Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

M4 WE - zapoznaj się z pierwszym postem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1357 odpowiedzi w tym temacie

#1341 Nath  | Napisano 19 wrzesień 2017 - 10:48

Nath
  • Użytkownik
  • Postów: 3088
  • Dołączył: 03-lipiec 09
  • Miasto: Warszawa
Circa 10000 kulasow powinno wytrzymac, potem bcg za 30 usd nowy kupujesz i znowu masz spokoj.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka



#1342 mareq  | Napisano 19 wrzesień 2017 - 11:36

mareq
  • Użytkownik
  • Postów: 1351
  • Dołączył: 23-wrzesień 14
  • Miasto: Bielsko-Biała
Gdzie można wogóle kupić oryginalny BCG i to jeszcze za 30 zielonych? Wszędzie gdzie znalazłem to ino ratech i ratech. Chętnie kupiłbym też kompletny zespół spustu. Niech sobie te części leżą aż będą potrzebne.

#1343 zbojcerz_hegemon  | Napisano 19 wrzesień 2017 - 12:47

zbojcerz_hegemon
  • Użytkownik
  • Postów: 63
  • Dołączył: 05-grudzień 11
  • Miasto: Warszawa
Jeszcze niedawno był dostępny w Specshopie, zakupiłem sobie wówczas w ramach zapasu kompletny bolt i zestaw spustu (oba po 99 PLN). Można by do nich napisać z zapytaniem czy przypadkiem nie planują w najbliższym czasie sprowadzać.

#1344 mareq  | Napisano 19 wrzesień 2017 - 13:11

mareq
  • Użytkownik
  • Postów: 1351
  • Dołączył: 23-wrzesień 14
  • Miasto: Bielsko-Biała
Nie wiem czy tak niedawno. Swoją Mkę mam od około roku i przez cały czas te elementy są niedostępne, ale zapytam ich mimo wszystko.

Przy okazji mam jedno pytanko: Czy koncentrator gazów wylotowych faktycznie podnosi głośność. Wszyscy chcą wyciszać a ja chciałbym zwiększyć łupnięcie :) .

Użytkownik mareq edytował ten post 19 wrzesień 2017 - 13:34


#1345 zbojcerz_hegemon  | Napisano 19 wrzesień 2017 - 13:48

zbojcerz_hegemon
  • Użytkownik
  • Postów: 63
  • Dołączył: 05-grudzień 11
  • Miasto: Warszawa
U mnie efekt podniesienia głośności występował jedynie na krótkiej lufie 250 mm - na standardowej mkowej nie było różnicy. Przy czym wzrost głośności też nie był powalający, ale zauważalny. Tłumik to KFH, regulowany stożkiem od wewnątrz, niestety nie pamiętam producenta - mógł to być Madbull.

#1346 czeslaw3  | Napisano 19 wrzesień 2017 - 13:56

czeslaw3
  • Użytkownik
  • Postów: 18
  • Dołączył: 29-październik 09
  • Miasto: Pękanino
Komplety spust od WE 27 Dolców na AST(teraz jest obniżka cen normalnie 30), kompletnego bolta już nie maja.
Ale myślę że lepiej wyjdzie kupić kompletny open bolt kit
https://ast-gun.airs...product_id=1055

#1347 Bat_Sirius  | Napisano 20 wrzesień 2017 - 15:01

Bat_Sirius
  • Użytkownik
  • Postów: 370
  • Dołączył: 10-czerwiec 07
  • Miasto: Bydgoszcz
Panowie, jak wygląda sprawa luf wewnętrznych. Wersję m4a1 można niby ładnie skrócić po odkręceniu części lufy, wychodzi lufa zewnętrzna 10 cali, co bardzo chciałbym uzyskać.

Jednak gdzie znaleźć pasującą lufę wewnętrzną?

Sporo części do replik WE ma kyarisoft (niby ich główny sklep).

#1348 mareq  | Napisano 20 wrzesień 2017 - 17:00

mareq
  • Użytkownik
  • Postów: 1351
  • Dołączył: 23-wrzesień 14
  • Miasto: Bielsko-Biała
Na GF powinna być dostępna PDI Raven o tej długości. W opisie mają, że to do Scara ale do M4CQBR też pasuje.

#1349 zbojcerz_hegemon  | Napisano 21 wrzesień 2017 - 08:46

zbojcerz_hegemon
  • Użytkownik
  • Postów: 63
  • Dołączył: 05-grudzień 11
  • Miasto: Warszawa
W specu jest jeszcze JBU 263 mm, nawet przyzwoicie wykonana, pamiętam, że z przezroczystą gumką Falcona strzelała poprawnie. Natomiast jeżeli chodzi o Ravena, to istnieje spore prawdopodobieństwo, że powierzchnia wewnętrzna będzie daleka od ideału. Moja była zapaskudzona jakimś brązowym nalotem, którego pomimo bardzo wielu prób nie udało się do końca wyeliminować i ostatecznie zrezygnowałem z jej używania.

#1350 mareq  | Napisano 21 wrzesień 2017 - 09:14

mareq
  • Użytkownik
  • Postów: 1351
  • Dołączył: 23-wrzesień 14
  • Miasto: Bielsko-Biała
Te raveny są stalowe i jak oksyda zejdzie, to będzie rdzewieć. Ja tam osobiście przerabiam sobie lufy aeg-owe. Tego ravena kiedyś kupiłem, bo był tani i czasem jak idę na cqb to zmieniam swoją m-kę w krótką wersję.

#1351 Alcarin  | Napisano 21 wrzesień 2017 - 14:23

Alcarin
  • Użytkownik
  • Postów: 35
  • Dołączył: 30-kwiecień 13
  • Miasto: Marki

Wyświetl postUżytkownik Nath dnia 19 wrzesień 2017 - 10:48 napisał

Circa 10000 kulasow powinno wytrzymac, potem bcg za 30 usd nowy kupujesz i znowu masz spokoj.

Czyli co? Nie warto się wysilać na stalowego bolta z cnc? Bo akurat tego elementu nie mam wymienionego :P Wymiana wszystkiego co się da na stalowe kosztowała dodatkowe 100$ a ten biznes już mi się nie podobał :P

#1352 Nath  | Napisano 21 wrzesień 2017 - 14:28

Nath
  • Użytkownik
  • Postów: 3088
  • Dołączył: 03-lipiec 09
  • Miasto: Warszawa
Panie, przeciez to jest w rym temacie walkowane setki razy. "Stalowe" flaki ratech to szajs. Sa niewiele lepsze (zywotniejsze) niz znalaki we, a jak masz wsadzona stal to albo brniesz w to bagno (bo kombinacja stalowek i znalowek to bardzo zly pomysl) albo wszystko spowrotem na znal przekladasz. Z finansowego punktu widzenia najlepiej zostawic stockowe flaki i trzymac lomplet na przekladke.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka



#1353 Alcarin  | Napisano 21 wrzesień 2017 - 14:32

Alcarin
  • Użytkownik
  • Postów: 35
  • Dołączył: 30-kwiecień 13
  • Miasto: Marki
To RaTech ma monopol na części do we? :P Czy inni producenci to już w ogóle szajs i kasa w błoto?

#1354 czeslaw3  | Napisano 21 wrzesień 2017 - 14:42

czeslaw3
  • Użytkownik
  • Postów: 18
  • Dołączył: 29-październik 09
  • Miasto: Pękanino
W skrócie napisze to co byś się dowiedział po przeczytaniu tematu.
Stalowe części będą niszczyć znalowe części, więc albo wymieniasz wszystko na stal albo lecisz na stoku.
Jak wymienisz bolt na ten od ra-tech'a to sypnie się plastikowa dysza, jak wymienisz dysze na tą od ra-tech'a to sypnie się komora....
Koniec końców i tak wszystko wymienisz.
Jeśli mam być szczery to za dobrze nie wyszedłeś na tym zakupie.
Mogłeś kupić stokowe we888, wymienić lufe, gumke, i zamontować NPAS'a
Szczególnie że lufy można włożyć od aegów,( jak kolega pisał wcześniej). Ja dla przykładu mam portowanego Edgi, do tego gumka i dystanser maple leaf.

P.S oczywiście jest to tylko moje zdanie.

Użytkownik czeslaw3 edytował ten post 21 wrzesień 2017 - 14:53


#1355 mareq  | Napisano 21 wrzesień 2017 - 14:48

mareq
  • Użytkownik
  • Postów: 1351
  • Dołączył: 23-wrzesień 14
  • Miasto: Bielsko-Biała
Nie pisałem, że można włożyć od AEGów ale, że sobie takie przerabiam. Do tego trzeba kilku prostych narzędzi i umiejętności ślusarskich na nienajwyższym poziomie.

#1356 Alcarin  | Napisano 21 wrzesień 2017 - 15:49

Alcarin
  • Użytkownik
  • Postów: 35
  • Dołączył: 30-kwiecień 13
  • Miasto: Marki
@czeslaw3 czytałem ten temat i wiem, że stalowe części będą niszczyć znalowe. Dlatego też raczej odpuszczę wymianę bolta, chyba, że od razu w komplecie z komorą i dyszą. Wymienione zostały:
  • RA Precision inner barrel 6.01
  • RA steel CNC hammer
  • RA steel CNC sear
  • RA steel CNC trigger
  • RA TECH WE Valve Locker
  • RA TECH WE firing pin base
  • RA Hop up rubber
I w związku z tym zastanawiam się na czym wymiana tych części będzie się mścić (poza moim portfelem ewentualnie). W sensie nie znam dokładnej budowy i nie wiem co z czym będzie kolidować i psuć. Na pierwszy rzut oka - bez rozkładania repliki na części pierwsze - jestem w stanie stwierdzić tylko, że hammer będzie krzywdził bolta.


A wiedzę skądś trzeba czerpać :) Czytałem ten temat i sporo się dowiedziałem, ale zawsze lepiej samemu jeszcze dopytać.
W sumie nie wiem czy niegłupim pomysłem byłoby zrobienie takiej prostej listy co z czym się gryzie, bo stwierdzenie "jak wymienisz cokolwiek to na końcu i tak wymienisz wszystko" choć może być prawdziwe niekoniecznie jest odpowiedzią na dane pytanie.
Chodzi mi o coś takiego:
  • RA steel CNC hammer --> Bolt Carrier
  • RA steel CNC Bolt Carrier --> dysza
  • RA steel CNC Aluminum front nozzle --> komora
  • RA steel CNC sear --> ???
  • RA steel CNC trigger --> ???
  • RA TECH WE Valve Locker --> ???
  • RA TECH WE firing pin base --> ???
Poprawcie mnie jeśli już coś pomieszałem :P

#1357 czeslaw3  | Napisano 21 wrzesień 2017 - 16:39

czeslaw3
  • Użytkownik
  • Postów: 18
  • Dołączył: 29-październik 09
  • Miasto: Pękanino
Wszystkie części w których postawiłeś "???" składają się na kompletny zestaw spustu od ra-techa.
Nie spotkałem się żeby ktoś wymieniał tylko jedną część. Te wszystkie części pracują ze sobą, tu raczej nic nie padnie. Jedynie firing pin ma kontakt z zaworem w magu, ale nie słyszałem żeby komuś popsuł on zawór.
Jeśli planujesz wymianę bolta, musisz wiedzieć że, nie jest to część którą sie wkłada i już działa. Wymaga on pewnych modyfikacji (Sam NPAS wymaga modyfikacji dyszy).
Myślę że powinieneś strzelać się na tym co masz, a jak coś się sypnie to wymienisz.
Z Aluminiową dyszą która niszczy komorę jest pewien "myk" który można by zrobić. Mianowicie można adoptować piston rod set z VFC, przeją by on pewną siłę uderzenia odciążając tym samym komorę. Lecz to tylko hipoteza.

#1358 Alcarin  | Napisano 21 wrzesień 2017 - 18:25

Alcarin
  • Użytkownik
  • Postów: 35
  • Dołączył: 30-kwiecień 13
  • Miasto: Marki
No i to wszystko co chciałem wiedzieć :D Byłem świadom, że wymiana bolta na stalowy jest równoznaczna z szybką wymianą pozostałych znalowych części, ale bolta póki działa nie mam zamiaru ruszać. Dopóki działa to morda mi się cieszy i chyba o to w tym sporcie chodzi :D