus
  • Użytkownik
  • Postów: 183
  • Dołączył: 23-kwiecień 06
  • Miasto: Szczecin
pewnie po wstawieniu precki będzie lepiej :)
diabli wiedzą jaką lufe ma w stocku
ale prezentuje się świetnie xD

#11 WolfHeart  | Napisano 31 grudzień 2007 - 17:47

WolfHeart
  • Użytkownik
  • Postów: 59
  • Dołączył: 14-sierpień 07
  • Miasto: Giżycko/Toruń
Zastanawia mnie, jakie to może mieć możliwości tuningu. Zdaje się, że tam ładowanie kulki jest trochę inne, niż w standardowych karabinkach (i nie mam na myśli tego, że z łusek :P). Ładnie to wygląda, ale do airsoftu nadawałoby się tylko wtedy, gdyby można było z tego zrobić porządną broń snajperską - bo wyobrażacie sobie z 5-kulkowym magazynkiem się z tego ostrzeliwać? Wygląda ślicznie, ale to raczej do rekonstrukcji historycznych (tylko jak się przyjrzeć, to trochę przyrządy celownicze się różnią od oryginału). Chyba, żeby zwiększyć moc, lufa precyzyjna i luneta (swoją drogą, mauserowska szyna pod lunetę wymagałaby chyba zrobienia we własnym zakresie...).
A co do ceny... gdy na gunfire i taiwangun się pojawi, to cena się zmieni.

Użytkownik WolfHeart edytował ten post 31 grudzień 2007 - 17:48


#12 Saillupus  | Napisano 01 styczeń 2008 - 12:48

Saillupus
  • Użytkownik
  • Postów: 183
  • Dołączył: 23-kwiecień 06
  • Miasto: Szczecin
w jednym ze Szczecińskich sklepów już go mieli i kolejne sztuki będą w przyszłym tygodniu to pójdę i zobaczę jak to wygląda w realu
on nadaje się tylko do rekonstrukcji lub na ścianę :)
a luneta z montażem kosztuje więcej niż karabin
pozdro

#13 WolfHeart  | Napisano 02 styczeń 2008 - 13:47

WolfHeart
  • Użytkownik
  • Postów: 59
  • Dołączył: 14-sierpień 07
  • Miasto: Giżycko/Toruń
Heh, wiesz, jakby to miało służyć do takiego prawidziwego snipingu (3 godziny leżysz w krzakach, oddajesz celny strzał i wycofujesz się po cichu), to może by i się nadawało, ale musiałoby mieć sporo ponad 500 fps i dobre skupienie, bo na pudło już sobie nie można pozwolić :)

#14 Saillupus  | Napisano 02 styczeń 2008 - 17:38

Saillupus
  • Użytkownik
  • Postów: 183
  • Dołączył: 23-kwiecień 06
  • Miasto: Szczecin
wiesz ja mam teraz m700 która ma magazynek 11 strzałowy i nigdy nie zdarzyło mi się żeby mi naboi zabrakło w trakcie strzelania więc podejrzewam że 5 też wystarczy a poza tym można szybko załadować a jeżeli ktoś Cie zajdzie to masz od tego broń boczną typu Beretta M93R, Glock 18, MP5, czy Mp7
po włożeniu preclufy będzie miało na pewno lepszy zasięg i celność od stocowego aega
a klimat walki w którym idziesz po lesie z karem a dookoła Ciebie latają ludzie z Mp40, Thompsonami, garandami itp niezastąpiony xD, oni oddają w twoją strone grad kul które spadają przed Tobą a Ty jednym celnym strzałem likwidujesz ich po kolei xD więc i 400fps starczy
poza tym to jest karabin szturmowy a nie broń snajperska :) chociaż w czasie wojny i do tych celów była używana

#15 Westie  | Napisano 02 styczeń 2008 - 19:52

Westie
  • Użytkownik
  • Postów: 1431
  • Dołączył: 11-wrzesień 05
  • Miasto: Warszafka
Panowie... A to nie pisałem w newsie, że to ledwie 360 fps ciśnie, przez co jedyne przeznaczenie to ściana (dopóki, of course, Boyi nie raczy zerżnąć od Marushina systemu gazowego)?

#16 WolfHeart  | Napisano 03 styczeń 2008 - 10:39

WolfHeart
  • Użytkownik
  • Postów: 59
  • Dołączył: 14-sierpień 07
  • Miasto: Giżycko/Toruń
A owszem, pisałeś :)
Ale przecież sprężynówki też się podkręca mocowo... Pytanie tylko:
1. jaką sprężynę dałoby się tam wstawić, żeby to się nie rozsypało;
2. czy w ogóle dałoby się jakąś wstawić (bo mechanizm może być mocno niestandardowy).
I właśnie o to cała debata tutaj :P
Hmmm a ten Mauser to wersja standardowa; nie ma gdzie zaczepić montażu pod lunetę. W wersji snajperskiej kar98 były po lewej stronie takie śruby, którymi przykręcano montaż. Tutaj to całkowicie odpada.

#17 penio151  | Napisano 03 styczeń 2008 - 17:56

penio151
  • Użytkownik
  • Postów: 570
  • Dołączył: 26-październik 06
  • Miasto: Przasnysz
Co do montażu lunety widziałem kiedyś na machinegun.pl montaż pierścieniowy do tanaki. Mechanizm owszem wydaje się bardzo niestandardowy (naciąg sprężyny podczas domykania zamka) pewnie jakiś system zębatek i specjalne wcięcie w cylindrze....nie chce zapeszać, ale takie mam przeczucia i to jest winą tylko 360FPS. Czekamy aż pojawi się na stałe w Polsce/

#18 Saillupus  | Napisano 03 styczeń 2008 - 20:09

Saillupus
  • Użytkownik
  • Postów: 183
  • Dołączył: 23-kwiecień 06
  • Miasto: Szczecin
po włożeniu do tego mocniejszej sprężyny żeby mieć około tych 500fps na broń snajperską to żeby przeładować to trzeba będzie wstać, postawić go pionowo, stopkę kolby oprzeć o jakiś duży kamień lub kawałek betonu a potem nogą przeładować
mauser to karbinek szturmowy ;p więc nie musi mieć straszliwej mocy, byle był celny na te 40-45m a to można zrobić wstawiając preclufe
pozdro
ps
czy Wy nie akceptujecie normalnych przyżądów celowniczych i nawet do walthera ppk wsadzilibyście lunete lub kolimator ;p?

#19 lemonzawodowiec  | Napisano 03 styczeń 2008 - 20:36

lemonzawodowiec
  • Użytkownik
  • Postów: 154
  • Dołączył: 25-lipiec 06
  • Miasto: Koszalin

Wyświetl postUżytkownik Saillupus dnia 3/1/2008, 20:09 napisał

trzeba będzie wstać, postawić go pionowo, stopkę kolby oprzeć o jakiś duży kamień lub kawałek betonu a potem nogą przeładować

Chyba coś ci się pomyliło, trzeba będzie postawić na lufie i nogą domknąć zamek, ponieważ wtedy naciąga się sprężyna. :mrgreen: Zresztą chyba nigdy nie przeładowywałeś zabawki o prędkosci wyl. 500 fps, to tego nie potrzeba az takiej siły ;-)

#20 WolfHeart  | Napisano 03 styczeń 2008 - 22:44

WolfHeart
  • Użytkownik
  • Postów: 59
  • Dołączył: 14-sierpień 07
  • Miasto: Giżycko/Toruń

Wyświetl postUżytkownik Saillupus dnia 3/1/2008, 20:09 napisał

po włożeniu do tego mocniejszej sprężyny żeby mieć około tych 500fps na broń snajperską to żeby przeładować to trzeba będzie wstać, postawić go pionowo, stopkę kolby oprzeć o jakiś duży kamień lub kawałek betonu a potem nogą przeładować
mauser to karbinek szturmowy ;p więc nie musi mieć straszliwej mocy, byle był celny na te 40-45m a to można zrobić wstawiając preclufe
pozdro
ps
czy Wy nie akceptujecie normalnych przyżądów celowniczych i nawet do walthera ppk wsadzilibyście lunete lub kolimator ;p?
Mauser to nie karabinek szturmowy, tylko karabin bojowy :D Różnica jest dość spora (zasięg!). Nie wyobrażam sobie w warunkach asg stawać z tym naprzeciw przeciwnika uzbrojonego w Tommyguna, czy to Marui, czy CG. Nie mówiąc o polskich partyzantach uzbrojonych w zdobyczne mp40... To nie Call of Duty! :) O ile z Mausera na 200 m spokojnie byś ściągnął wrażego wojaka z pistoletem maszynowym i miałbyś naprawdę SPORĄ przewagę nad jakimiś 50 m zasięgu skutecznego typowego pm-a, to te 5-6 m przewagi nad standardowym gnatem aeg raczej Cię nie urządza... Jak nie trafisz, to podbiegną i zasypią Cię kulkami.
Co do tej lunety - też wolę standardowe przyrządy, ale nie wiadomo, na ile byłyby skuteczne na daleki dystans... A z lunetą to masz ten margines błędu zawężony, pamiętaj, że to nie fruwa jak normalny nabój :)
Obawy co do przeładowywania też wydają się nieuzasadnione... AtoZ-a SWD ludzie wzmacniają i dają sobie jakoś radę...

Użytkownik Paramedic edytował ten post 04 styczeń 2008 - 08:19