Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

M14 [CYMA]


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1896 odpowiedzi w tym temacie

#1881 mikadorus  | Napisano 24 marzec 2017 - 21:06

mikadorus
  • Użytkownik
  • Postów: 1546
  • Dołączył: 27-październik 13
  • Miasto: Zielonczyn
Czyżby góra dyszy? Często się zcina i górna część gb v7. Tj nie dochodzi do końca i jest nieszczelność.

#1882 -MARIO-  | Napisano 25 marzec 2017 - 01:31

-MARIO-
  • Użytkownik
  • Postów: 330
  • Dołączył: 30-grudzień 04
  • Miasto: Knurów/Gliwice
Nie..Prowadnica tłoka w gearboxie.Jest za wysoka i jak zamkniesz 2 połówki to za bardzo ściska się tłok

#1883 -MARIO-  | Napisano 25 marzec 2017 - 19:29

-MARIO-
  • Użytkownik
  • Postów: 330
  • Dołączył: 30-grudzień 04
  • Miasto: Knurów/Gliwice

Wyświetl postUżytkownik -MARIO- dnia 25 marzec 2017 - 01:31 napisał

Nie..Prowadnica tłoka w gearboxie.Jest za wysoka i jak zamkniesz 2 połówki to za bardzo ściska się tłok
Zeszlifowałem trochę i zrobiło się z 350 fps -435fps ale wciąż mało więc jeszcze trochę zabawy mnie czeka.

#1884 Radical  | Napisano 28 maj 2017 - 21:56

Radical
  • Nowy
  • Postów: 10
  • Dołączył: 14-marzec 17
  • Miasto:
A co myślicie o takim zestawie tuningowym
https://gunfire.pl/p...k-typu-M14.html

#1885 mikadorus  | Napisano 28 maj 2017 - 23:12

mikadorus
  • Użytkownik
  • Postów: 1546
  • Dołączył: 27-październik 13
  • Miasto: Zielonczyn
Że jest starszy niż niektóre cywilizacje... i opisywany przez historyków tego forum.

Zestaw dobry, oprócz tłoka. Zębatki ciągną m140 bez większych zgrzytów... problemem jednak jest cały czas wytrzymałość gearboxa.

IMO za cenę M14 cymy + zestawu guardera za 300zł + silnika za minimum 100zł to mamy m14 G&G w promocji... która w stocku trzyma te M130... a po wymianie tłoka i m140. Nie wspominając, że gearbox wytrzyma nieporównywalnie dłużej... a jakość wykonania jest dużo, dużo lepsza.  Nie wiem więc, czy jest sens robić tuning mocowy by otrzymać gorszy jakościowo produkt w zbliżonej cenie.

#1886 Radical  | Napisano 29 maj 2017 - 08:23

Radical
  • Nowy
  • Postów: 10
  • Dołączył: 14-marzec 17
  • Miasto:
Hmmm,a do korpusu od cymy można wpakować gb7 g&g?

Użytkownik Radical edytował ten post 29 maj 2017 - 08:23


#1887 mareq  | Napisano 29 maj 2017 - 09:25

mareq
  • Użytkownik
  • Postów: 1222
  • Dołączył: 23-wrzesień 14
  • Miasto: Bielsko-Biała
GB Cymy ma spust w GB, w G&G jest on odłączanym elementem razem z osłoną spustu. Jeśli uda ci się wsadzić to będziesz miał rzeźbienia od groma. Kompletny GB od G&G swoje kosztuje. Sprzedaj Cymkę, dołóż do tego kasę którą miałbyś na zakup GB i za to kupisz kompletną nówkę G&G.

#1888 Radical  | Napisano 29 maj 2017 - 09:37

Radical
  • Nowy
  • Postów: 10
  • Dołączył: 14-marzec 17
  • Miasto:
No niby tak ale teraz trzeba doliczyć magazynki i takie inne pierdoły
Kurde, pospieszyłem ssie trochę z

Użytkownik Radical edytował ten post 29 maj 2017 - 09:39


#1889 mareq  | Napisano 29 maj 2017 - 09:51

mareq
  • Użytkownik
  • Postów: 1222
  • Dołączył: 23-wrzesień 14
  • Miasto: Bielsko-Biała
Właśnie dlatego magazynek G&G jest inny, bo musi mieć wcięcie na GB. Przeróbka nie będzie ani łatwa ani tania. Może się okazać, że nakupujesz części, wkurzysz się przy kombinowaniu i rzucisz to w kąt. Nie będziesz miał ani Cymy ani G&G. Nie wyrzucaj pieniędzy w błoto.

#1890 mikadorus  | Napisano 29 maj 2017 - 10:57

mikadorus
  • Użytkownik
  • Postów: 1546
  • Dołączył: 27-październik 13
  • Miasto: Zielonczyn
Przez forum kupisz z 2-3 midy za 50% ich ceny w sklepie.  Kupiłem tak 11 magów.

Jeśli chodzi o cymę to kombinowałbym z nią do 400fps włącznie i to z sorbo jeśli ma to grać przez długi okres czasu. Sam tuning w tym wypadku wyniesie grosze i raczej nic nie powinno paść...  Wszystko powyżej to jednak loteria... a ewentualne naprawy tj. kupno zębatek/gearboxa to spore koszty (i często kłopot). Sporo rozpisek z tuningiem cymy wychodzi drożej niż G&G. A 2-3 magi starczają na długie starcia jeśli myślisz o DMR. 3 magi w świetnym stanie powinieneś dorwać za ok. 200zł.

A komplet guardera miałem w m14 TM i jakoś tak nie powalał jakością wykonania. Zwłaszcza, że tłok jest jaki jest (słaby).

A do korpusu cymy za nic nie wpakujesz tego GB. Zupełnie inny system. Nawet łoże nie jest kompatybilne (przynajmniej nie bez przeróbek).

#1891 kenobi  | Napisano 29 maj 2017 - 13:05

kenobi
  • Użytkownik
  • Postów: 12
  • Dołączył: 27-wrzesień 16
  • Miasto: Czechowice-Dziedzice
Panowie trzeba mi rady.
Planuje zakupić do mojej M14 socom (CM 032A) lufę "precyzyjną". z Nominalnej długości (440 [mm])znalazłem jedynie lufy od JBU, cena jest całkiem przystępna, a opinie były różne z przewaga na te dobre, lecz nie znalazłem opinie dokładnie o M14 z tą lufą. Dlatego zastanawiam się czy ona wgl coś zmieni.

Jest też opcja włożyć dłuższą lufę+tłumik żeby się schowała i tutaj wybór luf byłby już większy. Nawet jakiś promethes, ale z kolei czy warto dawać lufę za ok 400 zł do Cymki? Zależy mi na zwiększenie zasięgu i powtarzalności. Aktualnie jest to stock z gumką zieloną od G&G, generujący 340 fps'ów na kulkach 0.25 (mierzone w ubiegły weekend).

Miał ktos taką lufę u siebie?
Link  poniżej do JBU i ewentualnego Prometheusa:

http://www.specshop....440_mm_-_JA-115

http://www.specshop....455_mm_-_JA-116

http://www.specshop....00_-_M14,_APS96

Pozdrawiam!

#1892 mikadorus  | Napisano 29 maj 2017 - 20:02

mikadorus
  • Użytkownik
  • Postów: 1546
  • Dołączył: 27-październik 13
  • Miasto: Zielonczyn
Prometheus dużo lepszy. Bierz krótką... osiągi będą równie dobre.

JBU mam w jednej dmr i co prawda też dobrze niesie.. ale nie jest tak dobrze jak przy promyku.

#1893 kenobi  | Napisano 30 maj 2017 - 18:16

kenobi
  • Użytkownik
  • Postów: 12
  • Dołączył: 27-wrzesień 16
  • Miasto: Czechowice-Dziedzice
To jeszcze tak orientacyjnie, czy dane promyki będą pasować? Oba krótsze bo z tego co widzę Prometheus nie robi 440 [mm].

https://www.asgshop....&mid=111&id=443

http://deltashop.pl/...r-soft-gun.html

No i jeden dłuższy o 15 [mm], ale po oględzinach może delikatnie wystawać z tłumika.

http://deltashop.pl/...r-soft-gun.html

#1894 mikadorus  | Napisano 31 maj 2017 - 14:17

mikadorus
  • Użytkownik
  • Postów: 1546
  • Dołączył: 27-październik 13
  • Miasto: Zielonczyn
Najpierw się dopytaj bart_a czy kogoś posiadającego sprzęt i umiejętności o wykonanie nacięć na lufie. Dawno nie rozbierałem cymy, ale kiedyś lufy miały zatrzask w innym miejscu.  Pewnie nadal trzeba się męczyć z frezowaniem, albo brać dedykowane.... Do SOC nie wiem czy są prometheusy, jeśli nie to ja bym frezował.

Niby możesz to zrobić pilnikiem, ale promyk to stal... i pilnikiem może być ekstremalnie ciężko zrobić to równo.   Nie wiem czy ktoś by to w ten sposób wykonał.

#1895 Radical  | Napisano 01 czerwiec 2017 - 20:45

Radical
  • Nowy
  • Postów: 10
  • Dołączył: 14-marzec 17
  • Miasto:
Dobra pokusiłem się o zakup tego zestawu, co ma być to bedzie i mam do jeszcze jedno pytanie, co jest nie tak w tym tłoku i jaki on powinien być żeby zagral, ewentualnie jakby ktoś coś polecił

#1896 mikadorus  | Napisano 01 czerwiec 2017 - 21:52

mikadorus
  • Użytkownik
  • Postów: 1546
  • Dołączył: 27-październik 13
  • Miasto: Zielonczyn
Jest z tworzywa i ma wszystkie zęby. O ile ząb spiłujesz to tworzywo się ściera. Z moich doświadczeń te tłoki z tworzywa radzą sobie całkiem nawet na dużych sprężynach, ale po czasie padają.  No, może nie licząc max torque prometheusa (tworzywo), który radzi sobie z M180... ;-). Chociaż, kto wie, może pożyłby krócej gdybym używał go na słabszej sprężynie, ale z dużym rofem

Te tłoki guarderowskie nie są złe, ale po prostu po czasie się wyrabiają zębiska. Ile pożyje to zobaczysz... u mnie żył na pewno ponad jeden sezon na M140 i dośc dużej ilości kul. Potem padł.  Podobnie było z tłokiem guardera do AK. Półtora sezonu ostrego strzelania na M130.  Te z metalową listwą są znacznie bardziej żywotne...

Jeśli zamierzasz go używać na M120 to może być.  Jak chcesz m140 (bezpieczny max dla zestawu guardera - ale mniej bezpieczny dla GB cymy) to na semi jakiś czas pożyje, ale nie wróżę temu więcej niż sezon-2.

Użytkownik mikadorus edytował ten post 01 czerwiec 2017 - 22:03


#1897 Radical  | Napisano 01 czerwiec 2017 - 22:21

Radical
  • Nowy
  • Postów: 10
  • Dołączył: 14-marzec 17
  • Miasto:
No mam do tego sprężynę m120 tornado nie z zestawu, w takim razie zostaje hop, silnik i złożyć to w calosc, i koniec meczarni, dzieki za pomoc

Użytkownik Radical edytował ten post 01 czerwiec 2017 - 22:22